PipeZone

ЗА ЛУЛИТЕ... => Теория и практика => Темата е започната от: kurt969 в Януари 07, 2012, 07:25:59



Титла: лула с филтър
Публикувано от: kurt969 в Януари 07, 2012, 07:25:59
здравейте-лулата как е по добре да се пуши-с филтър или без


Титла: Re: лула с филтър
Публикувано от: Десислав Гечев в Януари 10, 2012, 05:58:39
По този въпрос всеки пушач на лула може да вземе отношение на базата на собствения си  вкус.Аз предпочитам лулите с филтър,понеже не смятам,че филтъра елиминира част от вкусовите качества на тютюна;напротив-филтърната хартия отнемайки излишния конденз  прави дима по-сух и съответно по-приятен,от друга страна активния въглен обезврежда отровните вещества(поне така се говори).Като човек,правещ лули отчитам че лулите с филтър имат по-тромава и дебела линия-визуални недостатъци,свързани с необходимостта от по-голям диаметър ,за да може да се вложи филтъра в мундщука и съответно след това в дървената част на лулата;елегантност и финес е трудно да се получи,а ако това се направи,то ще е за сметка на здравината на тази лула и съответно рискът от пукване тук е по-голям...


Титла: Re: лула с филтър
Публикувано от: gbpipes в Юни 19, 2012, 09:27:29
здравейте-лулата как е по добре да се пуши-с филтър или без
Ако е направена за филтър - то с филтър или адаптер, ако е с метален - без него, не се мъчи без филтър е по-добре.
Така де, това си е мое мнение!


Титла: Re: лула с филтър
Публикувано от: Cefy в Ноември 08, 2012, 07:52:44
Аз лично въпреки че станах фен на нефилтърните лули, понякога изпитвам нужда да пуша и понякоя лулица с филтър....понякога за мен значи в случая на 3-4 лулици, удрям една с филтър...някои тютюни си изпитват остра нужда от филтър - проблемите свързани с влажност, загряване, парещ и лютив дим - успешно се решават с филтърна лула...не мога да отрека филтъра, въпреки, че за някои тютюни значително сваля усещанията - аромат, вкус, сила и т.н...


Титла: Re: лула с филтър
Публикувано от: zigi в Ноември 18, 2012, 11:51:19
Един въпрос по темата от нов почитател на лулите:
Колко горе-долу е живота на един филтър(Ясно е че зависи от материала , ама все пак)?


Титла: Re: лула с филтър
Публикувано от: Cefy в Ноември 18, 2012, 12:30:04
Един въпрос по темата от нов почитател на лулите:
Колко горе-долу е живота на един филтър(Ясно е че зависи от материала , ама все пак)?
Тук отговора трябва да е еднозначен!Един филтър за една изпушена лула!
Всички останали разсъждения са лични предпочитания и преценка!
Аз лично правя компромис и не сменям филтъра само когато пуша непълна лула и зареждам две или три малки/бързи дози тютюн в рамките на 2-3 часа!
Филтърът в края на краищата е свързан с нашето здраве и това е основното му предназначение - намаляването на силата и концентрацията на никотина! Функциите му при горенето, вкуса, хладния дим, гъргоренето, абсорбирането на влага и т.н. според мен трябва да се третират като спомагателни/вторични екстри!


Титла: Re: лула с филтър
Публикувано от: ozzy в Ноември 18, 2012, 09:07:15
zigi ,според мен-едно пушене,един филтър,категорично.И не оставяй стария филтър дълго време в лулата-щом изстине,вади го веднага.


Титла: Re: лула с филтър
Публикувано от: POPЕYЕ в Март 19, 2013, 01:45:44
zigi ,според мен-едно пушене,един филтър,категорично.И не оставяй стария филтър дълго време в лулата-щом изстине,вади го веднага.

Правилно казва ozzy . Охлади ли се лулата , филтъра в кошчето и почистване  на лулата. В противен случай влагата и катраните си остават в лулата / филтъра / и започват едни миризми , които са далеч от приятните . А усмърдиш ли една лула , после трудно се оправя .При безфилтровите е същата работа . Охлади ли се -чистиш .


Титла: Re: лула с филтър
Публикувано от: kalin andreev в Март 20, 2013, 08:23:36
От известно време колекцията ми нарастна предимно с лули без филтър.И искам–не искам подкарах и тях.Взех да свиквам,но друго ми прави впечатление.Пуша доста по–малко.Не повече от 3–4 лули на ден.Може би се започна от царевичака и смело мога да кажа,че те най ми допадат.Много по–мек е димът,от колкото в бриарова лула без филтър.Важното е,че вече не правя драми,когато ми свършат филтрите.


Титла: Re: лула с филтър
Публикувано от: gbpipes в Март 22, 2013, 03:15:54
Важното е,че вече не правя драми,когато ми свършат филтрите.
;D това е важното, нали

Аз отдавна ти казвам, че ще стигнеш до махане на филтрите, ама ...
Във всеки случай тези двете, които онзи ден бяха в тебе са станали изключително добре!


Титла: Re: лула с филтър
Публикувано от: kalin andreev в Март 23, 2013, 06:34:02
 :)А бе всичко с времето си.


Титла: Re: лула с филтър
Публикувано от: Kliment в Април 16, 2013, 11:59:15
отговорът се крие явно в наблюдението на КАлин, че пуши по-малко без филтър
филтърът е за заблуда
филтърът е като цигарата спрямо лулата, като макдоналдс-бургера спрямо истинската манджа - сурогат, който те подвежда да консумираш нещо по-бързо/в случая уж по-здравословно, но в крайна сметка постига търговския ефект всъщност да консумираш повече от нужното и така да те уврежда в пъти на цената на по-големи печалби
ЗАЩО:
1.филтърът дава измамна сигурност уж за по-здравословно пушене - ако пушиш, трябва така и така да си наясно, че това определено не е полезно, но според мен филтърът не обира чак толкова катраните - изчисти една лула пушена с филтър и една без и сравни колко катран ще остане по перцето/чомполчето, с което си минал мундщука в тази част, която остава след филтъра - според мен разликата в количеството катран е минимална.
2.филтърът пречи да се научиш достатъчно бързо и умело да контролираш потока и интензивността на тягата на дърпане, съответно за начинаещите се появява и остава за дълго време проблемът с дигна на твърде висока температура ,което прави тютюна да става горчив или лютив, което пък се убива първоначално от филтъра, защото той по начало убива ароматите,съответно хората не усещат, че се прегряли тютюна и врели въздух им прегаря езиците... нещо, което ги лишава от ароматични рецептори поне за няколко дни.
3. филтърът убива тънките нюанси и естествените аромати, които сами по себе си са деликатни и нежни - значи, красиви и хубави смески, които са натурални почти не се усещат с филтър и човек се обрича да пафка химични изкуствени бомби от ароматици от най-долно качество, за да `фане поне малко аромат през филтъра.
4. доста прецакващо: филтърът вероятно улавя немалка част от никотина...НООООО: къде е клопката: както е споменал Калин - вместо да изпушиш една хубава порция от примерно 3 до 6 грама тютюн, колкото е една лула, и да се заситиш за часове, в крайна сметка изпушваш три лули, за да се заситиш, но пък ако се върнем на точка първа си се налапал с тройно повече количество катран, за да получиш същото количество никотин - елементарна математика, но пък си изразходвал тройно повече тютюн и филтри, които са си пари. При мен беше същото - с филтър по три лули - сега - по една. Една - ама като хората - с пълен аромат, букет, хладен дим - на мен език не ми е горял от години, нито ми е скачала темппературата на дима - може да позагрее малко лулата, но не и дима...


Титла: Re: лула с филтър
Публикувано от: gbpipes в Април 17, 2013, 11:19:02
Клименте, определено заби колчето в научно обоснованото отхвърляне на този бич филтрите.
Съвсем точно и напълно вярно!


Титла: Re: лула с филтър
Публикувано от: bronc в Юли 25, 2013, 06:13:49
В България намират ли се някъде тези адаптери, които се слагат вместо филтър? Много често си пълня лулата с тютюн за 15-20 минутно пушене и не ми се иска да хабя филтър за всеки такъв случай. Четох, че при лули с филтър е хубаво да има адаптер, защото иначе се задърпва прекалено много въздух, а и това пространство, което се образува се пълни с катрани, сажди и т.н. Намерих от Китай 6 бройки за 6 паунда, което е добра цена, но докаот дойде ще мине доста време.


