PipeZone

ЗА ЛУЛИТЕ... => Нови придобивки!!! => Темата е започната от: pinhead в Март 28, 2014, 11:34:31



Титла: Savory's Argyll
Публикувано от: pinhead в Март 28, 2014, 11:34:31
Да ви позанимавам с глупости малко - тая непретенциозна английска лулица се оказа, че и тя, горката, е обвита от аурата на големия брат - Дънхил!!! Разни чели-недочели (и недоразбрали) задокеански "специалисти" я титуловат "Dunhill's second" - сиреч, тва щяло да бъде Дънхил, ама нещо не и било като хората, та станала Сейвъри... Историята е къде-къде по тривиална - Дънхил купува Сейвъри и я слива с Паркър. Ама пък Паркър нали били секъндс на Дънхил (глупости на търкалета) та и тая нещастна фирмичка по същото направление отишла. Истината е, че след покупката Сейвъри си става една от по-евтините линии на Паркър. А митът за Паркър, дето е маскиран Дънхил е толкова упорит, че в момента стари техни лули (от патентно време) се продават на същите цени като оригинала! Че някой път достигат и по-високи... Та така - имам си Дънхил, ама друг път... ;D

(http://s3.postimg.org/igqu44esz/IMG_0739.jpg)


Титла: Re: Savory's Argyll
Публикувано от: balkan boy в Март 28, 2014, 11:53:31
Язе си неам Дънхил, и нема да ти казвам през коя работа ми е за Дънхил. :)

Това е рецидив от една изключителна снобарщина в началото на миналия век. Нека да я оставим да си замине в небитието.


Титла: Re: Savory's Argyll
Публикувано от: pinhead в Март 28, 2014, 11:59:50
Бе недей така - много хубави лули са си, особено по-старите, ама нещо ценообразуването им куца... Дънхил правят едни от най-добрите класически форми. То те самите ги създават де...


Титла: Re: Savory's Argyll
Публикувано от: balkan boy в Март 28, 2014, 12:05:45
Бе недей така - много хубави лули са си, особено по-старите, ама нещо ценообразуването им куца... Дънхил правят едни от най-добрите класически форми. То те самите ги създават де...

Е хубави хубави, ама за 1000 лева че си купим 7 до 10 броя пак хубави. Може да не са чак тоооолкова мноооооого хубави (каквито Дънхил не са), но ще са хубави.

Белата точица е силно надценена.


Титла: Re: Savory's Argyll
Публикувано от: gbpipes в Март 28, 2014, 12:09:22
Мога доста да говора по отношение на качеството на съвременните Дънхили. За съжаление дори от патентното време, изглежда липсва масова висококачествена продукция. Истината е че щом говорим за "продукция" няма начин да не се използват всички налични материали. С две думи ще има дефекти, не може да няма.
Що се отнася до качествата на пушене на лулите Дънхил, говоря само за новите, много мога да споря дали са съизмерими с други лули от същия ценови клас, според мен са далеч по-долу.



Титла: Re: Savory's Argyll
Публикувано от: gbpipes в Март 28, 2014, 12:10:11
Бе недей така - много хубави лули са си, особено по-старите, ама нещо ценообразуването им куца... Дънхил правят едни от най-добрите класически форми. То те самите ги създават де...

Е хубави хубави, ама за 1000 лева че си купим 7 до 10 броя пак хубави. Може да не са чак тоооолкова мноооооого хубави (каквито Дънхил не са), но ще са хубави.

Белата точица е силно надценена.
Слагам бели точки на всичко  ;D само с едно движение ...... на четката


Титла: Re: Savory's Argyll
Публикувано от: rusen plovdiv в Март 28, 2014, 12:31:52
Или на бургийката , по точно . Обзалагам се че на Blind test , сравнение с вързани очи ,лулите на нашите български майстори ще дават по хубав дим . Най малкото , щото всеки ден модерното схващане за вътрешното устройство на лулата се  усъвършенства за това изтекло време . Така по простата логика , модерно направените лули са технологично по съвършенни от направените традиционно . Има и много други причини .
Иначе на Пина лулата е прекрасна , обожавам правите лули , особено тези с панелния квадратен шанк.Класика .
А вирджиния флейкът отдолу , некой твърдят , че бил невероятно качество нейви , подобен на Голден слайс и пак произведен от Орлик . Според мен той е истинската звезда на снимката . Добър вкус . Вирджиния флейка в права лулица . М ммм дааа определено класика .


Титла: Re: Savory's Argyll
Публикувано от: pinhead в Март 28, 2014, 01:20:27
Чини ми се, качеството на пушене на една лула е бая субективен фактор... Зависи от начина на пушене, вкус към тютюни и още сума ти глупости. Както казах вече, на Дънхил им куца ценообразуването напоследък. Ама много им куца. В "златните години" на луларството цените им са били доста по-прилични и поносими. Че не са върха на сладоледа - ми не са, спор няма. Ама и тука е въпрос на вкус - аз харесвам класически, строги форми на лули. Изчанчените датски, неокласически италиански и прочее дивотии не ми допадат, ама никак. Грозни са ми. Тва е. Примерно, концепцията на Кастело за прав билярд, само като я видя и ми се повдига... За мене това е осакатяване и профанизиране на една проста на пръв поглед, но всъщност много елегантна и сложна за изработка лула. Дънхил са хубави лули, приемете ги такива, каквито са. Не ги сравнявайте с Бо Норд и други легендарни майстори - не е честно. Още повече, според приказките на запознати (и доста по-богати от мене хора), лулите на легендарните датски майстори, дори и съвършени като изработка, пушат като всяка друга качествена лула...
Колкото до качеството, или липсата на такова при Дънхил - митологизирането на марката и обвиването и в неква идиотска аура допринася доста за едни бая завишени очаквания...

