PipeZone

ЗА ЛУЛИТЕ... => Теория и практика => Темата е започната от: balkan boy в Май 12, 2014, 01:48:41



Титла: За така нареченото "ейджване", или как да си складираме тютюна.
Публикувано от: balkan boy в Май 12, 2014, 01:48:41
Отварям тази тема, по повод едни тютюни които се завъртеха у нашето общество преди време.

Писах малко в темата за Key Largo, но мисля че е много важно, и затова трябва да отделим на този проблем отделна тема.

Всички сме чули че като стои некоя и друга годинка тютюна става по-хубав. Това принципно е така, но трябва да имаме едно много важно нещо на ум когато "ейджваме" тютюните, а то е да не ги слагаме на топло и на светло (за онези с бурканите).

Преди време, в нашето скромно общество се появиха едни тютюни от един човек който имал проблеми с устната кухина (да се надеваме че не е нещо сериозно) и заради това си разпродаваше "cellar-a". По думите на  човека който ги донесе на сбирката, всичките били между 5 и 15 години като старост.  Аз си взех един Hal o hte wind на Rattrays и един Key Largo на Григорий Пийз.
Първото нещо което ме впечатли, беше издутината на капачките, и тоя специфичен звук при отварянето, все едно отваряш кен с газирана напитка, което говори за налягане на газ вътре.

Кий Ларгото имаше някаква странна миризма на кисело зеле, но въпреки нея ставаше за пушене, даже може да се каже че беше си добър. Никога не съм пушил преди Кий Ларго, нито пък Хал о' дъ уинд и затова нямах представа дали тия тютюни си имат такъв вкус или наистина има нещо объркано при складирането.  

Разрових се, и се добрах до семплерчета от други тютюни на Григорий Пийз от тази партида които обаче съм пушил преди. При тях не беше толкова силно изразена тая миризма на кисело зеле,  но определено имаше някаква такава нотка, и то осезаема. Също така имаше доколкото ме служи паметта леко разминаване с това което аз помня като вкус и това което запалих. Промяна, но не към по-добро.  
И понеже ме заинтересува тоя случай, взех да чета експертни мнения за складирането, между които и на самия Григори Пийз, и се оказа че топлината може да изиграе много лоша роля при ейджването.
В никакъв случай не бивало да се държи на температура над 20 градуса по Целзий, защото почвали да се развиват нежелани химически процеси, тютюна се окислявал, като се създавала и благоприятна среда за развитие на разни микробиологични култури. При опаковането тютюна не е стерилен, и при благоприятни условия може да се завъдят колонии от различни бактерии които да променят много както вкуса, така и PH среда, и какво ли не в тютюна.
Обикновено хората го ейджват в оригиналните опаковки, което елиминира опасността от светлина, но светлината била още по-опасна, и ако имате тютюн в буркани, задължително на тъмно и хладно.

Може да се окаже че вместо да се подобри вкуса, с няколкото години ейджване да го развалим, което се е случило и с тези тютюни къде ги изнакупихме при последната сбирка.
Нещо още по-опасно,  може заради киселинността или алкалността да си навлечеме куп здравословни проблеми, което предполагам се е случило с човека който ги разпродаваше.

Най-добрата и благоприятна температура за тютюна е 12-13 градуса. При тази температура се ускоряват процесите които правят тютюна по-хубав, и няма опасност от нежелани киселини образуващи се заради топлото. На по-ниска температура стареенето се "забавя",  като при 4 градуса съвсем спира. Тоест имаме такъв тютюн все едно сме си го купили вчера.  Студеното обаче не е болка за умиране, тъй като няма да навреди много на тютюна, а и на езика и лигавицата ни преди всичко.
Според мене ако трябва да избирам да не ми "узрее" тютюна и да се поддуе от газове образувани от микробиологията вътре, миришещи на кисело зеле както и рак на езика, познайте какво ще избера.


И така от рисърча който направих четейки информация из нета и виждайки нагледно някои неща, можем да сумираме "зреенето" и складирането на тютюна в няколко точки.

1. Да го държим херметично затворен. Най-добре в оригиналната опаковка ако не диша, ако пък сме го отворили или е насипен, задължително в буркани с гумено уплътнение.

