PipeZone

ЗА ТЮТЮНИТЕ... => TobaccoReviews => Темата е започната от: Kliment в Юли 20, 2013, 04:01:41



Титла: Samuel Gawith Full Virginia Flake
Публикувано от: Kliment в Юли 20, 2013, 04:01:41
Хъм, превръщам се в искрен фен на Самуил Гавит /Гейвит или Гоуит или Гоит? - Жоро, ти си преводачът, вземИ кажИ как се произнася това нещо, дявол го взел?!/

Преди времебях чел из някакви немски форуми за лули, че лулистите са най-примерните и изрядни тютюнджии... просто защото винаги си носят пепелника /разбирай лулата/ с тях. Това между другото.

Другото, което ми направи впечатление, е едно мнение за това що е добър тютюн - макар то да се отнася главно за ароматиците, но мисля, че може да се приложи и към всички други в известна или до голяма степен. А именно: че хубавият тютюн има аромат, какъвто е мирисът му в незапалено състояние в кутийката...на пръв поглед звучи доста глупаво, но съм сигурен, че почти на всекиго му се случвало да отвори кутия с тютюн да вдъхне аромата и да си каже "о, колко хубаво мирише", но после като го запали да се развият всякакви други аромати, но не и този, който първоначално е вдъхнал.

Е със фул вирджинията, както и с луизиана/сейнт джеймсиз флейките на Сам Г. ми се случи точно това: отваряш, вдъхваш и си казваш с възхищение "лелеее, супер ухае!" А после палиш и ароматът е точно същият. Просто възхитително. Просто възхитителен.

И друг път съм споменавал, че твърдо отбягвам чисти вирджинии именно заради неприятно за мен сладникавия аромат на нещо, което ми създава усещане за слама, сено, респективно някак за обор /но не и на тор, разбира се/. Както и заради спомена за цигари, каквито отдавна не мога да пуша.

Но понеже получих тютюни за подарък, а на подарен кон зъбите не се гледат, та реших да ги пробвам и съм повече от доволен. Сам вероятно никога нямаше да си ги купя.

След като жадно изпуших цялата малка кутийка от само 35 грама на Луизианата на Сам Г. преминах към фул вирджинията. Отваряйки кутията, забодох нос в нея, защото ме лъхна един уникален спомен - на неземния аромат от детството ми, когато преминавах покрай тютюневите складове и фабрики по улица Иван Вазов в Пловдив между Централна гара и Тримона. Един изискан, деликатен аромат на тютюн с един много фин оттенък на нещо средно между хубав чист и природен алкохол - отлежало бренди, отлежала в буре ароматна гроздова ракия, съчетан с изискан стар мъжки парфюм. Ароматът, който явно само тук в тези земи, които не са родни за тютюна, но са станали родни за ориенталските тютюни, се среща, но вече го няма в Пловдив. Аромат достолепен, фин - като за джентълмен, а не за закоравял пушач на фасове с жълти пръсти.

Необичайно флейките бяха нарязани изключително тънко и носеха характерните бели кристали по тях, за които съм чел, че са някакви естествени остатъци на естествените захари от тютюневите листа. Взех само една единствена флейка и я сгънах няколко пъти, после леко я "размотах", не я разтроших обаче, защото все пак изглеждаше влажна, не прекалено, но все пак влажна. Поставих я в една Савинели Рома билярд със средно голямо огнище и запалих. Обичайно както повечето тютюни на Сам Г. не гори особено добре и изисква често да се подпалва отново и отново, но когато димът се охлади, той доби точно описани по-горе изключителен и естествен аромат. Никакви нюанси на цигари, нито на сено. Просто хубав, чист тютюн. С някакъв едва доловим нюанс на алкохол. Чист алкохол.

Засега препоръчвам горещо. ???


