Dark
|
|
« -: Май 04, 2009, 02:28:48 » |
|
Предлагам тук всеки, който е експериментирал и има желание, да сподели опита си- бил той положителен или отрицателен Цитираното по- долу открих в един американски сайт, посветен на смесването и обработката на тютюни: "Има две основни неща, които можете да направите с тютюна в домашни условия: stoving(което всъщност е готвене ) и компресиране. За да „сготвите” вашия тютюн, трябва да го овлажните леко и да го поставите във фурната или, за предпочитане, в глинен съд, на най- ниската възможна температура. Вариантът с глинената делва е за предпочитане, защото така можете и да го изнесете навън- полезно с оглед неприятната миризма, която ще се излъчва от тютюна. И в двата случая постоянното разбъркване е много важно. Така ще намалите горчивината на езика, типична за вирджинските тютюни, ще подсилите и смекчите аромата на сместа. За да компресирате тютюна, ще ви е необходима преса или проста щипка и две парчета дърво. Ако завиете малко от тютюна във восъчна хартия и я защипете между двете парчета дърво с помощта на щипците, след няколко дни ще имате компресиран тютюн. Този процес обогатява аромата и дълбочината на вкуса. Компресия не се прилага единствено на ароматизираните тютюни, защото ще се развалят поради наличието на допълнителни примеси от течността, в която са били киснати. Съхранението на вашите смеси трябва да става в буркани с капачка на винт или О- образен гумен пръстен. Оставете ги да отлежават минимум два месеца."
|
|
|
Активен
|
''...Ала никога повече е много време...''
|
|
|
didoval
Гост
|
|
« Отговор #1 -: Май 05, 2009, 07:30:43 » |
|
При сготвянето, трябва ли тютюна да е изсъхнал или пък суров. И значи ли, че е най - добре да го сложа в гювечето на жената и да го пъхна в хладилника, за да постигна "най- ниската възможна температура" ?
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Dark
|
|
« Отговор #2 -: Януари 10, 2010, 06:23:03 » |
|
На най- ниската възможна температура очевидно се отнася за фурната, а не хладилника. А тютюнът трябва да не е сух.
|
|
|
Активен
|
''...Ала никога повече е много време...''
|
|
|
ozzy
|
|
« Отговор #3 -: Януари 10, 2012, 09:48:44 » |
|
Явно темата буди интерес,въпреки мълчанието тук.При тези цени на тютюневите изделия,явно има алтернатива. Ето едно клипче,което дава основни насоки за обработката на тютюн в домашни условия. http://www.youtube.com/watch?v=wL4gruuv_HM
|
|
|
Активен
|
Самоубийствено живота си живеем...А.Германов
|
|
|
|
Вехтия
|
|
« Отговор #5 -: Март 20, 2014, 01:16:58 » |
|
Дотук - добре. Може би трябва да се каже нещо и за набавянето на суровината - у нас това е малко по-сложно. Казвам го, имайки предвид изобретателността на нашенеца, когиж реши да те "изработи". Може би, за добро начало трябва човек самокрачно и собствено-моторно да обиколи селата, където се реди тутунь и да си подбере някакво количество. След което да довърши сам, на подходящо място ,процеса по сушене. За което, определено ще е нужен някакъв "стартов пакет" от информация и знания. Иначе, не виждам някакви по-особени умения и инвентар, нужни за осъществяване на финалния процес, според видеото.
|
|
|
Активен
|
"Beware the Devil Woman - she's gonna get you from behind ! "
|
|
|
balkan boy
|
|
« Отговор #6 -: Март 20, 2014, 01:31:54 » |
|
Дотук - добре. Може би трябва да се каже нещо и за набавянето на суровината - у нас това е малко по-сложно. Казвам го, имайки предвид изобретателността на нашенеца, когиж реши да те "изработи". Може би, за добро начало трябва човек самокрачно и собствено-моторно да обиколи селата, където се реди тутунь и да си подбере някакво количество. След което да довърши сам, на подходящо място ,процеса по сушене. За което, определено ще е нужен някакъв "стартов пакет" от информация и знания. Иначе, не виждам някакви по-особени умения и инвентар, нужни за осъществяване на финалния процес, според видеото.
