PipeZone

ЗА ЛУЛИТЕ... => Ремонт и поддръжка => Темата е започната от: Вехтия в Март 31, 2014, 09:27:28



Титла: Инструменти,техники и тактики при изработка на лули,аксесоари и други подобни.
Публикувано от: Вехтия в Март 31, 2014, 09:27:28
Прав си Вехтий :че е дълбочък фонът-дълбочък си е !И за ширината на детайлите си прав,че може да е по-тесничка,но бриарът е капризно нещо- започвайки да го резбоваш не можеш да следиш посоката на влакната както при нормалните дървесини и когато трябва да се моделират суперфинни детайлчета, изкършванията са доста. Липсата на хомогенност и разликата в твърдоста на летните и зимните годишни кръгове при бриарът са нещото,което затруднява неговото моделиране при дърворезбоването на тънки детайлчета ,но пък благодарение на тази липсваща хомогенност се получава сандбласт орелефяването  :-\.Благодаря за забележките!В скоро време ще пробвам да направя нещо "по-заплетено",както го рече.

 А с какви инструменти ги режеш, маестро ? Да споделя; най-финярски длетца съм си правил от прежалени, или нарочно прецакани "часовникарски" пилички. Изпървом само им отнемам насечката на точилен камик / белгия /, па после си ги точа както ми е угодно. Но за такава дребна работа прекрасно върви / 80 процента от операциите / едно простичко и миниатюрно "шпиц" ножле. Става и скалпел, като му изядеш на шмиргела коремчето - да не ти се мотка, де не требе.


Титла: Инструменти,техники и тактики при изработка на лули,аксесоари и други подобни.
Публикувано от: Десислав Гечев в Март 31, 2014, 11:31:15
Вярно от старите пилички от соц-времето и аз съм си правил длета,но вече съм се оборудвал със скромен арсенал от горнооряховския майстор на длета Слави Гуевски ,а също и с някои по-рядко срещани английски и френски длета,които купих на безценица от една дъщеря ,чийто баща занимаващ се с дървопластика, наскоро починал,та тя решила да се освободи от тези "неща".
Най-хубавите прави длета обаче,са си моя изработка от стомана на  абрихтов нож.
Общо взето си падам почитател на добрите инструменти и затова не пестя средства да се сдобия с такива.Много често приятели са ми подарявали длета,връщайки се от чужбина...така,че всеки мой инструмент си има история,която само аз зная...донякъде.


Титла: Инструменти,техники и тактики при изработка на лули,аксесоари и други подобни.
Публикувано от: rusen plovdiv в Април 01, 2014, 10:28:25
А някой запознат ли е ,или правил ли е така нареченото отвръщане на пили за длета . Знаете ли точно как се .прави в домашни условия . Това е вид термична обработка за намаляване крехкоста и чупливостта на пилата , и увеличаване на еластичността и . Също подобрява издръжливостта на решещия ръб на инструмента .Бате Десо ,а ти как ги точиш длетата - на ръка с белгия , или със кече и някаква шлайф паста . Става въпрос за финното заточване , понеже ми куца тая част точно .


Титла: Инструменти,техники и тактики при изработка на лули,аксесоари и други подобни.
Публикувано от: Вехтия в Април 01, 2014, 11:10:00
 Окончателното заточване винаги се извършва на белгия. Най-добре на т. нар. "Критски камък". Той е антрацитно черен, "мазен" на блясък. С него се обира тънкият "конец", който се образува при заточване и трябва да се отстрани, понеже се огъва в едната, или другата посока и пречи на рязането.
 Не ползувай кечета и паста, само ще нарушат формата на острието. След критския, длетото се минава на кожен ремък, евентуално. В посока обратна на рязането.