Титла: Re: Samuel Gawith Full Virginia Flake
Публикувано от: Стоимиров в Юли 16, 2014, 02:25:58
Снощи изпуших една лулица с това чудо.Имам тютюна от доста време но отлагах момента на пушене по простата причина че не съм пушил флейка,притеснявах се дали ще го начупя правилно,подходящата лула коя ли е и т.н.
Та на кратко-вчера се престраших,като се изключи нуждата от често припалване всичко на тютюна си е ОК,ще се пуши :)
Климент го е писал точно,и да искам няма как по добре да го обясня.Лулата беше Савинели Джуниър, но не съвсем...вчера си я получих от Жоро/БГПипес/с нов по дълъг мунщтук.


Титла: Re: Samuel Gawith Full Virginia Flake
Публикувано от: balkan boy в Юли 16, 2014, 03:25:02
На мен тоя тутун ми е номер едно на всички времена форевър.


Титла: Re: Samuel Gawith Full Virginia Flake
Публикувано от: kalin andreev в Ноември 03, 2015, 10:28:00
Как се пуши тоя петмез.Какво ли не го правих.Суших го,троших го,мачках го.рязах го.......е не става.Ега ти тутуна.Няма по-нахвален от него,а аз дори не мога да го разпаля.
Консистенцията му на пипане е точно на пастърма.Мазно и супер спластено.За дъвчене е прекрасен,но не и да го натъпчеш в лула.
Очаквам съвети.

(http://www.pfeife-tabak.de/Tabak/SG/FVF/FVF_02.jpg)


Титла: Re: Samuel Gawith Full Virginia Flake
Публикувано от: kalin andreev в Ноември 03, 2015, 10:29:15
Едното парче е натурален шоколад,но кое точно.. и аз се обърках


Титла: Re: Samuel Gawith Full Virginia Flake
Публикувано от: pinhead в Ноември 03, 2015, 11:06:14
Тоя тютюн не е за хора със слаби пръсти... ;) Ся сериозно - щом ти седи мазен и сплъстен, начи не е изсушен достатъчно. Пробвай по-сухо, като го размачкаш повече и пълниш рехаво. Ще стане, просто трябва малко упорство от към техника и подготовка. А и няма да го усетиш от първата лула, трябва си време и количество да ти се разкрие напълно. На закрито малко тегаво гори, така е, ама си заслужава.

P.S. Сипи си сега една сливова за нервите и натъпчи втора лула... ;D


Титла: Re: Samuel Gawith Full Virginia Flake
Публикувано от: kalin andreev в Ноември 03, 2015, 11:19:05
Тютюнеца е на 3 години..Отлежава в буркан и мисля,че все повече става на пестил.
Не става бе човек.На другата среща ще донеса,да ме отворите на чалъм.Наздраве,ама не със сливова.На Black&white съм и го пия като Питър Бота,в две чаши ;D


Титла: Re: Samuel Gawith Full Virginia Flake
Публикувано от: balkan boy в Ноември 03, 2015, 11:47:59
Това че е станал на пестил, това е хубаво. Сега, както си е мокър, стриваш го колкото ситно можеш. Ако можеш на шаг, най-добре. И по-ситно даже.
Разстлаш го за да изсъхне, не на купчина а разреден на некакъв картон или на масата.
Чакаш 20-тина минути.
Пълниш без да тъпчеш много както посочи колегата по-горе.
Палиш без сприхавост и с търпение и кръгови движения да хване хубаво.
Изравняваш с танпера добре.
Пак повтаряш паленето.
Пак изравняваш
Трети пъти палиш и придърпваш като леко тампваш докато дърпаш.
Ще ти гасне поне три-четири пъти, най-добрия резултат е като се създаде един слой пепел над него, тогава не хваща кислород и си тлее слабо вътре.
Дърпаш леко колкото да поддържаш огъня.
Френч инхелйваш, и се губиш в дълбината на контемплативното съзерцание.
Ще ти се отворят хоризонти от типа на тези на исихастите когато им се отвори сърцето и ума слезне и съзерцава нетварната светлина.
(е, не баш такива, но си го бива тутунеца) :)


Титла: Re: Samuel Gawith Full Virginia Flake
Публикувано от: Венци в Ноември 04, 2015, 12:20:46
Ух, три годишна ФВФ. Баси как ми се припуши само.


