Титла: Домашна бира… Публикувано от: Emil в Март 07, 2015, 09:36:43 Даа….днес е събота, ден за варене на бира, свободни 5-6 часа, без жена, деца и др. пречки.
Необходимите материали са вода, пивоварен ечемичен малц, хмел и бирени дрожди, а оборудването е по-голяма тенджера – поне 18 литра, съд за прецеждане, термометър и ……лула, любим тютюн и чаша – две бира. Най-общо процеса преминава през четири етапа – озахаряване на малца, прецеждане, варене и ферментация. Съотношението вода-малц е 7:1 или 7 литра вода на 1 кг. малц. Озахаряване на малца – целта е нишестето в ечемика да се разгради на захари за да ферментира. Използвам 3 кг. качествен немски малц от два типа – светъл и виенски, по-тъмен в съотношение 2:1. Има десетки рецепти в немските сайтове за всякакъв тип бира – ейл, лагер, пшенични, светли, тъмни…..Смесвам 3кг. малц с 9 литра вода. Останалите 12 литра ще се ползват при прецеждането. Разбърква се често. (http://prikachi.com/images/432/7967432P.jpg) (http://prikachi.com/images/433/7967433A.jpg) Температурата трябва да е 66-67 гр. Нито повече, нито по-малко. Продължителност - 1 час на тази температура. (http://prikachi.com/images/434/7967434D.jpg) Следва йодна проба – в малко от малцовия екстракт добавям капка-две йод. Ако цвета остане в кафявата гама озахаряването е минало о.к. Ако е синьо, тъмно лилаво – не е озахарено добре и има неразградено нишесте. (http://prikachi.com/images/435/7967435v.jpg) В този случай пробата е О.К. Вдигам температурата до 78гр. за прецеждане. Съда за филтриране са две пластмасови кофи. На вътрешната съм надупчил дъното на решето. За по-добра филтрация ползвам тензух сгънат на 4 ката върху тенджерата. Постепенно изливам отгоре останалото количество вода с температура 78гр. Целта е да се промият, отцедят захарите от малца. Аз успявам да докарам 12-13 процента захарност преди варене и ферментация. След като ферментира спада на 3-5 процента. (http://prikachi.com/images/436/7967436x.jpg) (http://prikachi.com/images/439/7967439h.jpg) (http://prikachi.com/images/440/7967440i.jpg) (http://prikachi.com/images/441/7967441H.jpg) Следва варенето – 90 мин. 20 мин. след като заври добавям хмел за вгорчаване, а 15 мин. преди края добавям хмел за аромат. (http://prikachi.com/images/442/7967442v.jpg) (http://prikachi.com/images/443/7967443J.jpg) Следва охлаждане на водна баня до 25 гр. , прехвърлям във ферментора – обикновен бидон 25л. Получи се около 12-13 литра бира. Добавям 6 гр. бирени дрожди, разтворени в малко вода. Трябва да ферментира 1 седмица на стайна температура.. После се разлива в бутилки и отново се оставя 1 седмица до 10 дни за вторична ферментация. Чак след това следва дегустация. (http://prikachi.com/images/824/7967824u.jpg) Наздраве и приятно пафкане. (http://) Титла: Re: Домашна бира… Публикувано от: kalin andreev в Март 07, 2015, 11:54:36 Емиле ти направо ни разби.Задължително ще пробвам.Голямо благодаря!
Титла: Re: Домашна бира… Публикувано от: balkan boy в Март 08, 2015, 01:12:32 Много яко!
Титла: Re: Домашна бира… Публикувано от: socrat_bg в Март 08, 2015, 11:38:51 Уникално :)
Впечетляващо:) ЯКООО Браво Титла: Re: Домашна бира… Публикувано от: Вехтия в Март 08, 2015, 12:24:28 Не се зачита! Не -се -за-чи-та !!