P.S. Нови, стари концепции... Тва е лула, не е двигател с вътрешно горене. А и както казват американците - "Има много начини да одереш една котка".


Титла: Re: Savory's Argyll
Публикувано от: balkan boy в Март 28, 2014, 01:46:10
.... лулите на легендарните датски майстори, дори и съвършени като изработка, пушат като всяка друга качествена лула...


Е те това е поантата.

Между обувки от 50 лева и обувки от 200 лева има огромна разлика. Между такива от 200 и от 2 000, разликата е абсолютно никаква.

Датските майстори поне докарват арт в изработката, дънхила и там го нема.  Е сега, на вкус тавариш ньет, казал канибала и продължил да си ръфа, но все пак, лулата не е лукс, лулата е кеф.  Пурите са лукс, там можеш да се лигавиш. В лулите нема никакъв смисъл.


Титла: Re: Savory's Argyll
Публикувано от: pinhead в Март 28, 2014, 02:15:42
Глей ся, мислим си следното - "арт" лулите ти се разкриват веднага, на мига. Няма тайни, всичко е показано и крещи безсрамно "Виж ме бе, виж ме!" Това е модерно, това е консуматорско. Преходно е и греховно. Докато класическата форма (прав билярд, разбираш ли!) е ни повече, ни по-малко Дзен. Билярда е европейската квинтесенция на Дзен. Тук всичко е прикрито, завоалирано. Заблуждава с простотата си и изисква вглеждане и осмисляне. Изисква време, за да видиш скритите елегантни извивки. Изисква усилие, не дава нищо на готово. Но когато ти прозреш истината, оставаш без думи от съвършенството. Така го мисля аз. Наздраве ти с един Дънхил Лондон Миксчър...  ;)


Титла: Re: Savory's Argyll
Публикувано от: Вехтия в Март 29, 2014, 12:48:45
 Брре-е-е-ейи-и-и-и!
Земахте ми дъхъ! М'че вие сте откриватело-основатели на изконно ново, непознато в тая и неколко близки галактики философско течение / ама яко си тече /  - Тръбен Софизъм, леко прегърнат с Епикурски Шаманизъм. (http://www.cheesebuerger.de/images/smilie/boese/g015.gif) (http://www.cheesebuerger.de/smilie.php)

 Шапка ви свалям, момчета!!

Apropos: Само изчакайте, неколко минутки - да си намеря капата.


Титла: Re: Savory's Argyll
Публикувано от: ozzy в Март 29, 2014, 10:06:48
Абе Дънхил си е Дънхил,при цялата му надцененост.Както при всичко останало,и при луларите има снобари,търсещи маркировка на статуса си чрез вещите.Аз и друг път съм споделял с вас мнението си(е,взаимствано,но споделено),че статусът на истинския мъж трябва да е определим единствено по обувките и часовника.Другото е суета.Сега да не ме нападнете-това си е мое мнение,не твърдя,че е миродавно.
А относно Дънхил-тайничко се надявам да се сдобия с някой,ама за без пари,почти ;D ;D ;D.Изкуствено скъпи,неоправдано.


Титла: Re: Savory's Argyll
Публикувано от: balkan boy в Март 29, 2014, 10:33:48
Маркирането на територия чрез марки, и дистанцирането от другите чрез определена марка го има при масовите неща. Едно време и лулите са били масово явление, и моден аксесоар който е определял статус, начин на живот и т.н. На Дънхил всичките му неща са били точно това. Мода. От екипировки за яздене, до всякакви колани, тутуни, и там квото е продавал.

Обаче...
Лулите вече не са масов аксесоар, по-скоро са някакво екзотично и от страни погледнато екстравагантно хоби. Самата поява на човек с лула, го изкарва далеч извън рамките на възприетото за нормално и средностатистическо. Дали ще е chap, артист, философ, странен типаж или хипстер или къвто ще да е, той влиза в графата "отделящ себе си от другите". Което е несправедливо, щото истинските лулисти са хора които са доста наясно с реалността, смирени и земни хора. Но това е което е.  Поантата ми беше че снобарщината едно време актуална при лулите няма вече почва у нас, и където и да било другаде, тъй като лулите вече никъде не са масова гледка (в смисъл вида на човек с лула насекъде провокира интерес и е едва ли не атракция).
При лулите нема луксозна и обикновена стока. Това е положението. Има майсторска лула, ръчно изработена лула, арт лула, красива лула, но луксозна лула нема. Парите ги давам за хубава форма, добър бриар, добра ергономия, добър баланс на зъбите, не за марка.
И да държат цена Дънхилите, и да имам пари секи месец да си купувам по три-четири, пак не бих си купувал дънхил щото за тия пари можеш да си земеш Сергей Сенаторов, Том Елтанг, Ларс Иваарсон, Андрей Савенко и какви ли не красоти Датски, Гръцки, Руски. Дзена в класическите форми може и да го има, но язе като един див селски простак, аграрен селяндур и неразбиращ от фините и дълбоко деликатни нюанси на онтологично ниво, такава пара за тъпия Дънхил нема да дам, па квото ще да става.


Титла: Re: Savory's Argyll
Публикувано от: pinhead в Март 29, 2014, 11:09:35
 ;D Радваш неимоверно! Междувпрочем, чичко Дънхил става известен именно с лулите и тютюните, луксозните изгъзици идват бая по-късно - когато той вече не е из между живите.

