... също ще се намерят доста почитатели .....
Едва ли ще се намерят доста.... На събранията придобих впечатление че де що има пайп смоукър на родна земя тачи само западна(ла) музика. Или ако тачат източно, то задължително трябва да е минало чрез филтъра на запада, и да е представено в некакъв "джаз" вариант или друга западна щуротия която да го "легитимира" един вид.
Язе обаче съм за изтока в най-суровия и оригиналния му вид и не ми требе западната масова култура да ми го легитимира.
А между другото, с какво се различава чалгата от рока? Едното е западна декадентна музика, другото източна такава. Субкултурата на рокаджиите не е нещо по-възвишено от субкултурата на чалгарията. Едни и същи л..на, с тая разлика че в нашето си е наше.
И също така по какво се различава един джем сешън в Луизиана където идваш с инструмента, включваш се и се нагаждаш в импровизацията от един джем сешън в циганската махала където в един момент всичко кипва и се отива на импровизация и трае часове.... преминава от един ритъм в друг, разни виртуози нацелват и се развихрят, едно и също е, просто нашето е по-хубаво, и си е нашо, не там на некви скапани негри. С целия респект към техната музика, не мога да си представя джаза да ме грабне като се напия.. просто не става. Опитвал съм да се нагласям да ми хареса некак, но всичко е некаква сугестия. Като пийнеш и паднат задръжките, чуваш кларинета и се качваш на масата. Това е положението.
Аз който съм наследник на източната римска империя, на целата мистика и красота на изтока, да зема да се захласвам по некви уродливи западни негри, да подтискам векове наред култивирано изтънчено чувство за естетика, Е па нема а стане, най-малкото е обида към моя велик естетически бекграунд, на източен балкански аристократичен (в истинския смисъл на думата) селяндур.
П.С.
Извинявам се за оффтопика и за негативизма към блуса и джаза, не го казвам с лоши чувства, даже още некъде ми стоят из компа всякакви дискографии на Майлс Дейвис, Нат Кинг Кол и Джон Колтрейн, но просто изказвам едно мнение, и по-различна гледна точка така да се каже.