PipeZone PipeZone
Април 18, 2024, 07:43:26 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини: SMF - Just Installed!
 
   Заглавна Страница   Помощ Търси Вход Регистрирай  
Страници: [1]
  Изпечатай  
Автор Тема: Базисни видове тютюн  (Прочетена 10674 пъти)
Dark
Administrator
Full Member
*****
Публикации: 122



Ел. поща
« -: Май 04, 2009, 01:27:29 »

Virginia- вирджиния обикновено е сортът, който преобладава в една смес. Въпреки че има доста видове вирджиния, от които да се избира- например светла (bright VA), узряла (matured VA), stoved VA, общо взето, колкото по- светъл е цветът, толкова по- остър,  силен аромат има тютюнът, докато по- тъмната вирджиния придава по- дълбоки, богати нотки. Необработените тютюни от този сорт горчат и щипят на езика, докато stoved VA's дразни доста по- слабо.

Burley- бърли, подобно на вирджиния, е добър базисен тютюн. Той не сладни сам по себе си, но е относително негорчив. Бърли е тютюн, който не трябва да доминира в никакъв случай, затова се използва пестеливо. The "Burley Curse" - проклятието на Бърли- се отнася за способността на този тютюн да подтиска всички други тютюни в една смес. Подчертано ореховият му вкус е донякъде скучен, затова често го ароматизират допълнително.

Cavendish- кавендиш  е група различни тютюни, които обикновено са подсладени, обработени и пресовани. Необработеният черен кавендиш (black cavendish) например се произвежда от сорта  Kentucky Green River burley, към който е добавена захар, обработен е на пара и чрез изпичане, което му придава специфичен аромат на карамел. В смесите кавендиш се използва пестеливо, за придаване на плътност или аромат. Когато се цели получаването на сладък тютюн, той може да е основата. Съчетава се особено добре с латакия.

 Perique- перик е „тютюн- подправка” с ясно доловим пиперлив вкус. Произвеждан основно в Луизиана от различни сортове тютюн  и обработван в собствения му сок, тай придава характер на вирджиниевата смес, а също и смекчава голяма част от горчивината й. Ако сместа не е чиста VA/Perique blend, той би трябвало да се включи само до степента, в която присъствието му започва да се долавя. Ако сместа е обичайна  VA/Perique blend, е допустимо да присъства в по- висок процент, като 10%обикновено е напълно достатъчно.

Latakia-латакия  е турски тютюн, ароматизиран чрез опушване. Сирийската латакия е силна и ярка, докато кипърската е по- мека и дълбока. Това е също тютюн- подправка, който се нуждае от стабилна основа. Смес с 50 % латакия спокойно може да бъде наречена „тежка латакиева смес”. Здравият разум съветва в общия случай да се ползва повече сирийската, отколкото кипърската латакия.

Oriental-ориенталски тютюн  е също тютюн- подправка от източното Средиземноморие- Гърция, Турция. Отделните видове са получили имената си от градовете и регионите, откъдето произхождат- Yenidje, Smyrna, Samsun, Izmir, Drama, Xanthe. Отчасти сроден с латакия, ориенталският тютюн е пикантен и сладък. Този тютюн е основно смес, като дори в случаите, когато има етикет с името на конкретен сорт, например basma, всъщност става въпрос за основната съставка. Тютюневото растение се отличава по своите малки листа. Крайният продукт е със силен аромат  и варира по цвят от жълт до кафяв.
Турският (или ориенталски) тютюн често се ползва за корекция на общото излъчване на една латакиева смес. Отново, ако съдържанието му е 50%, сместа е "heavy Oriental".
Ориенталските тютюни са основната съставка на английските смеси, заедно с латакия, която сама по себе си е също ориенталски тютюн, обработен чрез опушване.

Maryland- Мериленд и Carolina cе считат за тютюни- пълнители, придаващи плътност на смес на основата на вирджиния или бърли. Те не са ясно различими, но могат да се ползват за намаляване на щипенето на езика.
Активен

''...Ала никога повече е много време...''
Страници: [1]
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.17 | SMF © 2006-2008, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!