Титла: ПИКИРАНЕ Пресяване - Разреждане на разсада. Публикувано от: nikcool в Май 16, 2016, 12:49:59 ПИКИРАНЕ Пресяване - Разреждане на разсада.
Някои го отричат, други го хвалят, Но Пресяване - Пикирането или разреждането на разсада макар и да отнема много време, е желателно. Отделят се вече заболели растения, с Черно гниене или Кафяво кореново гниене или други растения които са се разболели. Така се отделят и махат болните растения, на здравите се осигурява повече пространство, светлина за развиване на лисна маса и засилването на кореновата система. Пикирани разсади по лесно се адаптират и стреса при засяването на открито е много по малък и растенията по бързо се развиват. Всички сте чували, правили или помагали при Пикирането на разсади от зеленчуци, при Тютюна е същото. При покълването и порастването на семето се появяват зелени мънички листенца, СЕМЕДЕЛИ. След известен период да кажем 10 дена се появяват нови 2 листенца които са на кръст на Семеделите, и тази фаза от развитието на растението се нарича Кръст. Пикирането пресяването в фаза Кръст обикновено се прави най вече при разреждане на разсада, или ако не сме много от търпеливите.Но тука вероятноста за здрав разсад е много по малка, още са слабички, корените още не са се развили хубаво. Ако растенията видимо се развиват добре, и са подхранени добре, добре са развити още в тази фаза на развитие може да се пресяват Пикират но трябва да се работи много внимателно, защото са много мънички. Ако имате търпение, и не се налага да разреждате вече порастващия расад, може да изчакате следващата фаза на развитие. Появяват се нови по големи листа, корена е по добре развит, и растението е видимо по силно, и готово за пресяване. Тази фаза се нарича Ушички, листата вече са с формата на сортовата особеност, като последното 6 листо се вижда как се захваща за стеблото с много тънка ципа, това принципно е 1 истинско листо, на разсада, макар после да повехне или изсъхне, да не успее да се развие. В фаза Ушички е задължително да се пресажда ако искаме де, зависи какво сме решили. Вероятноста е 100% здраво Пикирано растение. Трябва да се осигури почвена смес и съдове, а също и място за Пикирания разсад. Хубаво е след пикирането разсада да се остави на светло, Но, не на пряка слънчева светлна поне за 2-3 дена, за да може да се посъвземе от стреса от Пикирането. След това може да се сложи някъде на слънчево място, може на остъкления балкон, в оранжерия или парник, Но да се пази от директното слънце, / ултра виолетовите лъчи/ поне за седмица, като закрием мястото където е с хартия или весник, след седмица се вижда дали всички са се адаптирали от изкуственото осветление, листата стават по тъмни на цвят, и се забелязва, как вечер при залез листата се свиват, а сутрин се разперват при първите лъчи на слънцето. Това е за всички разсади които са сяти на време, средата на Февруари - Март, тогава светлата част на деня е много къс и се отглеждат на изкуствена светлина - ще има друга тема за това. Как и в каква смес да Пикиране разсада. За да се избегне стреса както казах, желателно е да имаме пресата собствена почва от мястото където ще се засажда разсада. Желателно е. Ако имате на близко гора може да вземете горска почва Торфена пръст, също да я пресеете и я смесете с вашата пръст 50/50, ако нямате може да си купите от някоя Агро аптека най евтината почвена смес. Приготвяме си голям съд, щайга, касета кашон, и съдинки за пикирването., обикновено се използват полиетиленови 200ml кофички за еднократна употреба. И аз така направих, НО заемат много място, и се събират малко като бройки, конусовидни са и лесно се разместват обръщат, даже може да прережат растенията