Титла: Кафе и чай Публикувано от: rusen plovdiv в Април 17, 2014, 06:35:56 Много обичам , да пия хубаво сладко кафе със нейви флейка или латакия бленд с ориенталски тютюни .
Тия дни купих един буркан , диетична , немска меласа , за да си правя кейсинг за тютюна . Доста горчеше , и и добавих около 15 прощента бяла захар . Когато , обаче реших да сложа в кафето си една лъжица , направо си паднах на ....Вкуса на кафето стана невероятен и дълбок , много ароматно и сладко .Контраста сладко ,силно кафе и лула Пират кейк направо изби рибата . Няма такъв кеф . Сега , като се замисля контраста ароматно сладко - солено пушено , направо ме изкефи , невероятно . Пробвайте сами . Онзи ден гледах един блог на Грегори Пийз , който е гастроном и сомелиер .Помислих си , че трябва обезателно да отворим една тема за ароматни и топли напитки , консумирани със лула тютюн . Много от колегите на запад казват , че комбинацията сив или зелен чай със лула , била невероятна . Мога да си представя , как е със някой от ароматните чайове на Липтън . Но за мен най хубавото си остава кафе , или лате - кафе кък сметана или мляко , и шоколат или канела вътре . А може би дълго еспресо с кленов сироп и нейви с перик , а....... Титла: Re: Кафе Публикувано от: balkan boy в Април 17, 2014, 06:52:45 ... Много от колегите на запад казват , че комбинацията сив или зелен чай със лула , била невероятна ... Има един на twinings, май и липтон имат такъв, зелен чай ултра силен, казва се "Gunpowder" или барут по нашему. Наистина прилича на барут по цвета, и е бая силен. Опитай с такъв чай да пафкаш, повервай ми после само с него ще си пушиш лулите. Нещо невероятно. Титла: Re: Кафе Публикувано от: тедо в Април 17, 2014, 07:16:34 Ама моля ви се колеги , за кафе ли ша си лафим или за чай . Тва са два различни начина за съпровод при пушенето на лула .
;D Титла: Re: Кафе и чай Публикувано от: rusen plovdiv в Април 17, 2014, 07:37:03 Винаги напитката , особено ароматна и сладка , подобрява , според мен вкуса на тютюна. Най малкото вода , ако объркаш леко , да преглътнеш киселините , и да освежиш езика и вкусовите рецептори.
Титла: Re: Кафе и чай Публикувано от: Cefy в Април 17, 2014, 07:59:36 Аз съм на етиопско кафе от 1-2 години - чиста арабика - имах шанса да попадна в Адис Абеба в една малка фабрика за кафе със собствена плантацийка и оттогава не мога да намеря алтернатива в бг - или не е арабика, или вкуса няма нищо общо с истината.....спря ми и възможността за следващи доставки и изпадам в паника - останали са ми само 4 кг, което е обезпокояващо.....
Иначе обожавам кафето, истинското кафе, което тук не можем да намерим - всичките Нескита, Лаваци, Лазаринита, и т.н. немат почти нищо общо с действителността...нещо подобно на положението с тутуните! Титла: Re: Кафе и чай Публикувано от: rusen plovdiv в Април 17, 2014, 08:10:43 Хм , арабика , казваш . Мисля ,че имам решение на проблема ти . И без това ще се притесняваш дълго , че свършва с тия 4 кила , можеш да пратиш по 1 кило на мен , Балкан Бой и Ози примерно и така ще се притесняваш , доста по малко и в кратък период . Щото 3 месеца кахъри по малко са си добре . ::) ::) ::) ;D
Така , или иначе има вариант да минеш на българско , поне да не се депресираш нещо . Титла: Re: Кафе и чай Публикувано от: Cefy в Април 17, 2014, 08:14:57 Хм , арабика , казваш . Мисля ,че имам решение на проблема ти . И без това ще се притесняваш дълго , че свършва с тия 4 кила , можеш да пратиш по 1 кило на мен , Балкан Бой и Ози примерно и така ще се притесняваш , доста по малко и в кратък период . Щото 3 месеца кахъри по малко са си добре . ::) ::) ::) ;D Така , или иначе има вариант да минеш на българско , поне да не се депресираш нещо . Кое в случая е българско?! Титла: Re: Кафе и чай Публикувано от: тедо в Април 17, 2014, 08:26:07 .... аз мисля , че единствената ароматна и сладка напитка която подобрява вкуса на тютюна е рома , кафето според мене трябва да да е силно и без захар , щот разваля вкуса на добрия тютюн.....чай с лула не ми се връзва , чаят е според мен за курабииките във ,, файвъклок,, както казват англичаните ....
ПП това е лично мнение , нека никой не се чувства ангажиран с него Титла: Re: Кафе и чай Публикувано от: rusen plovdiv в Април 17, 2014, 08:28:28 Не бе шегувкам се . Иначе ,от тия нашите "българските " , които се продават във страната , взимам само от наливните на чували и си ги меля . Добра смес е 2 части Лаваца ,1 част Порто рико и 1 част някакво друго кулумбия примерно . Сутрин ,обаче задължително пия ,поне едно инстантно кафе , тип Нес кафе от Лидъл - много силно и ароматно и на невероятна цена . Има 3 варианта Чиста арабика , Греен вариант - със зелено кафе ли е или със зелен чай аромат и това , което аз взимам Жълто затъмнение ,Уелоу еклипс . Със мек и сладък аромат и вкус . 34 лв килограма .
Винаги парвото кафе е чисто и по горчиво ,а второто и третото със различни екстри - сметанки , шоколад , канела или меласа. Последното на вкус е невероятно . Титла: Re: Кафе и чай Публикувано от: Cefy в Април 17, 2014, 08:31:56 .... аз мисля , че единствената ароматна и сладка напитка която подобрява вкуса на тютюна е рома , кафето според мене трябва да да е силно и без захар , щот разваля вкуса на добрия тютюн.....чай с лула не ми се връзва , чаят е според мен за курабииките във ,, файвъклок,, както казват англичаните .... Подобрява едва ли, ама допълва - да! И чая, и чая.....и точно в 5 о'клок, ама ние не му разбираме и немаме традиции по пиенето на чай.....имам предвид, че пиенето на чай не е традиционно при нас.....защо - немам никаква представа?! Хем всеки минал оттук е оставил по нещо, ама явно чая не се е задържал! Титла: Re: Кафе и чай Публикувано от: Cefy в Април 17, 2014, 08:35:27 Не бе шегувкам се . Иначе ,от тия нашите "българските " , които се продават във страната , взимам само от наливните на чували и си ги меля . Добра смес е 2 части Лаваца ,1 част Порто рико и 1 част някакво друго кулумбия примерно . Това с чувалите е менте работа.....къде са седяли, колко време, какво има вътре....по-добре да не знаем!Останало е трика на изпичането! Титла: Re: Кафе и чай Публикувано от: тедо в Април 17, 2014, 08:36:31 .... аз мисля , че единствената ароматна и сладка напитка която подобрява вкуса на тютюна е рома , Подобрява едва ли, ама допълва - да! .............................................. ...ми то комай едно и също е ..... Титла: Re: Кафе и чай Публикувано от: balkan boy в Април 17, 2014, 09:21:03 Кафето и чая са номер едно.
