PipeZone PipeZone
Декември 23, 2024, 09:57:50 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини: SMF - Just Installed!
 
   Заглавна Страница   Помощ Търси Вход Регистрирай  
Страници: 1 [2] 3
  Изпечатай  
Автор Тема: GBP Bamboo прототип  (Прочетена 30812 пъти)
gbpipes
Hero Member
*****
Пол: Мъж
Публикации: 642



WWW Ел. поща
« Отговор #15 -: Декември 02, 2012, 08:28:49 »

Тази вечер варих бамбук . Дълго , дълго време . И....... НИЩО . Твърд като гьон . Невероятен строителен материал . Щапка свалям на тая трева . Другия път ще направя калъп и ще го варя в него или , ако намеря по-голям съд ще огъна по-голяма пръчка , за да дам необходимата дъга.Сдобих  се с бамбук от един чужд двор на свечеряване в компанията на две разбеснели се болонки и бабата от първия етаж , която така и не разбрах какво крещеше , защото бях максимално съсредоточен да си опазя крачолите от псетата и да намеря заветната клонка .Накрая бабата изрева МИЛИЦИЯ и се наложи да си тръгна с каквото Господ е рекъл.Не попаднах на добър материал . Разстоянието между колената на вече моя бамбук е около 20 см.При кратка консултация със знаещи се оказа , че бабата е поливала редовно градината , а голямото разстояние между колената е следствие на това . Просто бърз растеж . Не съм сигурен в това , защото в тропиците не се налага да се полива . Откъде да си намеря неполиван бамбук с малко разстояние между звената / 2-3-или 4 см. / ?Брането на бамбук вдига адреналина. Пак ще опитам . Ухилен
Това си е драма, ама този бамбук, който ти трябва не расте по нашите ширини

 Ухилен Ухилен
Активен
ozzy
Administrator
Hero Member
*****
Публикации: 1341



« Отговор #16 -: Декември 02, 2012, 10:52:18 »

 ???Защо го вариш?Температурата е ниска-за това сигурно ефекта е нула.Би трябвало да стане,ако си направиш парна камера от чайник и метална бурия за печка.Има клипчета на тази тема в ютюб.Аз така смятам да огъна дъбова тръбичка за чърчуардън....когато имам време Тъжен
Активен

Самоубийствено живота си живеем...А.Германов
POPЕYЕ
Hero Member
*****
Публикации: 675



Ел. поща
« Отговор #17 -: Декември 03, 2012, 09:35:08 »

А според мен парата има същата , ако и не по- ниска температура от вряща вода . После се сетих , че в китайската кухня има съдове за готвене на пара и те са направени ненапразно от бамбук . По причина ,че не се деформира под въздействие на пара . С огъването на друга дървесина въпроса е ясен , но бамбук ....?! Благодаря за пояснението за произхода на необходимия бамбук . Ти спаси две болонки и една баба .Поздрави !!!
« Последна редакция: Декември 03, 2012, 09:38:58 от POPЕYЕ » Активен
gbpipes
Hero Member
*****
Пол: Мъж
Публикации: 642



WWW Ел. поща
« Отговор #18 -: Декември 03, 2012, 12:31:38 »

А според мен парата има същата , ако и не по- ниска температура от вряща вода . После се сетих , че в китайската кухня има съдове за готвене на пара и те са направени ненапразно от бамбук . По причина ,че не се деформира под въздействие на пара . С огъването на друга дървесина въпроса е ясен , но бамбук ....?! Благодаря за пояснението за произхода на необходимия бамбук . Ти спаси две болонки и една баба .Поздрави !!!

Изобщо не става с тия пръти дето виреят тук и се продават.
Сортът е wangi тънък е и пръстените са много по-нагъсто. Повече подробности и аз май не знам.
Активен
POPЕYЕ
Hero Member
*****
Публикации: 675



Ел. поща
« Отговор #19 -: Декември 03, 2012, 04:51:34 »

Имам една глава без мундщук и реших да се пробвам с бамбук . Главата е с доста красива шарка и  с много тънък димоотвод . Опитвам се да напасна към нея бамбук с дължина около16-17 см / от коляно до коляно /чисто прав без междинни коленца .На едното коляно ще монтирам главата , а на другото мундщук . Градусите позволяват и ще се получи нещо като наклонен  Z . Ако стане сносно , ще покажа .
Активен
ozzy
Administrator
Hero Member
*****
Публикации: 1341



« Отговор #20 -: Декември 03, 2012, 10:46:23 »

А според мен парата има същата , ако и не по- ниска температура от вряща вода . После се сетих , че в китайската кухня има съдове за готвене на пара и те са направени ненапразно от бамбук . По причина ,че не се деформира под въздействие на пара . С огъването на друга дървесина въпроса е ясен , но бамбук ....?! Благодаря за пояснението за произхода на необходимия бамбук . Ти спаси две болонки и една баба .Поздрави !!!

