PipeZone PipeZone
Май 05, 2024, 12:05:25 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини: SMF - Just Installed!
 
   Заглавна Страница   Помощ Търси Вход Регистрирай  
Страници: 1 [2]
  Изпечатай  
Автор Тема: Лули - драми и вълнения...  (Прочетена 19031 пъти)
pinhead
Hero Member
*****
Пол: Мъж
Публикации: 1371



Ел. поща
« Отговор #15 -: Януари 02, 2015, 12:05:03 »

Майна, без да се обиждаш, ама прайш ли разлика между "фрийхенд" и точна форма? Пускаш ми клипче на "топ-аф-дъ-лайн" Цуге-та. Недей така... Таз фирма си произвежда и най-обикновенни, евтини и непретенциозни лули. Изброените от мене фирми също имат такива джиджани лули, не го пропускай това. Пак сравняваш несравнимото. Сравнявай Савинели Автограф с тва Цуге - по-коректно е.


Цитат
...индустриалните цехове във Франция където се аутсорсва продъкшъна на бранда Дънхил...
Малко ти е аутдейтната информацията. С около 100 години... Ухилен

Цитат
Старите лули на дънхил са търсени повече от новите точно заради това че носят духа на една епоха със себе си. Не заради некво качество.
Нека да не се съглася с теб - най-малкото от личен опит.  Намигване

Колкото до иконите - да, има канон, но има и различни стилове в иконопиството. Палеологов ренесанс, тва-онова...
Активен

Life is a waste of time, and time is a waste of life. Get wasted all the time, and you'll have the time of your life!
― Billy Connolly
balkan boy
Hero Member
*****
Публикации: 1296



Ел. поща
« Отговор #16 -: Януари 02, 2015, 12:23:44 »

Майна са спориш чисто от любоф към спора. То и аз заради това спора ама айде.

Това клипче го дадох като пример, не щото тачим на Цуге серийнните лули, а щото такова намерих и така най-добре илюстрирам аргумента.

А иначе, между старите и новите лули на Дънхил едва ли има много разлика. Новите понеже са нови, са като че ли по-добри и по-качествени. Най-малкото нема да им се счупи мущука задето е стоял и е почнала гумата да се разпада.

Дънхил са гаранция за качество във всеки аспект. Не са най-красивите, но са достатъчно красиви. Не са най-класическите, но си държат до класическите форми. Не са най-качествените, но боклуци не толерират. Не китират дупките, а удрят песък. Нема импровизация. Купуваш си дънхил, и знаеш че нема празно, ще си се кефиш на лулата. Бранда го гарантира. Това е в съгласност на маркетинговите концепции от едно време. Купувате си от нас, и ако ви се преебе, ние ви го възстановяваме бес пари.
Сегашната концепция е малко по-различна, т.е. върви се на потребителско насърчаване. Т.е. купуваш нещо не за веки веков, а най-доброто в момента. След години ще го хвърлиш и ще си купиш ... пак най-доброто. Качеството не е между най-важните Selling Points. Има една летва под която не бива да се пада, от там нататък е ирелевантно.

Понеже съм работил в модната индустрия доста време, ще ти кажа че на Луи Вуитон и на Гучи дрешките не са по-качествени като матриал от китайските. Там това не е и важно, щото ще я облечеш тая дрешка я веднъж я два пъти.
То и днешните дънхили може да са паднали на качество точно по тая схема, но да са паднали да са паднали... колко да са паднали. Хора по форумите се хвалят от новите дънхили.

Е са, колкото до artisanal пайп-мейкинга, (или artigiannale на жабарски), там нещата стоят по друг начин.

Един пич може да не обръща внимание на един аспект, но да е маниак в друг. Друг пък си ги прави по негов си начин, трети по трет.
И тука я има тая красота на уникалността на занаятчийското произвоцво. Красотата на несъвършенството, красотата на човешкия дух.
На пр. Гец прави едни от най-изродските и гротескни шейпове, но пък е.е майката с финиша, и избива рибата. Дори и изродщината в шейповете си има своя красота и свой отпечатък. Е са, стига да не се прекалява със свободата.