Кафето никак обаче да не се пие от полиетиленова чашка, не защото ще заприличаме на Мая Манолова, а защото е почти богохулство да пиеш кафе от пластмаса. Едно че полимерите се разтапят и изпускат яко в кафето химия, това е едно на ръка, второ ако не е от порцелан или керамика, тури му ...... Арабиката кефи много, аз докато живеех в Италия имаше един бутик за кафета, такива арабики хвърчаха там, ум да ти зайде. Тука по-скоро ментаци или кофти кафе. И не защото е скъпо и нема, а защото тука вкуса е такъв. При кафето конкретно се предлага това което се харесва на потребителите. Такъв вкус преовладява, това се предлага. Хубавото кафе е на същата цена както и "калпавото", ама всичко е до вкус и търсене, не до предлагане. В тази част от света хората го искат така изпечено, в гърция и македония по-слабо изпечено, в Италия пък по друг начин. При чая не е баш същата история щот немаме традиция, и чайовете които идват тука на туинингс, липтон и прочее са на ниво. В Македония има голема и фундаменталистка ислямска популяция шиптари, турци и разни такива, и има "чайджилници" понеже те не пият алкохол, и там избора на чай е вече друга бира. Най-много пият един силен цейлонски, който се купува от шиптарите насипен, е те това е чай. АЗ и тука съм търсил цейлонски, но не е същото. Титла: Re: Кафе и чай Публикувано от: ozzy в Април 18, 2014, 06:47:47 Обичам доброто силно кафе.От предлаганите тук най-ме кефи еспресото на Старбъкс.В къщи по традиция от близо 25 години се пие нес кафе.По възможност купено в странство,защото никой не може да ме убеди,че разлика в качеството няма.
През лятото се пускам на зелен чай със сметана и кафява захар/мнооо ми допада получения вкус,комбиниран с латакия/. Титла: Re: Кафе и чай Публикувано от: blubar в Април 18, 2014, 10:53:19 истинското кафе, което тук не можем да намерим - всичките Нескита, Лаваци, Лазаринита, и т.н. немат почти нищо общо с действителността...нещо подобно на положението с тутуните! По принципно в София се намират ей тез пичове - http://domani-cafe.com/ Пил съм от кафетата им на място и сякаш са на ниво. Чувалче за дома не съм вземал, че потреблението ми е много непредвидимо. А за чайчета, честно направо ме боли като споменавате разните слами на Липтън и сие като атестация за качество. Качественият чай е на листа, не на клечки! От ширпотребните Барутеца на Туинингс и някои от блендовете на Дилма биват, но са малко безлични на фона на наистина хубав насипен чай. Там уви качеството на получения продукт зависи колкото от производителя, толкова и от съхранението, та не винаги това което си купуваш е това което си очаквал. Наскоро много ми допадна ей това откритие (http://teateam-bulgaria.com/productv/260/cheren-chay-ot-kitay-tarry-lapsang-souchong-pushen-chay.html) - направо си е Laphroaig запарка. Допускам че много ще отива на латакиеви смеси, но не съм имал късмета да опитам. Титла: Re: Кафе и чай Публикувано от: balkan boy в Април 18, 2014, 11:07:03 истинското кафе, което тук не можем да намерим - всичките Нескита, Лаваци, Лазаринита, и т.н. немат почти нищо общо с действителността...нещо подобно на положението с тутуните! По принципно в София се намират ей тез пичове - http://domani-cafe.com/ Пил съм от кафетата им на място и сякаш са на ниво. Чувалче за дома не съм вземал, че потреблението ми е много непредвидимо. А за чайчета, честно направо ме боли като споменавате разните слами на Липтън и сие като атестация за качество. Качественият чай е на листа, не на клечки! От ширпотребните Барутеца на Туинингс и някои от блендовете на Дилма биват, но са малко безлични на фона на наистина хубав насипен чай. Там уви качеството на получения продукт зависи колкото от производителя, толкова и от съхранението, та не винаги това което си купуваш е това което си очаквал. Наскоро много ми допадна ей това откритие (http://teateam-bulgaria.com/productv/260/cheren-chay-ot-kitay-tarry-lapsang-souchong-pushen-chay.html) - направо си е Laphroaig запарка. Допускам че много ще отива на латакиеви смеси, но не съм имал късмета да опитам. Еее що бе брато, на липтон жълтия си го бива. А тоя пушения съм го пробвал, не е баш тоя вкус който очакваш. Титла: Re: Кафе и чай Публикувано от: POPЕYЕ в Април 18, 2014, 11:27:09 Преди години работих с един арабин , който разпространяваше Якобс . Ама истинският Якобс от Бремен , Германия .След него дойдоха Крафт Якобс Сушард и простотиите започнаха. Внос от фабриката в Полша .Якобс Монарх си беше с червена опаковка и Якобс Крьонунг със зелена . Поради ниската ни кафе култура в България , Монарха стана зелен и Крьонунг-а като име отиде в небитието защото не звучал познато т.е. пълно разместване и обърквация . На всичкото отгоре измислиха и Якобс Интензив / горчиво ,та се нетрае / отговарящо на повсеместното вкусовъзприятие и разбиране за качестено кафе по нашите земи . Та от арабина знам , че щом кафето е горчиво , то е ниско качество / най-вероятно с огромен процент робуста / . Ако кафето е ароматно , но няма плътност , то арабиката е в повече . Необходим е баланс . Различното съотношение арабика-робуста и разбира се произходът на кафето и разбира се печенето, определят вкус ,плътност, аромат и цвят а от там и бранд. За мен лично доброто кафе трябва да има и леко кисел вкус и след отпиване , да остава една специфична прохлада в устата . Отново този арабин твърдеше , че , ако пушиш и пиеш качествено кафе , не би трябвало да имаш неприятен дъх на пушач . Арабски му работи!
Титла: Re: Кафе и чай Публикувано от: rusen plovdiv в Април 18, 2014, 02:51:23 Абе то кофтия дъх в устата става ,не от тютюна , а от 186 вида химий дето го квасят /без тях пък няма пушене/ и следствие на това ,че се гони киселинно РН в дима , в устата конденза става киселинен , със 100 различни вида соли .
Това , и хранителните остатъци водят до много бърза химична реакция . Значи ,правете си сметката . Освен това , пушенето на латакия ,и дъхът от нея не може ги оправи никое , даже извънземното кафе . То понякога и четката за зъби не помага . Титла: Re: Кафе и чай Публикувано от: Cefy в Април 18, 2014, 04:35:03 Най-високото съдържание на кофеин е в робустата, то е и най-едрото и най-мазното от кафетата. Арабиката е светла на цвят и с най-малък размер на зърната - тук кофеина е най-малко като съдържание, но пък за сметка на аромата, нормално е да има леко кисела нишка при чистата арабика.
Та в БГ се пие само робуста, почти няма внос на мока, а чиста рабика почти никой не пие.....(имам предвид масово). Имам познати, които преди 20 години се опитаха да внасят и продават само качествено кафе, обаче никой не го купуваше и пиеше......това е реалността - ако бълагрина не тресна една робуста, която да го удари в земята като вкус, аромат и сила....значи не е кафе, а некъв киселяк и боклук.... А по-отношение на чая - за мен разбирането е, че ако е в пакетче - значи не е чай.....а някаква отвара, осатъци от качествения чаен цвят, който е заминал насипен по предназначение...! Титла: Re: Кафе и чай Публикувано от: blubar в Април 18, 2014, 05:50:43 Еее що бе брато, на липтон жълтия си го бива. На всекиму според вкуса. На мен Липтън ми е малко като Clan-а на чайовете - някога го е бивало, разни хора пазят спомена за него, един от най-купуваните по света е, сега го правят едни други хора от едни неясни листенца, като се хвалят че слагат разни от много различни плантации.Да не излезе че снобея де - чай обичам да опитвам всякакъв, от Алпинист до млечен оолонг. Просто не пазя добри спомени от тея слами в тоалетна хартия. Дето вика Cefy, това в тоалетните хартии е артъка от онова дето е ставало за пиене. А тоя пушения съм го пробвал, не е баш тоя вкус който очакваш. Мда, малко хиперболизирах с Laphroaig-а. Аромата е чувствително различен, но тая пушена дървения много ми се върза с трапчивия вкус на черния чай. А и е социално приемлив начин да започнеш деня с опушена напитка.Титла: Re: Кафе и чай Публикувано от: balkan boy в Април 18, 2014, 05:52:31 Ае да не снобеем, принципно чая си е чай и кафето си е кафе. И тутуна си е тутун.