През 50те и 60те години, цените на Дънхил са били съпоставими с Комой, Сасиени, ГБД и БББ. За пример, у щатско Стануел е струвал към 17 долара, а Дънхил Шел Брайър - къде 20. Не е чак фрапираща разликата. http://pipepages.com/ (http://pipepages.com/) ето един хубав сайт със стари каталози и ценови листи. С две думи - навремето не са били чак такава снобарщина, просто хубави лули.

P.S. Тая запалка, дето всички въздишат по нея, на Жоро любимата - Корона Олд Бой, всъщност е менте (айде, нека да е копие) на един модел на Дънхил. Факт...  ;)

P.P.S. И арт лули имат бе, те ти една:

(http://s27.postimg.org/fk2u6h4er/QSC_5182.jpg)


Титла: Re: Savory's Argyll
Публикувано от: balkan boy в Март 29, 2014, 11:31:59
Колега, да си прав, и да се съглася. Ама некак като че ли не си прав. Чичо Дънхил първо е почнал с изгъзиците, лулите идват малко по-късно точно като част от изгъзиците. Има у форумо тука целата история некой е пуснал.

А и снобарщина си е било, виж аз тука некъде бех пуснал статия на един "изнервен" пич от 20-те години на миналия век как Дънхиладжиите били като секта един вид. Само да я намера.


Титла: Re: Savory's Argyll
Публикувано от: ozzy в Март 29, 2014, 12:08:37
Дънхил и историята му са ми нещо любима тема(заради тютюните),та затова ще се съглася с балкан бой.Има добри преводни материали и на Дарк,като те са с одобрението на първоизточника.Дънхил е търсил начини да погали егото на богатия мъж,и да му изсмучи парите.било то изгъзици,лули,индивидуално блендиране на тютюн за лула и пр.....Ама и сега са хубави тютюните Дънхил,мама му стара ;)


Титла: Re: Savory's Argyll
Публикувано от: pinhead в Март 29, 2014, 12:09:38
  До някъде си прав - чичко Дънхил почва бизнеса си с аксесоари за автомобили и техните шофьори - което си е така, така си е. Но думата ми е, че става известен (световно) именно с лулите си. 1904 г. представя първата си лула - windshield, 1907 г. отваря първият си магазин за лули и тютюни. Втората световна, байчетата се редят до една маса пред разрушеният му от бомбардировките магазин, за да си запишат ред за лула... Колко други фирми могат да се похвалят с това?
  Колкото до снобарщината - и Елтанг, и Айвърсон и сума ти новоизлюпени руски "майстори" разчитат именно на нея, за да продават лулите си. Ако не беше снобарията, кой би си купил лула за 1000 и кусур лева, при положение, че един Стануел или Савинели пушат, на практика, по същия начин?... От къв зор даваме торба пари за финиш и шарка (и име!), щом много добре знаеме, че те не определят по никакъв начин "пушилноста" на една лула? Каква е практическата разлика между перфектната ръчно изработена лула и ширпотребната такава, изработена от читав брайър разбира се? Ми почти никаква. Ма мунщука бил ръчно изработен и то от първокласен германски ебонит... Големата работа... Пак казвам - Дънхил е марка, която държи на традиционните форми. Щом не ги харесваш - ми добре, имаш си твой вкус. Но не ги отричай, има хора (кат мене) на които им допадат и които ги предпочитат.
  То по тая логика, дай да си носиме китайските папуци от Илиянци, щото хубавите италиански обувки са снобарщина и суета... За кво да носим костюм, като един анцуг ми върши същата работа?

Така ги виждам аз нещата.


Титла: Re: Savory's Argyll
Публикувано от: balkan boy в Март 29, 2014, 12:43:21
Има едно определено ниво което може да е счита че лулата е покрила стандартите за енджиниъринг, качество на бриара, хубав финиш и да изглежда красиво. И тук се вреждат Савинели мавинели, Стануел мануел Бребия мребия и други такива. И те не падат под 150 лева в никакъв случай. Но и не надскачат 350 лева.
От там нататък, парата е оправдана само от уникалност, арт, красота и т.н. Новоизлюпените руски майстори прават нещо от което ти се зима дъха, и там отива по-големата част от бюджета на една лула.  Когато даваш парите, ги даваш за арт, уникалност, и т.н. За качеството си даваш 200 лева, другите 800 ги даваш за изкуството в лулата.

У класическите шейпове и финиши на чича ви Алфред го нема това. И по моята логика което плащаш отгоре е излишно. Италианите имат малко по-свободни форми и шейпове и като излъчване и красота мен ме кефат. Датчаните пък да не говорим. И не са чак толкова скъпи. Дънхилите са се едно питърсонки гледаш, английска безвкусица и безличие един вид, и нема а дам толкова пари за такава лула. Белата точица не струва тия пари ако ще каквато ще да е. Може да има некакъв "subtle Zen" в нея, ама язе като селяндур, не моем го усетим.


Титла: Re: Savory's Argyll
Публикувано от: rusen plovdiv в Март 29, 2014, 01:19:25
Амин


Титла: Re: Savory's Argyll
Публикувано от: balkan boy в Март 29, 2014, 01:37:48
Това е същото когато гледаш Английската кралица с какви дрешки ходи, и си викаш виж я па тая лелка как се облича. Нищо че нейните дрехи струват много ама много пари и ги правят френски и италиански дизайнери.