Занаятите са всъщност по-голем арт от самия арт. Днешната култура разруши арта като такъв, като вкара фалшивата концепция за свобода. Демек автора не бива да е ограничаван когато твори и създава, и кво се получава? Прожекция на душата на автора, пълна декаденция.
Най-добрите произведения са правени като занаят. Вермеер е бил занаятчия, рисувал е строго по правила, да не кажа канон.
Византийската живопис може да има школи, крицка школа, македонска, и т.н., но всичко е по правила. Всичко е толкова определено даже кои цветове да ползваш, какви форми да рисуваш и прочее. Нема свободни изпълнения. Истинския майстор обаче се проявява точно в най-големите ограничения. Майстор е тоя който създава по правила, и все пак успява да се открои като уникален.
Достоевски най-добрите произведения ги е написал като белетристика по поръчка щото е бил затънал в дългове.  И е създал нещо вечно.

Та майна, зад лулите и пайп мейкинга има много духовен бекграунд, и когато си купуваш лула, купуваш си и бекграунда който тя носи със себе си. Дали ще е арт, дали ще е занаят или ретро винтидж чара на едно изгубено време, все купуваш некаква добавена стойност. Е, може и да купуваш маркетинг на бранда, но твоя си работа.
Активен

Бриара е за гъзария,кочана е за кеф.!
pinhead
Hero Member
*****
Пол: Мъж
Публикации: 1371



Ел. поща
« Отговор #17 -: Януари 02, 2015, 12:36:51 »

Абе човек, къв спор, кви пет лева?!? Ще потретя - не сравнявай несравними неща. Лулите-уникати трябва да се сравняват само с други лули-уникати. Толкоз, точка. Кво му е толкоз трудното на тва твърдение? Търсиш ми паралел между ябълки и круши... Ма не харесваш манифактурни лули - ма не ги харесвай бре, никой не те спира. Ма тва си е твоето мнение... Та корпорации, та драми, та световна конспирация. Айде малко по-сериозно да го караме. А и в крайна сметка, до сега съм те виждал облечен само в конфекция, нали така?  Намигване
Активен

Life is a waste of time, and time is a waste of life. Get wasted all the time, and you'll have the time of your life!
― Billy Connolly
balkan boy
Hero Member
*****
Публикации: 1296



Ел. поща
« Отговор #18 -: Януари 02, 2015, 12:38:17 »

А и в крайна сметка, до сега съм те виждал облечен само в конфекция, нали така?  Намигване

Не забравяй червения анцуг.  Ухилен
Активен

Бриара е за гъзария,кочана е за кеф.!
pinhead
Hero Member
*****
Пол: Мъж
Публикации: 1371



Ел. поща
« Отговор #19 -: Януари 02, 2015, 12:58:51 »

Възприемам червения ти анцуг по-скоро като еманация на твоето отрицание на корпоративната клика, чрез нейното преекспониране. Битие, доведено до абсурдност. Ти си нещо като Борис Виан при дрехите...
Активен

Life is a waste of time, and time is a waste of life. Get wasted all the time, and you'll have the time of your life!
― Billy Connolly
kalin andreev
Hero Member
*****
Публикации: 889


Ел. поща
« Отговор #20 -: Януари 02, 2015, 01:55:46 »

Напълно съм съгласен с Балканеца, че потребителската култура и напъна за още по-нови продукти  прецакаха занаятите.Но пък Дънхил е една от малкото фирми при която има колаборация на двете.Поне така е в клиповете, които съм гледал.Ако всички бяха като тях "берекет версин".Но също съм склонен да подкрепям марки, които от 100 години правят едно и също нещо и им се получават нещата.И колкото да е изтъркана фразата, че скъпото е по-евтино, в повечето случаи е валидно.
Активен
pinhead
Hero Member
*****
Пол: Мъж
Публикации: 1371



Ел. поща
« Отговор #21 -: Януари 02, 2015, 02:40:11 »