Това е накратко. За по-подробно - има клипове в "тубето". Пишеш Knife sharping зяпаш. :o


Титла: Инструменти,техники и тактики при изработка на лули,аксесоари и други подобни.
Публикувано от: pinhead в Април 01, 2014, 11:12:28
Зависи какво искаш да правиш с това длето. Проблемът на пилите за метал е, че след валцовенето (коване) стоманата не се нормализира и остава с изкривена кристална решетка. Така постигаш по-висока твърдост след закалка, но и ниска якост на огъване и опън. Дори да отвърнеш на 400 - 500 градуса, стоманата пак остава чуплива. Отделно, че средно температурното отвръщане при много стомани води и до още по-голяма чупливост. С две думи, в домашни условия не става нормализиране - трябва детайла да се нагрее до аустенитна фаза и да се охлажда постепенно в рамките на 6-7 часа (примерно). По-лесен вариант е, от фирма за търговия с метали купуваш подходящи парчета проста въглеродна стомана, а от "Практикер" - пропан-бутанова горелка и почваш да си експериментираш със закалките.

Поздрави


Титла: Инструменти,техники и тактики при изработка на лули,аксесоари и други подобни.
Публикувано от: Вехтия в Април 01, 2014, 11:20:47
 Точно!
А най-важното е - да си намериш отнякъде стара "цветова" температурна карта за стоманите. има я въ вехтите учебници, "топлярските", за техникуми по металообработване.
 А и за дребните детайли не ти е нужно толкова еластично длето - няма да го ползваш за лък я! Аз моите съм ги мъчил и със струговане на полистирол и плексиглас, където еластичните и термични натоварвания са доста големшки, и пак не са пострадали, освен че се затъпяват бързо.


Титла: Инструменти,техники и тактики при изработка на лули,аксесоари и други подобни.
Публикувано от: pinhead в Април 01, 2014, 11:30:26
Ба, за простата стомана един магнит върши перфектна работа. А като почнат искри да излизат, начи гориш въглерода и трябва да фъргаш парчето...


Титла: Инструменти,техники и тактики при изработка на лули,аксесоари и други подобни.
Публикувано от: rusen plovdiv в Април 01, 2014, 01:19:22
Бе то за цветовете на закалката и искрите ,и разкаляването е ясно . Въпроса е как от пила да си направя длето за струга за дърво, без да се страхувам ,че ако захапе евентуапно ,парче от острието няма да ми се забие в вратната , юголарна вена .Тоест , как да направим мартензита по еластичен и по близък до стомана 50 55 примерно. Иначе от ножове за абрихт , планя SSH и аз имам страшни длета ,със заварена дръжка .
Има бая материали във чуждите ууд търнинг сайтове и форуми ,и във ножарските .Обаче , понеже не съм го правил , да закалявам неща , с изключение на центъра са стругчето си и 2  3 други от ш калибрована стомана . Иначе длета имам купешки много , стават да си чистиш боята от старите мебели , или да работиш около 1.5 минути докато се затъпят . Имам и някое на Гуевски , добри са ама и цените също . И то съм ги взимал от разпродажби. Малки длетца имам и аз много за лазлични детайли.  Въпроса е , дали някой във форума е по запознат , на практика със отвръщането и закалките , примерно да го е работил на практика . Щото на теория и аз мога 3  4 листа да напиша , ама като пуснеш машината на 2000 оборота , трябва да си сигурен , че някой чеп , няма да те препарира или простреля с парче от твоето длето , което държи ръб , или острие ама е чупливо .
Както има и длета , които са прекалено еластични , и понеже се огъват , захапват постоянно детайла - те са си за дърворезба .
И аз имам 30  40 длета ама 5  6 само дето аз съм ги правил и 4  5 Манесмански стават горе долу за струга , ама работиш примерно 5 мин и точиш пак . И то със увеличен почти двойно градус на острието . Защото самоделно направеното длето реже невероятно и прави чудеса , а изтъпяващото се ти вади нервите , кърти , усуква и прецаква детайла . Пък висококо качество длета ,не се внасят , или ако поръчаш цената е много качествена и тя .
Така саморъчно изработения инструмент , остава най доброто и икономично решение , за ситуацията .
Лошото е , че само прави стават от пилите , само 1 2 имам от маси - точиларки за ножове , със профил маникюр или така наречените Длета за груба работа . Също ги наричат и Боул Гауджес - длета за купи - става въпрос за голямо , масивно , дълго длето за първоначална обработка на детайла или заготовката . Режещите също са трудни за направа , само изглеждат на пръв поглед лесни . Обаче ако искаш да направиш втулка от некво дърво , и да я отрежеш чисто , без да я крътнеш или да я овъглиш - това вече иска професионален инструмент . Особено , ако е по -голям диаметъра на работа .Или си я издълбал преди това и искаш да я резнеш цяла от 1 път , а не на 3 път .  
Та няма да е лошо да отворим една тема някъде ,Инструменти примерно , където мераклий и хобисти , пък и майсторите да обсъждат относно материали , инструменти ,машини .Понеже доста от нас си работят постоянно нещо в къщи - лули , ножове , поставки темпери и много други неща , поне да не спамим темите и да си споделяме опита един с друг .Не за друго ами да не го научаваме по трудния начин .


