PipeZone PipeZone
Май 04, 2024, 11:39:56 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини: SMF - Just Installed!
 
   Заглавна Страница   Помощ Търси Вход Регистрирай  
Страници: 1 2 3 [4]
  Изпечатай  
Автор Тема: Има ли чалга фенове между колегите?  (Прочетена 32934 пъти)
gbpipes
Hero Member
*****
Пол: Мъж
Публикации: 642



WWW Ел. поща
« Отговор #45 -: Април 28, 2014, 11:00:34 »

Така....Ози, ако ти се стори прекалено дълго, просто го изтрий:)
От доста време сериозно се замислих във връзка с тази тема, разгорелите се спорове, моята лична реакция, различните постове и т.н. неща, които не са от значение, Факторът "Балкан Бой", когото аз лично уважавам и към когото изпитвам уважение поради редица причини.
Малко съм смутен от собствената си реакция, която е също толкова елементарна, колкото .... изглежда колкото бих могъл да си представя.
Аз съм израстнал в семейство, където музиката е от голямо значение. Майка ми е музикант, баща ми обожава музиката. И двамата винаги са ме обучавали в слушането на музика. Свирих на цигулка няколко години (и до ден днешен съжалявам, че не продължих поне още малко) и това остави някаква макар и смътна следа в началното ми, елементарно възпитание. Израстнал съм с класическите произведения на Вагнер, Вебер и Дворжак, слешах симфониите на Вагнер,когато не знаех какво е секс; предпочитам Бетовен пред Моцарт (бийте ме, не знам защо). Предпочмитам класическата музика и примерно изпълненията на на Йо Йо Ма пред почти всякаква друга музика. Ужасно се развълнувах от филма Солиста. Познавам деветата симфония достатъчно добре, за да не харесвам или харесвам различните й изпълнения. Тананиках си одата на радостта доста преди да стане химна на Европа. Но! Човек расте, остарява и така нанатакък... През различни етапи на живота си съм преминал през различни етапи на музикални възприятия. Важно е да кажа, за да не бъде разбран погрешно, че смятам музиката за много важен елемент от живота като цяло.
Когато бях твърде невръстен пусках разни записи,  донесени от майка ми и много се кафех, а години по-късно се оказа, че съм слушал дискографията на KISS. Детски работи. Да, ама се научих да зареждам магнетофон Усмивчица.
Както и да е, по-късно преминах през New wave, Punk, Heavy metal, много хеви метал, техно, ужасно хеви метъл, индъстриал, гръндж (тук изглежда се задържах), после настъпи пауза, после се върнах към много тежката музика и т.н., но през всички години класиката си остана класика и наистина много вълнуваща за мен. Наскоро отрих група, която съм пропуснал System of a down. Господа, те са арменци. Както каза един приятел "много складки арменци". Американски арменци, но арменци. Ако сте слушали ще чуете ужасно много етно мотиви в твърдо, хард, пънк, не знам какво си метал звучене и изпълнение и представляват изключително свежо и вълнуващо допълнение и важна основа. Много харесвам и например кристалнитне и точни музикантски изпълнения на например Тото, (Гец, знам че си фен).
Чалга!!??? За какво говорим? Група футболисти в евтинджийско-печалбарско организиран "клуб" на енайсе питиета, забравили името на майка си?Ъ?!!! Баси му си и кефа.
Етно музиката винаги ми е доставяла удоволствие и също е  фактор във възприемането ми на музиката. Важно е да уточня, че т.нар. чалга е етно музика, това е ясно, но етно музика използвана и опростена до пошлост и профанизъм, което не оставя място за истинското музикално усещане и възприятие. Профанизирането на "турбо фолка", "чалгата" нЕкви такива работи е само търговия. Не мога да възприема чалгата като музика, мога и харесвам етно музиката, различни варианти. Разбирам напълно колегата Бой (репликата за кларинета), това го приемам и разбирам и харесвам. Не понасям Цеца, Меца, Пеца и пр. Не ги знам и не им меря ...атрибутите. Това е свинщина, господа!
Винаги съм би дипломатичен и когато нямам какво да кажа по правило се старая да си мълча, но в този случай имам доста за казване, а този пост стана доста дълъг... Лека нощ!

