PipeZone PipeZone
Март 29, 2024, 05:09:43 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини: SMF - Just Installed!
 
   Заглавна Страница   Помощ Търси Вход Регистрирай  
Страници: [1]
  Изпечатай  
Автор Тема: Нарязване на тютюна  (Прочетена 31892 пъти)
Dark
Administrator
Full Member
*****
Публикации: 122



Ел. поща
« -: Февруари 28, 2009, 08:14:24 »

Ready Rubbed

Основната част от произвежданите днес и достъпни за масовата публика тютюни( тоест популярни и по- евтини) са във формата Ready Rubbed. Това означава, че пресованият тютюн е нарязан на късчета и размачкан – това от една страна улеснява пълненето на лулата, особено важно за начинаещите пушачи,  а от друга лишава по- опитните им събратя от възможността да проявят въображението си. Присъдата на пазара е еднозначна и не подлежи на обжалване- масовият  потребител предпочита предварително подготвения тютюн, без необходимост от сложно пълнене на лулата. Тук може да използваме аналогията с кафето на зърна и предварително смляното- последното стабилно е окупирало пазара, макар истинските ценители да предпочитат сами да пекат и смилат кафеените зърна.

Mixture

Важно е да помним, че пушим основно тютюневи смеси, в които блендерът включва от десет до тридесет  вида базисни тютюни. И тъй като преди смесването е необходимо тютюните да се нарежат, става очевидна нуждата от унифициране на начините на нарязване. Въпреки това, пак се налага доразмесване на по- сложните смеси преди пълнене на лулата, затова и е необходимо това нарязване тип Mixture – при което различните тютюни се нарязват по различен начин, с цел да се уеднакви скоростта на горене на отделните съставки.
Съществуват множество различни начини на нарязване на тютюна за лула. Ето част от най- разпространените:
 
Loose cut
(свободно нарязване)

Тютюнът, предназначен за такова нарязване,  се отделя от общата маса на достатъчно ранен етап – когато другите тютюни се обработват с преса, а тук веднага се прилага следващият метод на обработка- Casing – в специален барабан се насища с разнообразни натурални добавки, които подчертават неговия вкус и аромат. Следва отлежаване (то отнема  различно време – в зависимост от сорта тютюн и свойствата на приготвяната смес) и тютюневите листа попадат в режещата машина, където се нарязват на лентички с ширина 1,8 мм. Така нарязан, тютюнът става удобен за пълнене и смесване с други тютюни, като позволява сместа да гори максимално равномерно.

Plug

Всяка пресована тютюнева смес добива формата Plug – пластини с дебелина 3-4 см. Важно е да се отбележи, че целта на пресоването е не само удобно съхранение и транспорт, а главно придаването на определени мкусови качества. След първичната обработка тютюневите листа се поставят под пресата за минимум три часа, при налягане 55 тона. В резултат купчината тютюн, висока един метър, се смалява до пластина с дебелина 3-4 см. Така получените брикети се  поставят под друга преса, където престояват няколко седмици при определена температура и влажност. Този начин на обработка прави тютюна лесен и удобен за съхранение и транспортиране, затова е бил много популярен през древността. При необходимост пушачът отрязвал от плочата нужното количество тютюн и го раздробявал според собствените си предпочитания и вкус.
Междувременно през ХХ век животът ставал все по- забързан и ентусиастите, готови да пилят брикети  с размер кубичен метър, ставали все по- малко.Необходим бил тютюн, максимално готов за пушене. Един от първите методи за получаване на тютюн, отговарящ на новите изисквания, се оказало нарязването по типа Flake.

Flake

Flake, или люспи, парцалчета – е общото название на внушителна по численост група тютюни. Flake cut  е английско изобретение, преминало проверката на времето и пазара. Най- общо през стадия flake преминават много тютюни, които после получават оригиналните си имена, а просто « Flake » остават малко от тях. Flake представлява пластинки с дебелина 1-1,5 мм, които се получават чрез нарязване на плочки пресован тютюн. Освен че е удобен за съхранение и транспортиране, пресоването на тютюна преследва  и друга цел: Flake гори по- бавно и не толкова горещо, което дава «хладен» дим. Именно затова Flake се добавя в много тютюневи смеси.

Flake Cut

Един от синонимите на нарязването Flake е Navy Cut: британските моряци взимали със себе си цели тютюневи брикети и при необходимост сами си режели от тях пластинки. Всичко това, разбира се, изисквало от пушача определена школовка: нали си  представяте доколко в условията на далечно плаване моряците са носели със себе си специална дъсчица и нож за тютюн.