Титла: Re: Инструменти,техники и тактики при изработка на лули,аксесоари и други подобни.
Публикувано от: getzpipes в Април 04, 2014, 12:49:40
Само да добавя - заточването на длетата е естествено и задължително при струговане! Нема такъв филм да свършиш работа с тъп ивструмент. А относно трошенето на длета от пили при струговане - аз лично ползвам такива от много години, и досега не ми се е случвало да се счупи длето - чупи се дървото или ебонита или акрила. Освен това струговам на ниски обороти - вероятността от грешка е по-малка и е по-безопасно, също така по-бавно се загрява обработваемият материал. Е, и по-бавно става работата, хехехехе


Титла: Re: Инструменти,техники и тактики при изработка на лули,аксесоари и други подобни.
Публикувано от: rusen plovdiv в Април 04, 2014, 03:22:32
Усетих номера със по бавните обороти , но все пак от 2 месеца имам стругче и в началото хапеше доста . Сега скоро не ми се е случвало. Явно нещата си идват с практиката .


Титла: Re: Инструменти,техники и тактики при изработка на лули,аксесоари и други подобни.
Публикувано от: Вехтия в Април 04, 2014, 10:11:34
 Това - с оборотите, верно забравихме да го споменем.
 Прав е Гец - всеки материал си иска оборотите, а че и стъпката на подаване. А най-голямо дътво съм чл с гумени детайли !! Докато намеря оборотите, а че и верния ъгъл на атака.... Майко мила! :P
 И едно много коварно нещо; при пластични материали - положителен ъгъл атакуващия ръб - никс ! Още имам белег от шев на ръката.
 Направи ми впечатление, разсъждението за чеповете; че те са най-прекрасни за струговане - плътен, нецеплив материал. Само да не са от тези, дето са отделени от основния материал. Тогава самите те са склонни да отлетят на юг със прелетните фтички. ;D

А впрочем - какво ти е стругчето Русене - дърводелско ( с опора за ръчно водене на длетото ), или металджийско (със автоматично подаване на ножовия захват /супорта/ )?
 Нож можеш да счупиш само ако подаването е с по-голяма стъпка, или дълбочината на рязане е прекалено голяма. Даже и да не строшиш ножа, в тези случаи ще получиш грубо обработена повърхност, или ексцентричен детайл - заради вибрациите. Всичко е въпрос на "експириънс" - първо изяждаш лайното ( пардоне моа ) , а после започваш да се наслаждаваш на богатия послевкус. :D


