PipeZone

ЗА ВСИЧКО ОСТАНАЛО......което ви интересува, което ви вълнува или просто ви дойде наум => Други хобита => Темата е започната от: Kliment в Август 22, 2013, 12:24:56



Титла: готвене на риби със Socrat
Публикувано от: Kliment в Август 22, 2013, 12:24:56
уважаеми, позволявам си да приканя Милен алиас Сократ да вземе да пише повече за приготвянето на риби, както и други хора с кулинарни умения.
При срещата ни през лятото на морето освен, че ме почерпи с много хубав тютюн - Фрог мортън он таун - той надълго и нашироко ми разказваше за приготовляването на различните риби у нас... искрено съжалявам, че не си водих записки и сега го призовавам да вземе да се включи с тези си познания...


Титла: Re: готвене на риби със Socrat
Публикувано от: POPЕYЕ в Септември 26, 2013, 08:31:19
Милен хваща риби . Не е като нас -от магазина . Ама и магазина си има предимства .Тази риба , толкова кила , толкова валута и точка . Даже и я чистят, срещу усмивка , две кълбета напред и едно назад  плюс доплащане  .Ама рецепти за готвене не дават .  Моят магазинер перманентно е в настроение като за след ревизия  Наложи се да поровя в нета и открих този бисер  . Това , което ще ви споделя ми е любима рецепта за бяла морска риба в случая ХЕК , разбира се може и друга , но първия път опитах с нея  и до сега не я сменям. Размразявам и почиствам рибата , за която съм платил като за почистена . Филетирам и готвя на пара за не повече от 10 мин. като  върху всяко филенце поставям клонка розмарин ,пипер , сол,  сок от лимон и зехтин /знаете -ВЪРДЖИН / . Сега е момента да отпиете от аперитива / кой каквото има  /. Не готвя без аперитив ! Не става вкусно ! Докато рибката се готви / максимум 10 мин . / правим или сме купили готови кротони . Аз ги овкусявам със сол, черен и червен пипер и зехтин.Такааа, рибата е готова и отпиваме от аперитива.Някой се изкушава да запали лула . Не бива , има още работа .Слагам всяко филе в порционна чиния върху листо от маруля . Разтопявам масло в тиган . РАЗТОПЯВАМ , не запържвам и добавям оцет на вкус . С тази смес заливам всяка порция . Отгоре поставям лимон , обелен и нарязан на малки кубчета , ама много малки , даже може да го намачкате . Не слагам много , само за аромат , оцета дава киселото. Кротони .Поръсвам с черен пипер и последната добавка е ...... РЕПИЧКИ !!! Нарязвам ги на тънки шайбички и ги разпределям върху всяка порция .  Отново е момент за аперитив  Вече може и лула , щото вече няма какво да загори . P.S. Не изхвърляйте водата от готвенето на пара , защото ако ви остане от рибата  след вечерята това е  идеална основа  за рибена чорба , ама това ще ви го споделя вдругиден .В Мрежата  изхвърлят водата . Не правете тази грешка ! В нея има сол, розмарин, пипер, сок от лимон и вкус от рибата . Остава да добавите девисил ,лук ,люта чушка, картоф ,моркови , нарязани на ситни кубчета и разбира се още вода ..Нека да поври да омекне зарзавата  и добавете  месото ако е останало такова от вечерята  де . Не се сдържах.
Да ви е сладко !!!



Титла: Re: готвене на риби със Socrat
Публикувано от: socrat_bg в Септември 27, 2013, 10:45:45
Оле извинявам се  , чак сега видях темата . Благодаря на Климент  за комплиментите и определено ще понапиша няколко рецепти , но хайде  след 20на дена че  сега пак отидам  за риба ( един тур около 2 седмици  поне :) ).
Обещавам  рецепта за рибена чорба ( тя не е трудна , в никакъв случай не добавяйте картофи или ориз , че те убиват аромата на риба ) .
Пържена риба ( това е елемтарно там експериметирам  с галетата ( то не е галета  а ,ползвам царевично брашно , обикновенно брашно  а напоследък и картофено пюре което е на люспи , добавям и малко чер пипер  а преди това  потапям рибата в бира ).
Риба увита в кухненско фолио  и на фурна , става уникална ,тя  сама си пуска сосче и се  сварява  в собствения си сос , но по подробно след като ми приключи риболова .


Титла: Re: готвене на риби със Socrat
Публикувано от: POPЕYЕ в Септември 27, 2013, 11:39:46
Наслука ,колега !!! Дано не ви вали много ! Сухо дупе ,риба не яде ! ;D ;D ;D


Титла: Re: готвене на риби със Socrat
Публикувано от: Kliment в Септември 27, 2013, 12:47:57
ееее тоа СОкрат се разцепИ от ходене на риба?!
Сократе, ама да земеш да напишеш и ония неща дет ми гир разправЯ за коя риба ка се чисти, че аз само за паламуда запомних. Аааа и рецертата за пастърмата да споделиш, че идва време за тънки зимни мезета.
и за осолен паламуд да споделиш /и после се чудим що хората насекъде ми викат "нахален софиянец", нищо че нищо софийско нямам :D/


Титла: Re: готвене на риби със Socrat
Публикувано от: kalin andreev в Септември 27, 2013, 09:40:44
Не знам дали съм споделял в постари постове,но пак се присетих за едно страшно мезе,което научих от шурея ми който живее в Барселона.Страшни чревоугодници са пустите му каталунци.Та значи вземате една филия препечена на тостер.Натърквате я с чесън,а след това с домат,срязан на половина.Поливате я със зехтин и отгоре нареждате филенца от аншуа(купувам ги от метро) малко черен пипер и босилек.Върви и с бира и с бяло вино.Тютюн по желание.