при пренасяне и транспортиране. Ако имате свободно време, и ви се занимава може да си направите сами кофички за Пикиране, от весник, брошури, наелон или стреч фолио, може да ползвате дезодорант за форма и големина, или каквото ви хрумне. По добре се уплътняват, от кофичките, не се разместват или разсипват, отделно се събират повече растения в една и съща щайга. Пикирането започва малко по рано, като сме оставили разсада и не сме го поливали няколко дни преди Пресяването. Да кажем седмица. Преди същинското Пикиране хубаво навлажняваме пръста където е разсада, с хладка вода, 25°- 30°.за да не се накъсват коренчетата на растенията, а след това се захванете да си напълните кофичките или това в което ще пресаждате, Пикиране. (http://alfa.kachi-snimka.info/thumbs-2013/jdv1463390880e.jpg) (http://alfa.kachi-snimka.info/vij.php?id=jdv1463390880e.jpg) Вече сме си приготвили съдините за Пикиране, напълнени със сместа, която сме размесели хубаво. Вземаме някакъв съд и го напълваме с хладка вода 25°- 30° Но не до горе, за да не прелее, да не стане мазало, защото ще извадите разсада заедно с пръста и ще го поставите вътре, много внимателно с ръцете промивайте пръста за да се покажат коренчетата, които са се преплели, внимателно вадете разсада и внимавайте, колкото по малко се повреждат корените толкова по лесно ще се вкоренят, и ще имате по малко загуби на растения. (http://alfa.kachi-snimka.info/thumbs-2013/bfi1463393650w.jpg) (http://alfa.kachi-snimka.info/vij.php?id=bfi1463393650w.jpg) (http://alfa.kachi-snimka.info/thumbs-2013/bfi1463393732d.jpg) (http://alfa.kachi-snimka.info/vij.php?id=bfi1463393732d.jpg) Пригответе си съд или място където да си подредите растенията, така, че да вие е удобно и лесно за пресяването. (http://alfa.kachi-snimka.info/thumbs-2013/opt1463393831q.jpg) (http://alfa.kachi-snimka.info/vij.php?id=opt1463393831q.jpg) Набавете си инструмент с който да направите място, дупка в кофичката за пресяване където ще поставите растението. Предварително с перманентен маркер може да си запишем сорта който пресяване, да не ги объркаме, а и за по нататъшен рачет на мястото, което ще ни трябва за засяване. (http://alfa.kachi-snimka.info/thumbs-2013/viu1463393932d.jpg) (http://alfa.kachi-snimka.info/vij.php?id=viu1463393932d.jpg) Внимателно поставяме растението в ямката която сме направили, като внимаваме корените да са винаги на долу.Колкото позволява растението може да го засадим максимално дълбоко, но поне 2 или 3 листенца да има на повърхността.Колкото е по дълбоко засято, до там пуска корени, и се укрепва по добре растението. (http://alfa.kachi-snimka.info/thumbs-2013/klz1463394336d.jpg) (http://alfa.kachi-snimka.info/vij.php?id=klz1463394336d.jpg) Внимателно запълваме празнините с сместа и лекинко трамбоваме за да се укрепи растението и корените да не останат във въздуха вътре в ямката. Поливаме пресятите растения, с приготвена течна тор, или с каквото ги подхранване, като внимаваме да не заливаме листа. Пак трябва да е 25° - 30° Водата също доуолътнява растението, но не прекалявайте с поливането.Не знам дали съм споменавал но Тютюна не обича много вода, не превръщайте кофичката в Блато, за да не се появи гниене по разсада. Ако сте прекалили направете отвори на дъното за изтичане на излишната влага. (http://alfa.kachi-snimka.info/thumbs-2013/arx1463394872a.jpg) (http://alfa.kachi-snimka.info/vij.php?id=arx1463394872a.jpg) Оставяме Пикираните растения на светло не слънчево място, или на изкуствено осветление за няколко дни. (http://alfa.kachi-snimka.info/thumbs-2013/jdv1463395362z.jpg) (http://alfa.kachi-snimka.info/vij.php?id=jdv1463395362z.jpg) Ако се сетя нещо ще допълвам. |