Титла: В домашни условия Публикувано от: Dark в Май 04, 2009, 02:28:48 Предлагам тук всеки, който е експериментирал и има желание, да сподели опита си- бил той положителен или отрицателен :)
Цитираното по- долу открих в един американски сайт, посветен на смесването и обработката на тютюни: "Има две основни неща, които можете да направите с тютюна в домашни условия: stoving(което всъщност е готвене :)) и компресиране. За да „сготвите” вашия тютюн, трябва да го овлажните леко и да го поставите във фурната или, за предпочитане, в глинен съд, на най- ниската възможна температура. Вариантът с глинената делва е за предпочитане, защото така можете и да го изнесете навън- полезно с оглед неприятната миризма, която ще се излъчва от тютюна. И в двата случая постоянното разбъркване е много важно. Така ще намалите горчивината на езика, типична за вирджинските тютюни, ще подсилите и смекчите аромата на сместа. За да компресирате тютюна, ще ви е необходима преса или проста щипка и две парчета дърво. Ако завиете малко от тютюна във восъчна хартия и я защипете между двете парчета дърво с помощта на щипците, след няколко дни ще имате компресиран тютюн. Този процес обогатява аромата и дълбочината на вкуса. Компресия не се прилага единствено на ароматизираните тютюни, защото ще се развалят поради наличието на допълнителни примеси от течността, в която са били киснати. Съхранението на вашите смеси трябва да става в буркани с капачка на винт или О- образен гумен пръстен. Оставете ги да отлежават минимум два месеца." Титла: Re: В домашни условия Публикувано от: didoval в Май 05, 2009, 07:30:43 При сготвянето, трябва ли тютюна да е изсъхнал или пък суров. И значи ли, че е най - добре да го сложа в гювечето на жената и да го пъхна в хладилника, за да постигна "най- ниската възможна температура" ;) ?
Титла: Re: В домашни условия Публикувано от: Dark в Януари 10, 2010, 06:23:03 На най- ниската възможна температура очевидно се отнася за фурната, а не хладилника. А тютюнът трябва да не е сух.
Титла: Re: В домашни условия Публикувано от: ozzy в Януари 10, 2012, 09:48:44 Явно темата буди интерес,въпреки мълчанието тук.При тези цени на тютюневите изделия,явно има алтернатива.
Ето едно клипче,което дава основни насоки за обработката на тютюн в домашни условия. http://www.youtube.com/watch?v=wL4gruuv_HM Титла: Re: В домашни условия Публикувано от: rusen plovdiv в Ноември 12, 2013, 08:06:30 http://fairtradetobacco.com/forumdisplay.php?49-Pipe-Smokers-Forum&s=d1d7e3e5739609574d7c2021f1fe6114
във форума на този сайт и всамия него често пускат рецепти с картинки за обработка на тютюн . Последно имаше рецепта за домашен кавендиш , изпробвана вече работи. Титла: Re: В домашни условия Публикувано от: Вехтия в Март 20, 2014, 01:16:58 Дотук - добре.