Титла: Re: Инструменти,техники и тактики при изработка на лули,аксесоари и други подобни.
Публикувано от: rusen plovdiv в Април 05, 2014, 12:09:44
Абе стругчето ми е дърводелско , аз съм си го сглабял , и няма високи обороти . Има и поставка за длетото , има и кръстато суппортче със ножодържач . Обаче поради големите луфтове на супорта понякога захапва ножа , като работя със супорта . Ако го уплътня със пластини ще стане , ама нямам време , и си работя ръчно с длета . По готино ми е . Като посъбера пари ще си взема едно универсално , малко стругче и един мини банциг . А и няма универсал ,а един патронник ф20 и една плантшайба с челюсти , която си направих на С 11 на работата . Тя хваща кубчета дърво и пръчки полиацетал или акрил примерно .  ;D ;D ;DТо аз го направих да се науча, и да си работя лулички на него , така за кеф и понеже не вади пари ,го сглобих и работи много добре за правена машинка . Има си център ,с патронник за качване . Имам си много дребни прикачни и нструменти . Ако ссе подобри работата и посъбера пари , въпрос на време е да си взема нещо по така . Идеята за това стругче ми дойде от внучката на един от пионерите на пайпмейкинга ваъв датската школа - Нана Иварсон ,тя работи със подобен тип стар струг и прави невероятни лулички . Някой идей и планове свалих от Практикал машинист - форума и нета . А до нас имам познат със пункт за изкупуване на скрап ,и каквото ми трябва като инструмент или части си го свалям от машините там - ел. двигатели , части за 1 лв килото . Лошото е че моторчето е слабо и на по ниските обороти дава сила , ама на по високите няма сила . Сега съм си намерил чисто нов руски мотор 1 киловат ,и сега като си намеря и 2 стъпаловидни ,конусни ремъчни шайби за различни скорости , ще стане по така .Намеря шайби или материал да си ги врътна на С 11 . Ама всичко си е пари , пък не съм много сигурен , че да влагаш пари в непрофесионална ,правена машина е разумно . По добре да си купя нова .
Не дават на изплащане вече, без трудов договор ,иначе да съм взел нещо добро досега .
Ама то хубавите машини са за професионалистите , като си аматьор и не разчиташ сериозно на него, и това стругче върши работа . То важното е качеството на продукта , който правиш .
За мен сега едно банцигче , ще е много по полезно . За да си режа дърво за заготовки , или да си правя заготовки за струговане от разлечни дървета , екзотични и декоративни . Има модели на Райдер и на Ейнхел по 250 лв .
Обаче понеже сега съм почти без работа и гледам бащата сам , той е на 88 та нямам много възможности . Даже преди месец пералнята се развали и сега събирам за нова . Та машините ще са след пералнята . Ха ха ха
Мечти в далечно бъдеще - може би , ако има възможност , някой слънчев ден , при благоприятни условия и първа възможност . Така се успокоявам и аз . Ама ще си довърша аз работилничката . Половината неща ги имам .
А машини за работа имам по приятели , ама е някак си чергарско - носиш материала и си го работиш там и после си го връщаш в къщи .  :-\


Титла: Re: Инструменти,техники и тактики при изработка на лули,аксесоари и други подобни.
Публикувано от: Вехтия в Април 07, 2014, 10:17:32
 А-а-а-а! Ясно откъде е "хапането" - заради луфта, материалът се качва върху ножа. Това е неприятно. Луфтът е най-големият враг на майстора.
 А "универсалът" е нещо незаменимо при цилиндричните заготовки - "фи"-та от полимери и цветни метали, а преди - когато работехме с един приятел мебели - не се бавехме със сваляне на това нещо, за да закрепим друг захват. Хващахме план-шайбата направо в него.
 Но относно високите обороти - незаменими са при дървото! Тогава става най-прецизното струговане. Е, важно е и регулирането на стъпката на ножа.
 А за задвижване на полир-шайбите и прочие шлайфащи инсрументи - добър вариант е двигател от автоматична пералня. Има възможност за регулиране на обороти и реверс.


Титла: Re: Инструменти,техники и тактики при изработка на лули,аксесоари и други подобни.
Публикувано от: Вехтия в Октомври 28, 2014, 11:54:52
 Сетих се за един материал, който от десетилетия се ползува за миниатюрни длетца.
Става въпрос за т. нар. "игларска стомана", или "губеркова". Това са калибровани, малоразмерни "фи"-та, с висока твърдост, но и еластични донякъде. Ползват се в производството на шевни игли, откъдето идва и името им.
 Ако такива не се намират, отиваш в магазинче за сарашки и обущарски стоки, и купуваш от най-големите изтеглящи игли. От тези, дето се ползуват със цангов държач. Режеш върха и заточваш както си щеш. Стават длета от 1 мм до 3 мм. Ако търпеливо ги изковеш на горещо, можеш да докараш тънки остриета до 4 мм ширина - за гравьорска работа.
 Не е за хора без търпение. :D