Cut рlug е още един метод за нарязване на пресован тютюн. Негови откриватели са англичаните. В наши дни е трудно да се намери ненарязан тютюн във формата на Plug.  Тютюните под формата на  Flake cut (широки тънки пластини) дават повече възможности за творчество. Нетърпеливите или неопитни любители разтрошават и мачкатс пръсти тютюневите пластини, след което натъпкват лулата си по начина, който пушат Ready rubbed; изкушените пушат Flake cut цели. Правилното пълнене на лула с този тютюн е трудно- на тази манипулация са посветени много статии и ръководства. Смята се, че за този тютюн са подходящи лулите с широка чаша. Пушенето също не е лесно, но, по думите на пушачите с опит, си заслужава.


Друг начин на нарязване на тютюна Flake се нарича Cube cut. За тази цел пресованият тютюн се нарязва на пластини с дебелина 3-5 мм, а те, на свой ред, се разрязват напречно, за да се получат равни кубчета. Основно така се обработвът тютюните бърли, но всяко правило има изключенията си. По отношение на размерите на кубчетата мненията са различни, но специалистите смятат, че традиционният Cube cut трябва да има страни от по 5 мм. Ако са по- малки, вече получаваме Granulated, гранулированият тютюн, който е особено популярен в Северна Америка. От друга страна, в последните години се наблюдава тенденцията да се назовават «гранулирани» всички тютюни на кубчета, независимо от размера.
 
Twist


Twist, наричан също Bogie, Pigtail или Rope («връвчица»), е един от архаичните и в същото време безупречни от естетическа гледна точка способи за нарязване. Тук дори терминът нарязване се използва достатъчно условно, това са тютюни от типа рулетка. Приготвянето на подобна смес е продължителен и скъп процес, в който има елементи от производството на пури: тютюневите листа от различните сортове се подреждат по съответния начин, навиват се и се обвиват със специален покривен лист. Оставят се да престоят по този начин известно време .

Произходът на този вид тютюн е твърде екзотичен: първоначално той служел за дъвчене, а не за пушене. Заслугата за изобретяването на подобно нарязване принадлежи на английските мореплаватели – както, впрочем и на много други интересни явления в света на тютюна. Това е тютюнът на  артилеристите; пушенето на корабите, произведени от дърво, било рисковано заради опасността от пожари, а около барутните погреби- чисто безразсъдство. Организмът на морските вълци обаче се нуждаел от никотин и така бил намерен изход- тютюнът се усуквал на връвчици и дълго се изкисвал. След това той ставал за дъвчене.

Идеята била охотно приета от английските миньори: както е известно, да пушиш в мината е също толкова опасно, колкото и на барутна палуба. Спускайки се в тунелите, миньорите взимали със себе си запас от този тютюн, свит на кълбо подобно на корабно въже.

Тютюните, произведени по този начин, са много силни, в пъти превъзхождащи всички популярни смеси с друг вид нарязване. Не случайно един от най- известните британски производители, чието предприятие датира от края на XVIII век, не желаейки да загуби своите клиенти (в буквалния смисъл на думата!) грижливо подчертава в анотацията, че този тютюн не е за пушене от хора със слабо сърце…

В наши дни са променени както начинът на употреба, така и качествата на тютюна, нарязан по метода Twist. Той е с все така изразен и наситен вкус. Тютюневите «връвчици»  с различна дебелина се приготвят с добавяне на масла, което им придава еластичност; още от това става ясно, че да пушиш подобен тютюн изобщо не е просто. Въпреки всичко тютюните Twist се произвеждат и до ден днешен и броят на феновете на това нарязване остава неизменен в продължение на десетилетия.
 

Curly Cut

Съществуват още няколко разновидности, производни на метода Twist. Това са Curly cut и Spun cut. Тютюневата смес се завива във вид на «руло» с дебелина 1-3 см, отлежава известно време и се нарязва на резенчета с формата на монета (оттук и общото название – Coins- монети). Да напълниш лулата си с подобни «монети» не е  просто, но винаги е ефектно и приятно. За съжаление, много любители (както и производители) бъркат Twist и Curly cut, но опитните пушачи знаят истината.


Birds eye
( нарязване птиче око )

Един от оригиналните начини на  нарязване на тютюна е « птиче око », или Birds еye. Този метод се споменава и в един от разказите на Конан Дойл. Тютюнът се приготвя и нарязва по начина Curly Cut, след това частично се размачква. В резултат в масата размачкан тютюн остават «монетки»  с диаметър 0,5-0,7 см, напомнящи птиче око …


Ribbon cut
( лентовидно нарязване)

За получаването на дълги равномерни ленти от тютюневите листа обикновено се използват машини като показаните в енциклопедията на Брокхауз и Ефрон. Рязането е по дължина, а главното е ширината на лентата. Лентата тютюн лесно се натъпква и гори добре, а и задържа влага в сравнение със свободното нарязване. Важно е също така, че при това нарязване тютюните лесно се смесват- не случайно този тип нарязване е в основата на много английски смеси и е останало в употреба повече от два века.