Не е налице дагустация от независима, меркантилно настроена нарочна комисия /например Аз, Пинхед, Калин Андреев и пак Аз/. При това положение - не се признава!! ;D ;D ;D Титла: Re: Домашна бира… Публикувано от: kalin andreev в Март 08, 2015, 01:10:15 Прав си Вехти.Преди да се хвърля в приключение, трябва да се опита една кофа ;D
Титла: Re: Домашна бира… Публикувано от: Emil в Март 08, 2015, 01:12:23 Момчета, благодаря,
бирицата наистина става уникална! След това, като пиеш купена….мъка! В Германия това е религия, цели семейства се събират да варят бира. Имат си и закон за чистотата на бирата от 1516 г. :o (http://prikachi.com/images/999/7968999J.jpg) Превод: Български текст на Закона за чистотата на бирата от 1516 г. "Ние постановяваме и обявяваме публично заедно със Съвета на нашата земя, че отсега нататък по цялата земя на херцогство Бавария, а също във всички градове и тържища, за които няма специални правила, от Архангеловден (29 септември по католически стил) до Гергьовден (23 април по католически стил) една кварта (на нем. Maß - баварска мярка за течност равна на 1,069 литра) или една глава (на нем. Kopf - полусферична купа, съдържаща малко под 1 литър) бира да не се продава повече, отколкото за един мюнхенски пфениг, и от Гергьовден до Архенгеловден една кварта бира да се продава за не повече от 2 мюнхенски пфенига, а една глава - за не повече от три хелера (хелер е монета на стойност около половин пфениг), под страх от наказанията, посочени по долу. Ако някой не вари мартенска бира, а вари друга, или я прави по различно, то тя не може да се продава за цена по висока от 1 пфениг за кварта. Освен това искаме да подчертаем, че отсега и за в бъдеще във всички градове, пазари и в цялата страна, за варенето на всяка бира трябва да се използват само ечемик, хмел и вода. Който съзнателно пренебрегва или престъпва тази наредба, трябва да се наказва от съда с конфискация на бирата. Но ако кръчмар купи една, две или три бъчви бира от пивовар в нашите градове, пазари и страна, а след това го продава на обикновените селяни, то само и единствено на този кръчмар е позволено и не се забранява да продава квартата или главата бира за един хелер повече от това, което е постановено по горе. Вилхелм IV, херцог на Бавария, Гергьовден, Инголщат, 1516 г." Източник - http://www.nubo.ru/texts/1516.html (http://www.nubo.ru/texts/1516.html) Сега……плана е следния: Вехти организира комисията за дегустация ;D ;D, някой друг мястото, трети какви тютюни и лули свързани с Бавария /ако има такива/. Таман докато мина организацията, бирата ще отлежи. Абе проблема на домашната бира е......че свършва бързо ;D. Титла: Re: Домашна бира… Публикувано от: kalin andreev в Март 08, 2015, 01:19:45 Само казваш кога е втасала и го правим при Лео.Предполагам, че и той няма да има нещо против.
За тютюн не знам, но имам тиролски гащи с тиранти и еделвайс. Титла: Re: Домашна бира… Публикувано от: Emil в Март 08, 2015, 01:26:26 Само казваш кога е втасала и го правим при Лео.Предполагам, че и той няма да има нещо против. За тютюн не знам, но имам тиролски гащи спрезрамка и еделвайс. 18-20 дена и трябват...поне. 1 седмица в бидона, 10-тина дни в бутилки.. Титла: Re: Домашна бира… Публикувано от: Вехтия в Март 08, 2015, 01:27:32 Е-е-ех! Кой да предполага - лани изхвърлих немските дърводелски панталони, с падащия капак отпред!! Тюу-у-у, развалих тоалетина!
Титла: Re: Домашна бира… Публикувано от: Вехтия в Март 08, 2015, 01:47:36 Хм ! ::)
Което ме подсеща, за една друга тема - клипове, посветени на тази любима напитка.... Follow me.... 8) Титла: Re: Домашна бира… Публикувано от: getzpipes в Март 08, 2015, 02:07:18 На срещата ще донеса Бок от Първа частна домашна пивоварна в Сопот. Ако не свърши дотогава де... ;D
Титла: Re: Домашна бира… Публикувано от: Emil в Март 08, 2015, 06:49:49 Докладвам... ;D ;D
ферментацията е започнала.. ;) (http://prikachi.com/images/882/7969882n.jpg) Малко видео по темата: https://www.youtube.com/watch?v=Tg47tHP4AGw (https://www.youtube.com/watch?v=Tg47tHP4AGw) https://www.youtube.com/watch?v=7963ukDJg1A (https://www.youtube.com/watch?v=7963ukDJg1A) а тия момчета въобще не се занимават тенджери - https://www.youtube.com/watch?v=qBylkE7RROU (https://www.youtube.com/watch?v=qBylkE7RROU) ;D Титла: Re: Домашна бира… Публикувано от: Emil в Март 15, 2015, 11:55:10 Продължение……
След едноседмично ферментиране в бидона, следва наливане в бутилки за вторична ферментация. (http://prikachi.com/images/416/7984416Q.jpg) (http://prikachi.com/images/417/7984417c.jpg) На дъното има два пръста бирена мая (http://prikachi.com/images/418/7984418i.jpg) Пробата показва 5% захарност – екстра! Като отлежи още малко ще падне с 1,5 -2%. (http://prikachi.com/images/419/7984419g.jpg) Налива се внимателно да не се разпенва! (http://prikachi.com/images/420/7984420Y.jpg) Добавям малко захар – 2ч.л. на литър за събуждане на „заспалите“ бирени дрожди за вторична ферментация. 10 дни на стайна температура. (http://prikachi.com/images/420/7984420J.jpg) Краен резултат - 12 литра бира тип английски амбър ейл с горна ферментация! (http://prikachi.com/images/423/7984423y.jpg) Титла: Re: Домашна бира… Публикувано от: balkan boy в Март 15, 2015, 01:19:57 За десет литра не си струва целия масраф и времето.