 :oНе говори така POPЕYЕ -вряща вода над 100(хайде,и малко отгоре)няма-тогава става на пара.А пара(прегрята)има и до няколко стотин градуса.Като сух повей на вятъра е-лъхва те,и си до там.Ставаш като Английския пациент(ако си жив).Та мисълта ми е-бамбукът не е чак толкова здрав,че да не се огъне.Просто си има технология-точно с пара. Намигване
Активен

Самоубийствено живота си живеем...А.Германов
POPЕYЕ
Hero Member
*****
Публикации: 675



Ел. поща
« Отговор #21 -: Декември 04, 2012, 12:51:38 »

Искрено ще се радвам да си прав , защото ще ни е от полза тази технология . За прегрятата пара просто изключих , защото тръгнах по друг път на размисъл . Би трябвало да се получи с пара .
Активен
POPЕYЕ
Hero Member
*****
Публикации: 675



Ел. поща
« Отговор #22 -: Януари 18, 2013, 12:28:18 »

Жоро, доста се порових в сайтовете за лули с бамбуков мундщук и трябва да ти кажа , че лулата ти  е много добра , да не кажа отлична , а бе направо е убиец ! Определено  дизайнът ти е повлиян от световни образци , но лулата ти е много пипната . Поздравления !
Активен
gbpipes
Hero Member
*****
Пол: Мъж
Публикации: 642



WWW Ел. поща
« Отговор #23 -: Януари 19, 2013, 07:26:45 »

Жоро, доста се порових в сайтовете за лули с бамбуков мундщук и трябва да ти кажа , че лулата ти  е много добра , да не кажа отлична , а бе направо е убиец ! Определено  дизайнът ти е повлиян от световни образци , но лулата ти е много пипната . Поздравления !
Благодаря за хубавите думи, мога да долавя, че прототипът ми стана повече от любим -лека удобна неголяма супер всекидневна лула. Който ме познава, знае, че не го казвам, защото съм правил аз, казвам го като потребител. Аз съм супер претенциозен към това как се пуши с лулите ми.
Прототипът премина втори тунинг и става още по-добре. Работя по стандартизирането на закрепването, челата и мундщука. Това вероятно ще е едно от предложенията ми за Първата.  Намигване в следващите дни вероятно ще мога да ви кажа и как се криви бамбука. Почерпих опит, разбира се.
Активен
ozzy
Administrator
Hero Member
*****
Публикации: 1341



« Отговор #24 -: Януари 19, 2013, 08:38:40 »

Жоро,пуши ли вече с бамбук(даже и друга лула да е)?Как и дали охлажда дима?
Активен

Самоубийствено живота си живеем...А.Германов
gbpipes
Hero Member
*****
Пол: Мъж
Публикации: 642



WWW Ел. поща
« Отговор #25 -: Януари 21, 2013, 12:26:23 »

@Ozzy
С бамбук се пуши ... малко по-различно, ама малко. Разликата за мен е в теглото на лулата, не толкова в изсушаването и/или охлаждането на дима. Благодарение на това, че лулите стават много леки, лесно се държат в устата, дори да са дълги. Така и по-малко влага навлиза в мундщука и т.н. Проблемът е в пробиването и тук трябва да се обърне много голямо внимание. Тъй като бамбука е леко рехав от вътрешната страна, отворите трябва да съвпадат много добре и да са достатъчно големи, както и да са много добре почистени от разни стружки, които няма да могат да излязат повече навън, а пречат. Това беше първият тунинг - тъй като бързах, а и я правех за себе си не обърнах достатъчно внимание на този момент, за това се наложи да я преработя - това доведе до пълно разглобяване на всичко и преправяне на втулки и чела. Сега обаче дими много добре. