PipeZone

ЗА ВСИЧКО ОСТАНАЛО......което ви интересува, което ви вълнува или просто ви дойде наум => Други хобита => Темата е започната от: kalin andreev в Август 21, 2012, 11:02:53



Титла: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: kalin andreev в Август 21, 2012, 11:02:53
Пушейки лула целодневно,вече си имам някакъв стереотип.Не пия кафе от доста време и поради тази причина не знам какво е усещането.За цигара с кафе имам спомени,че ми беше най любимото,но в момента от доста години съм само на чай.Във всякакви разновидности,с изключение на черен.Та да си дойдем на темата.Сутрин първата започвам със зелен чай.Благодарение на един магазин в София изборът е много голям и доста екзотичен.След това цял ден пия ментов.И идва вечерта.Не,че не ми върви с бира,но според мен това е последната напитка която е подходяща за лула.Вшинаги избирам леко сладникава напитка.Като почнеш от уиски минеш през ром и накрая се спреш при узо.Не иска да прозвуча снобски,най обичам сливова ракия,но това е истината.Може би уискито и рома са най приятната компания.Първото,защото технологията на производство минава през опушване на покълнатите зърна с торф,а рома ,поне аз,го свързвам с много романтични филми и книги за море,пирати и така нататък...Лулата е доста лично изживяване и е прекрасно,че всеки си има мнение по въпроса.Забравих да спомена,че най вкусната лула я изпуших в Серес в един ресторант ,в който сервираха печени на грил меса сервирани върху кафява амбалажна хартия с гръцка налива бира,а тютюна беше Autumn Evening.


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: ozzy в Август 22, 2012, 06:36:32
 ;D ;D ;D"Аз,например,може да не съм прав,но кюфтетата без лук не ги одобрявам."Как без хубава биричка(особено опушено-карамелена тъмна-Господ здраве да дава на Десо,дето ми каза откъде да си я купувам) няма да мине лулицата през лятото?За другите неща-Шест точки,Калине!Ром(приоритетен ми е Хавана Клуб-само с резен лимон),хубаво уиски,или коняк...Става и хубав ликьор-за диджестивче-фен,и то голям, съм на Southern Comfort,но нещо не го намирам напоследък.А зелено чайче,придружено със сметана и кафява захар-класика в летните следобеди...или кафенце с мед(за тези комбинации сервитьорките ме гледат като луд,вече затвърждавайки впечатления,като видят и лулата ;D).Сигурно пропускам нещо,но предполагам,че доброто вино,джин и водка не ще ми се обидят!


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: Cefy в Август 22, 2012, 05:27:03
Страхотно Калине!Тази тема си струва да се развие по-сериозно!
Изключителна комбинация е Single Malt с лула!Аромата на торф на уискито, в комбинацията с някоя бъчва от бърбън в която е лежало, лек плодов нюанс.....заедно с някой от любимите тютюни....води до сериозни и неповторими удоволствия!
За съжаление не остава (в последно време) време за редовни занимания в горния стил, но си струва...ехххх!
Последната ми вкусна лула беше в Киев, когато питах за "А. Р. Гутенберг" (още не съм го отворил).....любимият бърбън "Wild Turkey", почти две зареждания Bob Choc's....и 3 часа лично пространство...фантазия!


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: kalin andreev в Август 22, 2012, 07:34:27
Срещите ми с качествения алкохол освен лични, дълго време (9години) бяха и професионални.Така,че ще се радвам,ако по развием темата.Да започна с бърбана.Дивата пуйка си е екстра,но ако искаш да си по близко до господ,това е верния одговор http://en.wikipedia.org/wiki/Knob_Creek_(bourbon)  и второто предложение  http://en.wikipedia.org/wiki/Booker's Винаги съм харесвал волумето да е най–малко 43 градуса.За съжаление всичко се промени.Когато внасяхме Джак в далечната 93 година,беше 45 градуса,Джонито 43 ,Джеймисън 43,но всичко това е в миналото.Лигавият европейски пазар си наложи вкусовите изисквания и сега повече от 40 е бяла лястовица.За малцовите темата е необятна.Всяка дистелерия си вади по няколко вида и наистина са неизброими,но в по–достъпния клас,не мога да не спомена Glenmorangie.Любимото ми е ,отлежало в старо буре от порто Glenmorangie Quinta Ruban. Лагаволин,Обан,Талискер все прекрасни уискита.В последно време обаче,наблегнах на вината.Едва ли можем да се оплачем от липса на избор.Много си падам по чилийските и аржентински малбеци.За по незапознати искам да кажа,че това е много стар европейски сорт,който филоксерата заличава в Европа и благодарение на заселниците в Южна Америка се запазва за поколенията.Господ здраве да им дава.Не е за подценяване и факта,че бутилка сносно вино е между 9 и 12лв.Почти винаги са с метална капачка,но това нетрябва да ви смущава.Вкусовите качества не се развалят,а доста допринася за по–ниска цена.Защото себестойноста на една качествена коркова тапа,ако не се лъжа е 50 цента и нагоре.Наздраве!


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: kalin andreev в Август 22, 2012, 10:09:33
Току що изпих едно доста пирятно винце,което с доста скептицизъм,купих от Пени маркет.Каберне и сира от Австралия и струваше 4,90 лева.Това,което получих е доста повече от цената,по мое скромно мнение.Доста плодово,с привкус на сливи и черни плодове.Дръпнах и един Боб чоколет и кефа беше пълен.Не знам за вас,но на мен червеното вино ми върви всесезонно.Замезвах само с черен хляб със зехтин и прясно сирене от Жеравна,което един приятел ми го подари.И той да е жив и здрав.Като се замисля,май това ми беше най–приятното преживяване за деня.Май,че малките радости ни карат,да благодарим на господ,че сме живи.


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: Cefy в Август 23, 2012, 02:28:34
Ето за това говорих!Това е табиетлъка - както е с лулите така е с готиното питие, пък и с жените...в смисъл има хора които го могат и го правят за удоволствие, и такива които го правят за показност, самодоказване, избиване на комплекси и т.н.
Струва си да си част от този наш "изкуствен" свят, бягайки от ежеднвения стрес, било то дори и за един час лично пространство - подготовката, двууменето за правилната комбинация и избора на тютюна, специалната чаша, звука от тапата на бутилката, първия аромат, разпалването на лулата, първата глъдка, първото дръпване.....
......Потекоха ми лигите и отивам да си търся "Knob Creek" (в бг не се нася Booker's)......
Наздраве на всички - днес се наработих и го пиша дъждовен! ;D


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: ozzy в Август 23, 2012, 06:48:30
  :)Да,табиет му е майката,Цефи!Каквото и да правиш,да е със стил!И най-важното-на теб да ти харесва!Калин май разбуни доста страсти-аз по принцип от бърбъните си падам по това    http://www.bgwineshop.com/jack-daniels-single-barrel.html?$&sl=bg%27
.Само не искам да възниква и тук  спор, е ли бърбън това.Малко помощ за "Knob Creek" .Не съм виждал да се предлага някъде,но в този сайт го има-само си плащаш доставката.http://www.meik98wines.com/%D0%B1%D1%8A%D1%80%D0%B1%D1%8A%D0%BD-%D0%BA%D0%BD%D0%BE%D0%B1-%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B9%D0%BA-9-%D0%B3-0-70-%D0%BB_8142     .Много са коректни-от тях съм поръчвал най-доброто вино,което съм пил досега.Няма Бордо,няма Божуле.http://www.meik98wines.com/product.php?r=302&p=6849&SESID=7s2391l3689k6ngc4a817c9fb4   .


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: kalin andreev в Август 23, 2012, 11:31:53
Ozzy,уцели в десятката.Тъкмо мислех да драсна два три реда за Джак и ти ме изпревари.Аз повече няма какво да добавя,това е най–доброто от тази марка.А че не е бърбан,не е.Просто Тенеси уиски.Поради патентното право бърбан да се наричат царевични уискита произведени само в Кентъки.Нещо като коняка.Извинявай,че влязох в подробности,но може би други колеги не го знаят.Цефи,ако удариш един Кноб,моля те сподели мнение и виж колко са му градусите на етикета.


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: Cefy в Август 24, 2012, 08:27:33
Това довърших снощи след дъждовния следобед!
Тук градусите са подобаващи - 47%, но видимо по табелката, ми го подариха отвън! За съжаление вече няма!Това беше една от последните бутилки, повече няма да има по тази линия!Криза!А пък качеството е втрещяващо по-различно от това което може да се намери тук! Човека, който ме "снабдяваше" е родом от Тенеси и за него това беше въпрос на....регионална гордост!
Здраве да е!Всеки момент чакам доставката на Knob от сайта който Ози препоръчва, аз също работя с тях от години - изключително коректни и професионалисти! Видимо има шанс и днес да завали, но е малко рано още.......! ;)


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: Cefy в Август 24, 2012, 10:43:08
Дъжд и.....даже сняг!
В 10.30 часа Cut blended Plug/Fribourg&Treyer .....чаша Knob Creek......за проба!!!
Добра комбинация!Вкуса на Кноб е приятен и ме кефи, но ми е малко остър. А не съм фен на леда...Калине, все пак на бутилката пише 50% Вол. оттам предполагам и ми е напрежението!Но ще се държа, и в по тежки ситуации съм бил! ;)
Лошото е, че си поръчах и Талискър и...ще се наложи и него да го смеся с напр. с Кърли Кът и... :o
Както казват в Австрия - "Живели!" ::)


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: kalin andreev в Август 24, 2012, 04:31:44
Cefy,както бях писал и в друг пост ти си най–големия мераклия във форума.Все повече ми се приисква да дръпнем по една лула заедно.Не,че не искам да се съберем и сдругите пичове,но поне ти си в София.Ще трябва да хвана Жоро и да ни организира.Леда си е кощунство в уискито!!!Дано да не съм те подвел.А със снимката просто ми спря дъха.Това ако не се казва направо от чучура,не знам как да го нарека...Наздраве и както казват джедаите"Нека добрия дух на алкохола бъде с теб".


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: ozzy в Август 24, 2012, 05:49:56
 :)Наздраве,Цефи!Завиждам ти благородно за бързата реакция с Крийк-а!От мен да знаеш(е,аз пък го научих от други фенове на тази напитка)-няколко капки минерална вода в чашата с бърбън,предизвикват експлозия от аромати...Дали си внушавам,не знам,ама повярвах на това.
 :-\Нещо ме озадачи снимката на чичо Джак-досега съм пил само 45 градуса,а на твойта бутилчица пише 47...Калин отново е прав.
И отново наздраве-на всички ви,аз ще съм на узо тази вечер.


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: kalin andreev в Август 24, 2012, 06:29:02
Ozzy,изобщо не си го внушаваш.Наистина се разгръщат ароматите.А с това узо жив те оплаках...   ;D


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: Cefy в Август 25, 2012, 08:46:20
Ози, узото може да пробваш да го смениш с пастис "Рикар"!В последно време го предпочитам пред узото и мастиката!Турската ракия също не е за подценяване, особено тройно дестилираната!
А комбинирането на лула с анасонова напитка (особено в таз годишните жеги) е бих казал дори "полезно"!В оригиналната рецепта на Рикар се добавя карамел оттам и първоначалния цвят на напитката, аз я смесвам с 2 бучки лед и равна доза вода 1:1 (по инструкции трябва да се смесва една част рикар с 6 части вода, но това си е за франсетата-да си го пият те така). Та от карамела идва и умерената сладост, която допълва и балансира според мен усещането от лулата, анасона пък изчиства послевкуса на тютюна и така всяко следващо дръпване е като първото - усещаш пълния вкус на тютюна и играта/букета на тотално различните вкусове и аромати кара сетивата да крещят "още-още"...


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: gbpipes в Август 25, 2012, 04:11:43
Леле, вие сте направо манияци. Но то така и трябва. Като ще е гарга да е рошава нали?
Нещо не съм в час с питиетата, продължавам да си държа на бирата, но за мен това си има определен чар.
Наздраве де!



Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: Cefy в Август 25, 2012, 05:57:02
Леле, вие сте направо манияци. Но то така и трябва. Като ще е гарга да е рошава нали?
Нещо не съм в час с питиетата, продължавам да си държа на бирата, но за мен това си има определен чар.
Наздраве де!
Наздраве и на теб...с бира!Тук никой не е отхвърлял бирата, нали?Всеки си има предпочитания в края на краищата! Не, че не съм фен и на качествена бира-обожавам прясна наливна пшенична!Уважавам вкусната бира, която май тук също трудно намираме!
И пак наздраве!


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: ozzy в Август 25, 2012, 06:10:13
 ::)Ама Жоро,ти да не мислиш,че прекаляваме?!50 грама качествен алкохол са необходими за изостряне на сетивата,и за лек...Ако човек се олива с тези питиета,се получава нещо,като с прасетата и кладенчовата вода.Иначе бира-да!За мен днес е жизнено важна.Цял ден ми е анасонено...някъде си запилях снощи мярката,та узото дойде в повече.
Наздраве на всички,но аз съм пас тази вечер!


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: kalin andreev в Август 25, 2012, 08:48:14
Това лято преодкрих розето.Разкошно вино,ако е добре охладено.Миналата вечер пробвах едно калифорнийско и едно на поморие,което беше с някакъв медал,но така или иначе не се постарах да ги запомня,за което ме е яд.Поне помня от къде ги купих и като повторя ще споделя и подробности.И двете бяха много свежи и плодови.Понеже готвенето ми е една от големите страсти и мезето беше подобаващо.Много малки риба тон,около 15 сантиметра,и мусхи.Не съм много сигурен дали така се произнася,но това се води като братовчед на октопода и е точно толкова вкусно колкото и роднината.И двете ги правя на скара,като мусхите ги варя около 20 минути под налягане с малко дафинов лист,вино,черен пипер,лук иморков.След това само го опушвам за 4–5 минути на скарата и го заливам със зехтин,риган,лимон и черен пипер.С всичко това цяла вечер подръпвах от Ърли морнинга.Може и да си внушавам,но латакията много се вързва със скарата.Черните маслини тип стафидаки,всяка година си вземам домашни от Тасос,допринасят за пълната хармония.


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: Cefy в Август 26, 2012, 05:51:59
Ето това е табиетлък!Адмирации, Калине и за готвенето и за розето, и за латакията и скарата!
Тук обаче не можеш да ме съблазниш - от всичките морски далавери, съм фен само на рибката, другите видове морски дарове не са моята тема!Максимум да стигна до някоя скарида силно изпържена със зехтин, маслини и лют червен пипер!Октоподи и роднини, миди-тц, сори!
Тук залагам на класиката - малки сардини на скара, пастет от маслини, препечено хлебче, розов домат и бяло прясно сирене, хайде и малка изпотена бутилка "Рецина", попадение в това меню мисля, че ще бъде и една доза Curly Cut...
Ееехххх, мечти! ;)


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: Cefy в Август 26, 2012, 05:55:33
 
::)Ама Жоро,ти да не мислиш,че прекаляваме?!50 грама качествен алкохол са необходими за изостряне на сетивата,и за лек...Ако човек се олива с тези питиета,се получава нещо,като с прасетата и кладенчовата вода.Иначе бира-да!За мен днес е жизнено важна.Цял ден ми е анасонено...някъде си запилях снощи мярката,та узото дойде в повече.
Наздраве на всички,но аз съм пас тази вечер!
::) Ама разбира се, че по 50 грама....описаните пититета е кощунство да се употребяват в повече...за тези цели има други градуси и видове, предполагам и друг вид хора...не, че по принуда в руско говорящите страни, не съм си махал главата с 20 г. коняк и килограм ябълки....ама там е друго.... ;D


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: kalin andreev в Август 27, 2012, 08:30:35
Защо е това отрицателно отношение към главоногите.Прекрасна храна са,но вкус другар няма.Иначе сардините са много вкусни.Там  където почивам ги приготвят по следния начин–махат им гръбнака заедно с костите и филето изглежда като пеперуда.След това слагат резен домат върху него,козе сирене,риган и го захлупват като сандвич с още едно филе.Внимателно го изпичат с щипка от двете страни и го сервират с рецина.Тютюн по твой избор...


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: Cefy в Август 28, 2012, 08:53:33
Е тук ме хвана!Страхотна рецепта!Не съм я пробвал!При първа възможност ще трябва да я пробвам!


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: ozzy в Август 29, 2012, 08:56:27
 :)Аз пък си купих рецина .Остава някой ден да я пробвам.


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: kalin andreev в Август 29, 2012, 09:54:56
Като ми дойдеш на гости,вземи я,от мен мезето ;D


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: kalin andreev в Септември 07, 2012, 08:48:27
Още един гъдел пробвах.Калмар пълнен със сирене,домат и чушка.Всичко това се слага на скара и го гарнирах с домашно ципуро и рецина.За тютюна вече нямам спомени,но препуших зверски.Не,че се оплаквам де,,,,,,,,,


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: Cefy в Септември 07, 2012, 09:29:07
Ципурото и рецината - добре!Пълнежа също ок, ама за калмара не мога да се присъединя...но да ти е сладко!Както каза, че някои вкусове ни разделят, други ни обединяват!


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: kalin andreev в Септември 11, 2012, 08:26:18
Хайде наздраве.http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5118051


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: ozzy в Септември 11, 2012, 09:07:11
 :)Наздраве-с червено винце Luis Alegre Crianza 2006(мнооого добро,и с добра история) в комбинация със сиренца....и футбол.Калине,сигурно утре ще направя ревюто на тютюните,сега съм в изкушение...


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: kalin andreev в Септември 18, 2012, 08:44:39
Не знам дали одобрявате неделните обеди,но на мен доста ми допадат.Изненадата този уикенд беше австрийска ракия от джанки.Не мога да повярвам колко приятен шнапс пих.Мек и изключително ароматен.Пил съм техни бели вина и  бяха разкошни,но с ракията ме довършиха...


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: Cefy в Септември 18, 2012, 09:04:47
Не знам дали одобрявате неделните обеди,но на мен доста ми допадат.Изненадата този уикенд беше австрийска ракия от джанки.Не мога да повярвам колко приятен шнапс пих.Мек и изключително ароматен.Пил съм техни бели вина и  бяха разкошни,но с ракията ме довършиха...
Неделята и за мен е класика!Традиция останала във времето при мен поне!Понякога освен с жената се събираме и повече хора (и фамилията, и приятели понякога), но винаги има нещо тържествено-дори подредбата на масата, приготовлението и т.н. Разбираемо е-има повече време, през седмицата няма време, вечерите са кратки и спонтанни, трябва бързо да се спи...
А пък за шнапса-бравус!И австрийците са майстори на ракията, може би е пренесено и от сърбите,но си имат определено традиции, много австрийци си варят и домашна ракия-основно плодови-крушова, сливова, черешова...така, че пак табиетлийско питиенце си намерил!


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: ozzy в Септември 19, 2012, 08:40:05
Твърдо -за неделите!Имаш време и да експериментираш в кухнята на спокойствие,и да релаксираш,ако се подхлъзнеш,и направиш главичката...Най-доброто време!Австрийците би трябвало да правят добри ракийки-нали са братя с германците,а те са майстори -също като нас ;D!Щом си доволен,Калине-значи е така.Дай малко подробности по пълнените калмари-ако не е тайна,разбира се ;).Не ми се рови из нет-а-.,по-добре от извора.


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: kalin andreev в Септември 19, 2012, 06:32:13
Ози,чучура е в гърция,но предполагам,че натрошават сиренето,нарязват малко домат и чушка на ситно,пълнят и след това на скараНо дали го варят предварително не знам.По скоро не.Аз нито един път не можах да опека калмари и да не са жилави.Може би ги махам много рано от скарата понеже всичко обичам да не е препечено.


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: ozzy в Октомври 01, 2012, 05:02:18
Калине,пробвам нещо тривиално-паламуд на фурна,покрит с резенчета лимон и домат(не уважавам печен паламуд-за първи път ще го приготвям така).Ще докладвам с бяло винце ли е по-добре,или с бира. :)А тютюнът ще е някой силен-пуши ми се нещо хард.


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: kalin andreev в Октомври 05, 2012, 05:28:22
Браво Ози.Завиждам ти,че живееш в морски град и прясната риба е на една ръка разстояние.А тривиален паламуд няма.Прекрасна риба,но рядко карат в София.Пиши как се получи.


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: ozzy в Октомври 05, 2012, 08:05:24
Рецептата е тривиална,паламуда,естествено-не!Получи се супер!Малко зехтин,шарен пипер,резени лимон и домат,и става приказка.Покрай него преоткрих едно старо,забравено ресторантско винце-Сунгурларски мискет.Много добро,а за цената си е направо вълшебство.Супер подценено вино.А и доста добре се допълва с рибата.


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: kalin andreev в Октомври 06, 2012, 06:41:28
Скоро и аз го пих в 3 литрова разфасовка и изобщо не е лошо за тази цена.А тази манджа не се ли казва риба плакия?


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: ozzy в Октомври 06, 2012, 08:12:01
А,не,не е плакия-на фурна е.Половинките се покриват с три-четери резенчета лимон и домат,и се пече.


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: Cefy в Октомври 06, 2012, 08:55:53
А,не,не е плакия-на фурна е.Половинките се покриват с три-четери резенчета лимон и домат,и се пече.

То плакията нали пак е на фурна...?!Или аз бъркам....няма значение де, важното е, че ме дразните с тая прясна риба, а ние тук може само прясно размразена да муаме...
Друго си е сутрин на пристанището, да изчакаш рибарските лодки, едно две килца сафридче или попче, пламудче, некое 3-4 кг калканче дори може да излезне...
Аре пак наздраве! Уфффф!
А като ме дразните:
- Сега ще извадя един пакет замразен "македонски" специалитет - пилешко филенце на рулце, пълнено с кашкавал и увито с бекон...останала ми е и една бутилка дюлева ракия, ще забъркам и една "Нафора" - много леко запържен хляб на кубчета в мазнина от пръжки, с пръжки и настъргано сирене! ::) ::) ::) ::) ::)
Вие си продължете с рибата!