Деда ви само арабика и оолонг е пил и лафроиг като че ли. Титла: Re: Кафе и чай Публикувано от: Cefy в Април 18, 2014, 06:04:57 Ае да не снобеем, принципно чая си е чай и кафето си е кафе. И тутуна си е тутун. Деда ви само арабика и оолонг е пил и лафроиг като че ли. Е ся пък снобееене.....?! Па сигурен съм, че деда ми ако е пил чай е бил по-убав от днешния..... Все едно днес да пушим само вишна и ванилия, щото само това има в БГ....ми по-добре да не пушим! ;D ;D ;D Титла: Re: Кафе и чай Публикувано от: balkan boy в Април 18, 2014, 06:16:03 Ае да не снобеем, принципно чая си е чай и кафето си е кафе. И тутуна си е тутун. Деда ви само арабика и оолонг е пил и лафроиг като че ли. Е ся пък снобееене.....?! Па сигурен съм, че деда ми ако е пил чай е бил по-убав от днешния..... Все едно днес да пушим само вишна и ванилия, щото само това има в БГ....ми по-добре да не пушим! ;D ;D ;D Не мога да не се съглася че не си съвсем неправ. Титла: Re: Кафе и чай Публикувано от: rusen plovdiv в Април 18, 2014, 07:24:55 Най добрия чай е като си ида на село и си набера от всичко , и шипчици . а лично аз смятам лайката и липовия за класика в жанра и ми са най вкусни.
Титла: Re: Кафе и чай Публикувано от: balkan boy в Април 18, 2014, 07:34:17 Най добрия чай е като си ида на село и си набера от всичко , и шипчици . а лично аз смятам лайката и липовия за класика в жанра и ми са най вкусни. От планинския чай пък се отслабва, и то много. Как става това нещо? Като отидеш в планината да го береш пеша. Титла: Re: Кафе и чай Публикувано от: blubar в Април 18, 2014, 07:37:34 Най добрия чай е като си ида на село и си набера от всичко , и шипчици . а лично аз смятам лайката и липовия за класика в жанра и ми са най вкусни. О, нали сме си нашенци, стигнем ли до билковите отвари, работата става съвсем дебела. Аз пък съм фен на високопланинската мащерка в компания на връхчета от хвойна и малко риган и жълт кантарион. После чак душата ми мирише на хижа. Още не съм измислил с какъв тутун би се вързало това блаженство обаче. Титла: Re: Кафе и чай Публикувано от: POPЕYЕ в Април 18, 2014, 10:39:22 Най-високото съдържание на кофеин е в робустата, то е и най-едрото и най-мазното от кафетата. Арабиката е светла на цвят и с най-малък размер на зърната - тук кофеина е най-малко като съдържание, но пък за сметка на аромата, нормално е да има леко кисела нишка при чистата арабика. Та в БГ се пие само робуста, почти няма внос на мока, а чиста рабика почти никой не пие.....(имам предвид масово). Имам познати, които преди 20 години се опитаха да внасят и продават само качествено кафе, обаче никой не го купуваше и пиеше......това е реалността - ако бълагрина не тресна една робуста, която да го удари в земята като вкус, аромат и сила....значи не е кафе, а некъв киселяк и боклук.... А по-отношение на чая - за мен разбирането е, че ако е в пакетче - значи не е чай.....а някаква отвара, осатъци от качествения чаен цвят, който е заминал насипен по предназначение...! СЪГЛАСЕН ! Титла: Re: Кафе и чай Публикувано от: POPЕYЕ в Април 18, 2014, 10:55:17 О, нали сме си нашенци, стигнем ли до билковите отвари, работата става съвсем дебела. Аз пък съм фен на високопланинската мащерка в компания на връхчета от хвойна и малко риган и жълт кантарион. После чак душата ми мирише на хижа. Още не съм измислил с какъв тутун би се вързало това блаженство обаче.
[/quote] Като стане въпрос за билки и винаги се сещам за един комичен случай в планината . Понеже съм палаткаджия и се озовахме в Родопите покрай един прекрасен язовир .Жена ми , като всяка жена се юрна да бере букет. Набра го и го сложи в един случаен буркан.Един от компанията си кашляше още от града и съзирайки букета , моментално и без скрупули си го запари и оздравя . Красотата спаси света ! ;) Титла: Re: Кафе и чай Публикувано от: Kliment в Април 19, 2014, 01:08:28 Блубар, този чай е по-скро запарка от латакия!? ;D
Чай у нас няма на високо качество ... Същого кото тутуните е поожението... От кафе не разбирам Титла: Re: Кафе и чай Публикувано от: rusen plovdiv в Април 19, 2014, 08:15:33 Има бате има , мойте уважения , при все че това ти е работата , имаме уникални в световен мащаб родни билки и чайове . Ама нали все си падаме по екзотичното . Мурсалския чай е невероятна билка , най добре да си го купите от някоя ,спирка или сергия в родопите . Бран на ръка , директно от природата . Говори се всички опити да се опитоми разстението и да се отглежда изкуствено , пропадат . Всички начетени чужденци , само за него питат и японците . Щото май се сещат повече от чай от нас .
Титла: Re: Кафе и чай Публикувано от: balkan boy в Април 19, 2014, 08:44:41 Точно сега си пия една лаваца която е от най-калпавото кафе, робуста яко и прочее и си викам на акъла, а бе кафе си е кафе бе, като снобееш само пропускаш да се насладиш на кафето. Щом не го чувстваш отвратително, значи е супер. Вкусовете се нагаждат, важното е да се кефиш.
Аскетическия подход е най-удачен. Елитизъма е кофти работа. Титла: Re: Кафе и чай Публикувано от: POPЕYЕ в Април 19, 2014, 09:09:21 Руско, чай е едно , а отвара от билки е друго . Чай произведен в България няма . Виж билките са друго нещо .Колкото до мурсалсия ЧАЙ ,берат си го от изкуствено създадени плантации, защото е забранен за бране директно от поляните .Проверено.
Титла: Re: Кафе и чай Публикувано от: rusen plovdiv в Април 19, 2014, 10:39:29 Бе нямам предвид китайския чай , като идеш в аптеката взимаш Алпинист и вътре са билки , които се варят на чай .
А иначе мурсалския на 80 процента го берат от природата / от още по сигурен източник / и го изкупуват , на смешна цена . Това със плантацийте е нещо ново . Българския чай ,си отвара от нашенски билки , вие сега взехте да се хващате за запетайките , говорим за чай , ако отвара от билки ви се струва по точно ,хубаво . Като енфието ,за смъркане , за ядене и за свещички , все си енфие. То ставана , като шоуто на професор Вучков , като отвориш нова тема .Вместо да споделят хората ,как живеят ,какво правят , какво пият , за да се опознаем , започваме да си вадим очите с факти от Уйкипедия и некви теоретични глупости - вратът ,шия ли е ,и защо има 2 думи за едно и също нещо . Пък недай си боже да отворим тема за прасетата , ще се изпокараме прасето свиня ли е , шопар ли е , глиган ли е , що е . Ще отворим една тема сега за отварата от билки , да ги разделим с чая .Също за кафето една за арабика , за робуста , за нес и т.н. И да не спамите , та да пишете в темата за арабика , за смеси арабика с робуста .И факти само подкрепени с реферати и докторати ,от световно известни професори , публикувани като материали за референций във Уйкипедия . Такива , махленски мохабеди ,на като по форумите в интернет , да ги немаме . И да внимавате много със запетайките ,и правописа , да не се банваме . Бе я се стегнете малко бе , по - точно я се отпуснете малко бе . Говорим си просто , кой какво обича да пие , яде , пуши и е.. . Карайте я по така , небрежно , някаак си .За какво се напрягате за щуротий ,пък и вадите очите на другите съфорумници . Аз , ако кажа , че сестра ми е курва , пък всички знаят , че нямам сестра ,кво ще стане толкова . Титла: Re: Кафе и чай Публикувано от: Вехтия в Април 19, 2014, 01:50:02 Абе-е-е-е... има си и у нас хубави чайове!