Титла: Re: лула с филтър
Публикувано от: ozzy в Юли 25, 2013, 08:20:31
Адаптери за 9 мм.лули продават в магазините "Премиум"-2 лв.бройката.При някои мундщуци влизат стегнато,и може да ги спукат.Също може да ти изработи адаптер някой стругар-от тефлон или полиамид(въобще от каквато и да е пластмаса или плексиглас).
Ето още един вариант:

(http://img11.imageshack.us/img11/4676/qwhw.jpg)

Това е адаптера.

(http://img809.imageshack.us/img809/5779/iv7y.jpg)

Намираш дюбели за мебели.

(http://img832.imageshack.us/img832/2326/n7gz.jpg)

Взимаш подходящ размер дюбел(става и за 6 мм.лули).

(http://img845.imageshack.us/img845/5547/wrc7.jpg)

Разпробиваш отвор 2;2,5;или 3 мм.

(http://img708.imageshack.us/img708/5936/frtx.jpg)

Адаптерът ти е готов.

(http://img829.imageshack.us/img829/1905/6fv9.jpg)

Монтираш,и пушиш!Даже този адаптер ще играе ролята на Бригам тръбичките-ще обира влагата и малко смоли,така,че ще е добре да го сменяш периодично.Дано съм ти бил полезен!


Титла: Re: лула с филтър
Публикувано от: ozzy в Юли 25, 2013, 08:25:37
 :)Забравих да кажа-трябва да се коригира дължината така,че спокойно да се монтира мундщука в лулата.


Титла: Re: лула с филтър
Публикувано от: pinhead в Юли 25, 2013, 10:54:31
А пък още по-добре става, като "изкормиш" старата втулка на мундщука и си направиш нова. На "Премиум" (калиман-карибе) втулките са с малко по-голям диаметър и понякога не влизат и са къси - правят конденз и "гъргорят".

Поздрави


Титла: Re: лула с филтър
Публикувано от: bronc в Юли 26, 2013, 10:51:18
Определено ми беше много полезен! Благодаря ти! Още днес си събирам лулите и ще пробвам тези от Премиума, а за които не стане ще взема от тези дървени тапи. А колко мм трябва да е дебелината? Трябва ли да влиза плътно в мундщука или да остава малко място около него?


Титла: Re: лула с филтър
Публикувано от: ozzy в Юли 26, 2013, 05:43:46
 :)Това не са тапи,а скрепителни елементи при мебелите(пликче с няколко броя е стотинки).Избираш подходящ размер,за да влезе плътничко на мястото на филтъра.Ако се наложи-прeпасвай със шкурка.Най -добрия вариант е да се изработи цяла втулка,както съветва pinhead ,на мястото на старата в мундщука,но това определено не е работа за всеки.Действай, bronc ,и късмет!


Титла: Re: лула с филтър
Публикувано от: bronc в Юли 26, 2013, 08:50:01
Намерих ги в Практикер. Имаше 8мм, а по-дебелите забравих колко бяха. 150 бройки (от 8мм) - 9.99лв. Може би е по-добре да взема по-дебели и да ги шкуря, защото иначе май ще има луфт? Ще видя дали мога да намеря някъде на бройка, за да пробвам първо. А и гледам като цяло, че ги има и на доста по-малка цена. Тези в Практикер бяха "маркови".

Минах и през Премиума, където ми казаха, че са имали от тези адаптери, но вече ги няма. Интересното е, че цената, която ми казаха е 11.50лв на бройка ::) Даже се обадиха да питат в другия магазин в града и там потвърдиха цената, но казаха, че са ги пратили обратно в София. Три пъти ѝ обясних на мацката какво търся и каза, че е точно това. При тази цена е просто безсмислено да ги вземам. Другата седмица отивам в София за около месец, така че ще отида и там по Премиумите, но пък ако цената наистина е такава мисля да поръчам от eBay. Намерих си 6 бройки за 6 паунда от Китай - http://www.ebay.co.uk/itm/6PCS-NEW-Smoking-Pipe-Accessories-Stem-9mm-filter-to-3mm-filter-9-to-3-Adapter-/130800104611?pt=UK_Collectables_Tobacciana_Smoking_LE&hash=item1e744b34a3 (http://www.ebay.co.uk/itm/6PCS-NEW-Smoking-Pipe-Accessories-Stem-9mm-filter-to-3mm-filter-9-to-3-Adapter-/130800104611?pt=UK_Collectables_Tobacciana_Smoking_LE&hash=item1e744b34a3). :D


