ozzy
|
|
« Отговор #45 -: Май 02, 2013, 09:14:23 » |
|
:)Ща не ща,тук ще има продуктово позициониране.Някаква анонимна запалка,с лого на известна фирма.В помещение пали добре.Става,но предпочитам да не я използвам.Подарък от колега.
|
|
|
Активен
|
Самоубийствено живота си живеем...А.Германов
|
|
|
ozzy
|
|
« Отговор #46 -: Май 02, 2013, 09:20:57 » |
|
Последно попълнение-възстанових един отличен японски WIN.Пипнати запалки-до последния детайл.На времето баща ми имаше подобна(преди повече от 30 години).
|
|
|
Активен
|
Самоубийствено живота си живеем...А.Германов
|
|
|
Вехтия
|
|
« Отговор #47 -: Април 02, 2014, 01:31:47 » |
|
Аз си взех един "Жобон" - много удобен "мек" пламък. "Турбото" не го ползувам, пък и бързо излапва съдържанието на и без това малкия резервоар. Не знам колко ще живее, още повече като разбрах, че фирмата, чийто гаранционен талон намерих на дъното на кутията, отказвала да обслужва гаранцията. Засега работи - на последната сбирка бая здраво и се наложи да "поцъка".
|
|
|
Активен
|
"Beware the Devil Woman - she's gonna get you from behind ! "
|
|
|
тедо
Full Member
Публикации: 244
|
|
« Отговор #48 -: Април 02, 2014, 04:36:37 » |
|
... не знам - не знам , но запалка за палене на лула не ме кефи , друго си е аромата на kибритното дрЪвце като се омеша с натураления аромат на тутуня , то кво иначе - газове , пък недайсибоже - бензинови пари ..... . ...инак , турбото - добре , ако има ветрове , ама пък тоз усилен пламък дан подпали сами лулата , не тутуню .... знам ли .... разни ора - разни фкусове ....
|
|
« Последна редакция: Април 03, 2014, 06:25:22 от тедо »
|
Активен
|
|
|
|
POPЕYЕ
|
|
« Отговор #49 -: Април 02, 2014, 04:55:37 » |
|
А какво ще кажете за прахан, кремък и чакмак ? Трудоемко , но безотказно . А и рзпалената прахан дълго тлее в лулата .Имам такъв комплект и разбира се не е удобен за всекидневна употреба , не и в днешния забързан свят , но си заслужава човек да намери време и да го направи бавно и смислено ! Ей така , за кеф !
|
|
« Последна редакция: Април 02, 2014, 09:26:18 от ozzy »
|
Активен
|
|
|
|
balkan boy
|
|
« Отговор #50 -: Април 02, 2014, 05:36:21 » |
|
А какво ще кажете за прахан, кремък и чакмак ? Трудоемко , но безотказно . А и рзпалената прахан дълго тлее в лулата .Имам такъв комплект и разбира се не е удобен за всекидневна употреба , не и в днешния забързан свят , но си заслужава човек да намери време и да го направи бавно и смислено ! Ей така , за кеф !
Аз съм пробвал. Мъчение си е. Не че не кефи, ама требе много майсторлък за тая работа. И праханта да не е стояла на влажно.
|
|
|
Активен
|
Бриара е за гъзария,кочана е за кеф.!
|
|
|
rusen plovdiv
|
|
« Отговор #51 -: Април 02, 2014, 05:53:23 » |
|
Бе прахани мрахани , щуротики , клечици бронзовата епоха и плеистоцена . Едно Уйн -че като на Ози е най удобно и практично , за навън . А в къщи , кибритите за камина са невероятни , дето Балканбой ни открехна , направо страшни .Даже паля , притъпквам да слегне с темпера и пак паля спокооооойно с 1 клечка . И даже остава половината , та като я наостря да си изчистя зъбките след вечеря . Пусто сееелооо , мило село родно .
|
|
|
Активен
|
|
|
|
POPЕYЕ
|
|
« Отговор #52 -: Април 02, 2014, 06:40:15 » |
|
А какво ще кажете за прахан, кремък и чакмак ? Трудоемко , но безотказно . А и рзпалената прахан дълго тлее в лулата .Имам такъв комплект и разбира се не е удобен за всекидневна употреба , не и в днешния забързан свят , но си заслужава човек да намери време и да го направи бавно и смислено ! Ей така , за кеф !
Аз съм пробвал. Мъчение си е. Не че не кефи, ама требе много майсторлък за тая работа. И праханта да не е стояла на влажно. Хванал съм му цаката и от втория ,третия път паля . Праханта ако е приготвена правилно е като барут .Предполагам знаеш, кисне се във волска урина и после съхне . Някой да не вземе да пробва да я суши във фурната . Разводът му е сигурен.
|
|
|
Активен
|
|
|
|
balkan boy
|
|
« Отговор #53 -: Април 02, 2014, 06:46:21 » |
|
А какво ще кажете за прахан, кремък и чакмак ? Трудоемко , но безотказно . А и рзпалената прахан дълго тлее в лулата .Имам такъв комплект и разбира се не е удобен за всекидневна употреба , не и в днешния забързан свят , но си заслужава човек да намери време и да го направи бавно и смислено ! Ей така , за кеф !