Shag

Изучаването на генезиса на един или друг метод на нарязване на тютюна напомня труда на палеон¬толога. Търсенето на липсващите звена и еволюционни разклонения, отхвърлянетона лъжливи доказателства и обстоятелства, които водят в задънена улица...Съдейки по всичко, именно от Ribbon cut води началото си цяла група методи на нарязване на тютюна, прилагани в различните епохи и до ден днешен за цигарите. Има тютюни за ръчно свиване на цигари (продават се под логото Roll your own!), за практически забравените днес  «пуретки» и, накрая – за цигарите промишлено производство. Всичко зависи от ширината на лентата. Ако класическият Ribbon с ширина до 2 мм не е много подходящ за пълнеж на ръчно свити цигари, то значително по- тесният Shag или Fine cut вече можем да назовем пъровобраз на съвременния тютюн за цигари. Днес Shag се счита за тютюнът с най- фино нарязване (ширината на лентата  понякога достига ювелирни стойности – до 0,5 мм) и той се пуши само в най- малките лули. По- рано, до средата на XX век, под това название се продават тютюни с по- грубо нарязване.

Междинно положение по отношение на традиционните ленти и Shag заема т. нар.  нарязване Medium cut, или Fine medium cut. Той широко се използва при лулите за тютюн, както и при тютюна за цигари. Много любители смятат, че точно това нарязване- малко по- тясно от стандартния Ribbon, но доста по- широко от обикновения Shag – е универсално и балансирано.

Особено важно е да споменем т.  нар. художествено нарязване, известно като Wild cut, Exotic cut, Hand cut. От техническа гледна точка всичко е много просто: това нарязване е на базата на неравномерно широка лента тютюн. Той се прилага в смесите и има естетичска стойност- тютюните от различен вид и цвят, нарязане различно, изглеждат особено красиво и в кутията, и в лулата. Разбира се, има и друга причина за просъществуването на този метод- точно така са били нарязвани висококачествените тютюни преди- ръчно, от прочути майстори, без участието на машина.


Crumble Cake

Американците,  които са склонни да свеждат всяка операция до две елементарни движения и са верни на идеята за fast food, усъвършенстват тютюните Flake. Пластинките пресован тютюн се подреждат на купчина и се нарязват напречно с ширина 1-1,5 мм. Така получената маса тютюневи кубчета се пресова отново и отново се нарязва на пластини. В резултат се получава ситно скълцан тютюн, който са разпада на дребни фракции при минимално усилие…

При избора на нов вид тютюн се ръководете от общото просто правило- ако сте начинаещ, избирайте смеси с просто, удобно нарязване (Mixture, Ready rubbed, Loose cut), иначе рискувате завинаги да загубите желанието да вземете лула в ръка. Ако сте напреднал, можете да си позволите експерименти с тютюни със сложно нарязване-
Flake, Plug, Twist…


« Последна редакция: Февруари 28, 2009, 08:16:29 от Dark » Активен

''...Ала никога повече е много време...''
didoval
Гост
« Отговор #1 -: Април 17, 2009, 06:21:49 »

А това как е нарязан тютюна, влияе ли на температурата на горене?
Аз смятам, че да, защото видът на нарязване може би влияе на скоростта на горене.
Ами различната степен на изсъхване, дали и тя оказва влияние на температурата на горене на тютюна?
Ще се радвам да разбера, какво мислите и вие.
Активен
ozzy
Administrator
Hero Member
*****
Публикации: 1340



« Отговор #2 -: Април 27, 2009, 12:22:51 »

Определено влияе,но не в такава степен.Сместа,която пуша в момента,е между флейк и риббън.Поведението й е нормално.Сам съм смесвал други видове,и също не съм имал проблем.Може би влияят пропорциите.
Активен

Самоубийствено живота си живеем...А.Германов
getzpipes
Sr. Member
****
Публикации: 440



WWW Ел. поща
« Отговор #3 -: Април 30, 2009, 12:36:34 »

На горенето не влияе пряко, но всъщност най-вече зависи в каква лула се пуши - има тютюни, нарязани по определен начин, които не горят добре в малка до средна лула например. Всьщност на температурата влияе най-вече влажността на тютюна - не оставяйте тютюна си да изсъхне!!!
Активен

ozzy
Administrator
Hero Member
*****
Публикации: 1340



« Отговор #4 -: Декември 27, 2010, 10:34:11 »

Принципно съм съгласен с Гец,но в новоотворените  пакети и кутии тютюна е доста влажничък.Желателно е дозата за пушене да се остави да поизпръхне малко,без да се изсушава много.За лулите е прав-примерно флейк се пуши най-добре в лули с големи чашки.
« Последна редакция: Декември 27, 2010, 10:36:23 от ozzy » Активен

Самоубийствено живота си живеем...А.Германов
Страници: [1]
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.17 | SMF © 2006-2008, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!