PipeZone PipeZone
Май 05, 2024, 07:11:12 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини: SMF - Just Installed!
 
   Заглавна Страница   Помощ Търси Вход Регистрирай  
Страници: [1] 2 3 4
  Изпечатай  
Автор Тема: Има ли чалга фенове между колегите?  (Прочетена 32944 пъти)
balkan boy
Hero Member
*****
Публикации: 1296



Ел. поща
« -: Април 15, 2014, 11:46:44 »

Отварам тази тема за да не спамим темата за блуза оттатък.  Почти съм сигурен че почти нема такива между колегите, но нека да видим, може да излезне некой скрит талант.
Активен

Бриара е за гъзария,кочана е за кеф.!
pinhead
Hero Member
*****
Пол: Мъж
Публикации: 1371



Ел. поща
« Отговор #1 -: Април 15, 2014, 12:33:47 »

Не.
Активен

Life is a waste of time, and time is a waste of life. Get wasted all the time, and you'll have the time of your life!
― Billy Connolly
Cefy
Hero Member
*****
Пол: Мъж
Публикации: 817



« Отговор #2 -: Април 15, 2014, 06:20:08 »

Отричам!
Активен
balkan boy
Hero Member
*****
Публикации: 1296



Ел. поща
« Отговор #3 -: Април 15, 2014, 07:14:00 »

Ето, такива се не намериха, значи се връщаме в оная тема да покритикуваме малко джаза и блуза.
Активен

Бриара е за гъзария,кочана е за кеф.!
rusen plovdiv
Hero Member
*****
Публикации: 931


Ел. поща
« Отговор #4 -: Април 15, 2014, 08:04:00 »

Абе да ти кажа честно , слушам всякаква музика и не отричам чалгата . Повечето песни са ужасни , но има измежду тях и смислени, готини .Кючека обаче , без циганско - турската реч , си е готин , както и електронната музика . Тука в Пловдив сме меката на Кючека и чалгата , та щем не щем , като живеем между 6 турски махали през ден има по 3 дни сватби ,и слушаме по цяла нощ . Пък и във заведенията , клубовете , където преди имаше латино сега си е чиста чалга . Та щеш не щеш въртиш кючеци . Пък и който каквото ще да ми говори и аз слушам класици , и даже и класическа музика - Моцарт , Вивалди  , обаче след 4 голяма ракия в бара , или на сватба се играе кючек ,не се танцува валс . Даже и блусовете останаха в ученическите ни години , в гимназията , 15  20 години назад , когато не се знаеше ,що е то сексуалната революция и има ли тя почва у нас .
Модерната чалга е отврат , но класика бяха чака рака , и гръцките таверни ,и изпълнения навремето , по време на прехода . Голям кеф - всички каки на масата - газят в салатата и въртят дупета - страшна Вакхалия .
Който  се е напивал , и е свалял момиче в чака рака или таверна ще ме разбере .
Иначе за домашно слушане НЪЦ твърдо не , ама за 1 път в месеца може .
Не можем да отричаме различните стилове , понеже те носят собствен дух и различно послание и предназначение .
Или ако пушиш латакий и Вапери , защо да не си викнеш по 1 кутия в месеца , ароматик , бърли бленд или нещо различно , черен кавендиш със силен аромат на шоколад , ванилия и карамел - Молто Долче на Сутлиф примерно .
Не че нещо , ама ако те избие примерно на ароматно да имаш нещо сладко да си запалиш . Та и със чалгата така 90 процента са за коша , ама има 10 процента добри песни . За точните ситуаций.
Активен
balkan boy
Hero Member
*****
Публикации: 1296



Ел. поща
« Отговор #5 -: Април 15, 2014, 08:50:08 »

Евалла братле, все пак не е безнадеждна ситуацията.

Сега предстои най-трудната битка, а то е да научим колегите всичко родно да тачат и милеят. Усмивчица

И все пак, с чалгата можеш да се чувстваш удобно когато си "абсолвирал" така да се каже цялата западна култура с всичките й музикални особенности и си преоткрил че всъщност това което си ти, е в пъти по-велико от онова което си се опитвал да станеш и с което да идентифицираш себе си.