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: ozzy в Октомври 06, 2012, 08:59:11
 ;DЦефи,голям дразнител си бил....Това горното става и със скумрия,но трябва да имаш супер вентилация в кухнята,иначе няма отмирисване.Ама е вкусно,мамка му...


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: kalin andreev в Октомври 07, 2012, 05:02:50
Днес жена ми ме сюрпризире приятноЗа неделният обед направи прослувутата "имам бълдъ".Много вкусно нещо.Пече се патладжан,махат му се люспите и се залива със сос.А той се прави по следния начин.Запържва се в зехтин лук,чесън,морков,чушка,телешка кайма(така го препоръчва всевисшия)и се добавя домат,карамфил,индийско орехче,розмарин и захар и сол.В тавичка се реди ред патладжан ред сос и накрая се залива със сос бешамел и настърган кашкавал.Запича се 20 минути и накрая придобива вид на лазаня,ама "анадолска".Отворихме си едно новозеландско шардоне и накрая дръпнах едно "йенидже".Пълна хармония,липсваха ми само фес и броеница.



Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: kalin andreev в Октомври 28, 2012, 03:28:30
Мой приятел,прибирайки се от Хърватия,ми донесе смокинова ракия /smokovaca/.Не става за начало със салата,но е прекрасна за края,като диджестив.Компания и направих с Autumn Evening и двата аромата си паснаха невероятно.Дано да се продава в България,защото наистина е нещо което си заслужава и ще ми липсва,като свърши.


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: Cefy в Октомври 28, 2012, 07:15:17
Отбелязвайки смяната на времето и ставането на пук с един час по-късно, липсата на сериозна работа в градината, очаквайки някакъв дъжд да намокри остатъците от преминалата реколта за да може преди да е паднал снега да изора почвата, разбира се значително падналите температури....доведоха до значително мързелива неделя за моя милост...почти обедната физзарядка проведена под формата на премитане на натрупалите се листа от ореха (от който тази година реколтата е горе-долу сто орехчета) и бегъл опит за подредба на дъски...докараха ми мимолетен ентусиазъм от няколко парчета дъски и кори от дървета да взема да си спретна една стойка за 2-3-4-5 лулици....след половин часово почесване установих, че половината от необходимите ми инструменти са в роднини и познати и....желанието ми избяга....което не ми се понрави много-много, но....се примирих и взех съдбоносното решение днес повече да не пипам нищо...
В продължение на идеята за традиционния неделен обяд, който следваше да започне към 3 заради късното ми разбуждане.....жена ми достигна до извода, че днес ще се готви винен кебап....бързо, лесно, вкусно, както е прието да се казва.....острата и необходимост от вино за винения кебап ме принуди да отворя от запасите си бутилка Тероар на Старосел (грях и кощунство беше да го ползвам за готвене, ама излизането до магазина......) ...студеното време, аромата на виното, очакването за вкусен обяд....ме докараха до решението и да запаля камината...еххххххххх, рано е още за зимни усещания, но.....пък е приятно....доза Босън Кът Плъг, чаша добро червено вино, пукащите дърва от камината и мириса от къкрещето гърненце на печката...идилия, неделна идилия и безкраен мързел...това е равносметката за днешния ден....от утре пак на педалите......


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: kalin andreev в Октомври 28, 2012, 07:32:54
Прекрасна селска идилия.Завиждам ти благородно.А за виното не се ядосвай,пак за добро е отишло.


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: ozzy в Януари 12, 2013, 07:46:42
Бррр,студ,сняг и киша в Бургас.Каберне сувиньон на Сухиндол(много го уважавам),в компанията на синьо сиренце и домашна сланинка.Плюс пълна Савинели Тундра с Ром флейк на Гауит(и кълбета дим)...Наздраве,приятели!


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: kalin andreev в Януари 30, 2013, 11:17:04
На 21 декември реших,че като ще се мре то да е на маса.С едно приятелско семейство наехме една страхотна къща  и веселбата започна.Петък срещу неделя.Маите естествено се изложиха и всичко се разви тривиално.Но нещо ми се случи доста странно,за което и пиша.Беше много весело и откарахме почти до сутринта.Това атски ме притесни,защото след такива нощи се чувствам подобаващо зле на другия ден.И тогава се случи чудото,станах по навик в 7 часа/легнах си в 5/без никакви кофти симптоми.И взех да прехвърлям какво по различно съм пил или ял.Тогава се сетих,че последните няколко часа пиех зелен чай като разредител.Сигурен съм,че точно той е причината,защото това което погълнах,гарнирано с десетина лули щеше да ми причени отвратителен махмурлук.Та от тогава станах още по голям превърженик на таз божиствена напитка.Сутрин си правя един чайник половин литър и вечер пак толкова.Изпълва ме с енергия.


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: POPЕYЕ в Октомври 02, 2013, 07:39:00
Споделям ! Братчето ми знае какво  обичам и ме зарадва с пратка  . Изкефих се максимално и го поздравявам всяка вечер . Препоръчвам ви тая ракия !

(http://img109.imageshack.us/img109/3215/n47x.jpg)

(http://img571.imageshack.us/img571/1814/a2zr.jpg)


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: kalin andreev в Октомври 03, 2013, 07:06:39
Браво на братчето ти.В топ 10 ми е и  не само заради 45–те градуса.А в лулицата какво сложи?


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: POPЕYЕ в Октомври 03, 2013, 07:49:29
От пет години само си лъскам лулите . Дърпам така ,както си е празна . Пестя  ;D ;D ;D
  


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: kalin andreev в Октомври 06, 2013, 10:07:27
Вчера,минавайки през Лидъл,похаднах на бира в 5 литрови кенове.Има вайс и обикновенна.Взех си от бялата.Горещо я препоръчвам.Не съм бираджия,но с най-голямо удоволствие я изпихме на вечеря,гарнирана с морски салтанати и опушена с ърли морнинг(насипен).Пробвах и един наскоро реставриран билярд NCLR и останах приятно изненадан.Пуши великолепно.


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: ozzy в Октомври 06, 2013, 05:51:02
Биричката Графенватер ли е? :-\Не ти ли излиза само на пяна?Нещо не мога да хвана цаката на тия кенове...


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: kalin andreev в Октомври 06, 2013, 06:00:36
Точно така се казва,но ми е доста трудно да запомня,камо ли да произнеса немска дума.А що се отнася за наливането и аз страдам.Пиниза е като ти намалее струята, да отвориш вентила отгоре и след това пак да го затвориш когато си налял.Винаги в началото пяната е в повече.но пък на мен това ми харесва,че бирата не е много газирана.След третата чаша всичко си идва на мястото.


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: Cefy в Октомври 06, 2013, 08:57:10
Нема начин вайсбиър да е газирана като светлата!
А иначе правилно си се ориентирал - комбинацията с горния клапан води до добри резултати - половин литър с два пръста пяна! Въпроса е да се изпие за един ден - иначе губи смисъл!
Наздраве!  ;D


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: kalin andreev в Октомври 09, 2013, 09:14:15
Както съм писал и в предишни постове,виното е истината.От миналата зима пия едно и също вино и за сега не мога да му намеря алтернатива като цена качество.Става въпрос за ТТ(тера тангра)купаж мерло,сира и каберне франс.Не мога да обясня образно какво усещам и какъв е послевкуса защото нямам детайлно мислене(ако мога така да се изразя).Просто разкошен плодов вкус без танинови груби нотки,които карат устата да се свива като кокоше дупе.Пробвайте го задължително.Ако ви изненада неприятно ще ви подаря по един царевичак за моя сметка.Тази вечер го комбинирах с препечена арабска питка  хумус и маслини.Удивително мезе.Наздраве


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: ozzy в Октомври 10, 2013, 07:07:35
Калине,пробвай чисто каберне фран,на която и да е винарна.Рядко отглеждан сорт,рядко срещано вино,в малко по-високия ценови диапазон е,но няма да разочарова рецепторите ти!Гаранция!


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: kalin andreev в Октомври 10, 2013, 09:37:20
Пробвал съм,прекрасно е,но не знам защо,от известно време предпочитам купажите и то със сира.


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: POPЕYЕ в Октомври 10, 2013, 10:25:09
Днес с братовчед  ми източихме виното около 500 литра  / купаж от каберне , мерло и мускат , регион Брестовица /. Голям купон . Ръцете  ми са черни от джибрите и е невъзможно да се измият , а утре имам делова среща , ама най-интересното е , че не ми пука . След месец го почвам и ще ми трябва помощ ! ;)


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: Kliment в Октомври 19, 2013, 12:44:25
настъпи есен и ми напомни, че сухо червено вино ми върви страхотно с ГХ Бобс чоклет флейк... след глътка сухо вино, направо всякаш вкусваш черен шоколад с този тютюн в лулата.


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: POPЕYЕ в Октомври 19, 2013, 10:09:13
Густо Майна !!! ;D


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: kalin andreev в Ноември 11, 2013, 11:18:11
От известно време забелязвам една негативна тендеция към коняците/по-точно брендитата/,което е необяснимо.За мен лулата и хубавия коняк/бренди/са прекрасна симбиоза.От известно време си купувам ПлискаVSOP на доста приятната цена от 14 лева и съм възхитен.Перфектният алкохол след похапване в комбинация с грозде и орехи разбира се.Винаги пуша леко сладникави тютюни.


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: Cefy в Ноември 11, 2013, 11:28:02
От известно време забелязвам една негативна тендеция към коняците/по-точно брендитата/,което е необяснимо.За мен лулата и хубавия коняк/бренди/са прекрасна симбиоза.От известно време си купувам ПлискаVSOP на доста приятната цена от 14 лева и съм възхитен.Перфектният алкохол след похапване в комбинация с грозде и орехи разбира се.Винаги пуша леко сладникави тютюни.

Тенденцията е защото нема вече истински коняци - всичко е есенцийки и химия! Тая Плиска "ВСОП" за 14 лв.....сигурно е лежала 15 години!  ;D
Тези пък префалените Мартели, Курвоазиета - никога не са ми били вкусни - луди пари и бълвоч...
Най-вкусния коняк, който съм пил досега беше в стъклена дамаджана, от под бюрото на един грузински полковник, хоум мейд разбира се.....
Наздраве!
Ще взема да отворя една скътана бутилка Арарат - за проба, че ми се допи от спомени!


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: ozzy в Ноември 11, 2013, 11:41:15
А на времето,преди да влезе модата на водката,тук се е пиел предимно коняк.Говоря за 60-те и началото на 70-те години.Хубав коняк.Най-хубавият,който съм пил(бабчето ми,мир на душата й,работеше в нощния бар на х-л България,в Бургас,та доставяше добър алкохол)е един Рене Мартен,вехт,та вехт-топеше се между езика и небцето....Та мисълта ми е,конякът не е за пренебрегване,не е само екзотична напитка.Наскоро четох интервю с един от шефовете на известна марка коняк-казваше,че ще се борят да присъстват отново сред младите,наравно с водката и уискито.