Титла: Re: лула с филтър
Публикувано от: ozzy в Юли 26, 2013, 09:20:44
Трябваше да провериш за дюбелите в кварталните железарии-там ги продават на бройка.А цената 11.50 за адаптер направо ме втрещява.Аз си купих един от Премиум в МОЛ Плаза в Бургас за 2 лева.Калиман Карибе май са изтрещели тотално.Щях да поствам в друг раздел,но като говорим за цени,при тях ме изненада и друго(много неприятно).Комплект двете пасти-за мундщук и лула(всяка по 10 лв.),разтвор за почистване на лула(купил съм го за 4 лв.),кърпи за полиране(много добри-струващи 10 лв.) плюс няколко перца-всичко това за 95 лв ???.По цените,на които съм купувал поотделно нещата,всичко струва не повече от 40 лв.Не ми се рови в момента,за да пускам линкове към продуктите на Denicotea,за да видите реалните им цени в евро.Голямо бъзикане пада на нашия пазар.

А адаптерите,bronc ,които си намерил,изглеждат добри с кондензатора.


Титла: Re: лула с филтър
Публикувано от: bronc в Юли 26, 2013, 09:58:35
Еха, 95лв.. Аз заради това съм се отказал да пазарувам от България. Не е много приятно да чакам по седмица-две, ама пък това не е нормално. Май ще мина утре да взема няколко от тези дюбели и ще ги разпробия, а пък после ще търся в София евтини адаптери. Тези кондензатори за какво служат? Винаги съм се чудел това металното за какво е.. :)


Титла: Re: лула с филтър
Публикувано от: pinhead в Юли 26, 2013, 11:32:48
Нещо карибските кифлета са се объркали жестоко (и няма да е за пръв път...) Както и да е - един такъв адаптер прашасва при мене. Пусни си адреса - като го пратя обикновенна поръчка по Спиди, ще ти излезе около 4 лева.

Поздрави

P.S. Ти имаше и царевична лула, нал тъй? Че и една кутийка филтри имат същата участ като адаптера... ;)


Титла: Re: лула с филтър
Публикувано от: bronc в Юли 27, 2013, 02:19:04
Еее, благодаря много за предложението, но момента съм в процес на местене в София и честно казано не знам нито адрес, нито кой офис на Спийди ще ми е близко :) А и днес си купих 50 дибли и ей сега ще ги разпробия, а по-нататък ще си поръчам тези от eBay. Пази ги за някой друг колега новак като мен и още веднъж благодаря! :)


Титла: Re: лула с филтър
Публикувано от: Pana в Декември 23, 2014, 05:26:51
Имам следното питане...за сега имам само филтърни лули. Замислих се какво ще стане ако се пушат без филтър и втулка? Кое налага използването на втулка, ако човек реши да ги прави безфилтърни. И още...като се остави празно отделението за филтъра(без филтър и втулка), не се ли пунтира до известна степен системата калабаш?


Титла: Re: лула с филтър
Публикувано от: balkan boy в Декември 23, 2014, 07:29:02
Имам следното питане...за сега имам само филтърни лули. Замислих се какво ще стане ако се пушат без филтър и втулка? Кое налага използването на втулка, ако човек реши да ги прави безфилтърни. И още...като се остави празно отделението за филтъра(без филтър и втулка), не се ли пунтира до известна степен системата калабаш?

По темата имаше разгорещен спор, дали КВЪЕ (констант волюм ъв ерфлоу) е ключовото нещо за да не се завихря дима и да не се създава емулзия от капчиците.
Определено филтерната камера не е достатъчна за получаване на калабаш ефекта, но пък аз моите си ги джасам без филтърче и без втулка и нема много разлика, хич да не кажа.
Така че според мене давай спокойно. Аз имам около 20-тина броя филтърни и се ги пуша без нищо.


Титла: Re: лула с филтър
Публикувано от: Вехтия в Декември 23, 2014, 08:56:34
 За диблите;
 веднага давам инфо за размерите - 6, 8, 10, 12 мм са тези, които могат да минат за "стандартни. Има ги на пръчка и на брой, като дължината на "бройковите" е от 30 до 60 мм.
 Разпробиването най-точно и лесно става на стойка с бормашина - първо пробиваш глух отвор в твърдо трупче, слагаш вътре диблата, след което ч прокарваш с тънкото свредло. При тази постановка избягваш пипкавата процедура по нагаждането на машинката по оста на диблата.