Иначе си още в търсене на идентичността (в погрешна посока) Намигване

Веднъж преди много години в Македония, излизахме в едно заведение където се бичеше само авангардна и алтернативна музика. Пичовете се надпреварваха кой по-уникална група да слуша, и колкото е възможно "по-истински" да изглежда (по последна ъндерграунд мода). Мацките пък от тия среди не беха от най-красивите, но пък и не беха зле и си оцветяваха косите, носеха черни дрехи, пробиваха си обици на носовете и се изживяваха част от ъндерграунд и рок сцената. Не е лошо да споменем че редко пускаха на ъндерграунд пичовете, и си се ръгаха с чалгари с пари и коли и необременени от разни филми.
Та в това заведение понекога се правеха водка парти, текила парти, уиски парти и не знам си кво още парти, и на едно водка парти забелязах странно нещо, после винаги го забелязвах като закономерност.
Водка се лее на некви цени да кажем 20 стинки днешни и тукашни пари, в изобилие така да се каже, и всичко живо е с потенциал да настега кратуната яко.
Докато са още трезвени всички, хвърчи некъв индустриал, рок, некъв ню пънк, джаз маз, джетро тъл метро тъл и каквото там има, с напиването все повече и повече отива към комерсиално, и по-леко, преминава със степента на интоксикация все повече към ултра комерсиално, и като се изнапият добре се стига до кючеци по масите и туйто.
Та колкото повече падат изкуствено създадените филми и маски, толкова повече човек идва на СЕБЕ СИ, истинското его, (не алтер такова) и колкото да се е постарал да изгради един желан имидж за пред себе си, то в един момент фейлва, както фейлват и задръжките както са казали древните римляни, "Във виното е истината". 
И тогава съм си казал, от къв зор ще се идентифицирам с някакви вторични белези на някаква субкултура която не ми е присъща, не намирам първична естетика а заучена такава, и съм си навил на акъла че ми харесва само защото това е някъв ролеви модел който по инерция съм възприел и съм т. нар. "уанаби". 
И съм си казал, Е.ал съм му майката, да се филмират там разни мизерници, аз ще си гледам кефа, ще си къртя пички от по-добрите па те пак нека си намират стойност в това с което се филмират.
И от тогава обаче открих че всъщност това което сме тука на балканите и като история, и като музика, и като арт, и като духовност и като всичко, далеч превъзхожда онова което ни е привнесено като модел т.нар. "Западна култура" с всичките й ценности, естетика, течения и т.н.

И така си отивам аз у студенцки грат, къртим си неориентирани 19 годишни провинциалки от които ум да ти зайде, возим ги у пежото, (преди беше ауди) Тони Стораро ми пее на ухото, и нема а ви казвам през коя работа ми е за Ролингстоунс, Сид Вишъс и Майлс Дейвис.


Живи и здрави и много хладен дим.
Активен

Бриара е за гъзария,кочана е за кеф.!
pinhead
Hero Member
*****
Пол: Мъж
Публикации: 1371



Ел. поща
« Отговор #6 -: Април 15, 2014, 09:05:10 »

Лошото е приятелю, че 19 годишните поп-фолк бейбита нямат "MUTE" бутон... Иначе, като ценител на един специфичен жанр в киното - фетиш порно, оценявам духовната ти борба в тая наша си провинциална Мека на разврата!
« Последна редакция: Април 15, 2014, 09:51:03 от pinhead » Активен

Life is a waste of time, and time is a waste of life. Get wasted all the time, and you'll have the time of your life!
― Billy Connolly
rusen plovdiv
Hero Member
*****
Публикации: 931


Ел. поща
« Отговор #7 -: Април 15, 2014, 09:10:56 »