2. Да го държим на студено, и ако е в стъклен буркан на тъмно. Много студено нема да му навреди, много топло да. Ако можем да го държим на 12-13 градуса е идеално, ако не, не бива да превишаваме 20 градуса. Това се оказа доста важно и сериозно.

3. Отворим ли една кутийка, да я изпушим в рамките на 2-3 месеца.

4. Веднъж вкаран в употреба буркана или кутията, т.е. ако е отварян много пъти е по-добре да се изпуши, отколкото да се затвори наново за години "стареене". Може да не се развали много, но нема да е същия хубав ефект.


Поздрави, и пазете здравето си.


Титла: Re: За така нареченото "ейджване", или как да си складираме тютюна.
Публикувано от: Cefy в Май 12, 2014, 02:09:15
Полезна информация, за което благодаря!
Остава да намерим места където се поддържа постоянна температура от 12-13 градуса и да наредим касетките с буркани. Аз лично нямам такова место и за това държа на тъмно, на стайни температури, което лятото е нормално да стигне и до над 20 градуса.....но за скромния ми опит и малките години на "ейджаване" не съм забелязал съществени изменения на складираните запаси в буркани!
Да не забравяме и проблема с влажността, разбира се, защото всяко пресушаване нанася сериозни щети върху вкус и аромат. Пък не искам да споря дали процеса е възстановим!


Титла: Re: За така нареченото "ейджване", или как да си складираме тютюна.
Публикувано от: balkan boy в Май 12, 2014, 02:25:16
..... Пък не искам да споря дали процеса е възстановим!

При пурите е абсолютно невъзстановим, но те се държат на много голема влажност. Тютюните си е според зависи, но обикновено са към 16-17 процента влажност. При тях има големо разнообразие, някои търпят възстановяване от барут-сухо, други не.
Но в никакъв случай като го овлажниме тютюна не бива да се остава да старее. Овлажняваме, стабилизираме до седмица макс и пушим. Има тютюни които се подобряват като ги изсушим и овлажним впоследствие, но обикновено губят от красотата. Пурите можеш да ги отпишеш изсъхнат ли.


Титла: Re: За така нареченото "ейджване", или как да си складираме тютюна.
Публикувано от: тедо в Май 12, 2014, 03:41:49
......................................................Пурите можеш да ги отпишеш изсъхнат ли.

Само , ако са се разпаднали .


Титла: Re: За така нареченото "ейджване", или как да си складираме тютюна.
Публикувано от: тедо в Май 12, 2014, 03:54:43
Тютюна е ,, живо нещо ,, и като такова трябва да може да ,, диша ,, за да  старее нормално . Т.е. в стъклени и разни херметични съдинки няма да стане работата . Само ще протичат разни химични процеси , на разпад най-вероятно.
Трябва да е дървен съда за отлежаване на тютюн . Дървото също е ,, живо ,, и също ,, диша ,, .
Като виното и уискито , като ги бутилират в стъклени бутилки им се спира процеса на ,, еиджването ,, .


Титла: Re: За така нареченото "ейджване", или как да си складираме тютюна.
Публикувано от: pinhead в Май 12, 2014, 04:04:03
Много изчерпателно, Балкане, евала! Само тука те май си допуснал грешка в бързината:
"3. Отворим ли една кутийка, да я изпушим в рамките на 2-3 месеца."
Мислим, имаш предвид 2-3 дена...  ;D


Титла: Re: За така нареченото "ейджване", или как да си складираме тютюна.
Публикувано от: balkan boy в Май 12, 2014, 04:10:07
Много изчерпателно, Балкане, евала! Само тука те май си допуснал грешка в бързината:
"3. Отворим ли една кутийка, да я изпушим в рамките на 2-3 месеца."
Мислим, имаш предвид 2-3 дена...  ;D

:) Има го и момента на месеците. Има кутии по 8 унции, също и като изпонаотвориш седем или осем, па все от по-хубавите пушиш, некои заостават, забравя се и т.н. Аз съм имал по 5-6 различни отворени, па ти се накриви шапката и почнеш все от един да пушиш и тия а днес да ги оправиш а утре, и изсъхнат.