"Ахмад" бяха добри, но нещо не ги виждам по рафтовете. Липтън - х'цъ! Те са една от компаниите, дето се оказа че шибат яко химия в продуктите си ! Виж, "Дилмах" наистина си ги бива. И "туинингс" също - но тези, в металната кутия. Един силен черен чай, със малко ромец - както си го пия на сбирките - е добра компания за тутуня, според мен. В някои магазини можете да намерите и пресован китайски, или на "топче", от цели листенца, дето се разгъва като цвете във водата. Той излиза малко по-соленичко като цена, ама е истински. Само дето на мен чкусът на зеления не ми се връзва с тютюневия аромат. Лично усещане все пак. Титла: Re: Кафе и чай Публикувано от: POPЕYЕ в Април 19, 2014, 03:07:11 Руско, приятелю , тонът ти е неподходящ .Запален си по хобито , то е видно , но уважавай и другото мнение .Ако не наричаш нещата с имената им , то говориш на друг език . Запетаите са друга тема .
Титла: Re: Кафе и чай Публикувано от: rusen plovdiv в Април 19, 2014, 05:09:28 Не бе Жоро , нямам лош тон , ти знаеш , че не съм груб човек , ама тъкмо почнем нещо да си пишем , завърже се работата , и някой , не говоря за теб специално ,се появи и почне да сече , и да поучава .
Добре ,ти ми кажи , каква е разликата между билковата отвара и чая , щом я твърдиш тази теза ,и не е ли той билкова запарка . Няма значение от какви билки - китайски , индийски , турски т.н. Или поне най малко , обясни работата ,каква е разликата . То в това е проблема , появи се некой и каже , ми не сте прави , не е така , и не напише после 4 реда да си каже тезата , примерно . Дразнещо е . Титла: Re: Кафе и чай Публикувано от: Вехтия в Април 19, 2014, 05:41:50 Обяснено научно-популярно;
Отварата от нашенски билки и викаме чай, толкова, доколкото на всяка копирна машина ( независимо от марката ) и викат "ксерокс". А XEROX си е един. Чаят е напитка, получена от запарка, или отвара от листата на вечно зеленото растение от рода Camellia sinensis. Всичко друго би трябвало да се нарича билкова отвара. Тъй че, предлагам - в по-нататъшен разговор под термина чай да разбираме точно това. Ако имаме предвид нещо друго, просто да поясняваме със съответната билка. Love and understanding, my friends. ;D Титла: Re: Кафе и чай Публикувано от: balkan boy в Април 19, 2014, 05:59:51 А бе аз викам да земем да се сбием малко че да е по-интересно. Кво е тва любоф мубоф, разбиране мазбиране, патетики и лиготии. :) Като лелки некви. ;D ;D ;D ;D
Добрия тон е за педалчета, истинските пичове се карат и бият. Титла: Re: Кафе и чай Публикувано от: rusen plovdiv в Април 19, 2014, 07:04:39 Едно време в гимназията , като бях , купоните започваха с блусове и т.н. и задължително завършваха със хард рок или метъл ,и така нареченото Пого. Един голям караминьол , всички се блъскат , като бизони , бутат се , скачат отгоре си и други неща . Нещо като Американски футбол , на метъл музека , ама без топка .Даже и повечето от момичетата участваха . Оттогава не вярвам , че жените са крехки същества .
Та гореупоменатото ПОГО , успокояваше страстите , избиваше агресията , и сплотяваше колектива .След погото , всичко почваше на чисто , пито платено . Та така ,може на некоя сбирка да си покофеем ,и да направим едно пого , така за сплотяване на колектива . Титла: Re: Кафе и чай Публикувано от: POPЕYЕ в Април 19, 2014, 07:59:23 Обяснено научно-популярно; Отварата от нашенски билки и викаме чай, толкова, доколкото на всяка копирна машина ( независимо от марката ) и викат "ксерокс". А XEROX си е един. Чаят е напитка, получена от запарка, или отвара от листата на вечно зеленото растение от рода Camellia sinensis. Всичко друго би трябвало да се нарича билкова отвара. Тъй че, предлагам - в по-нататъшен разговор под термина чай да разбираме точно това. Ако имаме предвид нещо друго, просто да поясняваме със съответната билка. Love and understanding, my friends. ;D Tочно казано ! Лековато е да се обобщават понятия , веднъж и завинаги разделени като дефиниция . Коняк . Шампанско.Подобен е случаят с Памперс .Фадрома.Бобкат. Маниту и мн. др. . Сори , последните три са ми в бранша и всекидневно имам проблеми със смислови уточнения . Титла: Re: Кафе и чай Публикувано от: Вехтия в Април 19, 2014, 08:03:22 А бе аз викам да земем да се сбием малко че да е по-интересно. Кво е тва любоф мубоф, разбиране мазбиране, патетики и лиготии. :) Като лелки некви. ;D ;D ;D ;D Добрия тон е за педалчета, истинските пичове се карат и бият. ;D Ха-ха! Нали се сещаш - като застанем един до друг - ще е като мач с "хандикап" ! За мен остава шанса да се прошмугна някак си между шамарите.... Или да предугадя мисълта ти и пръв да "бия камбанките ! Титла: Re: Кафе и чай Публикувано от: zzstz в Април 19, 2014, 10:23:56 • разум, • честь, • щедрость, • доброта, • великодушие, • благородство, • чувство юмора, • справедливость, • самокритичность, • ответственность, • работоспособность, • общая позитивная направленность Титла: Re: Кафе и чай Публикувано от: balkan boy в Септември 22, 2015, 09:25:43 Начи да не отварам нова тема, реших да повдигна тая старата от нафталина.
