PipeZone PipeZone
Април 28, 2024, 09:05:49 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини: SMF - Just Installed!
 
   Заглавна Страница   Помощ Търси Вход Регистрирай  
Страници: [1]
  Изпечатай  
Автор Тема: G.L.Pease-Key Largo  (Прочетена 5147 пъти)
ozzy
Administrator
Hero Member
*****
Публикации: 1340



« -: Декември 06, 2009, 10:11:22 »

Червена вирджиния,ориенталски тютюни и латакия.Невероятна комбинация-мека и дълбока.Елексир за феновете на латакията.МНого,много добра смес-натрошен флейк,пълни се лесно,гори меко и плавно до края.



« Последна редакция: Февруари 07, 2013, 07:46:53 от ozzy » Активен

Самоубийствено живота си живеем...А.Германов
balkan boy
Hero Member
*****
Публикации: 1296



Ел. поща
« Отговор #1 -: Април 03, 2014, 10:47:27 »

На последното събрание се сдобих с една кутийка oт този тутун, един от редките на Гришата Пийз който не бех пушил до сега.

Един пич на когото не запомних името дойде с една торба тутуни, от някакъв негов приятел който имал сериозни проблеми с устната кухина, и най-вероятно нямало да пуши никога повече и по тая причина разпродава запасите от килера. Всичките тутуни били между 5 и 15 години отлежали.

Жоро и Панев се сдобиха с по един Aged Burley Flake на Solani a аз си взех един Hal O the wind на Rattrays и този на Григор Пийз. Толкова ми беха останали пари всъщност.

Забелязах обаче едно странно нещо тъй като и двата тутуна които взех са опаковани в кутийка която е консерва на практика и не диша от никъде, и двата беха като че ли поддути. Горната част която се отваря като консерва беше се надула и при двата. Тутуните ако са държани както требе не би трябвало да прават химическа реакция която да освобождава газове и затова ми се стори малко странно.
Даже когато отваряш кутийка по-скоро засмуква въздух отколкото да изпуска. И двете кутийки беха поддути, особенно вирджинията на  Раттрейс. Тя още си е така.

Реших все пак да отворя Кий Ларгото, и като го отворих се чу един такъв звук все едно излиза въздух под напрежение. Миризмата на първо четене имаше нещо като на ферментирало, кисело зеле или нещо подобно, но си се усещаха и ориенталци и латакията даже. Още така мирише. Некаква странна нотка на кисело зеле или кимчи (ако некой е пробвал корейски манджи) Не тая типична миризма на кетчуп къде е при Мак Клеланд от ферментирали вирджинии, некаква съвсем различна.

Все повече имам чувството че тоя пич си е държал на топло тутуните, защото иначе нема друго обяснение за тая поддутост и ферментиралата нотка в миризмата на кий ларгото. Принципно Грегори Пийз съветва тутуните да се държат на студено, около 4-5 градуса, така узрявали най-добре и не се създавали излишни киселини и нежелани химически процеси в тутуна. За сега това е единственото обяснение за феномена, според моите скромни познания по "ейджване" и складиране на тутуна.

Аз така или иначе го почнах, вече трета лула днеска пафкам от него, днес само него съм пушил и верно се усеща миризма на пури. Даже го има тоя леко горчив вкус на пура, но има и ориентални, и некаква слаба реминисценция на вирджиния подобна на тая сладката нотка в Балкан Собрание-то.

До сега не бех пушил тутун с пурени листа, но задължително ще купувам занапред защото ми харесва как познатите ориентал-латакия вкусове се смесват с пурения, противоречиви са, но си отиват некак. Има и некаква странна нотка, предполагам от тоя ферментиралия момент който не би требвало да го има при студено държан тутун. (така поне си мисля) То дразни малко, но не е болка за умиране. Дълбок тютюн, със много слоеве, характер, не е за пушене ей така между другото защото ако не се обръща внимание докато се пуши, на преден план излиза само тая дразнещата нотка а тези изящните и тънките красоти се загубват на заден план. Леко накиселява, но при пурите си го има това нещо.

А бе общо взето като сума сумарум на целото ривю е че тоя тютюн е нещо което требе да се пуши сам, на спокойствие. Ще поръчам и пресен да го сравня дали пича го е унищожил като го е държал на топло, или просто тоя тутун си има такъв вкус. И да си е такъв, пак си е супер и бих го пушил с удоволствие.
Напоследък муах само Ориент Експрес и Лейкланд флейки, сега тоя ми дойде като някаква промяна.

Поръчвам го съвсем скоро, и ако не е кутийката поддута, ще си мисля че пича с проблемите в устната кухина си ги е докарал от "ейджването" на топло.

Поздрави, и хладен дим от мене.
Активен

Бриара е за гъзария,кочана е за кеф.!
zzstz
Full Member
***
Публикации: 105


Ел. поща
« Отговор #2 -: Февруари 18, 2016, 01:57:19 »

                                                                                                                                    .
Активен
Страници: [1]
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.17 | SMF © 2006-2008, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!