А по въпроса с дървото като съд, става но не се затваря херметично, пък и е хигроскопичен материал, ще му изсмуче влагата. Може ако е в бъчва, т.е. в огромни количества. За некви 50 до 250 грама не е удобно, а и нема как. 
Едно време пунгиите са били кожени, (без латекс вътре) а тютюна се е пазил обикновено в глинени съдове, гърнета некакви. Днес буркана върши тая длъжност.


Титла: Re: За така нареченото "ейджване", или как да си складираме тютюна.
Публикувано от: pinhead в Май 12, 2014, 04:19:23
Така де, за бъчвите. А като са искали тютюна да им кара дълго време, са си зимали я въже, я плъг...
Тедо, относно стареенето на тютюна, мисля че Григор има доста повече познания от нас и като казва "херметично", начи херметично си трябва.
А вино си старее и в стъклена бутилка, само тапата трябва да е "био"   ;)


Титла: Re: За така нареченото "ейджване", или как да си складираме тютюна.
Публикувано от: balkan boy в Май 12, 2014, 04:25:54
И все пак, забравихме да споменеме че покачването на температурата понякога не е толкова страшно, стига да не е изложен тютюна постоянно на висока температура.
Примерно много е лошо ако ни стои зимно време в стая в която живеем постоянно и се загрява до над 25 градуса, пък през лятото също е изложен  на високи температури.

Една-две години така, (не дай си Боже 5 или 10) и от това тутун не става. Става, но резултата е отрицателен, както се убедихме и на практика. Моите подозрения са че тези тютюни за които стана дума по-горе са били оставени точно по тоя начин.

Григорий Пийз пише също че когато искаме да "стерилизираме" тютюна като го загреем на над 70 градуса веднъж, (демек пастьоризация или консервиране) също е лоша практика, защото ще му се промени и вкус и мирис, пък ако не си блендер и не знаеш точно какво правиш, демек не е изследван резултата от такова нагряване не се препоръчва. 90% шансовете са да отиде вкуса на по-зле.


Титла: Re: За така нареченото "ейджване", или как да си складираме тютюна.
Публикувано от: ozzy в Май 12, 2014, 04:31:52
Значи,момци,има разлика между зреенето и съхранението.Имайте предвид,че пластичните плрикове с цип,в който идват насипните тютюни ,дишат.Дори и неотворен,след време тютюнът ще ви изненада-сух,сух....Най-добре се усеща при насипен ароматик-след няколко дена ароматът се усеща извън плика.Това е заради микро порите на самия полиетилен.
Зреенето е друга работа.Не всички смеси подобряват качествата си при отлежаване.Ароматиците и вирджинията пък-съвсем.
За зреене се оставят неотворени кутии.Другото-в стъкло,на тъмно и хладно.


Титла: Re: За така нареченото "ейджване", или как да си складираме тютюна.
Публикувано от: Стоимиров в Май 12, 2014, 05:48:32
..... Пък не искам да споря дали процеса е възстановим!

При пурите е абсолютно невъзстановим, но те се държат на много голема влажност. Тютюните си е според зависи, но обикновено са към 16-17 процента влажност. При тях има големо разнообразие, някои търпят възстановяване от барут-сухо, други не.
Но в никакъв случай като го овлажниме тютюна не бива да се остава да старее. Овлажняваме, стабилизираме до седмица макс и пушим. Има тютюни които се подобряват като ги изсушим и овлажним впоследствие, но обикновено губят от красотата. Пурите можеш да ги отпишеш изсъхнат ли.
Да попитам,по какъв начин си овлажнявате поизсъхналия тютюн?Аз използвам резен ябълка в пакета, но не ми се налага често-рядко имам повече от един отворен пакет.Мой приятел държи в пакета с тютюн някакво камъче което което служила за овлажняване но все забравям да го попитам какво е и от къде го е взел.


Титла: Re: За така нареченото "ейджване", или как да си складираме тютюна.
Публикувано от: POPЕYЕ в Май 12, 2014, 07:36:41
В пещери отглеждат  гъби , отлежава вино и то защото е тъмно и с постоянна температура / под 20 С / . Идеални условия за ейджване на тютюн . Близо 5100 пещери се намират на територията на България  . Може да се помисли за някаква  Първа Тютюнева  Банка . Чак ми хареса идеята и се размечтах !