Може би трябва да се каже нещо и за набавянето на суровината - у нас това е малко по-сложно. Казвам го, имайки предвид изобретателността на нашенеца, когиж реши да те "изработи". Може би, за добро начало трябва човек самокрачно и собствено-моторно да обиколи селата, където се реди тутунь и да си подбере някакво количество. След което да довърши сам, на подходящо място ,процеса по сушене. За което, определено ще е нужен някакъв "стартов пакет" от информация и знания. Иначе, не виждам някакви по-особени умения и инвентар, нужни за осъществяване на финалния процес, според видеото. Титла: Re: В домашни условия Публикувано от: balkan boy в Март 20, 2014, 01:31:54 Дотук - добре. Може би трябва да се каже нещо и за набавянето на суровината - у нас това е малко по-сложно. Казвам го, имайки предвид изобретателността на нашенеца, когиж реши да те "изработи". Може би, за добро начало трябва човек самокрачно и собствено-моторно да обиколи селата, където се реди тутунь и да си подбере някакво количество. След което да довърши сам, на подходящо място ,процеса по сушене. За което, определено ще е нужен някакъв "стартов пакет" от информация и знания. Иначе, не виждам някакви по-особени умения и инвентар, нужни за осъществяване на финалния процес, според видеото. Колега, това хубаво, ама къде в БГ ще намериш Вирджиния? То има по места, ама какво й е качеството, не става ясно. А знаем че без Вирджиния нищо не става. Иначе ориенталци бол, ама те са за мирис, вирджинията е главно. Казват че и бърли се садело в БГ, ама къде и какво, и това не е ясно. Имай предвид че повече от 90% от тутуна у нас е ориентален. Титла: Re: В домашни условия Публикувано от: rusen plovdiv в Март 20, 2014, 04:54:57 Сигурно е така ама последните 3 4 години много хора сеят повече Вирджиния и после я режат и продават за цигари със пълнещите машинки . На нашия пазар примерно продават златна и червена вирджиния по 12 15 лв килото само че е нарязана като за цигари . Ако им кажа да донесат един чувал на листа ще донесат ама то от производителя 1 качество е 5 лева килото а циганите не знаеш какво качество ще ти донесат за 15 и то цял чувал . Иначе тази нарязаната е доста прилично качество , аз я задушавам на пара и смесвам с червената 50 на 50 . става доста по добър тютюн от повечето ароматици тука и е без химий вътре . Е не е нейви флейк или 3 нънс ама като за 15 лева килото е невероятен
Ако се намери по добро качество тютюн и да се кейсва , напари и пресова на големи кейкове със маслен крик и да се остави стегнато да отлежава може и да изкара вкус ама сега експериментирам по въпроса . Кво пък тея тютюни на Гавит и Макклеланд и купешките хора са ги правили нали , иска се хубава суровина , правилна обработка и време за зреене мисля че беше технологичния термин . Или така ми каза моя приятел дето ходя с него на лов , той е работил в тютюневата 30 години , познава повечето технолози там . Та не са извънземна работа хора като нас са ги правили , и то с доста по малко усърдие от нас примерно . То и титаник е бил правен от специалисти ама потъна а пък ноевия ковчег - от аматьор ама ... :D Титла: Re: В домашни условия Публикувано от: balkan boy в Март 20, 2014, 05:01:19 Ето един пич как си прави сам перик.
http://www.brothersofbriar.com/t26980-perique-style-fermentation Титла: Re: В домашни условия Публикувано от: rusen plovdiv в Март 20, 2014, 05:41:16 Все едно си налагаш туршия или кисело зеле и го оставяш да втаса . Ето филмче с обработката във Сейнт Джеймс Луизиана . Меката на перика .
https://www.youtube.com/watch?v=vfMuU3lUo4A Титла: Re: В домашни условия Публикувано от: Вехтия в Март 21, 2014, 05:03:09 Точно миналото лято, с изненада установих, че по моя край ( Старо - Новозагорско ) Пак са се появили насаждения с "Вирджиния".
Не бяха кой-знае какви масиви, но ги има. А там, мисля климатът е добър за целта. А за пресоване - не ти е нужен чак хидравличен крик. Една качествена дърводелска стяга дава достатъчно налягане - представа нямаш колко са мощни ! Другият много прост и свръх гениален начин е стария номер с усуканото въже - мачка и слонски топки! ;D Титла: Re: В домашни условия Публикувано от: rusen plovdiv в Април 14, 2014, 05:23:02 https://www.youtube.com/watch?v=iV14JYNftEM
Как чичо Пърси , пионер на Перика , прави най добрия Сейнт Джеймс перик . Просто мокри листата на бърлито , слагат във бъчви , и му изстискват душата после . 3.5 тона налягане за поне 6 месеца до около година . Анаеробна ферментация , даваща сила , никотин и невероятна палитра от аромати на най невероятния тютюн - Перика . |