Ха така си е ние сме продукт на източната култура и социалистическо общество , няма как да се опитваме да се правим на американофили ,и да се кефим на американските празници ,и да хълтаме по техния начин на живот .
Аз например , като Чуя Прауд Мери  или Суит хоум Алабама не ме жегва , ама съседа отгоре като се напие и пусне Висотски , се връщам в ретроспекция веднага . Това е щото сетивните ни ,и личностно -характерни възприятия са свързани със съвсем друг афинитет , възпитание , спомени , детство и мироглед .
Обаче това Транс пенис аделарис  или през дедо Янко оттатък ,дето викаш за Ролингстоунс и Майлс Дейвис, не е така. Има хора и певци отвъд , човешките и културни различия . Като Валя Балканска ,изтреляха я в космоса над всички други , да я слушат извънземните . Щото песента и е над човешките възприятия, над астралните дори .
Активен
balkan boy
Hero Member
*****
Публикации: 1296



Ел. поща
« Отговор #8 -: Април 15, 2014, 09:22:58 »


..... Това е щото сетивните ни ,и личностно -характерни възприятия са свързани със съвсем друг афинитет , възпитание , спомени , детство и мироглед ....


Това е така.

Срам не срам, ще си призная че понекога като чуя Секс Пистолс, Металика или Сепултура на пример, па пускам си ги и вкъщи (ето, признах си го) и ме налегват едни спомени... и некак ми се сгрява душата.
Но това е на момента, откъслечно, и свързано със спомени.
И още нещо което не ме е срам да си призная обаче, от време оно ме кефи ислямска музика, демек религиозното им пеене. Особенно през рамазана пускат по радиата и телевизиите такива красоти, в състояние съм да ги слушам по цел ден.
Активен

Бриара е за гъзария,кочана е за кеф.!
gbpipes
Hero Member
*****
Пол: Мъж
Публикации: 642



WWW Ел. поща
« Отговор #9 -: Април 15, 2014, 09:47:42 »

Трудно ми е да го понеса, преглътна и т.н.
Кючекът е изкуство. Не че го разбирам особено, но според мен е изкуство.
Само че ...някой може ли да ми посочи пример, нагледен, в който ясно се вижда, мъж да танцува кючек, освен в България?!
И в тази връзка един поздрав от мен.

http://youtu.be/skFa-Qj6ZQE
Сори ама чалга не.....http://youtu.be/f_XSqXRogls
Активен
POPЕYЕ
Hero Member
*****
Публикации: 675



Ел. поща
« Отговор #10 -: Април 16, 2014, 11:05:11 »

Мразя чалга , но ме кефи Ибряма ! Световен е! Та е редно да сепарираме нещата . Чалга и поп фолк . Чалгата си е музика с история и си съществува от турско време и основен елемент в нея е импровизацията , което е ценностния момент , така радушно прегърнат от циганското население по Балканите . Не искам да повярвам , че поп фолка е наследник на чалгата  . Има един период от време , в който чалгата е забранена и нерегламентирано беше заменена от гръцка , сръбска и турска етно музика . Не помните ли въпросът - сръбско или гръцко ? Слава богу , не ми се е налагало да отговарям на подобен въпрос ! Та чалгата продължи да се развива от циганите , а поп фолка изкочи от шапката в отговор  на умишлено сменените ценности в отвратително бедното ни и прогресивно профанизиращо общество . Та изборът за харесваме на етно музика е цигански имрповизации като висшата степен на чалгата / в много случаи- маанета / или така наречения поп фолк , патетично наречен / музиката на народа / . И май не остана място за фолклорната ни музика с която света познава малка България .
Моят отговор е ,че харесвам по нещо от всяка музика и не си падам по крайности и експерименти . НЕ на чалга културата , защото е експеримент и крайност !!!
« Последна редакция: Април 24, 2014, 11:45:37 от POPЕYЕ » Активен
balkan boy
Hero Member
*****
Публикации: 1296



Ел. поща
« Отговор #11 -: Април 16, 2014, 11:21:54 »