Друго си е като видиш рокля на Долче и гАбана, екстравагантно, крещящо, и си викаш на акъла. Ако дам повече пари, то ще е за това нещо.

Селяк у души никад се не меня (дет викат сърбите)


Титла: Re: Savory's Argyll
Публикувано от: pinhead в Март 29, 2014, 03:31:22
Бе на Долче и Габана рокля не бих си купил - с тва шкембе мойто, никак няма да ми седи... Пък са ми и космати краката... ;D


Титла: Re: Savory's Argyll
Публикувано от: POPЕYЕ в Април 02, 2014, 09:04:04
Изцяло в твоята стилистика ще се изразя . Тва не е никъв Дънхил . Минал е покрай него , ама дори не го е забелязъл . ТОЧКА !Секънд ! Вторична марка ! Вторичните марки се закупуват поради пазарният им дял . Качеството остава същото и в много случаи спада .Много продадени лули на ниска цена е равно на малко продадени лули на висока цена . Изобщо не се стремят да гонят качеството на майката .Ширпотреба !И между другото най-добрата ширпотреба на Дънхил е Hardcastles . Иначе , лулата не е лоша . Имам подобна на Chacom . ПОЗДРАВИ !


Титла: Re: Savory's Argyll
Публикувано от: pinhead в Април 02, 2014, 09:20:40
Хардкасъл е втората марка, минала покрай Дънхил... Поне старите Паркър имат почти същите маркировки кат оригинала. Ако говориме за "секъндс" на Дънхил, единствено Паркър се доближават до това определение - в един момент от съществуването си ползват същите заготовки, отхвърлени в доста ранен етап от производството. Но от там до готовата лула има още бая производствени процеси.


Титла: Re: Savory's Argyll
Публикувано от: POPЕYЕ в Април 02, 2014, 10:24:02
Не ми се рови , а и не ми се спори , но някъде четох за процентен дял на Хардкасълс и Паркър , в полза на първия . Това в случаят не е от значение . Вторичните се закупуват , за да им се лепне етикет за качество извоюван от  по-популярна марка с цел на по-голям пазарен дял . Ако Дънхил решат да закупят REAL BRIAR ,нали се сещаш  колко щастлив ще ме направят . 12 ДЪНХИЛ-а !!!


Титла: Re: Savory's Argyll
Публикувано от: pinhead в Април 02, 2014, 10:55:25
Чакай сега - Паркър е фирма, основана от Дънхил през 20те години, Хардкасъл е купена от Дънхил края на 30те... Историята на тия фирми я има на много места в нета. Това, че Дънхил притежава Хардкасъл никак не означава, че лулите им имат нещо общо. Единствено на Паркър може да се сложи (с уговорки) етикет "секънд" и то до определен период - някъде към 50те години мисля.
 
Фиат Груп притежава и Фиат и Ферари. Ама едва ли някой си въобразява, че Фиатите са маскирани Ферарита...


Титла: Re: Savory's Argyll
Публикувано от: POPЕYЕ в Април 02, 2014, 11:38:14
Не споря кой е купен втори и кой е създаден първи . За Паркър си прав , че е създаден , а не купен .но целта е една и съща . Писах само , че четох , че Хардкасълс е по- масовата марка . Дънхил създава Паркър. Дънхил купува Хардкасълс.Паркър купува Сейвърис . Дънхил обединява Паркър и Хардкасълс . Голяма бъркотия  или хитроумни ходове подпрени от умишлено митологизиране . Пак казвам , а и ти го знаеш . Лулата е готина  и се казва Savorys Argyll .


Титла: Re: Savory's Argyll
Публикувано от: gbpipes в Април 03, 2014, 10:48:18
Колега, да си прав, и да се съглася. Ама некак като че ли не си прав. Чичо Дънхил първо е почнал с изгъзиците, лулите идват малко по-късно точно като част от изгъзиците. Има у форумо тука целата история некой е пуснал.

А и снобарщина си е било, виж аз тука некъде бех пуснал статия на един "изнервен" пич от 20-те години на миналия век как Дънхиладжиите били като секта един вид. Само да я намера.
Той и Пин е от същата секта  ;D


Титла: Re: Savory's Argyll
Публикувано от: balkan boy в Април 03, 2014, 11:11:20
Колега, да си прав, и да се съглася. Ама некак като че ли не си прав. Чичо Дънхил първо е почнал с изгъзиците, лулите идват малко по-късно точно като част от изгъзиците. Има у форумо тука целата история некой е пуснал.

А и снобарщина си е било, виж аз тука некъде бех пуснал статия на един "изнервен" пич от 20-те години на миналия век как Дънхиладжиите били като секта един вид. Само да я намера.
Той и Пин е от същата секта  ;D


За такива сектанти като Пин-а, ще препоръчаме да задълбаят в метафизиката на пайп-смокинга за да се отърват от пагубността и измамността на поп културата и масово-потребителското идентифициране с брандове и марки. Бранда не може да има метафизика, метафизика има само и единствено в личността.

За начало контемплация на тема "Сюреализма на Рене Магрит" и защо аджеба това не е лула.

http://en.wikipedia.org/wiki/The_Treachery_of_Images

(http://www.renemagritte.org/images/paintings/The-Treachery-of-Images.JPG)

И да се прочете на Мишел Фуко книжката със същото име.

Ще изпитвам после  :)


Титла: Re: Savory's Argyll
Публикувано от: pinhead в Април 03, 2014, 11:52:33
Спрете се малко бе! Човек да не сподели, че има по-консервативен вкус... Вие, господа, сте едни упадъчни евро-модернистични типове, възприели отрицанието като мироглед!