И така, разхождам се аз днеска из мола, и гледам магазинче за чай, шоколадчета и други глезотии дето обичат да купуват снобарите. И рекох да вида какви насипни чайчета се продават, и да ви кажем, имаше какви ли не щуротии, от 5 до към стотина лева за 50 грама И изнакупих доста разни сенча, оолонк, зелени, бели, цейлонски, японски, матча, разни ароматизирани с туй онуй, дарджилинг, и сега ще ги дегустирам едно слет друго, и ще пишем у тази тема кой най-върви с какъв тутун. В момента пия една смеска от зелен и бел, китайски, не от скъпите, женски чай, ароматизиран с некакви плодове и некакви цветя. Има жасмин доколкото виждам (който е основна съставка на хуа-ча чайовете) демек чай с цветенца един вит. Също така има некакви полусферични шайбички от пресовано нещо, което не знам точно какво е, май пак е некакъв чай. Та тази смеска била много популярна между застаряващите заможни лелки (основната клиентела на магазинчето и на чайовете въобще), та ме нави да зема и от него. Като цело чайовете беха средна работа, но понеже е в мола и понеже се продаваха разни комплекти от порцелан, кутийки, четчици за матча, бамбукови принадлежности и прочее, та минава за качество при тия които си падат на филм "елитизъм". И понеже средностатистическата потребителка е чела Паоло Куелю, одила е два пъти до Барцелона и веднъж до Бали, и понеже й застарява минджата въпреки всичките ежедневни процедури, като я удари на финна естетика и хедонизъм, отива у магазинчето и купува ароматизиран оолонг за 30 лева 50 грама. И после със застаряващите й приятелки че го пият и ще обсъждат .... други застаряващи мадами като тех. Кво ти разбира свиня от кладенчова вода, тури некви флинтифлюшки, и ще се купува. Реалността в БГ е такава. Това обаче не разклати невъзмутимия мир на батко ви Балкан Бой, и реши да земе бая семплери (купи си ги де направо 50 грамови разфасовки) и да потвърди тезата си за търсенето, предлагането, застаряващите лелки и качествтото на чая. Какузо Окакура сигурно е станал на вентилатор от обръщане в гроба. Начи почваме: Чая се казва 7 съкровища, или 7 чудеса, не се сещам много щото хвърлих хартийката. Ароматизацията е всичко, почти се не усеща чай да има. Не върви добре с латакиеви смеси, щото имаш чувството че пиеш билков чай наръган с химия, и то от най-долнокачествените. Това е за сега, 8 лева хвърлени на ветъра. Дано на жената й хареса че поне тя да го изпие. Утре удряме японски сен-ча с водорасли, ще видим как се държи в конпанията на Абингдона. Лека Вечер и Хладен дим ви пожелавам. Титла: Re: Кафе и чай Публикувано от: pinhead в Септември 22, 2015, 10:51:29 Цитат ...Чая се казва 7 съкровища, или 7 чудеса, не се сещам много щото хвърлих хартийката... И чая да беше хвърлил, па да си сипеш чаша-две-три "родопско кафе", или домашна гроздова както му викаме ние, гражданите - ако знаеш само, как върви с латакия... :)Титла: Re: Кафе и чай Публикувано от: balkan boy в Септември 22, 2015, 11:38:22 Цитат ...Чая се казва 7 съкровища, или 7 чудеса, не се сещам много щото хвърлих хартийката... И чая да беше хвърлил, па да си сипеш чаша-две-три "родопско кафе", или домашна гроздова както му викаме ние, гражданите - ако знаеш само, как върви с латакия... :)Колега, много добра идея, но гроздова с латакия некак.... моля ви се, стига с тия плебейщини. Латакията изисква неща с нулев процент на етанол. Титла: Re: Кафе и чай Публикувано от: pinhead в Септември 23, 2015, 12:13:06 Колега, дълбоко сте заблуден. Ма чак сте нагазил в дълбокото и едва тогава сте се заблудил...
В интерес на истината, неподправен черен чай (щого друг не харесвам) ми върви много добре с ферментирала вирджиния, или кентъки. Виж, латакията одма ми идва с бърбън. Ма като дупе и гащи си лепват! Титла: Re: Кафе и чай Публикувано от: тедо в Септември 23, 2015, 03:36:14 ................................................................. ---------И изнакупих доста разни сенча, оолонк, зелени, бели, цейлонски, японски, матча, разни ароматизирани с туй онуй, дарджилинг, и сега ще ги дегустирам едно слет друго, и ще пишем у тази тема кой най-върви с какъв тутун. В момента пия една смеска от зелен и бел, китайски, не от скъпите, женски чай, ароматизиран с некакви плодове и некакви цветя. Има жасмин доколкото виждам (който е основна съставка на хуа-ча чайовете) демек чай с цветенца един вит. ....................................... Това обаче не разклати невъзмутимия мир на батко ви Балкан Бой, и реши да земе бая семплери (купи си ги де направо 50 грамови разфасовки) и да потвърди тезата си за търсенето, предлагането, застаряващите лелки и качествтото на чая. Какузо Окакура сигурно е станал на вентилатор от обръщане в гроба. Начи почваме: Чая се казва 7 съкровища, или 7 чудеса, не се сещам много щото хвърлих хартийката. Ароматизацията е всичко, почти се не усеща чай да има. Не върви добре с латакиеви смеси, щото имаш чувството че пиеш билков чай наръган с химия, и то от най-долнокачествените. Това е за сега, 8 лева хвърлени на ветъра. Дано на жената й хареса че поне тя да го изпие. Утре удряме японски сен-ча с водорасли, ще видим как се държи в конпанията на Абингдона. Лека Вечер и Хладен дим ви пожелавам. , недей така , пробай с липов цвет , , ____________________ Титла: Re: Кафе и чай Публикувано от: rusen plovdiv в Септември 23, 2015, 06:22:23 Оня Ден като отивах до магазина и някой беше правил ремонт , та до казаните бяха оставили 2 кухненски шкафчета 40 на 80 см със големи чекмеджета . Веднага ги ведях пълни със инструмент и отгоре си представих как ще седи банциг .
Докато ги примъкна във работилницата , не разбрах нищо , ама като ги отворих , вътре имаше 2 големи неотворени кутий Туйнингс черен чай , метални и няколко кутий нови , други плодови чайове . Та засега заредих със чайове , викам си гледай късмет няма някой шкаф със буркан злато да намеря , ами чайове ха ха ха Иначе аз съм върл фен на кафето , пия го вместо вода. Титла: Re: Кафе и чай Публикувано от: balkan boy в Септември 23, 2015, 07:27:22 Ъпдейт captain's log 23.9.2015:
Некакъв цейлонски чай, черен. Много ситен като че ли на шаг. Тотално различен от цейлонския чай дето е едър и дето се продава при шиптарите в големи бели чували и ти мерат насипно около 6 лева за килограм. Изглежда много изискано така в кутийката къде го пресипах, и мирише обещаващо. Като чай обаче е средна щета, една идея по-добър от цейлонския на Ахмад Теа, или на Дилма. Дегустирах го в конпанията на абингдон, натъпкан по-здраво в една евтина Фауен лула с лак. Лулата се оказва обаче като създадена спецялно за Абингдона, и черния (не чак толкова черен) цейлонски чай който се опасявам че не е баш от Шри Ланка а некъде по-горе на континента (евентуално Индия). Скъпичък ми идва, което би требвало да означава че е много качествен, но не е баш толкова колкото вика цената. Нема го тоя характерен силен аромат на препечен черен чай какъвто е обикновено цейлонския, това че го препичат да е по-тъмен може би означава че е некачествен, не знам, може би точно това което го пих преди малко е критерия за цейлонски чай, не знам точно, но което ми падна странно е некакъв оттенък на зален чай в него, и некакъв наситен вкус се едно си му турил млеко. Това добре пасва на балкан бленда и е плюс, но на половин чаша му турих малко захар. Съвсем мъничко и чак тогава заприлича на чай какъвто пият мюслитата. Леко нагарчаше, и захарта елиминира тоя оттенък. Като цело много по-добре от боклука снощи, но е далече от критерия за черен чай което за мен лично е насипен едър (наистина черен) цейлонски чай от шиптарите. Пих го на терасата, леко прохладно, спокойно, с поглед на цирка който беше навън и си събираше шатрата докато понито бе вързано да пасе на ливадата, заедно с две козички. И така мили приятели, и тоя чай от който се прее.ах и зех 100 грама не свърши добра работа за конпания на лулата. Май Тедо ще се окаже прав и накрая че турим липов цвет. Дори и колегата Пин може да се окаже прав за родопското кафе. Титла: Re: Кафе и чай Публикувано от: тедо в Септември 24, 2015, 08:54:48 .............................. кутий Туйнингс черен чай , метални и няколко кутий нови , .............................................................. ----------- со соррьй за смам-а , ама : кутий , м.р. ед.ч. на кутийка ли е ;D _______ Титла: Re: Кафе и чай Публикувано от: balkan boy в Септември 24, 2015, 07:18:52 Captain's log, star date 24.09.2015
