PipeZone PipeZone
Май 03, 2024, 01:39:14 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини: SMF - Just Installed!
 
   Заглавна Страница   Помощ Търси Вход Регистрирай  
Страници: [1]
  Изпечатай  
Автор Тема: Как да чистим керамичните лули  (Прочетена 6665 пъти)
balkan boy
Hero Member
*****
Публикации: 1296



Ел. поща
« -: Октомври 30, 2013, 10:01:26 »

Отварям тази тема не за информация около керамичните лули, такава има предостатъчно в нета.

Като притежател на две такива лули, мога да кажа че пушат страхотно и въпреки нечистенето им, не остават никакви миризми от предишния тютюн.

По принцип керамиката е хубав материал за лули, единствения му недостатък е че загрява, и трябва да се държи по специфичен начин за да не си изгорим ръцете. Виждали сте всички някакви стари картини на пушачи на керамична лула, как ги държат за частта която трябва да  е мундщук.

Повечето от керамичните лули имат много тесен отвор, през който не може да се провре обикновено чомполче, и по тая причина те не се чистят. Чисти им се само огнището, а керамиката попива всичките лоши миризми и катрани. Точно заради това има тенденция да "почерняват". Почерняват навсякъде, и след един дълъг период стават много отвратителни на вид.
Пушенето си остава същото, няма разлика в качеството на дима, просто лулата става грозна.

За да се върне предишната красота, се използва огън. Някои ги слагат във фурната и ги "пекат" на най-високата възможна температура, някои пък ги слагат в жар, (това е добър вариант, но трябва да палиш огън, занимавка си е).
Най-добрия метод обаче е с газова горелка.

Нагорещяваме лулата до червено, да свети направо, и когато изстине няма и помен от чернилките. Лулата излиза бела като снег, и готова за нови подвизи.

За операцията са ни нужни клещи, за да държиме лулата, и горелка. За няколко минути лулата се възстановява като съвсем нова.

Аз лично обичам понякога да пуша от глинена лула, малко е кофти че не може да се държи между зъбите, но пък си има  някаква красота. Лулите са леки, и тежат няколко грама, сравнително по-малко събират от обикновените бриарови лули понеже когато са били на мода тютюна е било скъпо удоволствие.

Не искат никаква поддръжка освен горелка или "скара" веднъж в годината.
Активен

Бриара е за гъзария,кочана е за кеф.!
Вехтия
Hero Member
*****
Пол: Мъж
Публикации: 889



« Отговор #1 -: Март 25, 2014, 12:25:04 »

 Хе!
 Замислям се, дали пък да не си спретна някоя и друга "пръстена" ?
 Имам куп керамици под ръка, материал - колко щеш...
 А за изпичането на старите - идеална за целта е керамичната пещ. Фактически, ти повтаряш процеса на първоначалното изпичане на керамичните изделия - "на бисквит", както му се казва в тези среди. Номерът е, че при нормалната за керамиката температура, никакъв органичен елемент не може да оцелее. И това идеално прочиства самата глина, даже и порите се "продухват". Сиреч - промил си филтъра и той е готов за нов цикъл.
 А какви са твоите керамични лули - от обикновена ( червена глина ), шамот, полупорцелан, чист порцелан или "костен" такъв ?
Активен

"Beware the Devil Woman - she's gonna get you from behind ! "
balkan boy
Hero Member
*****
Публикации: 1296



Ел. поща
« Отговор #2 -: Март 25, 2014, 08:27:19 »


 .....  А какви са твоите керамични лули - от обикновена ( червена глина ), шамот, полупорцелан, чист порцелан или "костен" такъв ?


Некаква обикновена керамика, бела. Принципно керамичните се праат от некаква глина въртена на центрофуга за да се изкара целия въздух. Не съм сигурен че моите две са точно от такава, но са от бела като снег глина, тя потъмнява впоследствие и като я минеш с горелката пак става бела като снег. Нема глазура, по принцип лулите се прават без глазура и с определена странна форма. Казват им "tavern pipe". Некога са били ултра ефтини и като отидеш в кръчмата и си носиш тутун, и както имат чаши и други прибори, можеш да си поискаш и лула. Вероятно и тутун. Нещо такова. Това е било некога преди 150-200 години, преди да открият свойствата на чимшира след което на черешата, и най-накрая на бриара. Не са удобни за да ги държиш със зъбите, и загряват щото керамиката е топлинен проводник. Но пък вадат хубав дим. Без да ги чистиш можеш да пушиш 50 пъти с една лула, и нема да има никакви оттенъци от предишния тутун.
Активен

Бриара е за гъзария,кочана е за кеф.!
rusen plovdiv
Hero Member
*****
Публикации: 931


Ел. поща
« Отговор #3 -: Март 25, 2014, 10:39:05 »