Титла: Re: За така нареченото "ейджване", или как да си складираме тютюна.
Публикувано от: тедо в Май 12, 2014, 07:52:07
.............................................
Да попитам,по какъв начин си овлажнявате поизсъхналия тютюн?Аз използвам резен ябълка в пакета, но не ми се налага често-рядко имам повече от един отворен пакет.Мой приятел държи в пакета с тютюн някакво камъче което което служила за овлажняване но все забравям да го попитам какво е и от къде го е взел.

И аз така , това по съвет от един технолог в Булгартабак .
Изпитано и ми върши работа .
Тъничко резенче , като люспа ( така тютюна си поема колкото му трябва влага ), от ябълката иначе се овлажнява много  и задължително в хладилника в плъно затворен съд .



Титла: Re: За така нареченото "ейджване", или как да си складираме тютюна.
Публикувано от: ozzy в Май 13, 2014, 07:40:43
Ima tema za ovlajniavaneto na tutuna.Izpolzvaite ovlajniteli/stryvat 2 lv./ i destlirana voda.Plodovete moje dapredizvikat pleseni,ili promiana na kachestvto.Probvaite vlajnostta s prysti-sposobyt e v ''Kakvo triabva da znaem....''.


Титла: Re: За така нареченото "ейджване", или как да си складираме тютюна.
Публикувано от: rusen plovdiv в Май 13, 2014, 01:21:24
Аз овлажнявам ,със една носна кърпичка или салфетка . Мокря със вода ,и слагам във пакета със тютюна . На тютюните със хартия ,капвам няколко капки под хартията , във самата кутия и така , то си попива във хартията и във тютюна . Ябълката дава аромат на .... ябълка и така , тютюна става ароматизиран на ябълка .


Титла: Re: За така нареченото "ейджване", или как да си складираме тютюна.
Публикувано от: gbpipes в Май 14, 2014, 09:08:23
Аз, не знам защо, но напоследък не съм имал проблем с изсъхнали тютюни. Може би защото пуша само флейки, пък те са често доста напоени, но предишни години използвах супер просто устройство - парче (малко) от домакинска гъба за съдове. Парчето е приблизително 2х1х1 см напоявам с чиста вода, изцеждам, за да не капе от него и го слагам отгоре в съда с тютюна. Тъй като си държа тютюните в буркани, ако го сложа вечерта - на следващия ден обръщам тютюна в буркана и го слагам отново отгоре. Така най-много за 2 дни размесвам цялото количество и имам чудесно овлажнен тютюн.
За малка кутия трябва по-малко парче, за да не стане много воден.

Ябълката не става за мен, защото всичко мирише на ябълка, а това не обичам да го пуша, а да го ям.
Имам и две парченца от порест камък, които работят на същия принцип. Едното ми го подариха, а другото си го намерих на морето и си абсолютна тухла. Работи перфектно.

Това е за овлажняването, ако стане гаф.
За т.нар. ейджване. Имам много сериозни подозрения, че колегата Бой е съвсем прав по отношение на старите тютюни държани на топло, респективно Г.П., чието мнение мисля, че не търпи коментар.
Относно хладилника - има един проблем. Ако е NoFrost ВНИМАТЕЛНО - изсушава много. Ако е от стандартните - ок и кафето си държа там:)

Бях пробвал с половин кутия от един тютюн на Ratrays не помня кой да го позапека във фурната. Отворена тенекиена кутия увита във фолио отгоре във фурната на 100-ина градуса за 10-15 минути. Стана много добре и вече не "хапеше" толкова. 


Титла: Re: За така нареченото "ейджване", или как да си складираме тютюна.
Публикувано от: тедо в Май 14, 2014, 12:26:20
Значи , като говорим за ябълка става въпрос за  съвсем тънко , колкото да се вземе влага .
Става и с лимон .
И с напоена хартийка също .

Фатката е да се разбърква от време на време тютюна , и да се усети кога е достатъчно влажен .