В момента пием некакъв зелен, китайски. Най-доброто до сега от сенплерите които купих оня ден. Съвсем обикновен средностатистически китайски зелен чай. Върви прекрасно с Абингдона в една филтърна лулица на Георг Йенсен. Тоя помна че беше от най-евтините, бюджетно решение, обаче до сега се оказа най-добър. Аромата на зелен чай е като по учебник. Силничък е така, явно презрели са листата защото запарката става тъмна, почти като на черен чай, но пък аромата на зелен си се усеща яко. Малко се изсилих с количеството, че потъмне и му дотурах вода. Стана да си ...такова мамата. За първи път серьозно попадение от тия чайове къде ги зех. Наравоучение: Не купувайте снобарски натруфени прехвалени луксозни неща и неща с "добавена стойнос". Най евтиния чай от зелените се оказа най-добър, засищащ и прекрасна конпания на лулата. Евалла на братята китайци. Титла: Re: Кафе и чай Публикувано от: ozzy в Септември 24, 2015, 08:16:06 Captain's log, star date 24.09.2015 Наравоучение: Не купувайте снобарски натруфени прехвалени луксозни неща и неща с "добавена стойнос". Най евтиния чай от зелените се оказа най-добър, засищащ и прекрасна конпания на лулата. Евалла на братята китайци. Нали?Аз си карам на принципа "проба-грешка" с по-обикновени неща,защото отдавна тук стоките не са навързани в зависимост цена-качество.И с виното,и с кафето,и с какво ли още не... Титла: Re: Кафе и чай Публикувано от: rusen plovdiv в Септември 24, 2015, 08:46:59 Цитат со соррьй за смам-а , ама : кутий , м.р. ед.ч. на кутийка ли е Ухилен Ей това е духа братле , само така . Със твоя приятел само ме ядете .Ама то , освен спам друго не ..... Относно чая днес отворих едната кутия Тийнингс и направих един чай . на кутийката пишеше EARL Grey tea , вътре черен чай като смъртта , със дълбок земен аромат . Напарих и направих един , много добър чай . Със малко захар и със една лула зелен Клан л Само че , Клана е от Франция 30 грама пакет и няма абсолютно нищо общо със тоя кьорфишек дето продават тука за Клан л Мек , благ , тютюн , сладникав леко , със бяло бърли вътре . Направо се унесох . Все едно , не пуших Клан , а нещо прекрасно. И тогава ми светна , това е истинският , легендарен Клан . Чаят със ароматичен тютюн , беше прекрасна комбинация . Явно е силен чая , защото ме държа цял следобед свеж . Силен на кофеин е явно . Ето това са кутийте , същите http://shop24.bg/black-tea/24-cheren-chay-twinings-earl-grey-metalna-kutia-100g-70177029623.html Титла: Re: Кафе и чай Публикувано от: balkan boy в Септември 24, 2015, 11:06:04 Captain's log, star date 24.09.2015 Наравоучение: Не купувайте снобарски натруфени прехвалени луксозни неща и неща с "добавена стойнос". Най евтиния чай от зелените се оказа най-добър, засищащ и прекрасна конпания на лулата. Евалла на братята китайци. Нали?Аз си карам на принципа "проба-грешка" с по-обикновени неща,защото отдавна тук стоките не са навързани в зависимост цена-качество.И с виното,и с кафето,и с какво ли още не... Именно, аз от началото подходих с голема доза недоверие, и се оказах прав. Проба-грешка муе майката. Титла: Re: Кафе и чай Публикувано от: balkan boy в Септември 24, 2015, 11:09:08 Ето това са кутийте , същите http://shop24.bg/black-tea/24-cheren-chay-twinings-earl-grey-metalna-kutia-100g-70177029623.html Че тоя ъръл грей е тежка класика. Едно време го имаше, сега вече не. Сега са едни зелени кутийки. Не знам дали чая е същия, но туриш ли му малко захарчица, и става идилия. В казармата съм го консумирал яко тоя. И сливова ракия. Титла: Re: Кафе и чай Публикувано от: лулист в Септември 25, 2015, 05:42:14 Комбинацията на Руско ме връща в осемдесетте години на миналия век. Тогавашният клан беше много добра комбинация точно с ърл грей.
Титла: Re: Кафе и чай Публикувано от: balkan boy в Септември 25, 2015, 07:46:38 Captain's log 25.09.2015
Зелен чай, китайски, ароматизиран с жасмин и смокиня. Понеже немам си на идея как мирише свежата смокиня, а сухите миришат на FVF в насипно състояние, в това нещо се усеща единствено аромата на жасмин. Обаче не е класически "хуа-ча" но е тука некъде. Много силна ароматизация при сички положения, зеления чай си проличава и явно е доста силничък, което е добра работа. Ароматизацията въпреки че не е натрапчива, все разваля кефа, се едно пиеш женски чай. На благоверната съпруга й се хареса, така че нема да се хвърли. Даже и язе ще си варим от време на време. Забелезах че тия чайове са доста силнички out of the box, и требе да се слага по-малко количество. Ако сложим повечко, тогава задължително требе да стои по-малко от 3 минути във водата. Хем да е наситен вкуса, хем да не нагарча. Но 5-6 минути с по-малко количество си става идялно. Пушим Абингдон в един фул бент билиярд от морта. Контраста който прави жасминово-смокиновия аромат със смърдливите ориентал-латакия красоти е попадение. Зеления чай като че ли отмива вкусовите остатъци от латакиевите смеси върху лигавицата и рецепторите, след което пафкането е се едно сега си запалил. Начи тоя се нарежда втори след вчерашния обикновен зелен. Става, но не е откровение. Определено. Титла: Re: Кафе и чай Публикувано от: balkan boy в Септември 26, 2015, 05:55:19 Captain's log 26.09.2015
Сенча. Само че не японски както би требвало да бъде, а китайски. Имаше и японски но беше безбожно скъп. На вид и на подушване беше едно към едно с китайския сенча. Сенча по принцип е един определен вид чай (рйокуча) с водорасло. От водораслите се слага съвсеем мъничко, от чая повечко. Чая е зелен, и силничък. Пил съм и друг път сенча, нещо не ме е изкефил особенно. Тогава ми замириса на гранясало и на мазно. Сега също, само че аромата е на полска пача (без чесън), явно от водораслите. Е сега, понеже свежия аромат на зелен чай (какъвто го знаем китайския) е подменен така да се каже от некакъв тъп аромат на водорасло, ще се питате къде е кефа. Оказа се че има такъв, и той се казва ..... Мононатриев глутамат. До преди 50-тина години се сметаше че човека по езика има само 4 вида вкусови рецептори. Сладко, горчиво, солено и кисело. Тогава учените изследвайки ги всичките тия и как работат се натъкнали на още един вит рецептори. Не знаели в началото какви са, и се оказало че реагират на глутамична киселина (една от 20-те аминокиселини от които е изградена целата биология на планетата) или накратко глутамат. Глутамат в свободно състояние (да не е част от протеинова верига) слабо се среща в природата, но пък като добавиме един атом на натрий на молекула на глутамичната киселина и се получава мононатриев глутамат който го има във водораслите в свободен вид в индустриални количества. Нарекли тоя вкус умами щото се оказало че само японците имат название за тоя вкус защото маат водорасли на поразия, а другите народи не го регистрират, поне не съзнателно. Мононтриевия глутамат от тогава присъства като подсилител на вкуса "flavour enhancer" дето му викат и го ръгат в какво ли не вече. В инстант супите на Маги, в бульоните, в полуфабрикатите, в бирените фъстъци, и почти нема нещо хранително в което да не е добавен "усилвач" на вкуса пот формата на мононатриев глутамат. Заради натрия, освен на умами рецепторите, действа и на рецепторите за солено донекъде, и прави вкуса на (бирения фъстък примерно) по плътен. Накратко, да не се отплесваме, сенча е много популярен чай в Япония, в който обикновено има добавено малко водорасло. Може и да нема, ама по наще ширини обикновено има. Не е готин като обикновения китайски, грузински, индийски, турски, и други хиляди видове чай, но пък има много плътен вкус, и като го пресилиш яко, не нагарча а соленее ако може така да се каже. Идеален е за конпания на ингилиз/балкан блендове, защото промива и освежава лигавицата. А Надраве! Титла: Re: Кафе и чай Публикувано от: blubar в Ноември 12, 2015, 11:09:11 Да поразбутам малко темата. Днес стартирах моето дирене на идеалната компания за Charing Cross. Предварително правя уговорката, че това е едва втората ми лула с тоя тютюн и тепърва се опознаваме.