Титла: Re: Savory's Argyll
Публикувано от: balkan boy в Април 03, 2014, 01:58:39
Спрете се малко бе! Човек да не сподели, че има по-консервативен вкус... Вие, господа, сте едни упадъчни евро-модернистични типове, възприели отрицанието като мироглед!

Еми днес Дънхил, утре ще почнеш и по молове да ходиш. Та докато не е изтървана работата............ :)


Титла: Re: Savory's Argyll
Публикувано от: rusen plovdiv в Април 03, 2014, 06:07:09
Долна , упадъчна прослойка .Псевдо самопровъзгласили се бохеми , с бунтарски наклонности и преферанс към модерното изкуство , и ергономиката във всяка и форма . Работническа класа , неуспели интелектуалци с афинитет , към спора , различното и отцепничеството , като стил и начин на живот .
Общо взето , ментално закоравили се хора , със изграден еснафски мироглед , винаги със собствено и особено мнение във всяка една ситуация .
Ако пропуснах нещо съжалявам . Деградати предпочитащи кривите лули , и непристойни занимания като марков алкохол , женкарство и особено традиционните мъжки занимания - лов , риболов и .. тия три неща .
А между другото ,какво имаш против моловете бе , ти наясно ли си колко млади , красиви и леки жени се събират там. И всичките със приповдигнато настроение , щото са там просто . То от там не се пазарува , ама задължително се ходи там . Има стотици причини един хетеросексуален мъж , да иде в Мола ,и нито една не е по витрините .  :o ;) :-* ;) ;D


Титла: Re: Savory's Argyll
Публикувано от: balkan boy в Април 03, 2014, 06:16:52
Моловете са деградивни и разградни и водат до битово разложение!


Титла: Re: Savory's Argyll
Публикувано от: pinhead в Април 03, 2014, 06:41:03
Се върнем малко на темата - кога Том Елтанг се сети да направи нещо такова, да дойде да ми се обади...

(http://i.ebayimg.com/00/s/MTYwMFgxNTMz/z/Y~AAAOxyYSdTBpSm/$_3.JPG)

(http://i.ebayimg.com/00/s/OTU0WDE2MDA=/z/ijsAAOxy4fVTBpSq/$_3.JPG)


Титла: Re: Savory's Argyll
Публикувано от: balkan boy в Април 03, 2014, 06:56:24
Много ми е интересно как се пуши това нещо. Палиш го и от двете страни ли?

Алфред Дънхил между другото е Стив Джобс на миналия век. Бизнесмен който експлоатира най-повръхностното желание у хората да се идентифицират с потребителските навици.

Стив Джобс не е измислил нищо гениално. Изкопирал е ГУИ концепцията от Ксерокс, взел е идеята за мишката, и т.н. Не е измислил операционна система, взел е едно BSD, и му е разработил красиво Гуи. Не е измислил нищо оригинално в хардуера, от секъде нищо и половина.  Ако не беше той щехме да си имаме всичко както до сега. Като човек е бил пълно ла*но, обаче извратеното общество го превъзнася като гений на бизнеса.  Епъл феновете са секта, както на времето са били Дънхил феновете. Чичо Алфред никога не е вкарал творчество, част от личността си нито в лулите нито в тутуните.  Да създаваш фалшив естаблишмънт с който хората срещу пари да се идентифицират и да експлоатираш тъпото им его е бизнес, не е нито творчество, нито красота, нито нищо. В Дънхил нема екстравагантност, нема личностност, нема свобода, нема наивност, нема нищо. само медиокритетско фалшиво измамно чувство на евтин елитизъм, и това е. Добре проверени форми които със сигурност вървят, и малко по-изпипана изработка, и другото е въздух.

Шнур за Дънхил, и за Стив Джобс.


Титла: Re: Savory's Argyll
Публикувано от: pinhead в Април 03, 2014, 07:45:34
Чета го тва и пред очите ми е Уолтър на Джеф Дънам...  ;D

http://youtu.be/Zcnoh3oJJKs (http://youtu.be/Zcnoh3oJJKs)


Титла: Re: Savory's Argyll
Публикувано от: balkan boy в Април 03, 2014, 08:27:00
Чета го тва и пред очите ми е Уолтър на Джеф Дънам...  ;D

http://youtu.be/Zcnoh3oJJKs (http://youtu.be/Zcnoh3oJJKs)

Виж, принципно не  е проблем да се кефиш на посредствени лули струващи скъпо, нито в това да си залъгваш егото с фалшив елитизъм. Това си е твой избор, и част от израстването, минава се и тоя период (предполагам) пък и да не мине, пак нема лошо. Ти си пич и личност, и ние сме длъжни да те приемаме такъв какъвто си. С предпочитания, душевна нагласа, ценности и предразсъдъци възприети по автоматизъм и инерция, с некои от които личностно си се идентифицирал.  Когато човек идентифицира нещо като част от неговата личност, изживява нападките срещу това нещо като нападки срещу неговата собствена персона.

От тук насетне ще внимаваме да не хулим Дънхил, защото си ни скъпо приятелче, и в името на добрия тон и източната широко скроена душа, ще се съобразяваме.

Не очаквай обаче да имаме същия вкус, или още повече да оценяваме високо нещо което е нищо.

Даже аз ако имах некъв Дънхил, бих ти го дал за некво Савинели в замяна или каквато и да било друга лула, но немам. Ти ще я оценяваш, на мене ми е само обикновена лула. И ти обещавам, че ако некога ми падне да купа от некъде Дънхил на ниска цена, (случва се по разни хърватски продавалници) веднага го заменям за най-калпавата ти лула. За мен ще е все тая.