Титла: Re: Samuel Gawith Full Virginia Flake
Публикувано от: kalin andreev в Ноември 04, 2015, 06:23:26
Не става бе Никита.Всичко опитах.Флейката е мазна и просто се гъне и мачка.Изобщо не реагира като нормална флейка.Тия продават по-скъпо и от "Софийска вода".


Титла: Re: Samuel Gawith Full Virginia Flake
Публикувано от: pinhead в Ноември 04, 2015, 09:54:45
Гъне се и се мачка, щото ти е мокър флейка. Нищо му няма. Ако толко е проблем да го "разбридаш", просто го нарежи на паралелопипедчета с нож. :)


Титла: Re: Samuel Gawith Full Virginia Flake
Публикувано от: balkan boy в Ноември 04, 2015, 10:01:45
Трудно е да. Ръцете ще те заболят докато го разтриеш. Ама си струва. Съвета на колегата също е добър. Ножа и дъската и нема грижи. Нема да изкараш същото като от стрита флейка, но ще се кефиш.


Титла: Re: Samuel Gawith Full Virginia Flake
Публикувано от: Daniel Panev в Август 26, 2016, 05:45:40
Не, честно - не разбрах що му аресАхте на тоя па тутун  ;D
Взех един от Калиман Карибе - верно - тече вода от него, ама го нарязах на кубчета, оставих го да поизсъхне към час иии.... Нищо. Все едно слама пушиш.
Ше го оставим една седмица да съхне, па па ше пробвам, ама... Може пък чистата вирджиния да не е за мене, кой знае.


Титла: Re: Samuel Gawith Full Virginia Flake
Публикувано от: pinhead в Август 26, 2016, 06:28:18
Ако очакваш експлозия от аромати като оная кипърска смрад, дето толко и се превъзнасяте нема да стане... Тва е вирджиния, тука аромата е по-завоалиран, по-лек. Едно, че трудно ше го усетиш тоя тютюн от първото пушене - поне половин кутия трябва да замине преди да си му "хванал цаката", а и мога да се обзаложа, че го пушиш в лула с широко огнище умирисана на латакия, нал тъй? Трябва си чиста, неусмърдяна лула с дълбоко и тясно огнище, без да тъпчеш тютюна, без да бързаш. Ако имаш царевични лули, то най-добре е да ги хвърлиш на далече и да извадиш един хубав брайър... Обуй си един хубав костюм, облечи едни шарени пичовски чорапи и си среши брадата, па тогава си сипи един Фулърс ИПА и си натъпчи лулата. Обзалагам се, че тоя път ще се получи... ;)


Титла: Re: Samuel Gawith Full Virginia Flake
Публикувано от: Венци в Август 26, 2016, 06:36:38
Ха, ха, без "пичовските чорапи" определено нищо не би се получило.


Титла: Re: Samuel Gawith Full Virginia Flake
Публикувано от: Daniel Panev в Август 26, 2016, 06:51:42
Ако очакваш експлозия от аромати като оная кипърска смрад, дето толко и се превъзнасяте нема да стане... Тва е вирджиния, тука аромата е по-завоалиран, по-лек. Едно, че трудно ше го усетиш тоя тютюн от първото пушене - поне половин кутия трябва да замине преди да си му "хванал цаката", а и мога да се обзаложа, че го пушиш в лула с широко огнище умирисана на латакия, нал тъй? Трябва си чиста, неусмърдяна лула с дълбоко и тясно огнище, без да тъпчеш тютюна, без да бързаш. Ако имаш царевични лули, то най-добре е да ги хвърлиш на далече и да извадиш един хубав брайър... Обуй си един хубав костюм, облечи едни шарени пичовски чорапи и си среши брадата, па тогава си сипи един Фулърс ИПА и си натъпчи лулата. Обзалагам се, че тоя път ще се получи... ;)
Еми не - пуших го в един покер, дет последно бех пушил Solani Aged Burley Flake преди някъде година и се надявах да се е "отумирисала" за туй време... А, да - бех си сипАл и Plain Porter на The Porterhouse Brewing Company  ;)
След малко трее да зема една "канадка" от Жоро, къде мислим да я дедикирам точно за тоа тутун (нали вече ше го внасят регулярно), та ше видимЕ ;)
Е ше му дам шанЗ де, айде сега, нема да се излагаме ;)


