Титла: готвене на риби със Socrat Публикувано от: Kliment в Август 22, 2013, 12:24:56 уважаеми, позволявам си да приканя Милен алиас Сократ да вземе да пише повече за приготвянето на риби, както и други хора с кулинарни умения.
При срещата ни през лятото на морето освен, че ме почерпи с много хубав тютюн - Фрог мортън он таун - той надълго и нашироко ми разказваше за приготовляването на различните риби у нас... искрено съжалявам, че не си водих записки и сега го призовавам да вземе да се включи с тези си познания... Титла: Re: готвене на риби със Socrat Публикувано от: POPЕYЕ в Септември 26, 2013, 08:31:19 Милен хваща риби . Не е като нас -от магазина . Ама и магазина си има предимства .Тази риба , толкова кила , толкова валута и точка . Даже и я чистят, срещу усмивка , две кълбета напред и едно назад плюс доплащане .Ама рецепти за готвене не дават . Моят магазинер перманентно е в настроение като за след ревизия Наложи се да поровя в нета и открих този бисер . Това , което ще ви споделя ми е любима рецепта за бяла морска риба в случая ХЕК , разбира се може и друга , но първия път опитах с нея и до сега не я сменям. Размразявам и почиствам рибата , за която съм платил като за почистена . Филетирам и готвя на пара за не повече от 10 мин. като върху всяко филенце поставям клонка розмарин ,пипер , сол, сок от лимон и зехтин /знаете -ВЪРДЖИН / . Сега е момента да отпиете от аперитива / кой каквото има /. Не готвя без аперитив ! Не става вкусно ! Докато рибката се готви / максимум 10 мин . / правим или сме купили готови кротони . Аз ги овкусявам със сол, черен и червен пипер и зехтин.Такааа, рибата е готова и отпиваме от аперитива.Някой се изкушава да запали лула . Не бива , има още работа .Слагам всяко филе в порционна чиния върху листо от маруля . Разтопявам масло в тиган . РАЗТОПЯВАМ , не запържвам и добавям оцет на вкус . С тази смес заливам всяка порция . Отгоре поставям лимон , обелен и нарязан на малки кубчета , ама много малки , даже може да го намачкате . Не слагам много , само за аромат , оцета дава киселото. Кротони .Поръсвам с черен пипер и последната добавка е ...... РЕПИЧКИ !!! Нарязвам ги на тънки шайбички и ги разпределям върху всяка порция . Отново е момент за аперитив Вече може и лула , щото вече няма какво да загори . P.S. Не изхвърляйте водата от готвенето на пара , защото ако ви остане от рибата след вечерята това е идеална основа за рибена чорба , ама това ще ви го споделя вдругиден .В Мрежата изхвърлят водата . Не правете тази грешка ! В нея има сол, розмарин, пипер, сок от лимон и вкус от рибата . Остава да добавите девисил ,лук ,люта чушка, картоф ,моркови , нарязани на ситни кубчета и разбира се още вода ..Нека да поври да омекне зарзавата и добавете месото ако е останало такова от вечерята де . Не се сдържах.
Да ви е сладко !!! Титла: Re: готвене на риби със Socrat Публикувано от: socrat_bg в Септември 27, 2013, 10:45:45 Оле извинявам се , чак сега видях темата . Благодаря на Климент за комплиментите и определено ще понапиша няколко рецепти , но хайде след 20на дена че сега пак отидам за риба ( един тур около 2 седмици поне :) ).
Обещавам рецепта за рибена чорба ( тя не е трудна , в никакъв случай не добавяйте картофи или ориз , че те убиват аромата на риба ) . Пържена риба ( това е елемтарно там експериметирам с галетата ( то не е галета а ,ползвам царевично брашно , обикновенно брашно а напоследък и картофено пюре което е на люспи , добавям и малко чер пипер а преди това потапям рибата в бира ). Риба увита в кухненско фолио и на фурна , става уникална ,тя сама си пуска сосче и се сварява в собствения си сос , но по подробно след като ми приключи риболова . Титла: Re: готвене на риби със Socrat Публикувано от: POPЕYЕ в Септември 27, 2013, 11:39:46 Наслука ,колега !!! Дано не ви вали много ! Сухо дупе ,риба не яде ! ;D ;D ;D
Титла: Re: готвене на риби със Socrat Публикувано от: Kliment в Септември 27, 2013, 12:47:57 ееее тоа СОкрат се разцепИ от ходене на риба?!
