PipeZone PipeZone
Декември 22, 2024, 08:36:22 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини: SMF - Just Installed!
 
   Заглавна Страница   Помощ Търси Вход Регистрирай  
Страници: 1 ... 7 8 [9] 10 11 ... 15
  Изпечатай  
Автор Тема: И пак за компанията на една лула  (Прочетена 211622 пъти)
kalin andreev
Hero Member
*****
Публикации: 889


Ел. поща
« Отговор #120 -: Декември 25, 2014, 11:15:05 »

Значи всичко опира до "вкус другар няма"Явно ти ненавиждаш кимиона.За мен пък по безвкусни колбаси от чуждоземските няма.С малки изключения.А когато става дума за сушен бут, испанците са царете.Шуреят ми е женен в Барселона и ни праща най-великия хамон който може да опиташ.Прави се от черни прасета, свободно хранещи се с жълъди и зряло няколко години.Колкото и невероятно да звучи, има лек плодов аромат в който най се усеща ягода.Само цената разваля кефа, нещо около 200 евро кг.ми се върти в главата.
Маринованите риби пък са едно от малките неща, които купувам от "Берьозките".Разкошно мезе.
А кебапчето без кимион е като кюфтенцето без лук.Не е български табиет а ни е привнесено от турците.При южните ни комшии трудно ще намериш мляно месо на скара без кимион, особенно агнешките кебапчета.
Ако има разочароваща българска подправка, то за мен е прослувутата чубрица.Слагам я единствено на печени чушки с чесън и оцет и то само ако е прясна.
Но да спрем до тук.Нека всеки хапва каквото му е кеф.А на пролет ще се опитам да те грабна със скара и сухи мезета.Имам голяма тераса със миндери, скара дървен покрив и куп екстри за качествен бакет до 10 човека.Честита Коледа и бог да ни пази.
Активен
Вехтия
Hero Member
*****
Пол: Мъж
Публикации: 889



« Отговор #121 -: Декември 25, 2014, 12:34:44 »

  Честита Коледа!

 А до темата - уйде коньо у ряката! Щом опрехме и до "рушняците са най-велика нация...."
 Айде пак да уточним - руснаците не са нация - те са племе. И живеят въ феодализма.
 Беха "велики", когато бяха стъпили на главите на петнаесетина други националности и цуцаха от техните достижения. Когато тези народи им писна и решиха да си поемат по собствен път - край! Всичко пак опря до ракети, танкове и "матушка русь"...

 Връщам се в разговора; Кимионът си е добър аромат, стига да не прекаляваш с него. Всичко е добро, само да не взима връх в композицията.
 Аз правя доста напудрени мръвки, но винаги се кефя на семплите вкусово организирани салуми - един домашен овнешки суджук, с минимум подправяне / не овкусяване - такава дума в българския няма/ е в състояние да ме докара до слюнен оргазъм.
 Въпросът е изцяло в баланса - всичко да си е на мястото.
 В тази линия - дайте наистина, като се затопли да си спретнем едно събиране нейде на открито, като всеки приготви нещо за скарата. Ухилен Мисля си, че някъде през май, след великденски пости, баш му е времето!
Активен

"Beware the Devil Woman - she's gonna get you from behind ! "
pinhead
Hero Member
*****
Пол: Мъж
Публикации: 1371



Ел. поща
« Отговор #122 -: Декември 25, 2014, 01:34:47 »

Колеги, бих ви предложил, да оставите подобни теми /позициониране на руската душевност у световния екзистенцум/ за друг път и друго място. Тези препирни винаги свършват зле... Придържайте се към касапската тема. Чисто приятелски съвет.
Активен

Life is a waste of time, and time is a waste of life. Get wasted all the time, and you'll have the time of your life!
― Billy Connolly
balkan boy
Hero Member
*****
Публикации: 1296



Ел. поща
« Отговор #123 -: Декември 25, 2014, 02:00:05 »

Колегата калин е прав, Гръдското агнешко наистина е с кимион. И с мента. И с канела, и с ябълков сок, и с малко бело вино. Маринова се ден или два. В гръдска Македония го мариноват и в млеко, но това им е от малоазиацките бежанци.  И става.... мамата си трака. Обаче само на агнешкото слагат кимион. Там се яде. Свинското не търпи никакви подправки. Само пушек и черен пипер.
В хамона нема абсолютно нищо освен сол. Италианите също така го движат.
Медитеранската (да не кажа средиземноморската) кухня може да е върха, но месото си го праат най-добре континенталните народи. В това число и србите.