Титла: Re: Samuel Gawith Full Virginia Flake
Публикувано от: Kai Ren в Август 26, 2016, 07:06:29
На мен пък от раз ми хареса . Явно не съм дорасъл да им се чумеря на тютюните . Нито съм ги сушил нито нищо . Е бях забравил кутията отворена 20 тина минути на балкона докато заредя тоник за сапфира ама това не се брои . Разтриваси се лесно ( по метод показан ми от Русен  да е жив и здрав че ме светна ) само малко първоначалното припалване е трудничко , после неще да се спре . пък го пуша в един много бюджетен мр. Брог ... Какво не правя както трябва ?


Титла: Re: Samuel Gawith Full Virginia Flake
Публикувано от: pinhead в Август 26, 2016, 07:11:42
Епа тогава, г-н Панев, сте само на крачка от просветлението. Не се отказвай, щото като нищо и ти ще се зарибиш по тоя тютюн - определено си заслужава!


Титла: Re: Samuel Gawith Full Virginia Flake
Публикувано от: Daniel Panev в Август 26, 2016, 07:32:17
Чудим се само на тоА тутун каква напитка най- би му подхождала, м?


Титла: Re: Samuel Gawith Full Virginia Flake
Публикувано от: Венци в Август 26, 2016, 07:36:18
Колега, пробвай с Троянска сливова в чаша за уиски. ;)


Титла: Re: Samuel Gawith Full Virginia Flake
Публикувано от: pinhead в Август 26, 2016, 07:45:50
В интерес на истината, зелен чай.


Титла: Re: Samuel Gawith Full Virginia Flake
Публикувано от: Daniel Panev в Август 26, 2016, 08:56:38
В интерес на истината, зелен чай.
В интерес на истината най-много-вероятно си прав - мразим зелен чай, оти ми мирише на слама - баш като FVF  :D Ще се пробвам утре.
Ама сега, поне нямаш как - ходих до магазина:
И понеже от уискитата жлебам почти само Islay (които, не знам защо  ;) , се връзват мега яко с латакията), взех това:
(http://storage.panev.info/IMG_3793.jpg)
Че се бориме, явно е:
(http://storage.panev.info/IMG_3794.jpg)


Титла: Re: Samuel Gawith Full Virginia Flake
Публикувано от: Daniel Panev в Август 26, 2016, 09:07:41
В интерес на истината, зелен чай.
Пине, брат - верно си е!
Сега 2 флейки, оставени да съхнат за 5 часа на тезгяха, нарязани на кубчета и в чисто нова лула - е наистина нямат нищо общо с първия опит  :-[


Титла: Re: Samuel Gawith Full Virginia Flake
Публикувано от: pinhead в Август 26, 2016, 09:49:59
Добре дошъл, г-н Панев! Радвам се, че този прекрасен тютюн ти е допаднал и ти се е разкрил! :)

P.S. Да пушиш Фул Вирджиния, по мое скромно мнение, е по-хубаво и от секса, щото най-малкото липсва тая плебейщина с потенето и физическото усилие.


Титла: Re: Samuel Gawith Full Virginia Flake
Публикувано от: Венци в Август 26, 2016, 11:22:46
Пине, брат - верно си е!
Сега 2 флейки, оставени да съхнат за 5 часа на тезгяха, нарязани на кубчета и в чисто нова лула - е наистина нямат нищо общо с първия опит  :-[

Новата лула няма да ти даде най-добрия аромат, но с всяко следващо пушене ще става все по кеф.


Титла: Re: Samuel Gawith Full Virginia Flake
Публикувано от: kalin andreev в Август 27, 2016, 09:41:51
Дали ще се облека за панаира в Борима ,или за коледния виенски бал,резултата е все един и същ.Една запалка свършва с една лула.


Титла: Re: Samuel Gawith Full Virginia Flake
Публикувано от: pinhead в Август 27, 2016, 02:03:07
Една запалка...
Тя свършва с една лула -
фрустрация.

Дали ми се получи хайкуто?