Интуитивно посегнах към един стар мой любимец - Непалски черен. Нарязката е сравнително ситна, на цвят е даже светъл като за черен, изпъстрен с едни сребърни шарки. Запарката се получава по-скоро кехлибарена на цвят, аромата е много лек и ненатрапчив. На вкус е мек и дори леко сладни като го хлъзна по небцето. На кофеин ми е таман за сутрин - един чайник държи до към следобяд, когато си правя втори. Веднъж, къде от мързел, къде от бързане, открих че запарката ми се получава идеално когато го залея в незатоплен чугунен чайник с вряла вода и оставя за 4 минути. Това не е баш по каноните на черния чай, щото чугуна много бързо дърпа температурата и я смъква до към 80 градуса, обаче пък това ми го докарва идеален на мекота и вкус. Толкова за самия чай. Charing Cross-а натъпках в meershaum-ка и припалих. Изводите са два: 1. Има много хляб в интимната връзка с тоя чай. Мекотата и сладостта на чая идеално допълват сложния (за мен) Charing Cross, в началото на чашката много добре обира грубите моменти, а въпреки това не се натрапва излишно и оставя лулата да си върши работата. 2. Meershaum-а не играе добре с тая комбинация, ама никак. Половината нюанси, дето вчера усетих в царевичака, днес трябва със зор да ги търся. Аромата е толкова отслабен, че на моменти ме кара да дърпам по-силно от нужното и ептен оцапвам пушенето. Следобяд ще се пробва втората запарка, тоя път Charing Cross в царевица, па да видим къде ще му излезе краят. Титла: Re: Кафе и чай Публикувано от: pinhead в Ноември 12, 2015, 11:49:43 Цитат ...Charing Cross в царевица... :'( :'(Glenmorangie в пластмасова чаша... На сватба с дънки и гуменки... Колега, призовавам Ви да се въздържате малко от тая реднек-естетика. Един представител на поп-фолк мирогледа ни е повече от достатъчен, няма нужда от още... ;D ;) Титла: Re: Кафе и чай Публикувано от: balkan boy в Ноември 12, 2015, 03:10:16 Цитат ...Charing Cross в царевица... :'( :'(Glenmorangie в пластмасова чаша... На сватба с дънки и гуменки... Колега, призовавам Ви да се въздържате малко от тая реднек-естетика. Един представител на поп-фолк мирогледа ни е повече от достатъчен, няма нужда от още... ;D ;) Те тва са снобарите. Ще си преебе кефа, защото не се одило с дънки. Кво разбира свиня от кладенчова вода. Естетиката преди кефа. Това може да му роди главата само на поклонник на точицата. Титла: Re: Кафе и чай Публикувано от: kalin andreev в Ноември 12, 2015, 09:02:08 Не знам как съм пропуснал тая тема.Престрастен съм към чайовете.Сутрин пия един чайник 500 гр. На работата поне още толкова и вечер задължително след вечеря още половин кило.Пия основно зелен,но се кефя и на много билкови.Обожавам аромата и вкуса на черния,но кофеина ме побърква.Поради тази пречина спрях кафето.
Купувам си само насипни.Има един магазин "Момент" от който пазарувам и избора е най- голям.Както каза Балкански,цената май не е определяща.От бая време съм на Банча.Японски и на поносима цена.Клечковиден на вид ,доста тревен вкус и не толкова силен.Предвит количествата които пия от други просто се разтрепервам. Другия пиинз е,че никога не запарвам повече от 3 минути и никога с току що завряла вода. Сега съм си напълнил една "есенна вечер"както си му е реда.сърбам банча и бялото куче от "black&white".И това уиски е пример,че има и еФтиното хубаво. Титла: Re: Кафе и чай Публикувано от: ozzy в Ноември 12, 2015, 09:18:35 ;D Калине,черното куче го дръж настрана,че прави бели.Ай,наздраве!
Титла: Re: Кафе и чай Публикувано от: kalin andreev в Ноември 12, 2015, 09:30:02 Наздраве на Бургас ;D
Титла: Re: Кафе и чай Публикувано от: blubar в Ноември 13, 2015, 02:25:51 Днес утиквам един залежал силно парфюмиран оолонг (оолонг по име, по цена, но не и по душа). Сам по себе си се трае, даже успявам да се абстрахирам от неприличната ванилова смрад дето му е вложена на сила. Тъй, ама пробвах да го гарнирам с GL Pease Triple Play (пак от килера от balkan boy) - ем направо удави тутуна.
Като цяло забелязвам че твърде смрадливи чайчета не ми вървят добре с лулата - трябва да е само подложка и да служи за измиване на вкусовите рецептори. В тая връзка, банчата на Калин звучи като добра комбинация. Преди години един познат си доставяше много приятна сенча нейде от окрайнините на Фукушима и след известни тренировки започнах да различавам доста приятни нюанси. Докара и някакви японски чирози дето учудващо прекрасно вървяха с чая. Титла: Re: Кафе и чай Публикувано от: getzpipes в Ноември 13, 2015, 04:40:20 Цитат ...Charing Cross в царевица... :'( :'(Glenmorangie в пластмасова чаша... На сватба с дънки и гуменки... Колега, призовавам Ви да се въздържате малко от тая реднек-естетика. Един представител на поп-фолк мирогледа ни е повече от достатъчен, няма нужда от още... ;D ;) Те тва са снобарите. Ще си преебе кефа, защото не се одило с дънки. Кво разбира свиня от кладенчова вода. Естетиката преди кефа. Това може да му роди главата само на поклонник на точицата. Ти кво против имаш точиците?? Сваровски?? Титла: Re: Кафе и чай Публикувано от: Венци в Ноември 13, 2015, 05:49:46 Това ми приличаше само на захранка за големи риби. ;D ;D ;D
Титла: Re: Кафе и чай Публикувано от: balkan boy в Ноември 13, 2015, 06:30:35 Цитат ...Charing Cross в царевица... :'( :'(Glenmorangie в пластмасова чаша... На сватба с дънки и гуменки... Колега, призовавам Ви да се въздържате малко от тая реднек-естетика. Един представител на поп-фолк мирогледа ни е повече от достатъчен, няма нужда от още... ;D ;) Те тва са снобарите. Ще си преебе кефа, защото не се одило с дънки. Кво разбира свиня от кладенчова вода. Естетиката преди кефа. Това може да му роди главата само на поклонник на точицата. Ти кво против имаш точиците?? Сваровски?? Къде е белата точица, къде сваровски? Нерде Ямбол нерде Стамбол. Титла: Re: Кафе и чай Публикувано от: rusen plovdiv в Ноември 27, 2015, 03:31:41 Цитат кочана е за кеф Абе тая част от фразата , винаги ме кара да настръхвам , просто звучи много така . Трябва да се коригира . :-* Титла: Re: Кафе и чай Публикувано от: Nikolay в Януари 27, 2016, 07:57:38 Туй Twinings според мен е по-добрата марка от тия дето се продават тук, както и Ahmad Tea, доволен съм главно от цейлонския им чай с малко мляко става доста добре. Не съм експериментирал с много други марки обаче, а и нещо не мога да си намеря хубаво магазинче около мен, но иначе го предпочитам пред кафето, а и с лулата по върви според мен чай(без да правя препратки към англичаните).