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: kalin andreev в Ноември 11, 2013, 11:54:58
Зор работа.Коняка си е малко ретро,ама мен това ме кефи.А дали е 15 години,със сигурност не,но е вкусен и то много за парите си.Това Грузия си го представих много цветно:Тбилиси,полунощ,портрет на Едуард Шевернадзе над олющеното бюро,макаров,стърчащ от незакопчан кобур и вие с полковника с втренчени погледи си подритвате дамаджаната с подканата,кой да вдигне 3 минутен тост за живота,мъжката чест и жените които ни гледат в очите с благоговеене,докато ни лъскат шмайзера...


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: Kliment в Ноември 11, 2013, 11:57:27
звинявъм съ ама конякът е за наслада, не за наливане - за последното може би водката е по-добра, но до там. така че напълно подкрепям- разбира се не и Слънчев удар, който е есенция, карамелизирана захар за цвят и вода със спирт.

нещо много готинко е тва ябълковата френска ракия - пак й забравих името?


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: kalin andreev в Ноември 12, 2013, 12:14:10
А кой говори за напиване?


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: лулист в Ноември 12, 2013, 02:31:56
Клименте, калвадос и викат. Ама май само името и помня, че вкуса съм и го забравил. Отдавна не съм пил. Ама виж тия дни пих една сливова ракия произведена в Люксембург. Не знаех, че хората правят такива работи.Мислех си, че е балкански патент. А беше много добра. :)


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: Kliment в Ноември 12, 2013, 11:26:50
Анджък де: калвадос

Калине, писал съм наливане, не напиване, не е едно и също


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: kalin andreev в Ноември 13, 2013, 09:05:55
А кой говори за наливане?


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: Kliment в Ноември 13, 2013, 10:48:11
 ;D nazdrave!


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: kalin andreev в Ноември 13, 2013, 10:50:54
Наздраве приятелю!


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: тедо в Януари 14, 2014, 06:36:45
*


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: ozzy в Юли 13, 2014, 11:54:49
 :) :) :)Бира,бира,футбол,лули и пак бира.Открих в гръцката седмица на Лидл комшийския пилснер Mythos.Много арна бира-особено в комбинацията с Broken Flake №7.


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: ozzy в Октомври 01, 2014, 06:24:57
Нещо тука замря темата.Всичко се върти около срещите и емблемите...Да не забравяме и другите нещица,съпътстващи лулата-хубаво винце,мезе,компания в есенните и зимни вечери.Искам да видите едно мое откритие,пък нека звучи и като реклама.Принципно бях решил да не купувам нищо на пещерняците,но пуста слабост ми е кабернето фран,та съгреших.Не съжалявам-ударили са десятката с това вино.Пробвайте го-не отстъпва на събратята си от високия ценови клас,при положение,че го купих на цена от 5 лева.Разкошно е.И в комбинация с Nightcap в десовия Никифор /меершаумов череп/,чакам Реал Мадрид и Лудогорец.Наздраве.

(http://media.snimka.bg/s1/3942/034129042.jpg?r=0)


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: Десислав Гечев в Октомври 04, 2014, 09:26:19
В тази тема създаваме впечатление,че компанията на лулата е единствено добрата напитка,но колегата Сократ със своята визита в ГърДция иска да покаже,че и яхтата и риболовът са не по-лоша компания :) .


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: socrat_bg в Октомври 05, 2014, 01:55:16
Благодаря Десо :)
Изкарах 1 седмица като плавахме в Йонииско море , беше невероятно хубаво.
Красиво море , невероятна природа и насладата от ветроходството.
На всеки остров и заливче има таверна с собствен пирс :))))))))) . Гърците знаят и как да обслужват , :))) морска храна и узо .
За първи път плавахме там и невероятно много яхти ,ама много и това е края на сезона !!!!!! не мога да си представя какво е по време на сезона :).
Учудването ми беше ,че аз и моите приятели бяхме най младите , яхтите се караха само от баби и дядовци . Умеят си хората !
Догодина планирам  2 пъти  да отида там :))
 


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: getzpipes в Октомври 06, 2014, 10:00:36
Ееее, докато се натуткам, Десо свършил работа....


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: balkan boy в Октомври 06, 2014, 12:44:25
Снощи се заредих с вино. Мисля че съм се заредил почти за целата зима, защото е бая като количество, пък и качеството е проверено, главно на географски принцип. Френски, италиански, чилийски, испански, гръДски, южно-африкански, калифорнийски, австралийски, новозеландски и най-важното, български вина. Основно асеновградски мавруд, във всичките му разновидности. Моята теория е че виното е измислено в Тракия, и по-точно в Асеновград. Другаде просто е бледо копие.

Заредих се и с мезета за некакъв начален етап. Главно от кауфланд разни дупета от висококачествени немски и италиански салами, прошута, пастърми, които не стават за финно конфекциониране и затова вървят на една десета от реалната цена. При всички положения обаче са на светлинни години напреде от разните му български шпекови луканкови и какви ли не съмнителни по качество (а и вкус) месни продукти. Кашкавали още не съм зимал.

Имам обаче един много голем проблем в тази област.
Всичкото това никак, ама никак не може да се конбинира с лулата. Нито върви с лула, нито пък като естетика на хедонизма си подхожда.
Свински врат пушен, нарязан, хубаво вино ...... и тук лулата не се вписва, ама никак.

Лулата си върви само с бира, чай, уиски и тва е положението. С кафе също, докато работиш нещо, докато четеш или ей така докато се разхождаш, между другото занимание, ок. Като един от главните компоненти.... не  става.

Не знам какво да кажа, некак лулата не се вписва в зимната трапеза. Просто се унищожава целия хедонизъм на софрата ако вкараш лула при ракията, узото, салатите, свинското и виното.
Върви с Джон Колтрейн, но не става за чалга. А тъй като софрата и чалгата си подхождат, требе да се определи човек. Дали да пафне по некоя цигарка и да се потопи в красотата на руралния хедонизъм, или да държи на лулата и да бута филма изкуствено?

Аз като един изтъкнат селинджър, така размишлявам. Урбанните пичове да допълнят как виждат нещата.


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: pinhead в Октомври 06, 2014, 01:08:37
Да ти имам драмите, да ти имам кахърния екзистенцум... Мене лулата със сичко ми върви. От друга страна, я пробвай виното да го съчетаеш с некоя по-пиперлива перикова смес - мисля, че ще ти хареса.

П.С. Пробвай на "Старият Месар" мезетата и по-специално, конската пастърма - има ги във веригите "Магазин 345".


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: balkan boy в Октомври 06, 2014, 01:18:19
Да ти имам драмите, да ти имам кахърния екзистенцум... Мене лулата със сичко ми върви. От друга страна, я пробвай виното да го съчетаеш с некоя по-пиперлива перикова смес - мисля, че ще ти хареса.

П.С. Пробвай на "Старият Месар" мезетата и по-специално, конската пастърма - има ги във веригите "Магазин 345".

Не е до вкуса. Некак не си върви.  Не че ми е проблем, просто споделих ей така да има мухабет.


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: Вехтия в Октомври 06, 2014, 02:25:23
 Браво на Пин, набарал е мезетата. Тези - на "Стария месар" са си най-по-истински. Но и цените им не са по-назад.
 Вариант са и тези на "КФМ", само че дето ги дялкат от бутове, висящи на канап.
 А пък аз си имам само едно бутилче с вино, ама от Агио Орос.... не смея да го пипна.


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: balkan boy в Октомври 06, 2014, 02:32:17
Без лоши чувства, но ще изразя съмнение в качеството на месни продукти с Български произход. Разбирам че всичко е въпрос на вкус, но ние които сме живяли под сръбско, някак никога нема да можем да свикнем с посредствеността на българските мезета. Българите сме аскетичен народ по принцип в исторически аспект, и вегетарианските неща са хубави и превъзходни. И... тук свършва. В света на месото, просто БГ продукцията я нема.

За вино, правим наистина най-хубавото вино на света. За кисело млеко.... тук сме зле, въпреки общо приетите заблуди. За месо.... тук ни нема никакви, наистина.


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: pinhead в Октомври 06, 2014, 03:29:49
Тиху ся, трай си, че сега ще скочат разгърдени и разпенявени "патриотите"... ;D ;D Специално за "Месаря" не си прав. Обаче. Сравнявам го с разни читави "вносни" мезета - издържа на конкуренцията. Да видиме само, до кога...


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: Вехтия в Октомври 06, 2014, 03:44:15
 Балканец! Явно не си ял домашни бугарски мезета!
 А за млякото - не ми говори за купешко! За бой са лобистите, дето позволяват присъствието на сурогати на пазара, а и ние - че ги купуваме.
 Проблемът в общ аспект е , че нашенецът е склонен към развала и податлив на чужди внушения. Това мен ме вбесява най-паче.

 Апропо - не ме карай да ти цитирам технологичния лист на германската фирма, която внася тук подправки и адитиви секакви за месо - наш'та фирма го печата преди време. Повечето вносни, ако не са рязани от кокал пред теб, не са по-различни по състав от нашите. Там вече е въпрос на заигравка със процентното съотношение на един или друг химикал...


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: balkan boy в Октомври 06, 2014, 05:22:01
Балканец! Явно не си ял домашни бугарски мезета!
 А за млякото - не ми говори за купешко! За бой са лобистите, дето позволяват присъствието на сурогати на пазара, а и ние - че ги купуваме.
 Проблемът в общ аспект е , че нашенецът е склонен към развала и податлив на чужди внушения. Това мен ме вбесява най-паче.

 Апропо - не ме карай да ти цитирам технологичния лист на германската фирма, която внася тук подправки и адитиви секакви за месо - наш'та фирма го печата преди време. Повечето вносни, ако не са рязани от кокал пред теб, не са по-различни по състав от нашите. Там вече е въпрос на заигравка със процентното съотношение на един или друг химикал...

Не е до качеството,  а до вкуса.  народ който подправя месото с кимион,  нищо не разбира от месо. Всичко е до навици. Уважавам локалната вкусова традиция, но по никакъв начин не съм в състояние да я приема. Виж за некои неща примерно виното, не мога да си крива душата, върха е. 


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: pinhead в Октомври 06, 2014, 07:16:21
Единстено в името на спора, осъществих един скромен експеримент - отворих си бутилка розе и тествах подред ориенталци, вирджиния с перик (два вида) и баай. Поради мързел, заместих физическото мезе с духовно такова - зяпах порно... Ми перфектно си е бе - хем си е селско, ама една такава лека еснафщина се прокрадва... Чак драго ти става. Наздраве!