Аз съм пробвал. Мъчение си е. Не че не кефи, ама требе много майсторлък за тая работа. И праханта да не е стояла на влажно. Хванал съм му цаката и от втория ,третия път паля . Праханта ако е приготвена правилно е като барут .Предполагам знаеш, кисне се във волска урина и после съхне . Някой да не вземе да пробва да я суши във фурната . Разводът му е сигурен. Колкото и да е суха праханта, остави я неколко месеца и после е мъчно. Не че не може да се запали, ама е мъка. Като е пресна обаче си става. Или да я оставиш малко на слънце, пак става на барут.
|
|
|
Активен
|
Бриара е за гъзария,кочана е за кеф.!
|
|
|
Вехтия
|
|
« Отговор #54 -: Април 02, 2014, 07:39:50 » |
|
Вярно, таби'етлийско си е. Само дето е сръткав процесът на приготвяне на праханта. По моя край я киснат във водата, с която е прана серливата вълна, като острижат овцете. Ле-е-е-е-еко е затруднително да пропътувам до място с овци, па и точно по времето за стригане... За кибрита съм съгласен. Ама преди не ми правеше такова впечатление миризмата на изгарящата главичка! Сега, като пробвам да запаля лула с кибрит, имам усещането щото цялото пъкло, со се рогатите се е изпърдяло ( пардон ! ) пред муцуната ми!
|
|
|
Активен
|
"Beware the Devil Woman - she's gonna get you from behind ! "
|
|
|
POPЕYЕ
|
|
« Отговор #55 -: Април 02, 2014, 09:24:04 » |
|
Колкото и да е суха праханта, остави я неколко месеца и после е мъчно. Не че не може да се запали, ама е мъка. Като е пресна обаче си става. Или да я оставиш малко на слънце, пак става на барут. [/quote]
Ами то си гъба и се съхранява като изсушена гъба .Сухо и проветриво място ! Има ли влага ,пие я на момента ! Също като мен хубава ракия !
|
|
|
Активен
|
|
|
|
rusen plovdiv
|
|
« Отговор #56 -: Април 03, 2014, 08:47:43 » |
|
Най готино , като седнеш на центъра ,на кафе и да си извадиш чакмака и кремъка , и отлежалата пърхутка от края на Креда ,или началото на Камбия още по гот , и не кисната във волска пи... урина , а във птеродактилска . Страшно направо , чукаш един час ,докато ти се отще да пушиш .После с лека , сконфузена усмивка , прикриваща неудобството , вадиш една запалка от 30 стотинки ,и за 10 секунди си готов . Ама иначе жените са луди по чакмаци и кремъци . Изпъква някак си , кроманьонската мъжественост . Пък и тая работа със новите технологий , и аз не я разбрах . Друго си е да запалиш огън със чакмака . То самата дума Чакмак си звучи наперено , като име на елитен разплоден коч ,от животновъден институт за расови животни . Та друго си е на Витошка със глинената лула и чакмака да си чаткаш , и като запалиш ,си вадиш клечица да си прехвърлиш огъня , щото от волската урина дава някак метален вкус на тютюнеца . Всичко си е супер , обаче като си сложа торбата с праханта и огнивото във джеба , и не остава место за кесията с табака . Трябва да внимаваш , само да не се изпотиш , щото праханката пие вода повече и от силика гел , и после паленето на лула става, като фитнес тренировка . Пък и трябва да внимаваш ,щото ако не си отработил движението със чакмака , може кремъка да ти свали кожата от кокалчетата на ръката . Абе супер е чакмака ,като се замисля , ако си гид във музея ,да показваш на хората как Хомо Еректус си е палил огън по пещерите / ако си Дарвинист естествено / . Обаче за традиционалисти има нова версия на чакмака - магнезиева пръчка и викат , даже зипо правят един вид, постоянен кибрит. Отвиваш капачката на резервоарчето и стоманената пръчица със мини фитилче накрая , вече накисната в запалима течност . Драсваш отстрани на магнезиевата пръчка и искрата пали ,като кибритче . Палиш си лулейшънчето и гасиш ,преди да я вкараш обратно във резервоара с бензина . Много е традиционно и леко - като кибрит ,ключодържател дето се закача на ключовете или колана на панталона . За джобния часовник ,особено хубав , си е гъзария вече , та този модерен чакмак ще си отива като аксесоар със джентълмена от 19 век , пък и жилетката с джобчета е перфектна за носене на Зипо кибритчето . http://www.silvia-kozmetik.com/catalog/product_info.php?products_id=668Линкче със нещо традиционно , но много сигурно и удобно .
|
|
« Последна редакция: Април 03, 2014, 08:52:36 от rusen plovdiv »
|
Активен
|
|
|
|
тедо
Full Member
Публикации: 244
|
|
« Отговор #57 -: Април 03, 2014, 09:53:30 » |
|
... ...................... пък недайсибоже - бензинови пари ..... . ...
.....мда ,тва по е за униези дет им викът , чи ся с бинзин ф химуглубиня .....
|
|
|
Активен
|
|
|
|
POPЕYЕ
|
|
« Отговор #58 -: Април 03, 2014, 01:01:07 » |
|
Табиетлъкът Руско не е достъпен за всеки . Ама ще се научиш ! Спокойно !
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Вехтия
|
|
« Отговор #59 -: Април 03, 2014, 10:55:29 » |
|
Ай, не се карайте! От мен да мине - старият пироман пак ша дава акъл: Сипваш връху тутуня неколко кристалчета KMnO4 ( калиев перманганат, р'ийш ли ) , после което капватш върху му глицерин. И чекаш, като преди туй се скриваш зад огнеупорна преграда!! Следва съсък, последван от сичкиот пламик на Велзевула! И лулата е запалена, ако не и пробита ! Предупреждение; Донт трай дисс ат хоме !! Ша ва бият! По манерката...
|
|
|
Активен
|
"Beware the Devil Woman - she's gonna get you from behind ! "
|
|
|
|