Титла: Re: Samuel Gawith Full Virginia Flake
Публикувано от: Daniel Panev в Октомври 12, 2016, 12:05:43
Значи като изключим факта, че за една лула отива една запалка или кибрит... Еми разкри ми се тоя тютюн, хареса ми. Не е лош, даже хич ;)


Титла: Re: Samuel Gawith Full Virginia Flake
Публикувано от: Pana в Януари 01, 2017, 02:34:18
Хайде и от мен...открих поредния страхотен тютюн. Направо си ставам фен на Гавит. Ако искаш, съзерцаваш, ако искаш - просто си пушиш. Карам го по вашите предписания: късам на дребно, тъпча рехаво и въобще не го чакам да съхне. След третото припалване тръгва като по релси и чак неще да гасне. Подкрепям Пина, широкото огнище малко размива аромата.


Титла: Re: Samuel Gawith Full Virginia Flake
Публикувано от: Ivo в Януари 03, 2017, 12:00:04
Седим и се мъчим с тая флейка....
Досега все се чудех къф им е проблема на хората с тая флейка - разтрошваш, чакаш час, слагаш с леко тъпчене и си питаш пичовските чорапи както каза Пина.
Кевиш се и не се потиш/хабиш цял кибрит.

Щото съм кух и реших за разнообразие да сгъна направо флейката и да я пъхна така в лулата.
Оставих я за два часа така...

И сега се псувам като копеле. Не гори, не вади свестен аромат, пак не гори - съсипия на баси якия тутун.

Гледайки положително, вече знам какво никога да не правя с тоя тутун.


Титла: Re: Samuel Gawith Full Virginia Flake
Публикувано от: Pana в Януари 03, 2017, 09:30:30
Напук на всички сезонни и климатични разбирания, в момента съм на яко вирджиниева вълна. Ще си позволя да направя сравнение м/у три вида вирджинии. Естествено сравнението е пречупено през моите вкусови рецептори и моментно ментално състояние.

FVF на Гавит - отличен тютюн. Богат и многопластов вкус (политически изказ - аз не знам какво говоря, който не го е пробвал, не знае какво да си мисли  ;D) . Важно !!!Не правете като Ивчо!!! :P Късайте на ситно, тъпчете рехаво, три припалвания и сте в джаза. Аз не го чакам да съхне. Широкото огнище леко размива вкуса - не е болка за умиране.
Изпушени - 2 кутии. Задължително ще го поддържам в наличност.

Virginia flake на Mac Baren - малката жълта кутийка, също любим мой тютюн. Много свеж тютюнец, наситен аромат на сено. Лек и ефирен. Пепи Вехтия го беше описал точно и ясно - базова вкус. Искаш вирджиния, пушиш вирджиния. Никакви залитания, припадания и проникновения. Няма особености при тъпчене и пушене.
Изпушени - 3 кутии. Задължително ще го поддържам в наличност.

HH Pure virginia на Mac Baren - на фона на първите два тютюна, този отстъпва. За сега е единственото ми разочарование от HH-серията(не съм опитал още от всички). Сигурно сам по себе си не е лош, но при пряко сравнение с предишните бледнее. Идва ми отмит и безвкусен. Няма особености при тъпчене и пушене.
Изпушени - 3 кутии и няма да почетвъртя.


Титла: Re: Samuel Gawith Full Virginia Flake
Публикувано от: rusen plovdiv в Януари 07, 2017, 11:02:26
Пан , щом ти харесва фулл вирджиния флейк - вземи си да оиташ Петърсън пърфект плъг Реже се на тънко и се разтрива на ситно , леко се изпръхва за 5 минути и е невероятен .


Титла: Re: Samuel Gawith Full Virginia Flake
Публикувано от: DonDanito в Януари 14, 2017, 04:16:22
След прочитане на темата реших да го опитам този Full virginia flake. Купих си днес. След отваряне на кутийката ме лъхна уникален  аромат. На медец :D Току що запалих и първата лула. Уникален аромат...пак на медец :D Много ми харесва!


Титла: Re: Samuel Gawith Full Virginia Flake
Публикувано от: zzstz в Януари 16, 2017, 02:51:59
Мечка  8)