Активен
Nikolay
Jr. Member
**
Публикации: 78



« Отговор #46 -: Април 28, 2014, 11:21:32 »

Наистина интересна тема, прочетох всичко дотук. Аз също не съм привърженик на чалгата, харесвам хард-рока, рока, метъл-а и класическата музика, като не знам защо, но специално Вивалди и Дебюси са ми от любимците. Отностно чалгата в днешно време, всички си я знаем, че е плътска и пошла, но приемам всички стилове, за всеки стил си има слушател и точно затова е музиката. Освен чалгата обаче, ще споделя с вас за един друг стил много популярен сред младежката част, тук съм сигурен, че 99% от съфорумниците го пренебрегват и с основание, но това чудо на природата наречено "български рап" според мен взима най-първо място по безмислие и тъпота от всички известни ми стилове музика. Ако някой е слушал наскоро знае за какво говоря.
Активен
POPЕYЕ
Hero Member
*****
Публикации: 675



Ел. поща
« Отговор #47 -: Април 28, 2014, 11:58:23 »

Ooo, българският рап ! Всеки нагъл , безпардонен ,дебелокож , крайно невъзпитан и музикално ощетен , псуващ наляво и надясно с убеждение , че показва свобода и независимост КОМПЛЕКСАР  е възможно да стане рап изпълнител в България . Разбира се има и  рецитатори , които дори са ми симпатични ,  по детски наивни , неубедителни и смешни. Ъпсурт са изключение .Отблъсква  ме криворазбраната символика на стила у нас . Дрес код , знаци с ръце . Подозирам , че дори не знаят какво означават . В повечето случаи са расистки т.е. да избием белите . Тъпо и жалко ! Не спамя по темата , защото в последните години май не остана роден рап изпълнител, който да не направи дует с певачка от Пайнер . Допълват се някакси . Сега очаквам масивен обстрел , как рапа е бунт , как нашата действителност е сходна с гетата там , как е наложително младите да се бунтуват и прочее . Да ,ама не ми пука , защото ми е гадно да гледам как децата ни се правят на негърски гангстери и в старанието си за автентичност се избиват един друг.
« Последна редакция: Април 29, 2014, 12:39:03 от POPЕYЕ » Активен
pinhead
Hero Member
*****
Пол: Мъж
Публикации: 1371



Ел. поща
« Отговор #48 -: Април 29, 2014, 06:50:29 »

Георги, респект за написаното! "Важно е да кажа,... че смятам музиката за много важен елемент от живота като цяло." А с това съм съгласен на 100%.
Активен

Life is a waste of time, and time is a waste of life. Get wasted all the time, and you'll have the time of your life!
― Billy Connolly
Вехтия
Hero Member
*****
Пол: Мъж
Публикации: 889



« Отговор #49 -: Юли 30, 2014, 08:12:15 »

   Спец'ялен по-здраф за Балканбой, със един чисто български блу-у-у-у-узз...

https://www.youtube.com/watch?v=y8JqqAKmEJ4
Активен

"Beware the Devil Woman - she's gonna get you from behind ! "
getzpipes
Sr. Member
****
Публикации: 440



WWW Ел. поща
« Отговор #50 -: Юли 31, 2014, 10:01:53 »

Аз пък снощи бях на концерт на Джимис бенд и Блус трафик. Ми пичове, говорете си за чалга. Аз искам истински неща.
Активен

тедо
Full Member
***
Публикации: 244


« Отговор #51 -: Август 01, 2014, 08:01:43 »

 Плезещ се

... какт` е тръгнАло на чалга и Бой-човци ,
ет` още малко чалгийка с един друг Бой-чо (Гьоргиеф) ... :

https://www.youtube.com/watch?v=DEuuGObqchs

 Ухилен
Активен

Страници: 1 2 3 [4]
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.17 | SMF © 2006-2008, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!