Титла: Re: Savory's Argyll
Публикувано от: pinhead в Април 03, 2014, 09:13:57
Сакън, само Савинелитата не ми искай! И най-смотаната ми пуши перфектно - и с бой не си ги давам!


Титла: Re: Savory's Argyll
Публикувано от: gbpipes в Април 07, 2014, 12:47:21
Се върнем малко на темата - кога Том Елтанг се сети да направи нещо такова, да дойде да ми се обади...

(http://i.ebayimg.com/00/s/MTYwMFgxNTMz/z/Y~AAAOxyYSdTBpSm/$_3.JPG)

(http://i.ebayimg.com/00/s/OTU0WDE2MDA=/z/ijsAAOxy4fVTBpSq/$_3.JPG)

Хубаво де, за какво му е на ТЕ изобщо да прави това? За какво му е на който и да е да прави това, изобщо!
 


Титла: Re: Savory's Argyll
Публикувано от: balkan boy в Април 07, 2014, 12:57:43


Хубаво де, за какво му е на ТЕ изобщо да прави това? За какво му е на който и да е да прави това, изобщо!
 

Как за какво? За аргументи из форумите разбира се.


Титла: Re: Savory's Argyll
Публикувано от: тедо в Април 07, 2014, 01:15:32
.............................................................

Хубаво де, за какво му е на ТЕ изобщо да прави това? За какво му е на който и да е да прави това, изобщо!
 


 някой бе написaл : Ceci n`est pas une pipe


Титла: Re: Savory's Argyll
Публикувано от: pinhead в Април 07, 2014, 01:18:55
Лулата е иновативна от инженерна гледна точка. Реагирате така "хейтърски" щото се дразните, че не сте се сетили първи... ;D

P.S. А дали и самият чичко Алфред би могъл да обясни, кво по дяволите е това? Едва ли...


Титла: Re: Savory's Argyll
Публикувано от: тедо в Април 07, 2014, 01:31:31
*


Титла: Re: Savory's Argyll
Публикувано от: balkan boy в Април 07, 2014, 02:26:56
Аз бих нарекъл това изпълнение "На Т'слата дръжката" :)


Титла: Re: Savory's Argyll
Публикувано от: gbpipes в Април 07, 2014, 03:59:05
Не съм хейтър. Просто не мога да си представя каква е идеята. И преди имаше такива случаи. По-късно като разбирах или бях възхитен или съвсем разочарован 50:50.



Титла: Re: Savory's Argyll
Публикувано от: balkan boy в Април 07, 2014, 04:54:14
Не съм хейтър. Просто не мога да си представя каква е идеята. И преди имаше такива случаи. По-късно като разбирах или бях възхитен или съвсем разочарован 50:50.



Удивително е какво може да роди гения на инжинерната (и дизайнерска) мисъл. Ето едни примери:

(http://shop.strato.de/WebRoot/Store16/Shops/63546881/52A9/D1C2/3E4B/E8B9/6842/C0A8/2BBA/1F66/12-12-2013_003_ml.JPG)

(http://shop.strato.de/WebRoot/Store16/Shops/63546881/52A9/D74A/82B4/E1D8/4B0C/C0A8/2BB9/6CBB/12-12-2013_007_ml.JPG)


(http://www.rennart.co.uk/images/images/woodsaucylegpipe.jpg)

(http://p1.la-img.com/289/20211/6908376_8_l.jpg)

(http://lh5.ggpht.com/_FGJOtzcHYaQ/SqfyJl3bjeI/AAAAAAAAAIY/NN7B5sjuAWo/s720/P1050040.JPG)

(http://cn1.kaboodle.com/hi/img/2/0/0/64/2/AAAAAiDXMygAAAAAAGQhCA.jpg?v=1187046810000)

(http://i.ebayimg.com/t/GBD-UNIQUE-A2-LONDON-ENGLAND-PIPE-/00/s/MTI1M1gxNjAw/$(KGrHqZ,!poE7BcvjC3pBO0rBVGRRQ~~60_3.JPG)

http://oompaulpodcast.squarespace.com/monstrosities-for-adoption/adopted-gravid/

http://oompaulpodcast.squarespace.com/monstrosities-for-adoption/adopted-rudolph/

odcast.squarespace.com/monstrosities-for-adoption/adopted-flipper-mortis/

http://oompaulpodcast.squarespace.com/monstrosities-for-adoption/adopted-cyclopsy/

(http://assets.smokingpipes.com/images/products-hr/002-299-0337.jpg)

(http://imgs.inkfrog.com/pix/IRISBLEU/IBFC395.jpg)

(http://i817.photobucket.com/albums/zz99/rrodjo/Pipes/24190.png)

(http://i817.photobucket.com/albums/zz99/rrodjo/Pipes/24194.png)

(http://www.pfeifenkonsulat.at/shop/bilder/produkte/gross/1872_1.jpg)



Титла: Re: Savory's Argyll
Публикувано от: balkan boy в Април 07, 2014, 04:58:29
Или на пример, тази двуцевка:


(http://assets.smokingpipes.com/images/products/004-001-1977.jpg)


Титла: Re: Savory's Argyll
Публикувано от: rusen plovdiv в Април 07, 2014, 05:15:52
Абе това с двуцевките или оня стик за крикет на Дънхил не го разбирам . И тия всички щуротий са родени от гейят на инженерната мисъл , не от геният . Щото , ако ги питаш тия хора за какво са ги измислили и направили тия неща и те не могат да ти кажат . Нещо , като картините на Дали , ама в пространствен вариант . Сюрреализъм , така колкото да изхабят бриар за повече от 1 луланаведнъж. Без практическо значение . Самд няква гъзария , без практичност и идея зад проекта . То някой хора си гледат и свини с розови панделки в хола , на персийския килим , ама правилно и хубаво ли е . Някой и със мъже си нанкат , ама някак не го намираме за гот , нали . Така и тия " гениални идей" .
Пък , ако ще , не дънхил да е , ами Мерцедес.