Аз тия десет литра ги маам за има нема ден-два. И за 10 литра и за 100 едно и също си е. Количество му е майката. Та да има и за дегустация. Титла: Re: Домашна бира… Публикувано от: Emil в Март 15, 2015, 02:09:48 За десет литра не си струва целия масраф и времето. Аз тия десет литра ги маам за има нема ден-два. И за 10 литра и за 100 едно и също си е. Количество му е майката. Та да има и за дегустация. ;D ;D......требе ти казан поне 40 литра. Наздраве! Титла: Re: Домашна бира… Публикувано от: Вехтия в Март 15, 2015, 03:56:23 Туй сичко - хубуу.
Ама мисля, дето със шишетата си се поиздънил! Такава дълбока конспирация си заслужава чисто стъкло - кви са тия сурогати !? 8) Титла: Re: Домашна бира… Публикувано от: kalin andreev в Март 15, 2015, 04:01:26 Браво Емиле, но и аз поддържам Вехтия.С тая пластмаса чара се губи.Стъклени шишета със старовремска тапа ще е върхът.
Титла: Re: Домашна бира… Публикувано от: Emil в Март 15, 2015, 04:08:27 Браво Емиле, но и аз поддържам Вехтия.С тая пластмаса чара се губи.Стъклени шишета със старовремска тапа ще е върхът. Не са ми готови етикетите, затова.... ;D. Сериозно, минах периода със стъклените бутилки, капачки, затварачки ,даже ги изхвърлих. С тези бутилки е бързо и лесно. Те това е! ;) Титла: Re: Домашна бира… Публикувано от: balkan boy в Март 15, 2015, 04:12:57 Браво Емиле, но и аз поддържам Вехтия.С тая пластмаса чара се губи.Стъклени шишета със старовремска тапа ще е върхът. Не са ми готови етикетите, затова.... ;D. Сериозно, минах периода със стъклените бутилки, капачки, затварачки ,даже ги изхвърлих. С тези бутилки е бързо и лесно. Те това е! ;) Че ти подскажем, има у Джънбо такива бутилки, с керамична тапа с гумичка (като бурканите дет се затварат нещо от тоя род). Има и у Икеа, а май и в магазините по един лев. Купи си едно 20-тина, да не се излагаш с пласмаси. Полимерите и да са тъмни, не прекършват светлината като стъклото, и не стои убава бирата в тех. Се едно е в прозрачни. Титла: Re: Домашна бира… Публикувано от: Emil в Март 15, 2015, 04:22:23 Тия бутилки в Джъмбо и др. са пълни ментаци. Телта на капачката се огъва на ръка. Стават за едно, две затваряния. Истината е тук - http://www.hobbybrauerversand.de/Bottling (http://www.hobbybrauerversand.de/Bottling), но както казах разкарах всичко :D...
Титла: Re: Домашна бира… Публикувано от: pinhead в Март 15, 2015, 04:24:16 Толко ли па една дамаджана нема от къде да намерите? Лаици... Граждани! ;)
Титла: Re: Домашна бира… Публикувано от: kalin andreev в Март 15, 2015, 05:02:34 Давай както ти е най-удобно.Важното е крайния резултат и да остане за дегустация!
Титла: Re: Домашна бира… Публикувано от: Вехтия в Март 15, 2015, 08:37:58 Има и друг източник на добри бутилки; ангажираш всички биропиещи познати, купуват по няколко "бернар" с порцеланова капа, и като ги изпият - при тебе.
Титла: Re: Домашна бира… Публикувано от: Emil в Март 25, 2015, 07:01:05 ...Докладвам.....готова е! ;D
Ако Лео няма нищо против и има желаещи за дегустация, ще донеса в събота ;) Титла: Re: Домашна бира… Публикувано от: kalin andreev в Март 25, 2015, 08:08:34 Браво.Очаквам с нетърпение събитието.
Титла: Re: Домашна бира… Публикувано от: balkan boy в Март 25, 2015, 08:48:40 Некой нема да е зле да донесе и малко зелева чорбица.
Титла: Re: Домашна бира… Публикувано от: Вехтия в Март 28, 2015, 12:28:17 Имам! Ама е толкоз отлежала, че само да близнеш - не мо'ем да те стигнем в посока "Хаджи Димитър"..... ;D ;D
Ще отбележиш трайно дежурствона "порцелановия кон"........ Титла: Re: Домашна бира… Публикувано от: getzpipes в Март 28, 2015, 03:09:54 Ебига, изпих я мойта, ако един френд донесе, ше опитате бок, ако не, здраве да е....
|