 ;)

пп
те триковете са много , всеки си намира неговия начин за поддържане на тютюна


Титла: Re: За така нареченото "ейджване", или как да си складираме тютюна.
Публикувано от: rusen plovdiv в Май 14, 2014, 06:43:09
И аз преди го бърках , но открих , че понеже е хигроскопичен ,нивото на влагата ,във целия тютюн се изравнява много бързо , за 12 часа . Така че ,е безмислено това бъркане , той си смуче равномерно , от хартишката .
Готов е от единия ден за другия .


Титла: Re: За така нареченото "ейджване", или как да си складираме тютюна.
Публикувано от: Вехтия в Май 15, 2014, 07:56:43
 Хм!
 Аз пък си отмервам няколко капки скоч.

 Но от известно време си мисля за блокче балса. Намират ми се няколко балсови дъсчици....
 Мисля, че е много подходяща, щото е доста пореста и ще отдава бавно. Даже си бях драскал скица за балсова вложка в стъклената тапа на буркан.


Титла: Re: За така нареченото "ейджване", или как да си складираме тютюна.
Публикувано от: POPЕYЕ в Май 15, 2014, 08:13:30
Хумидор в килера е добро решение . Влажно ,тъмно и хладно . Сега ще кажете -скъпо е . Ами скъпо е , ама густото си има цена !


Титла: Re: За така нареченото "ейджване", или как да си складираме тютюна.
Публикувано от: rusen plovdiv в Май 15, 2014, 08:56:42
Определено Хумидора , или Селара във нашия случай е необходимост . По чуждите форуми , гледам колегите ползват шкафове , със колелца . Винаги съм се чудел за какво са тея колелца , после се сетих , че са може би за да се мести шкафа , из помещението , според сезона , слънцестоенето  , отопление или охлаждане . Така се поддържа ,горе долу нормална температура , в границите . Има и варианти за профи Селари . Примерно специализиран шкаф , топлоизолиран , от специален материал , със термометър и датчик за влажност . Може и да се постави , охлаждаща система със термостат ,приспособена от стар климатик , чилър или хладилник , като се поддържа температурата във тесни граници , така . Според мен затоплянето не е проблем , както и не е желателно , по скоро търсим охлаждане във , норми . При повечето домове има постоянна температура поне 20 22 градуса . Логично е да се търси леко охлаждане . Влагата , не е опция според мен, може да се повредят , металните кутий при дългосрочно отлежаване . май влагата е задължителна при пурите , не знам , не разбирам .
Значи един специализиран шкаф , селар , ако имаш с какво да го пълниш , може да се направи приличен за около 150 лева , със охлаждаща система , или около от 250 до 400 супер луксозен , със стъклени вратички , стъклени рафтове , термометри , влагометри , термостати и екстри . Иначе един топлоизолиран , хубав шкаф , от секция , поставен на хладно място ще върши прекрасна работа .
Но както каза Жоро , килера , или по нашенски зимника , е логичния избор , освен , ако не искаш да си гледаш тютюните , всеки ден , или да се хвалиш с тях, във хола примерно , като дойдат гости .
 На мен няма да ми издържат ангелите ,да са във хола , пред мене , ще ги отворя много бързо . Ха ха ха .


Титла: Re: За така нареченото "ейджване", или как да си складираме тютюна.
Публикувано от: Вехтия в Май 21, 2014, 10:11:23
 Хм!
 Това - за охладеното шкафче, е добра идея. ::)
 Може да се спретне малко, симпатично комодче, като се оборудва с елементи на Пелтие. Те са малокосумативни, безшумни и лесновграждаеми, тъй като работят изцяло на елекрически принцип, без химикали разни и тръболяци.


Титла: Re: За така нареченото "ейджване", или как да си складираме тютюна.
Публикувано от: balkan boy в Май 21, 2014, 11:22:59
Според мене нема чак толкова нужда от потрисане. Стига да не е в стая в която се живее постоянно и се затопля, и да не е до някакъв радиатор.


Титла: Re: За така нареченото "ейджване", или как да си складираме тютюна.
Публикувано от: pinhead в Май 21, 2014, 11:27:50
Баш! По-добре да се вложат парите в тютюн, па нека си седи на ламаринените стелажи в килера...