Гледах един научнопопулярен филм за лондон и как тютюна е навлезнал от Америка приз британската империя и първо е имало забрана за пушенето докато не осъзнават какъв коз държат и след това се твърди че Лондон е бил град в който 97 процента от населението е пушило лула - тогава не е имало цигари . Летописите разказват че по улиците и над града се е носила синкава мъгла от тютюневия дим и смесена с аромата на вънжната канализация е било отвратителна смрад
Хората показват че след внасянето на тютюна от 1 та Американска колония - Вирджиния , в следващите години лавинообразно е нараснало производството и вноса на тютюн от Британската империя .Търгували са го за опиум а с опиума чай като след завъртането на една връзка тютюн за 2 топки опиум който продавали на китайците за 12 бали чай който своевременно струвал около .... много лири стерлинги тогава в британски пазар понеже пиенето на чай е било задължително и се е смятало като подкрепа за ройалистите и нещо като Данък от страна на короната . Понеже чаят със кралско клеймо е струвал неколкократно повече от внасяния отдругаде , ама е трябвало от него да купуват за да си нямат проблеми с властите ... нещо като сегашните винетки и договорите ни с енерго и топлофикация .
В този период колониална британия е била много силна даже е водена опиумна война понеже заради чая англичаните са внасяли много опиум в китай и са направили близо 80 процента от населението опиумно зависими
И така за да може за да изкарат от една връзка тютюн през опиума и чая много лири са унищожили животите на милиони хора .
Първоначално като разбрали че тютюна причинява пристрастяване е бил забранен с кралски декрет но в последствие разбирайки какъв контрол притежават чрез него го разрешават и даже рекламират за да прибират пари във кралската хазна . Даже и днес като застанеш на брега на Темза във Лондон той е осеян със чирени от глинени порчета от керамични съдове , като една 6 от тези парчета са парчета от упоменатите от Балкан бой керамични лули
Продавали са ги толкова много със милиони всеки ден и са ги правили и печали в огромни пещи като това е било средство за препитание даправиш лули - както керамичните чашки за чай за  еднократна употреба във китай и индия във наши дни .
Активен
Вехтия
Hero Member
*****
Пол: Мъж
Публикации: 889



« Отговор #4 -: Март 26, 2014, 12:01:24 »

 Пичове, понеже имам цял куп колеги-керамици, мисля да говоря с някои от тях и да спретнем едно мануфактурно производство на "пръстени лулици" за лично ползуванье.
 Само модел требва. Би могло да се изработи калъпче, с което нещата стават по-лесни. Но не знам как стои въпросът със мундщуците за тия пущини...
 Дали пък не са били дървени ?
 Мисля, че ако се подходи правилно технологически, би могло с един мундщук да се ползуват много глави.

 А относно глазурата - при малките лули определено ще пречи за отделяне на конденза. Това е едно от най-хубавите качества на глината - "таи', както казват керамиците. На това качество и се дължи митологичната гъстота на древните средиземноморски вина - част от водата на напитката се "оттаява" през стените на неглазираните амфори, в които е държано и транспортирано. Един вид дехидратация.
 На същият процес се дължи магичната ефективност на червените керамични "чилъри" за бутилки вино.
Активен

"Beware the Devil Woman - she's gonna get you from behind ! "
rusen plovdiv
Hero Member
*****
Публикации: 931


Ел. поща
« Отговор #5 -: Март 26, 2014, 08:37:36 »

приятелю това е средновековна технология за производство на лули . Както всички знаем в последствие представата че дървото не става за лули е разбита и като най подходящ  за това материал лулата еволюира през царевични дъбови , черешови докато не е открит най подходящия за целта материал със най прекрасните и съвършенни за цилта качества блиара . Той не е избран защото е екзотичен корен от средиземноморието и понеже има красива шарка .Не мисля че старите пушачи на лула са се интересували толкова от красотата отколкото от качеството на дима . Коерамичните лули се правят още заради запазването на традицията като част от запазване на древния бит и занаяти. В продавалник продават една две чисто нови на ниска цена , но не мисля че ефекта откъм вкус , хидроскопичност и загряване ще е подходящ , също и здравината . Меерчаума е сигерно по здрав и да не говорим за другите качества . Ние няма да открием нито топлата вода нито вълненото одеало . Така че да сравняване глинена лула с бриарова е все едно запорожещ до модел мерцедес 2010 година .
Ама това си е мое мнение да не засегна някого . Гтносно дългия шанк всеки чърчуорден или лула със дълъг дървен или ебонитов шанк ще бие керамиката по всички параграфи безапелационно . Или пак опираме че всичко е въпрос на ергономия и дим. Другото е за възтановките на Френската революция. Ухилен
Активен
balkan boy
Hero Member
*****
Публикации: 1296



Ел. поща
« Отговор #6 -: Март 26, 2014, 11:21:44 »

Ето как се прават.


https://www.youtube.com/watch?v=5G3nuBgnSDI

https://www.youtube.com/watch?v=2oKLnZGdrag
Активен

Бриара е за гъзария,кочана е за кеф.!
Страници: [1]
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.17 | SMF © 2006-2008, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!