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: balkan boy в Октомври 07, 2014, 06:44:51
Единстено в името на спора, осъществих един скромен експеримент - отворих си бутилка розе и тествах подред ориенталци, вирджиния с перик (два вида) и баай. Поради мързел, заместих физическото мезе с духовно такова - зяпах порно... Ми перфектно си е бе - хем си е селско, ама една такава лека еснафщина се прокрадва... Чак драго ти става. Наздраве!

Колега, това не се брои.

По-здраф за колегата Пин:

https://www.youtube.com/watch?v=SbY33tZl_pY


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: pinhead в Октомври 08, 2014, 07:12:46
Ма моля ти се, нямаше нужда! Благодаря!


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: Daniel Panev в Ноември 13, 2014, 09:27:05
И нещо интересно за любителите на латакийката:
(https://scontent-b-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-xpa1/v/t1.0-9/10731042_10204660859977836_4233173320900064284_n.jpg?oh=1522e8b81bef2671f223c75e3a18683f&oe=54D50D30)
Rauchbier ;) Демек - немска пушена бира. Маааалко бие като на пушено месо, обаче...


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: getzpipes в Ноември 14, 2014, 06:18:53
ah gad takava!!!


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: Daniel Panev в Ноември 14, 2014, 10:08:58
C'est moi


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: POPЕYЕ в Ноември 15, 2014, 09:42:52
Айде да го снимам преди да свърши . Добро е . Да, същият Джей Ар Юинг от сериала Далас J.R. Ewing Private Reserve 4 Years Old Kentucky Straight Bourbon Whiskey, USA

(http://media.snimka.bg/s1/4062/034368387.jpg?r=0)


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: ozzy в Ноември 15, 2014, 10:03:49
Ау,ау,ау,каква наслада за сетивата,Жоро...Пък аз се стягам за мача на Кобрата с Дъмпъл.И доза/юнашка/латакия-домашните любимци ще са се изпотръшкали в леглата,и няма да са "на въпреки" ;D.


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: POPЕYЕ в Ноември 15, 2014, 10:52:50
Ами .ха НАЗДРАВЕ и да стискаме палци на Кобрата !


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: mars_3 в Ноември 25, 2014, 01:45:16
Аз пък ей тез благинки искам и мисля да си ги набавя за РД-то  ::) ::) ::)

(https://scontent-b-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xfp1/v/t1.0-9/10425098_752005171536445_1632491216914720140_n.jpg?oh=c612861034216b80c908c427d82a1ce0&oe=54DE89A9)


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: ozzy в Ноември 25, 2014, 08:13:41
 :-\ А,ми то нищо се не види...


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: mars_3 в Ноември 25, 2014, 10:41:43
А ти какво повече от това искаш да се вижда? ...  ;D


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: ozzy в Ноември 26, 2014, 06:02:23
Вече се е изяснил образа-види се доволно.Оня ден бе потънал в з
агадъчност-една размазаност такава,само буркан и шише се различаваха. ;D


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: balkan boy в Ноември 26, 2014, 06:45:19
Пичове, опитайте със зелева чорбица, върха е!

Вече реже на гърлото достатъчно, с Артизан Бленд на Аштон..... а бе мерак от секъде.


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: pecata в Ноември 27, 2014, 12:29:29
Артисана на Аштон много добре гаси и водката. Токущо изпробвах пак, за да съм по-сигорен.


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: Валентин Атанасов в Декември 12, 2014, 11:38:26
Любимото ми уиски за лула късно вечер полуразмазан на дивана е laphroaig 10 ( другия съвсем  не се пипа). А сутрин  с кафе кения и мекици в кафето на Варчев


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: balkan boy в Декември 12, 2014, 12:04:58
Любимото ми уиски за лула късно вечер полуразмазан на дивана е laphroaig 10 ( другия съвсем  не се пипа). А сутрин  с кафе кения и мекици в кафето на Варчев

Тоя лафройг 10 годишния го харчех едно време по бутилка на ден в периода като се развеждахме с първата ми жена.
Пиех си го сам в чашка за кафе, лека по лека цела вечер... ииии отиде бутилката. Даже и не се напивах. На сутринта си купа нова. И пак така. Кеф голем :)

От тогава това ми е любимото уиски. И други малцови съм пил, но това като че ли най-ми харесва.


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: Валентин Атанасов в Декември 15, 2014, 08:08:26
Любимото ми уиски за лула късно вечер полуразмазан на дивана е laphroaig 10 ( другия съвсем  не се пипа). А сутрин  с кафе кения и мекици в кафето на Варчев

Тоя лафройг 10 годишния го харчех едно време по бутилка на ден в периода като се развеждахме с първата ми жена.
Пиех си го сам в чашка за кафе, лека по лека цела вечер... ииии отиде бутилката. Даже и не се напивах. На сутринта си купа нова. И пак така. Кеф голем :)

От тогава това ми е любимото уиски. И други малцови съм пил, но това като че ли най-ми харесва.

В такъв случай пробвай лагавулин там направо приритвам от кеф


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: Daniel Panev в Декември 17, 2014, 09:54:54
Момци - напоследък аз май малко обосрах работата - тия дни отварям хладилника:
(https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xfa1/v/t1.0-9/10849931_10204873203046280_1908340534773094370_n.jpg?oh=71b83a8abe1810fffb14fe574204c2c5&oe=55036508&__gda__=1425635557_f287193cc7c3e3f72a6f340e3baf5c78)
Ми то вътре девет вида бира...


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: Вехтия в Декември 17, 2014, 10:17:07
 Колега Панев, вие сте луд!! :o
 Да помагаме??


 P.S. А в моя се търкаля само бутилка светогорско вино...


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: Daniel Panev в Декември 17, 2014, 11:04:01
Беше тая - помогнах си сам. Неволята учи.
Ама мога да споделя, че за всеки тютюн си има бира...


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: pinhead в Декември 17, 2014, 11:45:32
Цитат
...Ама мога да споделя, че за всеки тютюн си има бира...

Г-н Панев, един истински мъж не се нуждае от подобни оправдания за да пие бира! Аз собствено, нали съм си плебей и простак, та развенчах за себе си мита на Балкан бой за виното и лулата - пушим си вирджинияперика и се наливам с некво смотано мерло (че на хубавите вина, с жената им видяхме сметката скоропостижно)...


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: balkan boy в Декември 18, 2014, 01:15:39
И със сода също става. Пафкаш си, пийваш си газирана водица, и ич не ти дреме.


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: rusen plovdiv в Декември 19, 2014, 07:30:25
Аз , като пийна вино и изтръпвам от ушите надолу , и каквото и да пуша ми харесва , ха ха ха  :D :o


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: тедо в Декември 19, 2014, 09:01:33
... содичката ,наай доброто пиенце на тютюнеца .

 :)


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: balkan boy в Декември 19, 2014, 10:10:47
... содичката ,наай доброто пиенце на тютюнеца .

 :)

Амин брато, аз я открих содата съвсем наскоро, щото промива лигавицата и отвара рецепторите.


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: Вехтия в Декември 20, 2014, 09:55:48
 Тъйи-и-и-ии...
 Значи, веме е да пишем правила за поведение по време на клубни сговори, вечеринки и мострени объждания.
 Правило некое-си; Когиж се донася за употребление и одобрение нова мостра, опитващите я да отпиват само сода, като определящо чистия вкус и затвържаващо точната преценка.


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: balkan boy в Декември 20, 2014, 10:49:38
Тъйи-и-и-ии...
 Значи, веме е да пишем правила за поведение по време на клубни сговори, вечеринки и мострени объждания.
 Правило некое-си; Когиж се донася за употребление и одобрение нова мостра, опитващите я да отпиват само сода, като определящо чистия вкус и затвържаващо точната преценка.

А да напишем ние правилник на клуба? Ще има правила на етикет, туй онуй.


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: rusen plovdiv в Декември 21, 2014, 09:15:17
Така , така без корн кобове на обществени места и офифциални мероприятия , като приеми , партита и във джентълменският клуб / Wolf Lodge /. Само английски смеси и латакий, във бриарови лули и бърбън за пиене .
Това ароматици , датски , вирджиний и т.н плебейщини , само тайно , в къщи , да не разбере никой , че се пафкат във кочани , сутрин с кафето .


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: ozzy в Декември 21, 2014, 09:41:27
Що бе,Руско-всеки е свободен да пафка каквото и в каквото сака.Днес аз си пуших ароматика в генералския коб в компанията на Жоро и Калин,и никой не се протевеше...Свобода,братле,фрийдъм,дет'се вика.


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: balkan boy в Декември 21, 2014, 10:10:33
И никакви негативни изяви по адрес на Нейно Величество!


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: тедо в Декември 21, 2014, 10:34:54
.... и бърбъна само с царевични лули пълни със вапери или кентъкита и никакъв латакий !

 ;D


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: kalin andreev в Декември 22, 2014, 09:33:25
Да ме прощава господ, че по време на пости пиша за епикурейски преживявания, но не мога да се сдържа.На последната среща Лео ми подари бутилка уиски, абсолютно непознато за мен King of skots.Нищо не ми говореше, докато не го опитах.Превъзходно е! Изключително меко с лека ванилова нишка(която Лео ми я подсказа)и меден привкус.Толкова чи хареса, че си поръчах и торта по телефона от съседната пицария.Десерта свърши, а уискито не и ме зовеше.Завърших с мандарини и някакъв черен шоколад .Екстра си изкарах.


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: ozzy в Декември 22, 2014, 10:43:54
 ;DЛео май е пълен с чудеса.King of skots.Заинтригува ме с представянето му,Калине.А и това JPS също не ми дава мира.Ще ги отразя,в най-скоро време.


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: Вехтия в Декември 23, 2014, 08:47:11
 Хмъ!
 Последно, от много приказки и въртене на пета /кому по-напред да обърнеш внимание/ не се сетих о-време за скритата бутилка в шкафа на Лео - HAIG /Хейг/



 http://en.wikipedia.org/wiki/Haig_%28whisky%29 (http://en.wikipedia.org/wiki/Haig_%28whisky%29)

 Една малко позната, по-скоро забравена у нас марка. Може би защото няма разнообразие от разфасовки и "лейбъли". Имаше добри отзиви от тези, дето го усетиха.
 Ако някой иска да пробва - "от шишето на Вехтия" е паролата. ;D


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: kalin andreev в Декември 24, 2014, 11:02:18
Почти е коледа и се размечтах как да приготвя домашната патка, но преди това прегледах темата назад и останах силно учуден от поста на Никита
"Не е до качеството,  а до вкуса.  народ който подправя месото с кимион,  нищо не разбира от месо"А така, че как без кимион кебапче .Или суджук.Или пък почти всички арабски и турски салтанати които без кимион са едно нищо.За мен кимиона е една от най великите подправки.Аз пък неразбирам кое му е хубавото на така наречената "сръбска скара".Те пък умират всичко да е опушено, аромат който ненавиждам, защото това не се създава по естествен път а е просто есенция.Едно от многото Е-та.Бях силно учуден, когато в Белград детето ми си поръча печени крилца и те бяха пушени полуфабрикат.Ресторанта беше на"Скадарска".100 метра улица с десетина ресторанта с дъги традиции.Ял съм 2 пъти в ресторант със сръбска скара" няма да казвам кой, но е доста известен"и двата пъти най-ми хареса една разятка с домати и печени люти чушки.Но не и месото.Сухи препечени мръвки с майтапчийски имена.Имам претенции, че разбирам от приготвянето на месо на скара и за мен най-големия грях е начукването на пържолата и неизбежното препичане.Не се заяждам, но ми е странен този напън по маркетинговата стратегия "сръбска скара".И тя ми е малко ала Тони Стораро.Одгоре лъскави дрешки ама под тях циганин.Никита наистина не се заяждам.Обещавам, че щом цъфнат минзухарите ще поканя поне софийската група на прекрасна скара и каквото си трябва.



Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: balkan boy в Декември 25, 2014, 08:37:48
И аз не съм много фен на србската скара. Особенно не тая версия където я прокарват за србска тука у БГ.
Обаче сърбите си ги бива за луканки, колбаси, бекони, пушени меса, наденици, и т.н. В БГ това нещо е пълна скръб. На всичко слагат кимион и го развалят от старт. Не съм видел другаде из света да слагат кимион на месо освен тука.
В Италия съм живял години наред нон стоп с румънци, и като че ли румънците прават най-доброто месо въобще. Те малко прекаляват с чесъна, но си е ок. Иначе всеки народ си има някаква традиция как да прави месото, и според мене тука сърбите румънците и немците като че ли най-се справят. Италианите наблягат на сушено и сурово, без никакви подправки, само сол, и в крайни случаи черен пипер. И техното е хубаво, но понекога идва малко... как да кажа.
Обаче нема по безвкусно нещо от българското кебапче. Кимион на каймата може да слага само народ който изобщо няма идея от хедонизъм, и е изцело аскетически ориентиран. Което също не е лошо като ориентация.
Българските вегетариански манджи и баници и това онова са номер едно, тук си ни бива, но в месото некак....

И чисто за успокоение, има един народ който изобщо хал хабер си нема от никакви манджи и ястия. Всичко им е абсолютно отвратително. Това са руснаците. Аз ги тачим и почитам, и се отнасям към братята руснаци с голем респект, даже мислим че са най-великата нация на планетата, но всичко квото прават за ядене им е тотална щета. Човек и да иска нарочно да прави такива отвратителни ястия, нема да успее. Как успяват не мога да разбера. То не са гречки, не са кайма на шиш с кориандър и сос от нар, то не е баница със зеле и риба, то не са им бъркочи от цвекло със бела солена сланина (сапунарка) то не са им разни мариновани риби, то не е ръжен хлеб, а бе пълна скръб от секъде. Добре че има грузински  ресторанти, та като отидем у Москва да хапнем като хората.

Поста свърши, аз след десетина минутки замиавам на литургия, и след това седам на квото ми е направила тъщата разни месища. :) ае наздраве Христос се Роди!


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: kalin andreev в Декември 25, 2014, 11:15:05
Значи всичко опира до "вкус другар няма"Явно ти ненавиждаш кимиона.За мен пък по безвкусни колбаси от чуждоземските няма.С малки изключения.А когато става дума за сушен бут, испанците са царете.Шуреят ми е женен в Барселона и ни праща най-великия хамон който може да опиташ.Прави се от черни прасета, свободно хранещи се с жълъди и зряло няколко години.Колкото и невероятно да звучи, има лек плодов аромат в който най се усеща ягода.Само цената разваля кефа, нещо около 200 евро кг.ми се върти в главата.
Маринованите риби пък са едно от малките неща, които купувам от "Берьозките".Разкошно мезе.
А кебапчето без кимион е като кюфтенцето без лук.Не е български табиет а ни е привнесено от турците.При южните ни комшии трудно ще намериш мляно месо на скара без кимион, особенно агнешките кебапчета.
Ако има разочароваща българска подправка, то за мен е прослувутата чубрица.Слагам я единствено на печени чушки с чесън и оцет и то само ако е прясна.
Но да спрем до тук.Нека всеки хапва каквото му е кеф.А на пролет ще се опитам да те грабна със скара и сухи мезета.Имам голяма тераса със миндери, скара дървен покрив и куп екстри за качествен бакет до 10 човека.Честита Коледа и бог да ни пази.


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: Вехтия в Декември 25, 2014, 12:34:44
  Честита Коледа!

 А до темата - уйде коньо у ряката! Щом опрехме и до "рушняците са най-велика нация...."
 Айде пак да уточним - руснаците не са нация - те са племе. И живеят въ феодализма.
 Беха "велики", когато бяха стъпили на главите на петнаесетина други националности и цуцаха от техните достижения. Когато тези народи им писна и решиха да си поемат по собствен път - край! Всичко пак опря до ракети, танкове и "матушка русь"...

 Връщам се в разговора; Кимионът си е добър аромат, стига да не прекаляваш с него. Всичко е добро, само да не взима връх в композицията.
 Аз правя доста напудрени мръвки, но винаги се кефя на семплите вкусово организирани салуми - един домашен овнешки суджук, с минимум подправяне / не овкусяване - такава дума в българския няма/ е в състояние да ме докара до слюнен оргазъм.
 Въпросът е изцяло в баланса - всичко да си е на мястото.
 В тази линия - дайте наистина, като се затопли да си спретнем едно събиране нейде на открито, като всеки приготви нещо за скарата. ;D Мисля си, че някъде през май, след великденски пости, баш му е времето!


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: pinhead в Декември 25, 2014, 01:34:47
Колеги, бих ви предложил, да оставите подобни теми /позициониране на руската душевност у световния екзистенцум/ за друг път и друго място. Тези препирни винаги свършват зле... Придържайте се към касапската тема. Чисто приятелски съвет.


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: balkan boy в Декември 25, 2014, 02:00:05
Колегата калин е прав, Гръдското агнешко наистина е с кимион. И с мента. И с канела, и с ябълков сок, и с малко бело вино. Маринова се ден или два. В гръдска Македония го мариноват и в млеко, но това им е от малоазиацките бежанци.  И става.... мамата си трака. Обаче само на агнешкото слагат кимион. Там се яде. Свинското не търпи никакви подправки. Само пушек и черен пипер.
В хамона нема абсолютно нищо освен сол. Италианите също така го движат.
Медитеранската (да не кажа средиземноморската) кухня може да е върха, но месото си го праат най-добре континенталните народи. В това число и србите.

А колкото до рушняците, нема а спорим какви са, само ще кажем че манджите са им най-отвратителното нещо на планетата.


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: kalin andreev в Декември 25, 2014, 05:36:08
Никита, знам , че си широко скроен човек и се надявам да не ми се разсърдиш, но има ли и друга Македония освен гръцка.В чисто географски аспект, базиран на дервно елинските легенди.


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: Вехтия в Декември 25, 2014, 08:30:14
 Аз имам впечатления от агнешкото в три разновидности; като яхния с мно-о-ого зелен лук, като чеверме със масълце и малко сол и - внимание! - като най-минималистичната, но и най-тудна за приготвяне манджа - курбан, ама както го правят по нашия край - само "месо,вода... сол" /беше рекъл един тъп шоп. Месо вода и сол, ама в село от къде две 'илядо души има само петима, които го правят фантастично !!!
 И дружина! Подправката, която подхожда сто-на-сто на агнешко е една-единствена - нейно величество самардала !
 Чакайте да забърша само клавиатурата, че олигавих....


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: balkan boy в Декември 25, 2014, 08:47:07
Никита, знам , че си широко скроен човек и се надявам да не ми се разсърдиш, но има ли и друга Македония освен гръцка.В чисто географски аспект, базиран на дервно елинските легенди.

Eχεις δίκιο φίλε, υπάρχει μόνο μία Μακεδονία, η Eλληνική Μακεδονία.


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: kalin andreev в Декември 25, 2014, 09:10:36
А така! まあ、ある-バップ-a-ルーラ、彼女は私の赤ちゃん ..Честита коледа и на теб Филе  ;D


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: rusen plovdiv в Декември 25, 2014, 09:10:43
Цитат
Аз имам впечатления от агнешкото в три разновидности; като яхния с мно-о-ого зелен лук, като чеверме със масълце и малко сол и - внимание! - като най-минималистичната, но и най-тудна за приготвяне манджа - курбан, ама както го правят по нашия край - само "месо,вода... сол" /беше рекъл един тъп шоп. Месо вода и сол, ама в село от къде две 'илядо души има само петима, които го правят фантастично !!!
 И дружина! Подправката, която подхожда сто-на-сто на агнешко е една-единствена - нейно величество самардала !
 Чакайте да забърша само клавиатурата, че олигавих....
Ами то и от агнето зависи какво е , дали е агне , коч или овца . Пък и какви подправки да му слагаш , то си е пълно вътре в него със всякакви билки и подправки , дето ги е пасло хайванчето . Просто го одираш и го мяташ цяло във кутела и то си става супер , със родопските билки , ха ха ха


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: kalin andreev в Декември 26, 2014, 11:53:14
Чудех се какво да хапна на обяд и се присетих за една любима манджа.Пържоли със сурова трушия .Всяка година слагам 50 литра бидон със зеле моркови корнишони, карфиол ,зелени домати и само сол и вода.В тавичката слагам вратни пържоли малко зехтин или олио, сол, черен пипер. Щом станат почти готови ги изваждам, нарязвам и добавям нарязаната трушия.Отново поливате обилно с мазнина и го запичате за 10-15 минути.Накрая го поръсвам  с лют червен пипер, едро начукан.Компания ще и направя със содена питка и ТТ купажно(мерло, сира, каберне франс).Наздраве.




Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: kalin andreev в Декември 26, 2014, 12:52:48
Само, че ТТ-то свършило, та ще се мъча Quantum pinot noir&merlot.

(http://media.snimka.bg/s1/4166/034576715.jpg?r=0)


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: Вехтия в Декември 26, 2014, 01:40:02
 Ама мъка ти казвам..... Много има да се мъчиш!


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: kalin andreev в Декември 26, 2014, 01:43:22
Вехти, всички сме на този свят за да се мъчим.


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: kalin andreev в Декември 26, 2014, 02:25:38
От време на време, подръпвайки лулица, препрочитам Стайнбек.И вижте каква фундаментална мисъл е родил:
"Душата на непиещия е изсушена и свита, непорочната му поза на трезвеник е прикритие за анонимни и отвратителни постъпки". 
Джон Стайнбек




Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: ozzy в Декември 26, 2014, 02:58:16
"Душата на непиещия е изсушена и свита, непорочната му поза на трезвеник е прикритие за анонимни и отвратителни постъпки". 
Джон Стайнбек




 ;DТака е,геният го е прозрял преди толкова години.Всеки трезвеник има своите малки мръсни тайни,своите скрити пороци...



Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: POPЕYЕ в Декември 27, 2014, 12:28:02
А аз имам 2-3 порока. Да кажем 5 , не повече и всичките явни и на показ. Наздраве ! Май са повече от 5!


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: balkan boy в Декември 27, 2014, 12:46:47
"Има нещо нездраво и съмнително в трезвеника. Възприемам хората, които не пушат, тяхна си работа, дори възприемам тези, които не се заглеждат след жените по улицата, макар че... Но както и да се мъча, не мога да възприема непиещия за нормален. Непиещият е маниак и точка по въпроса. Всеки, който се опита да облече трезвеността в благообразно обяснение, е гад, мръсник, безочлив продажник. Да не пиеш означава да живееш като идиот.
Да си противоестестен и пластмасов като вегетарианец. Липсата на алкохол води до оглупяване и тежка шизофрения. Изкривяват се представите за света."

Ф.М. Достоевски


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: Вехтия в Декември 27, 2014, 01:27:36
Което си е верно - верно си е!
 И аз, откак 'фанах лула, май съм станал по-порядъчен човек....


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: Вехтия в Декември 28, 2014, 06:07:28
Като гледах последните снимки на колегата Андреев, та взеха да се връщат спомени, свързани с тази част от календара...
Заскрежен селски двор, група разнокалибрени казани и стелеща се над тях гореща водна пара. В центъра на терена - група делово суетящи се мъже, със зачервени лица, ловко боравещи с древни хирургически инструменти. Смъртта на добичето - констатирана безусловно, вземат се тъканни проби в спешен порядък.
 На стол, близо до последното ложе на вече низвергнатия властелин на двора, кана с рубинена течност, с премятащ се в нея разполовен лимон. Асистент - огняр, в ранна тийнейджърска възраст, притичва с чиния. В единия край - купчинка сол, основно съдържание - вече "журнати" и рустикално разфасовани ляво ухо, "контакт", малка рибица и кожа от седалищните части.
 Мълчаливо дъвчене,съпроводено с ръмжене под мустак и одобрително поклащане на глава. За по-добър анализ, пробата се прокарва със съдържанието на гореупоменатата, вече преполовена кана.
 
 На тази картинка, ::) мисля, една лула с балканско-латакиева смес, би стояла добре като акцент!
 
Наздраве!!!
 


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: kalin andreev в Декември 28, 2014, 09:53:00
Браво Вехти, добре си го описал.Трудно се изкореняват хубавите традиции.Ще продължат и за напред.


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: gri6o в Декември 30, 2014, 09:58:08
Забравил си греяната ракия
По плевенско на суетнятя в двора се пие горното е виното после на масата
а наздраве


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: kalin andreev в Декември 30, 2014, 12:01:45
Забравил си греяната ракия
По плевенско на суетнятя в двора се пие горното е виното после на масата
а наздраве

Правилно Гришо.По троянско е същия обичай.Ако погледнеш снимката със сакралната сцена.с прасето, ще забележиш термос.Греяната сливова е задължителна.


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: Вехтия в Декември 30, 2014, 11:59:15
 По моя край се спазва древното златно правило; виното - на студ, ракията - на топло.
 Е, има и изключения...


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: kalin andreev в Януари 01, 2015, 10:58:58
Следновогодишния коктейл.Много ми помага.


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: ozzy в Януари 10, 2015, 07:58:42
Разсъхнах се вече -скачам на една Оригинална тракийска салата/с кисели краставички и орехи/,Оригинална 3 годишна троянски сливова/за нея Калин да каже--нещо до чух, че я правят в Чехия/,и Оригинална латакия! Дал съм свободно на всички,и в кухнята ще има кълбета от дим.Нека ме нападат естети те, на мен латакията ми върви и с ракия.А наздраве,че се отнесох-няма да  се правя на писател. ;D


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: kalin andreev в Януари 11, 2015, 09:36:35
Ози, браво за избора.Сливова с латакия е като таратор с мастика.Поне на мен са ми много мили комбинации.А сливовата се прави в троянския винпром, който е купен от чехи.Една от малкото успешни приватизационни сделки.


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: Cefy в Януари 11, 2015, 03:04:53
Ози, браво за избора.Сливова с латакия е като таратор с мастика.Поне на мен са ми много мили комбинации.А сливовата се прави в троянския винпром, който е купен от чехи.Една от малкото успешни приватизационни сделки.

Ха дано да е от успешните......!


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: kalin andreev в Февруари 11, 2015, 10:20:40
От известно време имам един мурафет, който много ми харесва за зимата.Вечер, за да не се освинвам, пия червено вино с фурми и синьо сирене.Звучи малко гейско, ама много се вързва с "аutumn evening".
Пробвал съм и със сушени кайсии и смокини, резултата е същия.Явно са си дружки с "червен Петко"


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: Вехтия в Февруари 12, 2015, 06:45:15
 Хич не им дължиш притеснение!
Съвсем си е в реда на нещата - червеното е пръв побратим съ секакви плодове и сирена. Имаш пълната ми подкрепа!


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: rusen plovdiv в Февруари 12, 2015, 09:25:22
In vino la veritas


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: Вехтия в Февруари 14, 2015, 05:24:57
 Днес открих за себе си уникалните свойства на пре-хладния зимен въздух като екстрактор на най-чистия аромат от лула!


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: kalin andreev в Февруари 14, 2015, 07:24:00
Жена ми купила "chianti" за да ме изненада за празника.За пореден път се убеждавам, че френско и италянско вино до 20 лв е пълен ташак.
Чилийско, аржентинско, австралийско.южноафриканско,....каквото и да е от новия свят, ги слагат в малкия си джоб.
Изобщо не споменавам българските.Те са в пъти по-по-най от прехвалените европейски бози.Днес съм на "CASTRA RUBRA" каберне със сира.Ами класа....
От европейските, може би само испанските "риьохи"се доближават до вкуса ми.


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: balkan boy в Февруари 14, 2015, 07:38:35
Само Асеновграцки Маврут, друго не признаваме.


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: ozzy в Февруари 14, 2015, 09:27:09
(http://www.decantalo.com/imagenes/luis-alegre-crianza-2010_g_10004828.jpg)

Те това е страхотно вино-миналата зима паднаха скалповете на десетина бутилки.


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: pecata в Февруари 15, 2015, 12:34:00
Добро зарязване. Отлежало (crianza) и от най-добрия испански регион Rioja. Наздраве.


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: kalin andreev в Февруари 15, 2015, 07:21:01
Ози, от къде го взимаш?


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: ozzy в Февруари 15, 2015, 08:34:32
 ;D ;D ;D ;DНе съм ли ти разказвал историята?Жена ми имала на склад сандък с резервни части от Испания.Отлежавал една година,и когато трябвало да се пусне в производството,тя решила да види каква е наличността.Шок-вътре имало малко дървено съндъче с бонус-18 бутилки от това бижу.Подарък от испанския контрагент,без да е обявен официално.Та полека лека,го примъкна.Тук не съм го открил,но в някои сайтове се предлага .Наистина е класа!И всяка бутилка с номерче-както си му е реда.


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: kalin andreev в Февруари 15, 2015, 08:56:06
Браво, случил си на жена ;D


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: idon13 в Февруари 15, 2015, 08:59:10
;D ;D ;D ;DНе съм ли ти разказвал историята?Жена ми имала на склад сандък с резервни части от Испания.Отлежавал една година,и когато трябвало да се пусне в производството,тя решила да види каква е наличността.Шок-вътре имало малко дървено съндъче с бонус-18 бутилки от това бижу.Подарък от испанския контрагент,без да е обявен официално.Та полека лека,го примъкна.Тук не съм го открил,но в някои сайтове се предлага .Наистина е класа!И всяка бутилка с номерче-както си му е реда.

Браво,Ози.Случил си на жена! Рьоха е областта,където произвеждат най-доброто вино в ЕУ по мое скромно мнение.Любимо ми е откакто опитах първата глътка от този регион.То е нещо като първата... целувка.Голяма любов...
Поздрави и наздраве.


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: ozzy в Февруари 28, 2015, 08:51:06
 ;DТази вечер е само моя-сам в къщи,отдаден на пороците....Влюбих се в соления вкус на този бърбън,придаван му от ръжта.В комбинация с St James Flake се получава нещо неповторимо.Наздраве!

(https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpa1/v/t1.0-9/1621966_1004426622920427_7557951669628255963_n.jpg?oh=af60839283983630376f5b723f4d572e&oe=554CFAFC&__gda__=1435643972_37f8b165db149396c0d7338260e42dc5)


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: kalin andreev в Март 01, 2015, 09:02:32
КЛАСИКА!!!


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: kalin andreev в Април 13, 2015, 06:00:42
Не съм много по бирата, но тази ми дойде прекрасно с великденското агнешко.По-точно ярешко


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: rusen plovdiv в Април 23, 2015, 06:17:02
Абе бате Спасе , каква е тая кутия на Гавит , прилича на сладоледена ха ха ха .


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: ozzy в Април 23, 2015, 10:03:15
 :)От чешко-сто грамова кутия.


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: pecata в Май 09, 2015, 12:44:25
Успешно завършване на седмицата. Наздраве.


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: kalin andreev в Май 09, 2015, 03:49:22
Прекрасна компания.Хамон, риоха, ратрай, дай боже всеки му.


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: pecata в Май 11, 2015, 12:58:15
Дай боже.


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: ozzy в Юни 18, 2015, 07:52:24
 :)Може да ме загризат естетите,ама праскам си една солидна доза Найткап в старата вярна Корсика,придружена от отлежала троянска сливова.Калине,да сте живи и здрави троянци,разбирате я тая работа с ракията! ;D
Наздраве!


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: ozzy в Септември 20, 2015, 06:46:19
 ;) Не пиете ли ,бе хора?Да не сте болни?Ха Наздраве с едно каберне фран,гарнирано с кърнарско краве сиренце.За компания-Bosun Cut Plug на G&H в Stanwell 86 хендмейд.Добре,че е терасата,че домашните се не траят. :)


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: rusen plovdiv в Септември 20, 2015, 08:59:51
Спас , ти си прословут с това , че пушиш само яки , силни въжета , найткап и други главоразбивачи . Направо ти се кефя .
Аз не съм пушил въжета още ,но в бъдеще живот и здраве .
Та да не се отплесваме , Чешка бира на Капана Фест със батко ГЕЦ , и много готини хора и моми от Пловдив и Сопот .
Песни , ядене , бири , брейк денс , готина музика и след близо месец и нещо прекъсване на лулопушенето , Irish Oak - Peterson in assotiation with Uncle Leo .Много сладък вапер майна .
Лулата е моя работа , крушова ябълка
Какво да ви кажа дай Боже всекиму , такива вечери .


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: ozzy в Септември 21, 2015, 08:36:28
 :) Благородно ви завиждам,Руско.Четох,че Капана е страхотен фестивал на културата.Днес пък тук ще откриват бирен фест.От сега се стягам.