Титла: Re: лула с филтър
Публикувано от: Стоимиров в Декември 23, 2014, 11:07:37
И аз като Балкана често си ги припалвам без филтър.Малък недостатък е че ако тютюна е поприсъхнал се засмуква и по малко пепелак,ама тва е бял кахър.


Титла: Re: лула с филтър
Публикувано от: POPЕYЕ в Декември 24, 2014, 12:32:41
И аз така като Балкан бой и Ники Стоимиров си пуша филтърните без филтър и втулка . Няма проблем при пушене освен пепел и огън в устата към края понякога  ,но пък контрола върху пушенето е по-лесен. Въпрос на навик.


Титла: Re: лула с филтър
Публикувано от: pinhead в Декември 24, 2014, 12:59:28
Е стига го плашихте чиляка де! Аз си пуша лули без филтри и много рядко го имам тоз проблем. Но пък и обръщам внимание на пълненето - големите парчета тютюн на дъното, а малките най-отгоре, за да е лесно разпалването.


Титла: Re: лула с филтър
Публикувано от: Pana в Декември 24, 2014, 08:47:48
Ясно, потвърдихте и моите съмнения - няма кой знае какъв проблем да е без филтър и втулка. Не, че ми е проблем да си слагам филтър...просто ми беше интересно.
Благодаря колеги


Титла: Re: лула с филтър
Публикувано от: Вехтия в Декември 24, 2014, 03:27:38
  В такъв случай, при следващо събиране ме подсетете да пробваме едно "изобретение" за такива ситуации...


Титла: Re: лула с филтър
Публикувано от: pinhead в Декември 27, 2014, 10:42:21
Я един въпрос - като съм пушил лула за 9мм филтър без такъв, имам усещането, че вкуса на тютюна ми е "разреден" един такъв. Не много, но определено намирам разлика при пушене с втулка и без нея. С други думи, явно /поне според мене/ се постига некъв там "калабаш ефект". А и все пак, обема на тая камера идва към 1.0 - 1.5 см3 някъде. Друг да има подобни наблюдения?


Титла: Re: лула с филтър
Публикувано от: balkan boy в Декември 27, 2014, 11:17:10
Я един въпрос - като съм пушил лула за 9мм филтър без такъв, имам усещането, че вкуса на тютюна ми е "разреден" един такъв. Не много, но определено намирам разлика при пушене с втулка и без нея. С други думи, явно /поне според мене/ се постига некъв там "калабаш ефект". А и все пак, обема на тая камера идва към 1.0 - 1.5 см3 някъде. Друг да има подобни наблюдения?

А бе има некаква разлика, ама каква е не мога да кажа. По-скоро разликата може да идва от лошото завихряне на дима.


Титла: Re: лула с филтър
Публикувано от: kalin andreev в Декември 28, 2014, 01:43:37
Избягвам да го правя, защото много ми цапа филтърната камера.Предпочита да не пуша или да сложа стар филтър.Но има логика.


Титла: Re: лула с филтър
Публикувано от: POPЕYЕ в Декември 28, 2014, 03:39:14
Според мен, всички сте прави ! Първо-филтърната камера си е за филтър ,ама като няма филтър си е един обем за завихряне и кондензация на дима . Разбира се несполучливо донякъде и сполучливо до никъде. Второ- камерата се зацапва и след време става една гняс и започвам да изобретявам туулчета за лъскане . Вече споменах за пепел и жупел в устата , ама меракът е по-голям, така че не виждам пречки да си пафкаш филтърна лула без филтър . Винаги ще откриеш плюсове , всеки сам за себе си.


Титла: Re: лула с филтър
Публикувано от: POPЕYЕ в Декември 28, 2014, 05:06:33
Току-що приключих един датски филтърен калабаш с една щипка от нещо си на Грег Пийз от Русен ,забравен в една салфетка. Ми ,кво да ви кажа !? Системата по принцип си е странна / система калабаш с филтър / и малко излиза от парамерите на темата . Пуши си страхотно с филтър и димът е хладен , та чак студен  ;D. За проба , махнах филтъра и ..... ! Само с мърдане на уши вадех гъст  и вкусен дим.Голям кеф ! Та май предпочитам филтърна без филтър , въпреки някои неудобства.