Титла: Re: готвене на риби със Socrat
Публикувано от: POPЕYЕ в Септември 27, 2013, 09:46:35
Не знам дали съм споделял в постари постове,но пак се присетих за едно страшно мезе,което научих от шурея ми който живее в Барселона.Страшни чревоугодници са пустите му каталунци.Та значи вземате една филия препечена на тостер.Натърквате я с чесън,а след това с домат,срязан на половина.Поливате я със зехтин и отгоре нареждате филенца от аншуа(купувам ги от метро) малко черен пипер и босилек.Върви и с бира и с бяло вино.Тютюн по желание.

Пробвано е ! Останах без три пръста !


Титла: Re: готвене на риби със Socrat
Публикувано от: POPЕYЕ в Октомври 09, 2013, 07:46:06
Днес проснах един шаран на скарата, ама разрязан на две по дължина .Не филетиран.Скара на дървени въглища - друга не признавам !Зачервих го от двете страни и ....в чиния за сервиране .Залях го със следната смес . 1 част бира ,смесена съответно със същата част оцет и прибавете чесън / ситно смлян / и соев сос на вкус. Това ми е любима рецепта за шаран на скара . Да ви е сладко !За неразбралите , 1 към 1 бира и оцет , добавяте чесън и соев сос на вкус и това е .Ако не обичате чесън  , проблема е ваш ! ;D


Титла: Re: готвене на риби със Socrat
Публикувано от: kalin andreev в Октомври 09, 2013, 08:55:30
Шаран мога да ям само на чорба или на скара.По друг начин приготвен ми е много мазен.Но този сос е нещо ново за мен.Обещавам да споделя когато го направя.Звучи много вкусно.Аз правя друг.Сок от лимони,каперси от буркан,зехтин ,копър и малко захар да убие киселината или сок от половин портокал.


Титла: Re: готвене на риби със Socrat
Публикувано от: POPЕYЕ в Октомври 10, 2013, 10:51:22
Шаран мога да ям само на чорба или на скара.По друг начин приготвен ми е много мазен.Но този сос е нещо ново за мен.Обещавам да споделя когато го направя.Звучи много вкусно.Аз правя друг.Сок от лимони,каперси от буркан,зехтин ,копър и малко захар да убие киселината или сок от половин портокал.


Идеално ,ама за морска риба / вместо копър пробвай с  магданоз / . Речна риба не съм опитвал с каперси , но би трябвало да е добре , защото е киселко . Ще се  пробва ! В хладилника винаги имам песто от магданоз с лимон и зехтин . Ползвам го за морски риби .Лесно и вкусно -мажеш и печеш. Осоляваш предварително !!!


Титла: Re: готвене на риби със Socrat
Публикувано от: balkan boy в Октомври 11, 2013, 10:06:07
Не знам дали съм споделял в постари постове,но пак се присетих за едно страшно мезе,което научих от шурея ми който живее в Барселона.Страшни чревоугодници са пустите му каталунци.Та значи вземате една филия препечена на тостер.Натърквате я с чесън,а след това с домат,срязан на половина.Поливате я със зехтин и отгоре нареждате филенца от аншуа(купувам ги от метро) малко черен пипер и босилек.Върви и с бира и с бяло вино.Тютюн по желание.

Това ще се пробва, пък каквото ще да става. Още се намират домати.


Титла: Re: готвене на риби със Socrat
Публикувано от: Kliment в Октомври 13, 2013, 11:03:01
Колеги, дайте наставления как се бие тарама? Бробвах по интернет рецепта - не че стана лоша ама хич не стана пухкава и на сняг както пишеше и както помня от детството, хората обаче коит я правеха са всички отдавна мъртви
Мерси


Титла: Re: готвене на риби със Socrat
Публикувано от: Вехтия в Март 16, 2014, 07:15:14
 Друзья!
Вчера открих невероятно бирено или винско мезе от рибен тип!
Въ кварталния рибен магазин продават Кайзеровано филе от риба-луна ( не лула! ).
Оказа се изненадващо на вкус и аромат - поне за мен. Синковецът ( който почти не яде риба и е крайно придирчив ) омаха почти половината, отбелязвайки със задоволство : "Т'ва-а-а... м'чи то почти няма мирис на риба. "


Титла: Re: готвене на риби със Socrat
Публикувано от: gbpipes в Март 17, 2014, 12:22:22
Не трябваше да го чета на празен стомах........... :'(