Мразя чалга , но ме кефи Ибряма ! Световен е! Та е редно да сепарираме нещата . Чалга и поп фолк . Чалгата си е музика с история и си съществува от турско време и основен елемент в нея е импровизацията , което е ценностния момент , така радушно прегърнат от циганското население по Балканите . Не искам да повярвам , че поп фолка е наследник на чалгата  . Има един период от време , в който чалгата е забранена и нерегламентирано беше заменена от гръцка , сръбска и турска етно музика . Не помните ли въпросът - сръбско или гръцко ? Слава богу , не ми се е налагало на отговарям на подобен въпрос ! Та чалгата продължи да се развива от циганите , а поп фолка изкочи от шапката в отговор  на умишлено сменените ценности в отвратително бедното ни и прогресивно профанизиращо общество . Та изборът за харесваме на етно музика е цигански имрповизации като висшата степен на чалгата / в много случаи- маанета / или така наречения поп фолк , патетично наречен / музиката на народа / . И май не остана място за фолклорната ни музика с която света познава малка България .
Моят отговор е ,че харесвам по нещо от всяка музика и не си падам по крайности и експерименти . НЕ на чалга културата , защото е експеримент и крайност !!!

Митко Пайнера развали хубавата музика като вкара курвите да мучат некви пошли текстове за секс, иначе чалгата е върха, не поп фолка. Съгласен съм напълно с твоя пост. Даже в Македония си има стил "чалгия", тука го нема, става дума за градска (не рурална) музика от османско време имаща корените във византийската музика. Изпълнява се с оригинални инструменти ут, канун, кемане, дайре и т.н. Прекрасна музика. Тачи се още само в Македония Гърция и Турция. Тука заради някаква пропаганда след освобождението са я изхвърлили по политически причини, и така в БГ си немаме градска музика, само рурална.
Същата тая чалгия изпълнена на кларинет и по-съвременни инструменти става цигански "джем сешън", нещо което ти разтапя душата направо.

Аз съм слушал композиция от св. Йоан Кукузел, най-добрия византийски композитор на всички времена от 13 век, българин между другото как се изпълнява на кларинет. Все едно от циганската махала слушаш музика. Красота, прекрасно нещо.
Активен

Бриара е за гъзария,кочана е за кеф.!
Cefy
Hero Member
*****
Пол: Мъж
Публикации: 817



« Отговор #12 -: Април 16, 2014, 05:57:32 »

Ся, ...никой не може да каже, че циганската музика е чалга! Както, че и сръбската е чалга, същото е валидно и за турската, албанската и т.н.....аз си мисля, че говорим за бг изпълнения от рода "Камъните падат", "Ох, баня, ох кеф...." и т.н. и т.н. и днешните им последователи - е това не го приемам!
Определението поп-фолк също ме притеснява - Горан Брегович, Шабан Байрамович и те ли са поп-фолк или.....?!
За да съм в дискусията.....!

 
Активен
balkan boy
Hero Member
*****
Публикации: 1296



Ел. поща
« Отговор #13 -: Април 16, 2014, 06:13:22 »

Ся, ...никой не може да каже, че циганската музика е чалга! Както, че и сръбската е чалга, същото е валидно и за турската, албанската и т.н.....аз си мисля, че говорим за бг изпълнения от рода "Камъните падат", "Ох, баня, ох кеф...." и т.н. и т.н. и днешните им последователи - е това не го приемам!
Определението поп-фолк също ме притеснява - Горан Брегович, Шабан Байрамович и те ли са поп-фолк или.....?!
За да съм в дискусията.....!

 


Под чалга се има предвид определена комерсиална поп музика в която присъстват диатонични ладове, в БГ известна като чалга, в Сърбия и Македония като Турбо Фолк, в Гърция - Ребетика, в Румъния Манеле, а иначе широко застъпена в тези страни, плюс Албания, Турция, Ливан, Сирия, Израел, Кипър и Египет. Сиреч навсякъде където е била Византийската империя.
Активен

Бриара е за гъзария,кочана е за кеф.!
rusen plovdiv
Hero Member
*****
Публикации: 931


Ел. поща
« Отговор #14 -: Април 16, 2014, 06:19:07 »

Абе с две думи ,старите парчета и маанета с минимум текст , са яки , а новите поп фолк щуротий със " смислени текстове " са гола вода и отврат .
Активен
Страници: [1] 2 3 4
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.17 | SMF © 2006-2008, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!