Сократе, ама да земеш да напишеш и ония неща дет ми гир разправЯ за коя риба ка се чисти, че аз само за паламуда запомних. Аааа и рецертата за пастърмата да споделиш, че идва време за тънки зимни мезета. и за осолен паламуд да споделиш /и после се чудим що хората насекъде ми викат "нахален софиянец", нищо че нищо софийско нямам :D/ Титла: Re: готвене на риби със Socrat Публикувано от: kalin andreev в Септември 27, 2013, 09:40:44 Не знам дали съм споделял в постари постове,но пак се присетих за едно страшно мезе,което научих от шурея ми който живее в Барселона.Страшни чревоугодници са пустите му каталунци.Та значи вземате една филия препечена на тостер.Натърквате я с чесън,а след това с домат,срязан на половина.Поливате я със зехтин и отгоре нареждате филенца от аншуа(купувам ги от метро) малко черен пипер и босилек.Върви и с бира и с бяло вино.Тютюн по желание.
Титла: Re: готвене на риби със Socrat Публикувано от: POPЕYЕ в Септември 27, 2013, 09:46:35 Не знам дали съм споделял в постари постове,но пак се присетих за едно страшно мезе,което научих от шурея ми който живее в Барселона.Страшни чревоугодници са пустите му каталунци.Та значи вземате една филия препечена на тостер.Натърквате я с чесън,а след това с домат,срязан на половина.Поливате я със зехтин и отгоре нареждате филенца от аншуа(купувам ги от метро) малко черен пипер и босилек.Върви и с бира и с бяло вино.Тютюн по желание. Пробвано е ! Останах без три пръста ! Титла: Re: готвене на риби със Socrat Публикувано от: POPЕYЕ в Октомври 09, 2013, 07:46:06 Днес проснах един шаран на скарата, ама разрязан на две по дължина .Не филетиран.Скара на дървени въглища - друга не признавам !Зачервих го от двете страни и ....в чиния за сервиране .Залях го със следната смес . 1 част бира ,смесена съответно със същата част оцет и прибавете чесън / ситно смлян / и соев сос на вкус. Това ми е любима рецепта за шаран на скара . Да ви е сладко !За неразбралите , 1 към 1 бира и оцет , добавяте чесън и соев сос на вкус и това е .Ако не обичате чесън , проблема е ваш ! ;D
Титла: Re: готвене на риби със Socrat Публикувано от: kalin andreev в Октомври 09, 2013, 08:55:30 Шаран мога да ям само на чорба или на скара.По друг начин приготвен ми е много мазен.Но този сос е нещо ново за мен.Обещавам да споделя когато го направя.Звучи много вкусно.Аз правя друг.Сок от лимони,каперси от буркан,зехтин ,копър и малко захар да убие киселината или сок от половин портокал.
Титла: Re: готвене на риби със Socrat Публикувано от: POPЕYЕ в Октомври 10, 2013, 10:51:22 Шаран мога да ям само на чорба или на скара.По друг начин приготвен ми е много мазен.Но този сос е нещо ново за мен.Обещавам да споделя когато го направя.Звучи много вкусно.Аз правя друг.Сок от лимони,каперси от буркан,зехтин ,копър и малко захар да убие киселината или сок от половин портокал. Идеално ,ама за морска риба / вместо копър пробвай с магданоз / . Речна риба не съм опитвал с каперси , но би трябвало да е добре , защото е киселко . Ще се пробва ! В хладилника винаги имам песто от магданоз с лимон и зехтин . Ползвам го за морски риби .Лесно и вкусно -мажеш и печеш. Осоляваш предварително !!! Титла: Re: готвене на риби със Socrat Публикувано от: balkan boy в Октомври 11, 2013, 10:06:07 Не знам дали съм споделял в постари постове,но пак се присетих за едно страшно мезе,което научих от шурея ми който живее в Барселона.Страшни чревоугодници са пустите му каталунци.Та значи вземате една филия препечена на тостер.Натърквате я с чесън,а след това с домат,срязан на половина.Поливате я със зехтин и отгоре нареждате филенца от аншуа(купувам ги от метро) малко черен пипер и босилек.Върви и с бира и с бяло вино.Тютюн по желание. Това ще се пробва, пък каквото ще да става. Още се намират домати. Титла: Re: готвене на риби със Socrat Публикувано от: Kliment в Октомври 13, 2013, 11:03:01 Колеги, дайте наставления как се бие тарама? Бробвах по интернет рецепта - не че стана лоша ама хич не стана пухкава и на сняг както пишеше и както помня от детството, хората обаче коит я правеха са всички отдавна мъртви
Мерси Титла: Re: готвене на риби със Socrat Публикувано от: Вехтия в Март 16, 2014, 07:15:14 Друзья!
Вчера открих невероятно бирено или винско мезе от рибен тип! Въ кварталния рибен магазин продават Кайзеровано филе от риба-луна ( не лула! ). Оказа се изненадващо на вкус и аромат - поне за мен. Синковецът ( който почти не яде риба и е крайно придирчив ) омаха почти половината, отбелязвайки със задоволство : "Т'ва-а-а... м'чи то почти няма мирис на риба. " Титла: Re: готвене на риби със Socrat Публикувано от: gbpipes в Март 17, 2014, 12:22:22 Не трябваше да го чета на празен стомах........... :'(
|