Титла: Re: Savory's Argyll
Публикувано от: balkan boy в Април 07, 2014, 05:42:05
Двуцевката е в едната част да си туриш латакия, в другата вирджиния, и пафкаш :)

А за приумиците на чича ви Алфред, ето още малко:

(http://www.loringpage.com/pipecollection/d22-SET-s-reading.jpg)


(http://www.loringpage.com/pipecollection/d53-PN-s-deskpipe.jpg)

Има една лула която никога не бих я турил в устата, дори и да съм гей, това е на Андрей Савенко една във формата на фалос, (сега не мога да я намера из нета) предполагам е само за жени.


Титла: Re: Savory's Argyll
Публикувано от: pinhead в Април 07, 2014, 05:58:32
Е тури ся ръка на сърцето и кажи, че тва не е готин билярд! А повечето извращения са се правели първата половина на 20ти век - "златна ера" за пушенето. Това си е било начин да задържиш вниманието върху продукцията си. Квото и да си приказваме и да се "дърляме", до Втората Световна пазарът на лулите се доминира от английски (скъпи) и френски (по-евтини) лули. Датчани, италианци и прочее идат след войната. Късно се включват и трябва да си наваксват... В момента на мода са определени "арт" форми. Кой знае, дали след 20 години ще бъдат актуални? Докато един английски билярд... 8)


Титла: Re: Savory's Argyll
Публикувано от: balkan boy в Април 07, 2014, 06:18:18
.....В момента на мода са определени "арт" форми. Кой знае, дали след 20 години ще бъдат актуални?......

Некои и сега не са актуални. Като на приииимееер........


(https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/77001_228564090608676_468414139_n.jpg)


(https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/522688_228564127275339_423562211_n.jpg)

(https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/65025_228564150608670_362101967_n.jpg)

(https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/6363_228564130608672_1959564607_n.jpg)

(https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/556840_228464673951951_1020583162_n.jpg)

(https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/44624_228464713951947_1963291322_n.jpg)

(https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/484260_228464717285280_1776959729_n.jpg)

(https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc7/483531_228464750618610_110104807_n.jpg)



Титла: Re: Savory's Argyll
Публикувано от: balkan boy в Април 07, 2014, 06:19:34
Ето батко ви Том Елтанг какви ги твори:

(https://s3.amazonaws.com/assets.svpply.com/large/417681.jpg?1353026827)

(http://farm2.staticflickr.com/1354/5150279667_3500dda1fb_z.jpg)


Титла: Re: Savory's Argyll
Публикувано от: balkan boy в Април 07, 2014, 06:20:48
И туй нещо .....

(http://farm8.staticflickr.com/7050/6868749483_e3d97cc91e_z.jpg)


Титла: Re: Savory's Argyll
Публикувано от: rusen plovdiv в Април 07, 2014, 06:33:35
Аааа Балкане , войводо , тука за тея двете лули след двуцевката ,не съм съгласен. Те са си супер удобни и готини лули , нищо че са на дънхил. Първата с милитъри мущука , и удължението е супер. Намислил съм скоро, и аз една такава да направя .
А блокчето преспапие , със мека тръба , като мини наргиле е много удобна и практична . Има и до днес на Вауен такъв модел/ всъщност и като двете има на Вауен / и е даже за 2 или 3 маркуча . За офис работа е незаменима .


Титла: Re: Savory's Argyll
Публикувано от: balkan boy в Април 07, 2014, 07:13:05
.... За офис работа е незаменима .

Еми язе у офисо си пафкам нормални лули, и не виждам недостатък. Имам си стойка за лули, оставам си лулата, и като излезна на терасата си я зимам, това наргиле-преспапие как ще го замъкнеш некъде? требе да идеш до кенефа, то ще угасне. А така захапваш мущука и движиш. Като си дойдеш на бюрото, отлагаш лежерно на стойката и си джиткаш.

Не мое ме убеди никой че тия на дънхил имат практическа стойност. Новаторски провал. Лулата такава каквато я знаем в повечето случаи е универсална. Красотата не е в свободата и разбиването на всички ограничения. Напротив, колкото по-занаят е едно изкуство, с повече ограничения, толкова по-голем арт можеш да изкараш.

Е сега, некои си въобразяват че го има там къде го нема, (у дънхила на пример) и че требвало да усетиш лулата, да ти разкрие невидимата красота и прочее алабалистики, ама от самото начало не ти ли дръпне окото, ако щеш търси дзен колкото щеш, онова което ще намериш е автосугестия и щото си си натъртил че я има, (а си подведен от марката).


