PipeZone

ЗА ФИРМИТЕ И ХОРАТА... => Англия => Темата е започната от: Dark в Юни 07, 2009, 05:03:34



Титла: Peterson
Публикувано от: Dark в Юни 07, 2009, 05:03:34
Friedrich и Heinrich Kapp отварят своята фабрика за лули в Дъблин през 1865 година. Скоро те стават популярни като производители на качествени лули от бриар и морска пяна. Няколко години по- късно към тях се присъединява Charles Peterson и така през  1875 година се създава Kapp & Peterson Ltd. И до ден днешен фабриката се намира на Grafton Street в Дъблин, Ирландия.

През1890 година Peterson изобретява своята специална система, която става световно известна. Тя представлява кухина в ствола на лулата, където се събира влагата. Тази камера гарантира сух и хладен дим при пушене. За тази система през 1895 година Peterson получава два златни медала на известното Iternational exhibition for the tobacco trade в Лондон. Няколко години по- късно, през 1898 година, се появява и т. нар. Peterson lip. Това изобретение също се радва на голям успех.

През целия ХХ век формата на лулите Peterson остава почти непроменена, но това не намалява интереса към тях. Лимитираните серии с обновен дизайн, като например streamlined от 30те години не могат да си съперничат с класическите лули на Charles Peterson. И до днес те продължават да се радват на голямо търсене и съставляват основната част от предлагания асортимент.
Днес можете да посетите фабриката, която се намира на около 12 километра от Дъблин, в модерната индустриална зона. Там заготовките, внесени от Испания, се превръщат в лули, след което се разпращат по целия свят.

Характерни особености на лулите
 
Характерно за лулите Peterson е класическата форма, изработена с изящество и перфектен финиш. Фирмата произвежда около сто различни форми, всяка от които е максимално класическа, те не се променят и са популярни сред няколко поколения любители. Много добре позната е формата Bent Army. На тази форма подражават от датската фирма Nörding, а  Savinelli и Big-Ben се доближават до стила на Peterson.

Във фирмата произвеждат лули както от бриар, така и от meerschaum. От 1982 Peterson доставя meerschaum от Турция, поради факта, че турският превъзхожда този от Африка по своята порьозност и абсорбиращи качества. В Ирландия тези лули имат за украса ленти от сребро. Наскоро се появи и линията Sherlock Holmes също от морска пяна.

Peterson имат и специални серии като например лулата в чест на Mark Twain, на практика повтаряща формата на любимата лула на писателя. Особено популярна е серията от седем лули Sherlock Holmes. Тук имената на формите са препратки към творчеството на Артър Конан Дойл и неговите герои-  Baskerville, Baker Street, Watson и други. Това са лули с по- голям размер.

 Цените започват от около 60 Eur за най- обикновените до над 300 Eur за най- луксозните спиготи със сребърен пръстен.