Титла: Re: Кафе и чай Публикувано от: balkan boy в Януари 28, 2016, 04:02:27 .....а и нещо не мога да си намеря хубаво магазинче около мен, .... Къде живееш? В София има два три магазина които предлагат много хубави чайове. Има едно малко в центъра къде предлагат само на една цейлонска фирма, много малък асортимент но чайовете са убийствени. Малко са и по-скъпички. Втората опция са халите, там имат на доста добри цени, но се говори че чайовете са им старички, над годинка и че същия оолонг от там и от веда хаус имал различен вкус. Това обаче може да са само маркетингови мухабети от конкуренцията. Знае ли човек. Друг вариант ти е този ЦЪК ТУК (http://www.teateam-bulgaria.com/) Тука качеството е добро, аз не съм зимал, но хора които са зимали се хвалят много. Де да знам. Можеш също и да си земеш от Веда Хаус. Собственика Слави е кришнарче, и бхаджанак на моя колега, което ще рече че си пеят заедно "бхаджаните" (кришнари в цветни дрехи къде свират на странни инструменти и пеят) . Зимал съм от там, чайовете им са много добри, но избора не е баш най-голем. Трийсетина чая преко сили. Намират се в непосрецтвена близос до чичо Лео. Също можеш и от верига магазини "Моменти" къде ги има в моловете, но там е една идея по-скъпо (всъщнос доста по-скъпичко) отколкото при Слави, избора е малко по-голем, но качеството е същото като при Слави и халите евентуално. И от тех съм зимал, и искам да ти кажа че аудиторията им е средностатистическа мутреса която е решила да разбира от чайове или недочесана екзекютив мацка от бизнес парка която е решила че като разбира от тия неща и ходи на йога ще се издигне духовно. Общо зето таргет аудиторията е тоя тип където обитава моловете. Те затова са им там и магазините. Третия вариант е комшията ми който продава страхотни китайски японски и какви ли не чайове, арабика, робуста и разни кафета от най-висок клас, и разни подправки с много високо качество. Той обаче си премести магазинчето некъде в центъра и не можах да открия къде е пък и му немам телефона. Така че чайове качествени има, стига човек да се разтърси. Твинингс нещо напоследък развалиха калимерата и не кефат много. Остана си жълтия липтон като парадигма за малко пара оле-мале качествен чай. Ръгаш млеко и мъничко захарче и си ток и жица. В Македония едно време имаше страхотен насипен цейлонски чай за 6 лева килото къде шиптарите го пият в промишлени количества по чайджилниците, в едни огромни бели чували,, но такъв тука не съм срещнал. Нема достатъчно критична мюсюлманска маса за да има такъв пазар. Титла: Re: Кафе и чай Публикувано от: Nikolay в Януари 28, 2016, 04:24:04 Мерси най-сърдечно ще разгледам предложенията като ми остане време и ще пробвам повечето. Прав си за туинингса, в последно време наистина се поразвалиха, но пък може и вкусовите рецептори да ме лъжат или пък спомена за туй дето съм пил преди време.
В Софето живеем, ама не остава време да се разхождам в последно време, та да видя къде какво и що. Това за Македония ми хареса, имам семейни представители където ходят понякога там, та може да ги накарам да порастърсят или пък да ходим направо с тех да си намеря, ако ли не може и в Турция, въпреки че там малко особено политическото настроение в последно време, та да не попаднем между шамарите. Титла: Re: Кафе и чай Публикувано от: тедо в Януари 29, 2016, 09:32:11 Туй Twinings според мен е по-добрата марка от тия дето се продават тук, както и Ahmad Tea, доволен съм главно от цейлонския им чай с малко мляко става доста добре. Не съм експериментирал с много други марки обаче, а и нещо не мога да си намеря хубаво магазинче около мен, но иначе го предпочитам пред кафето, а и с лулата по върви според мен чай(без да правя препратки към англичаните). Айде сега ,леко изпитване : Защо англичаните са пиели чая си с мляко ? ??? Титла: Re: Кафе и чай Публикувано от: Nikolay в Януари 29, 2016, 09:51:24 Няма един отговор на тоя въпрос, според проучванията ми някои смятат, че началото на традицията иде от един французин, който говори за слагането на мляко в чая(1670г.). Други пък казват че китайските сервизи, които са служели за чая през 17 и 18 век били крехки и се пукали от топлината на чая - при слагането на студено мляко нещата се нормализират. Трети, просто споменават големия "бум" на пиенето на чая с мляко(и/или захар) да е някъде около 1720г.
Да ти кажа не знам, зная само, че макар чая да е най-разпространен в Китай и е бил в продължение на много години, откъдето всъщност е и произлязъл - те не го пият с мляко, традицията си е чисто на англичаните. А и лека забележка, не са "пиели", тъй като и до днес се срещат, макар и без колонии и прочие - англичани пиещи чай(с мляко). ;D Титла: Re: Кафе и чай Публикувано от: тедо в Януари 29, 2016, 10:11:12 ......................... Други пък казват че китайските сервизи, които са служели за чая през 17 и 18 век били крехки и се пукали от топлината на чая - при слагането на студено мляко нещата се нормализират. ............ ;D Тоочно така . Чай в мляко . .............................. А и лека забележка, не са "пиели", тъй като и до днес се срещат, макар и без колонии и прочие - англичани пиещи чай(с мляко). ;D Но каква е идеята , да си пият чая с мляко ,сега. ;D Нова питанка. Титла: Re: Кафе и чай Публикувано от: Nikolay в Януари 29, 2016, 10:22:08 Чото е вкусно? Чото е останало като традиция? Чото цейлонския чай(а и други черни{и не само}) върви най-добре с мляко? Чото млякото съдържа калций?
Има ли един отговор изобщо? Дали мляко, мед, захар, няма значение, няма някакви написани правила в тоя чай да има мляко, в тоя захар, в тоя лимон и прочие... До всяко нещо опира личните предпочитания на ползващия или консуматора така да се каже. Титла: Re: Кафе и чай Публикувано от: ozzy в Януари 30, 2016, 01:40:16 ......................... Други пък казват че китайските сервизи, които са служели за чая през 17 и 18 век били крехки и се пукали от топлината на чая - при слагането на студено мляко нещата се нормализират. ............ ;D Тоочно така . Чай в мляко . .............................. А и лека забележка, не са "пиели", тъй като и до днес се срещат, макар и без колонии и прочие - англичани пиещи чай(с мляко). ;D Но каква е идеята , да си пият чая с мляко ,сега. ;D Нова питанка. Замисляли ли сте се,защо тънките стъклени чашки за чай,познати ни от турските сериали,или от визитите при комшиите,не се пукат от горещата напитка?Ролята на температурен балансьор играе металната лъжичка,която задължително е в чашката при наливане.Това с китайският порцелан и тънкостта му,мисля,че е пъртенка.Оттам и за млякото.Апропо-обожавам зелен чай със сметана/мляко/ и кафява захар.Не защото ми се пукат чашите. ;D ;D ;D Титла: Re: Кафе и чай Публикувано от: тедо в Януари 31, 2016, 03:53:29 Понеже китайския порцелан е много крехък и скъп ,англичаните измислили здрав топлоустойчив такъв -и много евтин съответно.
И тъй като англичните и особенно англииските лейдита са твърде снобски устроени , когато една лейди отиде на гости на друга , другата лейди за да подразбере дали на гостенката е богат съпруга , преди да сервира чая във,, файв ъ клок,, и задава питанката : -Вие дарлинг ,чая с мляко ли го пиете или без мляко ? И ако гостенката каже ,че си го пият с мляко т.е . китайски и крехък - значи са ок. ' но ако си пият чая без мляко т.е. ефтин англ. порцелан- означавало ,че са си беднички. ;D нищо общо с лимончетата и пудрата захар ;) Титла: Re: Кафе и чай Публикувано от: Nikolay в Февруари 06, 2016, 11:58:07 Туй е забавно и хумористично!
И все пак изобщо не обяснява защо и сега се пие чая с мляко, а още повече защо аз аджеба го пия тъй, въпреки че не съм англииска лейди? Не, твърде много пролуки в теорията ти. Не важи! Но пък иначе е забавно, да, докара ми усмивка на лице, бива! |