PipeZone PipeZone
Април 29, 2024, 06:26:22 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини: SMF - Just Installed!
 
   Заглавна Страница   Помощ Търси Вход Регистрирай  
Страници: [1]
  Изпечатай  
Автор Тема: Poul Winsløw (от Jan Andersson)  (Прочетена 4189 пъти)
ozzy
Administrator
Hero Member
*****
Публикации: 1340



« -: Февруари 04, 2012, 05:53:49 »

 Датският майстор на лули Poul Winslöw е на 60 години, но е в този бизнес през последните 43 от тях. Той започва още почти момче, с датския майстор Preben Holm, затова искам да отделя първите си няколко думи за този важен и струва ми се, добре познат човек.

 Preben Holm и датският дизайн

Preben Holm е майсторът, направил известни през 60те години на миналия век лулите с т. нар.   датски дизайн. Мисля, че той е добре известен на повечето колекционери, особено в САЩ, тъй като основната част от лулите му се продават там. Той е на върха още на 22 годишна възраст, като в този период произвежда значителен обем лули и има 45 служители.

През 1983 Preben Holm написва своята автобиография, публикувана от T.P.S.E. през 1994 (Виж Book II page 670-673). Това е най- интересната част от историята. В края на автобиографията си Пребен пише: " Разбира се, не бих успял, ако не разполагах с няколкото си добри помощници, основно главният от тях, когото наех преди 16 години, когато самият той беше на 16. Обучавах го от времето, когато беше просто голямо момче и днес знам от опит, че тове е начинът да се сдобиеш с най- добрите асистенти." 16годишното момче (всъщност на 17) е Poul Winslöw.

Американският пазар на  Preben Holm се срива тотално, след като той се разболява сериозно и през 1985 година закрива фабриката си. През 1989 година Пребен умира само на 43 години.

 

POUL WINSLÖW се среща с Preben Holm

През 1967 година Preben Holm търси чираци за фабриката си. Poul прочита обявата и решава, че си заслужава да опита да получи работата. Множеството кандидати са интервюирани лично от Preben Holm, който преценява,  че Poul е точно момчето, което търси.

В младежкия си оптимизъм Poul решава, че ще започне директно от правенето на лули, затова в началото е разочарован от необходимостта да почиства подовете и да изпълнява други неквалифицирани задачи. Скоро обаче го включват в изработването на лули и той успява да покаже способностите си. Само няколко години по- късно става главен асистент на Preben Holm. Той е толкова високо ценен от Preben Holm, че по време на отбиването на военната му служба продължава да получава 1/3 от заплатата си, само и само да се върне отново на работа след това.

 За съжаление късметът на Preben Holm се обръща и когато Poul се връща от почивка през 1985 година, намира фабриката затворена. Това е тежък удар за него, но и шанс да осъществи мечтата си за самостоятелна дейност. Той решава да опита и прави малко ателие в къщата си в Hvidovre. Всяко начало е трудно и както  самият Poul признава, първите години са доста тежки. Той обаче получава подкрепата и съдействието на Stanwell, най- голямата датска фабрика за лули. С тях той посещава множество изложения, където завършва почти гонови лули пред очите на публиката и клиентите. По този начин той осъществява контакт с хора от бизнеса и така в крайна сметка изложенията се оказват много полезни за Poul, дори отчитайки факта, че не му е разрешено на тях той да продава собствените си лули.

 

POUL'S WORKSHOP IN HVIDOVRE

Poul продължава да държи своето ателие в къщата си в Hvidovre, южно предградие на Copenhagen. Той работи с двама асистенти и годишната им продукция възлиза на около 900 лули, което е твърде недостатъчно спрямо постоянно нарастващото търсене на произведенията му от клиенти от различни държави.


ЦВЕТНИ ЛУЛИ

Poul държи лулите му да са по- цветни и да правят собственика си щастлив в реалния по-сив свят. Може би това е наследство от баща му, който е художник. Той обича инкрустациите с различни материали като buxbom, acrylic, silber, laburnum ( бот.- златен дъжд- красиво дърво с богата структура) и други, използва палитра от цветове – от тъмнокафяви до много светли.

 

THE CROWN PIPES

Оригиналните WINSLÖW са разбира се, по- скъпи, но Poul държи да предложи на клиентите си и по- евтини варианти, затова преди няколко години той стартира серия, наречена CROWN. Той подчертава, че това не са второ качество лули спрямо оригиналните WINSLÖW, а са изработени от по- евтини парчета бриар и имат стандартен, вместо ръчно изработен мундщук. От личния си опит мога да потвърдя, че CROWN са с много добро качество.

 

 STAMPS AND GRADES

Старите лули Winslöw са маркирани с името на майстора с големи печатни букви или в овал.  Днес той е променил това и символът вече е лула и името WINSLÖW с малки печатни букви. Има и различия по отношение стъблото на старите и новите лули. Старите лули имат малка сребърна точка на стъблото (в по- редки случаи те са 3 под формата на триъгълник), а на новите има винаги две точки, като едната от тях е малко по- голяма от другата.

 Най- висококачествените лули са щамповани с P.C. (Private Collection). Лулите под това ниво са маркирани с A до E, като най- добри са тези със знак A. Всички лули са произведени от корсикански бриар.


HANDMADE TAMPERS

Ръчно изработен дървен тампер съпътства всяка лулаWINSLÖW. Лулите имат черна кожена торбичка със златен надпис с името WINSLÖW, като тамперите също имат собствени малки кожени калъфчета.

 

http://www.winslow-pipes.com/
Активен

Самоубийствено живота си живеем...А.Германов
Страници: [1]
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.17 | SMF © 2006-2008, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!