Колега, това хубаво, ама къде в БГ ще намериш Вирджиния? То има по места, ама какво й е качеството, не става ясно. А знаем че без Вирджиния нищо не става. Иначе ориенталци бол, ама те са за мирис, вирджинията е главно. Казват че и бърли се садело в БГ, ама къде и какво, и това не е ясно. Имай предвид че повече от 90% от тутуна у нас е ориентален.
|
|
|
Активен
|
Бриара е за гъзария,кочана е за кеф.!
|
|
|
rusen plovdiv
|
|
« Отговор #7 -: Март 20, 2014, 04:54:57 » |
|
Сигурно е така ама последните 3 4 години много хора сеят повече Вирджиния и после я режат и продават за цигари със пълнещите машинки . На нашия пазар примерно продават златна и червена вирджиния по 12 15 лв килото само че е нарязана като за цигари . Ако им кажа да донесат един чувал на листа ще донесат ама то от производителя 1 качество е 5 лева килото а циганите не знаеш какво качество ще ти донесат за 15 и то цял чувал . Иначе тази нарязаната е доста прилично качество , аз я задушавам на пара и смесвам с червената 50 на 50 . става доста по добър тютюн от повечето ароматици тука и е без химий вътре . Е не е нейви флейк или 3 нънс ама като за 15 лева килото е невероятен Ако се намери по добро качество тютюн и да се кейсва , напари и пресова на големи кейкове със маслен крик и да се остави стегнато да отлежава може и да изкара вкус ама сега експериментирам по въпроса . Кво пък тея тютюни на Гавит и Макклеланд и купешките хора са ги правили нали , иска се хубава суровина , правилна обработка и време за зреене мисля че беше технологичния термин . Или така ми каза моя приятел дето ходя с него на лов , той е работил в тютюневата 30 години , познава повечето технолози там . Та не са извънземна работа хора като нас са ги правили , и то с доста по малко усърдие от нас примерно . То и титаник е бил правен от специалисти ама потъна а пък ноевия ковчег - от аматьор ама ...
|
|
|
Активен
|
|
|
|
balkan boy
|
|
« Отговор #8 -: Март 20, 2014, 05:01:19 » |
|
|
|
|
Активен
|
Бриара е за гъзария,кочана е за кеф.!
|
|
|
|
Вехтия
|
|
« Отговор #10 -: Март 21, 2014, 05:03:09 » |
|
Точно миналото лято, с изненада установих, че по моя край ( Старо - Новозагорско ) Пак са се появили насаждения с "Вирджиния". Не бяха кой-знае какви масиви, но ги има. А там, мисля климатът е добър за целта. А за пресоване - не ти е нужен чак хидравличен крик. Една качествена дърводелска стяга дава достатъчно налягане - представа нямаш колко са мощни ! Другият много прост и свръх гениален начин е стария номер с усуканото въже - мачка и слонски топки!
|
|
« Последна редакция: Март 21, 2014, 05:07:29 от Вехтия »
|
Активен
|
"Beware the Devil Woman - she's gonna get you from behind ! "
|
|
|
rusen plovdiv
|
|
« Отговор #11 -: Април 14, 2014, 05:23:02 » |
|
https://www.youtube.com/watch?v=iV14JYNftEMКак чичо Пърси , пионер на Перика , прави най добрия Сейнт Джеймс перик . Просто мокри листата на бърлито , слагат във бъчви , и му изстискват душата после . 3.5 тона налягане за поне 6 месеца до около година . Анаеробна ферментация , даваща сила , никотин и невероятна палитра от аромати на най невероятния тютюн - Перика .
|
|
|
Активен
|
|
|
|
|