Титла: Re: Savory's Argyll
Публикувано от: pinhead в Април 07, 2014, 08:31:44
Такава дива соц-романтика лъха от тия брайърови папучки, че чак ми се насълзяват очите... Тоя Айвозовски да не е бил щатен дърводелец при Брежнев? За Елтанг ще си замълча - един от малкото датчани, дето наистина ми харесва, ама тия двете последните...
Че какво искаш да откриеш у Дънхил, Балкански, като ги отричаш тотално и безвъзвратно? Та ти си затворил душата си към тях! Заради такива отрицатели, сегашните майстори се кьоравят и гърбят извънредно, съсипват си без време здравето, щото сте зинали и викате "Още, Още!", докато скромните британски фабриканти изхвърлят работници на улицата и разпродават имущество на безценица щото са фалирали... Засрами се!


Титла: Re: Savory's Argyll
Публикувано от: gbpipes в Април 07, 2014, 08:37:48
Такава дива соц-романтика лъха от тия брайърови папучки, че чак ми се насълзяват очите... Тоя Айвозовски да не е бил щатен дърводелец при Брежнев? За Елтанг ще си замълча - един от малкото датчани, дето наистина ми харесва, ама тия двете последните...
Че какво искаш да откриеш у Дънхил, Балкански, като ги отричаш тотално и безвъзвратно? Та ти си затворил душата си към тях! Заради такива отрицатели, сегашните майстори се кьоравят и гърбят извънредно, съсипват си без време здравето, щото сте зинали и викате "Още, Още!", докато скромните британски фабриканти изхвърлят работници на улицата и разпродават имущество на безценица щото са фалирали... Засрами се!

Ама доста си прав ;)
Аз лично не отричам дънхил. Напротив билярдите на дънхил са ми горната летва все още. Има изключителни екземпляри. Проблемът за мен е в преекспонирането па марката. Ама, не е виновен тоз който лапа мармалада, нали се сещате.


Титла: Re: Savory's Argyll
Публикувано от: Вехтия в Април 07, 2014, 10:00:03
Забавно е да чета, как се хапете единъ-другиъ на тема "брайърови извращения".   ;) Захапе ли някой темата за експеримента - чакай караница в следващите 24 часа.

А истината винаги е някъде по средата. Въ човешката същъност е да експериментира. Иначе нямаше да е человек несовершений, а некакво богоподобие. Въпреки че още въ Вехтия Завет е речено: "... и създаде бог человека по свой образ и подобие..."
Наистина, някои от екземплярите са твърде изчанчени, а чепиците в частност, дори и мен успяха да отвратят ! А азе сом человек твърде вникновений и великотърпелив.
 Но виж, оная - со двата входа, и последните ( дизайнерските ) ме впечатлиха. Аз веднага се сещам, като как се пуши "дуалистическата" труба - по време на дождь, поставена хоризонтално. Сигурно майсторът е искал да наподоби Титаник, с повече комини и мустаци от дим. Представяте ли си - как се точат сивкавите завъртялки от пушек от двете страни и около ушите ви, а? Както има "ноузуомери", тази е "еаруормер" - идеално решение за зверските студове през зимата ! ;D


Титла: Re: Savory's Argyll
Публикувано от: balkan boy в Април 08, 2014, 09:39:57
Какво ще кажете за таз лула за влюбени?

Гения на инжинерната мисъл е предвидил всякакви възможни приложения.

(https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/1069373_10201545141461555_880348626_n.jpg)


Титла: Re: Savory's Argyll
Публикувано от: pinhead в Април 08, 2014, 09:48:05
Ми кво да кажем - не ме радва, щото ограничава избора на позите до "мисионерска-та"... Скука!


Титла: Re: Savory's Argyll
Публикувано от: balkan boy в Април 08, 2014, 10:41:58
Ми кво да кажем - не ме радва, щото ограничава избора на позите до "мисионерска-та"... Скука!

За свобода в позите имаш тая на вауен къде е тип наргиле, ама там се губи концепцията на лула, а лула не е ли класическа, тури и ....... песък.

А тука виж, идваш с тази на събиранията, пълниш я с некъв тутун, идва некой и ти вика брато кво пафкаш бе, еми еди кво си. Хубав ли е? Ето, пробвай...

И така вместо да тъпчеш цела лула, хигиенично (и малко педалско) даваш да опитват от тутуна. 


Титла: Re: Savory's Argyll
Публикувано от: POPЕYЕ в Април 08, 2014, 12:43:43
Балкане , на твоя страна съм ,определено ! И аз съм почитател на класическите форми и вариациите породени от ергономика , но и те си стават класически в последствие . Подобен спор водих преди повече от година във форума по повод на едно бриарово птиче с мундщук  на Peter Heding и бях неправилно разбран , ама нейсе . Вече сме поне двама  ! ;D Колкото до Дънхил , харесвам правите , ама аз и по принцип си харесвам правите лули.Само цените не ми харесват , на Дънхил-а де !
 


Титла: Re: Savory's Argyll
Публикувано от: тедо в Април 08, 2014, 12:49:10
*


Титла: Re: Savory's Argyll
Публикувано от: balkan boy в Април 08, 2014, 12:49:33
Балкане , на твоя страна съм ,определено ! И аз съм почитател на класическите форми и вариациите породени от ергономика , но и те си стават класически в последствие . Подобен спор водих преди повече от година във форума по повод на едно бриарово птиче с мундщук  на Peter Heding и бях неправилно разбран , ама нейсе . Вече сме поне двама  ! ;D
Колкото до Дънхил , харесвам правите , ама аз и по принцип си харесвам правите лули.Само цените не ми харесват , на Дънхил-а де !

Именно, Дънхила може да си е супер лула ако не беше манията за "елитизъм на бранда". Щеха да продават поне 20 пъти повечко от сега. Поне колкото Питърсон, щото са горе долу в един и същи стил, като Дънхилите са една идея по-хубави.