PipeZone PipeZone
Май 08, 2024, 08:15:19 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини: SMF - Just Installed!
 
   Заглавна Страница   Помощ Търси Вход Регистрирай  
Страници: [1]
  Изпечатай  
Автор Тема: Penzance - една незапълнена липса  (Прочетена 6920 пъти)
balkan boy
Hero Member
*****
Публикации: 1296



Ел. поща
« -: Октомври 10, 2013, 02:47:30 »

Реших да напиша това ривю по памет, то може би няма да е толкова рецензия за тютюна, колкото реквием за едно нещо което поне на мен ми липсва ужасно.

Първото нещо което направих след паузата е да се запася с любимия Пензанс, и не мога да ви опиша всичките негативни емоции които изпитах от факта че това нещо вече го нЕма. Просто го няма, не от много време насам, но за толкова кратко колкото липсва на пазара, вече се превръща в легенда. На e-bay вече скубат по 50-60$ за кутийка.

Пензанс обаче е тютюн който не е съвършен, но всички знаем че красотата на пайп смоукинга е в несъвършенството. Има тютюни които са перфектно балансирани, изпипани почти до съвършенство (съвършени такива няма) и колкото и да е висока летвата, те я надскачат. Такива са на Макс Енгел тютюните, но Пензанс е нещо съвсем различно. Първо което е странното, той е ингилизки флейк. Не може да се каже че е класически Балкан въпреки че има някакви ориенталци, просто той някак не се вписва в категории заради нестандартността му. По принцип опитите да се направи Балкан или инглиш флейк са посредствени, дори на Сам Гавит латакийските флейкове са нещо което не оставя много импресии. Второ, в Пензанс няма никакъв ама абсолютно никакъв баланс. Всичко там е прекалено. Прекалено е мазен, има вид на пресовано говеждо лайно, миризмата му е малко циганска и т.н. Всичкото това обаче не оставя лошо впечатление, а напротив има някакъв детски чар.
Най-добре се пуши като се разтроши флейка на по-едри парченца и се натъпче рехаво, не много стегнато. Не е проблем да се поддържа огъня и гори добре. Не прегрява, не хапе, до тук е един обикновен латакийски микс. Първоначално като се запали, удря някакъв тежък, нестандартен, но много хубав аромат. Латакията е в повече, дима не е лек и празен, има си  body (което говори за добри вирджинии) но има нещо което го прави различен от другите, и аз честно да си призная не мога да кажа кое е то. Май никой не знае. През първата четврът от лулата, започват да се отключват все по-странни и по-шашави нотки, не баш по учебник както се очаква при качествените латакии. Принципно баланса на съставките кефи, тука го няма обаче, но кефа е огромен. Сменят се рязко нотките, и все така шантаво и откачено. Кеф отвсякъде (май се пишеше разделно). Купона е до края, до последните напъни да изкараш малко дим от пепелта останала на дъното на лулата. На никотин е ок, тежичък е, не ти се иска веднага да палиш нова лула обаче въпреки че не е лек, може да се пуши всекидневно, по цял ден.

Като го пробвах най-първия път, изкефих се без да разбирам много и без да съм пушил кой знае колко много тютюни. Някакъв кеф на подсъзнателно ниво, който си остана до края. Пензанс ми беше задължителен в ротацията. Колкото повече го пушиш, не става скучен. Нещо което малко тютюни го могат. После като се поразчетох из рецензиите, гледам хора писали поезия за него. Напълно в духа на Пензанс. За Дънхил не можеш да напишеш поезия, той е изпипан но няма това детско наивно несъвършенство. На Комптонс тютюните те оставят без дъх, но и за тях не можеш да пишеш поезия. Пензанс обаче си е несъвършен тютюн, но пък с характер. Нещо което ще липсва определено, не знам за вас, но на мене точно той ми липсва повече от който и да било друг тютюн.

Търсих из интернета дали ще го правят пак, в един блог намерих преразказана преписка между автора и Директора на Джермейн които блендват тютюните на Езотерика, и тоя казал че всички съставки вече са им налични, но е нужно поне година за да ги изпипат и да изкарат същото качество.  До година - година и половина сме щели да имаме пак.

За Тилбъри не съжалявам, За Маргейт, Енд Соу Ту Бед и т.н. въобще не ми пука, но Пензанс не мога да приема факта че година две нема да го има. Ако щат да затрият всички продукти на Езотерика, ще им се намери достоен и даже по-добър заместител. Но Пензанс не могат да го заместят.  А дано го пуснат пак, и пак да е такъв какъвто беше.

Та така, извинявайте ако съм оревал ортаклъка, и че пиша рецензия не за това което пуша в момента а за нещо по памет, но все требваше да си кажа колко много ми липсва тоя Пензанс.
Активен

Бриара е за гъзария,кочана е за кеф.!
Cefy
Hero Member
*****
Пол: Мъж
Публикации: 817



« Отговор #1 -: Октомври 10, 2013, 07:38:36 »

Еха.....страхотно ревю! Благодаря!
Емоция, усещане, професионални вкусово-ароматни оценки - това е един истински лулар!
Активен
kalin andreev
Hero Member
*****
Публикации: 889


Ел. поща
« Отговор #2 -: Октомври 10, 2013, 09:21:58 »

Така и не можах да го пробвам.Нито него ,нито Stonehaven.Просто ги нямаше вече в смокингпайп.Четейки ревюто ти все повече съжалявам.Но за разлика от тебе на мен тилбъри доста ми допада и ще направя всичко възможно да го доставя докато все още го има.
Активен
balkan boy
Hero Member
*****
Публикации: 1296



Ел. поща
« Отговор #3 -: Октомври 10, 2013, 09:50:19 »

Така и не можах да го пробвам.Нито него ,нито Stonehaven.Просто ги нямаше вече в смокингпайп.Четейки ревюто ти все повече съжалявам.Но за разлика от тебе на мен тилбъри доста ми допада и ще направя всичко възможно да го доставя докато все още го има.

Ааа сакън, не съм казал че Тилбъри не ми допада. Пушил съм, хубав е, (като и всичко на Езотерика) просто няма тая личностност и индивидуалност като Пензанс. Стоунхавена и аз не съм го пробвал.  Всъщност, сега откривам че вкуса ми за тютюни се е променил. Може би ако сега ми попадне Пензанс за първи път, не знам дали ще е любов от пръв поглед.
Активен

Бриара е за гъзария,кочана е за кеф.!
kalin andreev
Hero Member
*****
Публикации: 889


Ел. поща
« Отговор #4 -: Октомври 10, 2013, 09:51:52 »

А каква е причината да изчезнат от пазара?
Активен
balkan boy
Hero Member
*****
Публикации: 1296



Ел. поща
« Отговор #5 -: Октомври 10, 2013, 10:23:15 »

А каква е причината да изчезнат от пазара?


Никой не знае със сигурност, това е много нестабилен бизнес по дефолт. Казват че до една година ще има пак всичко на езотерика, ще поживеем, ще видим.
Активен

Бриара е за гъзария,кочана е за кеф.!
ozzy
Administrator
Hero Member
*****
Публикации: 1340



« Отговор #6 -: Октомври 11, 2013, 07:29:03 »

Ще се чака.По мои наблюдения,тютюните на Езотерика са доста предпочитани и купувани,та не виждам пазарна логика да се свалят от производство.Рамсгейт-а бе един доста,доста сполучлив ароматик,бих казал на светлинни години от някои прехвалени блендове.
Активен

Самоубийствено живота си живеем...А.Германов
Страници: [1]
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.17 | SMF © 2006-2008, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!