А колкото до рушняците, нема а спорим какви са, само ще кажем че манджите са им най-отвратителното нещо на планетата.
Активен

Бриара е за гъзария,кочана е за кеф.!
kalin andreev
Hero Member
*****
Публикации: 889


Ел. поща
« Отговор #124 -: Декември 25, 2014, 05:36:08 »

Никита, знам , че си широко скроен човек и се надявам да не ми се разсърдиш, но има ли и друга Македония освен гръцка.В чисто географски аспект, базиран на дервно елинските легенди.
Активен
Вехтия
Hero Member
*****
Пол: Мъж
Публикации: 889



« Отговор #125 -: Декември 25, 2014, 08:30:14 »

 Аз имам впечатления от агнешкото в три разновидности; като яхния с мно-о-ого зелен лук, като чеверме със масълце и малко сол и - внимание! - като най-минималистичната, но и най-тудна за приготвяне манджа - курбан, ама както го правят по нашия край - само "месо,вода... сол" /беше рекъл един тъп шоп. Месо вода и сол, ама в село от къде две 'илядо души има само петима, които го правят фантастично !!!
 И дружина! Подправката, която подхожда сто-на-сто на агнешко е една-единствена - нейно величество самардала !
 Чакайте да забърша само клавиатурата, че олигавих....
Активен

"Beware the Devil Woman - she's gonna get you from behind ! "
balkan boy
Hero Member
*****
Публикации: 1296



Ел. поща
« Отговор #126 -: Декември 25, 2014, 08:47:07 »

Никита, знам , че си широко скроен човек и се надявам да не ми се разсърдиш, но има ли и друга Македония освен гръцка.В чисто географски аспект, базиран на дервно елинските легенди.

Eχεις δίκιο φίλε, υπάρχει μόνο μία Μακεδονία, η Eλληνική Μακεδονία.
Активен

Бриара е за гъзария,кочана е за кеф.!
kalin andreev
Hero Member
*****
Публикации: 889


Ел. поща
« Отговор #127 -: Декември 25, 2014, 09:10:36 »

А така! まあ、ある-バップ-a-ルーラ、彼女は私の赤ちゃん ..Честита коледа и на теб Филе  Ухилен
« Последна редакция: Декември 25, 2014, 09:24:47 от kalin andreev » Активен
rusen plovdiv
Hero Member
*****
Публикации: 931


Ел. поща
« Отговор #128 -: Декември 25, 2014, 09:10:43 »

Цитат
Аз имам впечатления от агнешкото в три разновидности; като яхния с мно-о-ого зелен лук, като чеверме със масълце и малко сол и - внимание! - като най-минималистичната, но и най-тудна за приготвяне манджа - курбан, ама както го правят по нашия край - само "месо,вода... сол" /беше рекъл един тъп шоп. Месо вода и сол, ама в село от къде две 'илядо души има само петима, които го правят фантастично !!!
 И дружина! Подправката, която подхожда сто-на-сто на агнешко е една-единствена - нейно величество самардала !
 Чакайте да забърша само клавиатурата, че олигавих....
Ами то и от агнето зависи какво е , дали е агне , коч или овца . Пък и какви подправки да му слагаш , то си е пълно вътре в него със всякакви билки и подправки , дето ги е пасло хайванчето . Просто го одираш и го мяташ цяло във кутела и то си става супер , със родопските билки , ха ха ха
Активен
kalin andreev
Hero Member
*****
Публикации: 889


Ел. поща
« Отговор #129 -: Декември 26, 2014, 11:53:14 »

Чудех се какво да хапна на обяд и се присетих за една любима манджа.Пържоли със сурова трушия .Всяка година слагам 50 литра бидон със зеле моркови корнишони, карфиол ,зелени домати и само сол и вода.В тавичката слагам вратни пържоли малко зехтин или олио, сол, черен пипер. Щом станат почти готови ги изваждам, нарязвам и добавям нарязаната трушия.Отново поливате обилно с мазнина и го запичате за 10-15 минути.Накрая го поръсвам  с лют червен пипер, едро начукан.Компания ще и направя със содена питка и ТТ купажно(мерло, сира, каберне франс).Наздраве.


Активен
kalin andreev
Hero Member
*****
Публикации: 889


Ел. поща
« Отговор #130 -: Декември 26, 2014, 12:52:48 »

Само, че ТТ-то свършило, та ще се мъча Quantum pinot noir&merlot.

« Последна редакция: Декември 26, 2014, 03:04:41 от ozzy » Активен
Вехтия
Hero Member
*****
Пол: Мъж
Публикации: 889



« Отговор #131 -: Декември 26, 2014, 01:40:02 »

 Ама мъка ти казвам..... Много има да се мъчиш!
Активен

"Beware the Devil Woman - she's gonna get you from behind ! "
kalin andreev
Hero Member
*****
Публикации: 889


Ел. поща
« Отговор #132 -: Декември 26, 2014, 01:43:22 »

Вехти, всички сме на този свят за да се мъчим.
Активен
kalin andreev
Hero Member
*****
Публикации: 889


Ел. поща
« Отговор #133 -: Декември 26, 2014, 02:25:38 »

От време на време, подръпвайки лулица, препрочитам Стайнбек.И вижте каква фундаментална мисъл е родил:
"Душата на непиещия е изсушена и свита, непорочната му поза на трезвеник е прикритие за анонимни и отвратителни постъпки". 
Джон Стайнбек


Активен
ozzy
Administrator
Hero Member
*****
Публикации: 1341



« Отговор #134 -: Декември 26, 2014, 02:58:16 »

"Душата на непиещия е изсушена и свита, непорочната му поза на трезвеник е прикритие за анонимни и отвратителни постъпки". 
Джон Стайнбек




 ;DТака е,геният го е прозрял преди толкова години.Всеки трезвеник има своите малки мръсни тайни,своите скрити пороци...

Активен

Самоубийствено живота си живеем...А.Германов
Страници: 1 ... 7 8 [9] 10 11 ... 15
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.17 | SMF © 2006-2008, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!