Цитат
...потребителската култура и напъна за още по-нови продукти  прецакаха занаятите...
Не съм много съгласен с това твърдение. Погледнато от една страна е така, ама от друга механизацията на производството ни позволява да придобиваме по-евтини и по-качествени стоки. Не става хем да искаме непрекъснато по-високо заплащане за труда си, хем стоката да е също толкова евтина, както преди 100 години. А и логически погледнато, къв ми е на мене келепира, че нещо ръчна изработка е струвало 10 пъти по-евтино, като аз тогава съм щял да получавам също 10 пъти по-ниско заплащане... Ми то същата работа. Ръчният труд става все по-скъп с всеки изминал ден, и това ни устройва като взимаме заплата, ама като трябва да платиме 1000 лв за нова лула ръчна изработка и се мръщиме и викаме: "Ама тва не е ли малко скъпичко, а?"... "Ама бай ти Х ги прай по-убави за 5 пъти по-малко пари..." Ми купуваш от бай Х бе брат ми, толкова е просто. А и кво значи "потребителска култура"?!? Най-големите ѝ критици тук във форума са също такива консуматори, каквито сме и останалите... Поръчваме си по 20 различни вида тютюни, имаме по 50 - 60 лули, глезиме се с различни скъпи алкохоли, екскурзии и прочее... Къде е аскетизма тука, че нещо ми бяга?
Активен

Life is a waste of time, and time is a waste of life. Get wasted all the time, and you'll have the time of your life!
― Billy Connolly
balkan boy
Hero Member
*****
Публикации: 1296



Ел. поща
« Отговор #22 -: Януари 02, 2015, 02:44:26 »

Къде е аскетизма тука, че нещо ми бяга?

Еми поне разбираме нещата ако нищо друго.
Активен

Бриара е за гъзария,кочана е за кеф.!
kalin andreev
Hero Member
*****
Публикации: 889


Ел. поща
« Отговор #23 -: Януари 02, 2015, 03:10:41 »

Прав си, че всички сме продукт на новата "култура".Ама аз пък нямам напън да излизат нови и още по-нови щурутии, за които ти реално нямаш никаква потребност, но рекламата ни я създава.Всеки ден се чудя как съм оцелял толкова години като съм си отварял бирата с вилица а не с "по-безопасната капачка".Без таблет, без смартфон, без най-тънката дамска превръзка и тн и тн.Не е лошо да имаш избор, но всичкото това непрекъснато бълване е за сметка на качеството.Предпочитам да събирам пари една година и да си купя едно нещо, което да изтрая поне 10, отколкото всеки месец да сменям, просто защото му е минала модата или се е строшило.Навремето в софия един занаятчия си купил преса за легени и буквално сринал задругата на майсторите медникари.Вдигат се всички и отиват при Царя(Борис), Той от своя срана отива при пича и му казва:Гледай сега браво, ама тая машина ще остави сума ти семейства без хляб, та затова от днес нататък правиш еди колко си бройки и това е.Сега няма как да стане това, ама ме кефи.Историята я знам от занаятчия 3-то поколение и е 100% истина.
Активен
pinhead
Hero Member
*****
Пол: Мъж
Публикации: 1371



Ел. поща
« Отговор #24 -: Януари 02, 2015, 03:40:58 »

Виж, с ай-фони и прочее глупости сме заринати, вярно е. Ама никой не ни е опрял пистолет в главата да ги купуваме, нали така? Имаш избор, оправяй се - ползвай си главата, или си поемаш отговорност за необмислените решения.
Активен

Life is a waste of time, and time is a waste of life. Get wasted all the time, and you'll have the time of your life!
― Billy Connolly
rusen plovdiv
Hero Member
*****
Публикации: 931


Ел. поща
« Отговор #25 -: Януари 02, 2015, 07:57:37 »

ААА вие двамата сега ще ме ядосате , ще обиждаме конфекцията ли  ?
АЗ имам не един а 2 червени анцуга и са супер , ще ви кажа , не се карайте сега .
 
Цитат
Стар Дънхил, = история, традиция, чар на времето когато господата беха кавалери и си мажеха с вакса мустаците.
   

Не се бях сетил за вакса аз за сега ги мажа все със пача мас , ама трябва да е от млада патка / У /  и така повече лъщят . А със вакса толкова неща ще си спестя  Завърти очи
Активен
Вехтия
Hero Member
*****
Пол: Мъж
Публикации: 889



« Отговор #26 -: Януари 02, 2015, 08:51:53 »


Не се бях сетил за вакса аз за сега ги мажа все със пача мас , ама трябва да е от млада патка / У /  и така повече лъщят . А със вакса толкова неща ще си спестя  Завърти очи

 Охо!
Момче младо, ти първо отгледай мустаци кат на деда ти Филип Тотя, па после вакса и боя за чепици, ако щеш. Ухилен
Активен

"Beware the Devil Woman - she's gonna get you from behind ! "
Страници: 1 [2]
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.17 | SMF © 2006-2008, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!