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: kalin andreev в Октомври 17, 2015, 04:18:06
Смок.18+

(http://media.snimka.bg/s1/4962/036167578.jpg?r=0)

(http://media.snimka.bg/s1/4962/036167579.jpg?r=0)

(http://media.snimka.bg/s1/4962/036167580.jpg?r=0)

(http://media.snimka.bg/s1/4962/036167581.jpg?r=0)


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: kalin andreev в Октомври 17, 2015, 04:19:00
Задължително със сливова,а тютюна е по ваш избор.


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: pinhead в Октомври 17, 2015, 09:42:28
Интересно, таково животно не съм ял - как е на вкус?


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: rusen plovdiv в Октомври 17, 2015, 10:31:23
Смоците са много благородни змии . Верно сте го прилапали хайвана . Вкусен ли е споделете , да знаем поне  ::)


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: kalin andreev в Октомври 18, 2015, 03:15:34
Правилно Руско.Смока е благородно животно и през акъл не ми минава да го убия.Този го намери братми с пречупен гръбнак и още мърдащ на пътя.
Иначе вкусът му и  консистенцията е на риба,но по-жилаво.Най се доближава до жабешки бутчета,ако на някой му говори нещо.


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: pinhead в Октомври 18, 2015, 07:09:37
Цитат
Най се доближава до жабешки бутчета,ако на някой му говори нещо.
   :) Звучи вкусно! Тоз смок си го представям задушен с масълце и после една лееека панировка в зехтинче...


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: rusen plovdiv в Октомври 20, 2015, 09:31:40
А жаби съм уловил , одрал и изял много , аз лично . Идинстреното по вкусно от жабата е .... правия рак .
И от тях съм преработил доста ха ха ха .


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: Вехтия в Октомври 21, 2015, 08:33:27
 Ял съм смок - ако не номер едно в кулинарните изкушения, то задължително номер две!!


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: ozzy в Октомври 22, 2015, 09:20:17
Днес по обед пък си разпуснах мнооо добре.Пробвах Булдог Голден флейк на Дан Тобако във Вауен-а,с малко,един пръст бърбън.Какъвто го е забъркал Мейкърс Марк.Без лед,без минерална вода,натурално.Гори.Тютюнецът го бива,но все още нямам трайни впечатления.

(http://media.snimka.bg/s1/4971/036185620.jpg?r=0)


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: kalin andreev в Октомври 22, 2015, 09:41:10
Колко малко му трябва на човек ;D


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: pipefan в Октомври 23, 2015, 11:22:37
Бравос Оззи! Мейкърс Марк и аз го пия чист /то аз по принцип винаги пия чисто - без лед и лимонада  ;D ;D ;D/!


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: kalin andreev в Октомври 27, 2015, 07:03:14
"Димитров ден"отмина и както казват старите хора ,зимата дойде.А за нея си трябва подготовка.


(http://media.snimka.bg/s1/4986/036216399.jpg?r=0)


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: Венци в Октомври 27, 2015, 07:09:53
Добра подготовка бих казал. Дай боже всекиму. Сега е времето да се помисли и за някакво мезе, малко суджук да речем.  ;)


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: kalin andreev в Октомври 27, 2015, 07:37:10
Прав си Чочо,трябва и мезе.От десетина години си правя и суджук,като стане ще го снимам ;D
Майтапа настрана.Голям съм почитател,да си правиш сам табиетите.На виното е брат ми,на сухото съм аз.А тази година за пръв път направихме и анасонлийка.Нямам думи.Дори сега съм си налял и ще я прокарам с един Autumn evening.


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: mars_3 в Октомври 27, 2015, 08:01:41
Браво Калине, анасонлийката е класиката за мен, НАЗДРАВЕ и лек и хладен дим!  ...  ;D ;D ;D


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: kalin andreev в Октомври 27, 2015, 09:19:36
Браво Калине, анасонлийката е класиката за мен, НАЗДРАВЕ и лек и хладен дим!  ...  ;D ;D ;D
Наздраве!За моя голяма изненада,горепосочения тютюн си пасна прекрасно с анасоновия елексир.


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: rusen plovdiv в Октомври 28, 2015, 09:52:41
Значи всичко домашно правено е бутиково , природосъобразно и много висококачествено и чисто от боклуци
Това буркани , сирене , кисело мляко , суджуци , ракия и т.н .
Домашното производство остава най качественото , което човек може да консумира , от мене да знаете , без значение етикети и т.н.


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: kalin andreev в Октомври 28, 2015, 06:34:12
Амин!!!


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: ozzy в Октомври 29, 2015, 07:29:03
 :) Днес е по-топличко,та поработвайки,си угаждах с тъмна биричка и Broken Flake №7  в Савинели-то Тундра.А бе, тоя Ефес се оказа много благ.

(http://media.snimka.bg/s1/4986/036216380.jpg?r=0)


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: ozzy в Октомври 29, 2015, 07:33:54
 ;D ;D ;D Малииий,Калине,така може да издържиш едномесечна блокада...


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: kalin andreev в Октомври 29, 2015, 07:47:37
Бих казал 20-25 дена ;D
Ефес много ми харесва,но никога не съм пил тъмна.От къде го купи това чудо?


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: ozzy в Октомври 29, 2015, 08:16:31
Билла/нека не звучи като реклама/.


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: kalin andreev в Октомври 30, 2015, 08:57:51
Talisker dark storm и Sam's flake.Неочаквано добра комбинация.Това е най-опушеното и солено уиски,което съм пил.Потресаващ  вкус.Както пише "mabe by the sea"Никакви лигавщини,45,8градуса.Само за мъже .

(http://media.snimka.bg/s1/4989/036221761.jpg?r=0)


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: Венци в Ноември 16, 2015, 01:00:26
Прав си Чочо,трябва и мезе.От десетина години си правя и суджук,като стане ще го снимам ;D
Майтапа настрана.Голям съм почитател,да си правиш сам табиетите.На виното е брат ми,на сухото съм аз.А тази година за пръв път направихме и анасонлийка.Нямам думи.Дори сега съм си налял и ще я прокарам с един Autumn evening.


Ето и ние в тая тежка чужбина се опитваме да оцелеем някак си и да омекотиме суровата зима.


(http://prikachi.com/images/466/8466466O.jpg)

(http://prikachi.com/images/467/8466467F.jpg)


Има и винце, но него няма как да го снимам.


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: kalin andreev в Ноември 16, 2015, 06:38:31
Браво.!Много впечатляваща гледка.А рецептата нашанска ли е,или е канадски табиет?


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: Венци в Ноември 16, 2015, 07:22:07
100% БГ


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: kalin andreev в Ноември 22, 2015, 08:26:50
Това топло време ми прецака трушията.Такова чудо не се е случвало.Глобалното затопляне ме удари лично. ???


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: rusen plovdiv в Ноември 23, 2015, 10:20:11
Вие канадците на нещо свястно няма да ги научите , само на български табиети л Тоест да пият ракия и да мезят луканка ха ха ха


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: Валентин Атанасов в Януари 19, 2016, 05:58:22
Аммм в този ред на мисли трябва да издиря снимка на едно прошуто дето го сторих и стана много добро. Само че хората го ядат с смокини ама у наше село предимно с винце го прекарваме ;D


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: ozzy в Декември 31, 2017, 05:40:39
Малко преди да наритам старата година,да благодаря тук на Калин Андреев.Жив и здрав да си,братле,дето ме открехна на този ром-чудо.Преди малко изтръсках бутилката.Отзад на етикета се появи мъничка японка.
Колеги и приятели,Весело да си посрещнете новата година.За старата е ясно-отива си.Пушете в мир.

(https://scontent-sof1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/26114274_1895017877194626_1971535336053683620_n.jpg?oh=330bd48ee391353693f94b4f16d1e62d&oe=5AB860E4)

(https://scontent-sof1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/26165190_1897242056972208_6495695704915093096_n.jpg?oh=b27e6d0bd8bc6a18786770168a17cd8e&oe=5AF94D07)


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: Десислав Гечев в Декември 31, 2017, 06:42:22
Ромът ме заинтргува! Как се казва?


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: Ivo в Януари 01, 2018, 01:52:42
Sailor Jerry


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: Десислав Гечев в Януари 02, 2018, 11:48:48
Благодаря Иво! Предполагам по големите хипермаркети го няма, понеже не съм го мяркал и трябва да се поръчва по интернет!?


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: Ivo в Януари 02, 2018, 01:49:33
Не е толкова апокрифен, т.е. трябва да го има.


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: ozzy в Януари 03, 2018, 05:33:41
В специализираните магазини за алкохол,както и Метро,го има.


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: Вехтия в Февруари 19, 2018, 10:00:35
Отскоро разбрах, що е то хубав ром..
Имах късмета, да присъствам на дегустация на ром.
Фантазия, майка!


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: Ivo в Февруари 19, 2018, 10:10:14
Нали не е бил Сейлър Джери :)


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: ozzy в Февруари 21, 2018, 10:51:01
Малий,май се престрастих към Сейлъра,ама Калин е виновен ;D ;D ;D . Между другото,и Oakheart на Бакарди е доста добър.Опаткахме една бутилка с арменчето.Много добре се вързва с бичите очички в царевичак.


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: NoSmoking в Февруари 21, 2018, 08:05:52
Ozzy, вярно Калин Андреев е виновен, и на мен много ми допадна Sailor Jerry. Благодарности. :)


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: kalin andreev в Февруари 21, 2018, 09:35:30
Наздраве момчета.Един път и аз нещо хубаво да направя ;D.Но в основата на всичко е Лео.За пръв път при него се залюбихме със Сейлър Джери.


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: Ivo в Февруари 22, 2018, 02:58:53
Тва че си ги зарибил със Сейлъра, треа си го сложиш към лошите дела   ;)
А Лео със закон трябва да му се забрани да го продава  :D


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: лулист в Февруари 22, 2018, 08:37:22
Лелееее къф си лош, нидей тъй ся!


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: Ivo в Февруари 22, 2018, 09:52:06
Млъквам :)


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: BigMUZZY в Февруари 22, 2018, 10:47:55
Аз да се изкажа неподготвен и да ви разваля рахатлъка... Не, че не обожавам биричката с хубава лула, ракийка също пийвам, ама ром така и не можах да пропия. За сметка на това открих, че лулата перфектно ми пасва с един малък бадемов ликьор. Таман като почне да ми изсъхва лигавицата от тютюна, една мъничка глътка хем дава приятен аромат,  хем овлажнява небцето. Специалните ми предпочитания са към Армилар като марка.


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: ozzy в Февруари 23, 2018, 08:10:32
Че какво пък-всеки си има тъмна страна,леко извратена  ;D ;D ;D  Аз пък съм фен на Саутърн Комфърт-а,и понякога си хвърлям 50 грама в чашката,особено като пуша вирджинии.

(http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/98/Southern_Comfort.jpg/640px-Southern_Comfort.jpg)


Титла: Re: И пак за компанията на една лула
Публикувано от: Ivo в Февруари 23, 2018, 12:08:17
Егати .... :)
Това ако е леко извратено :)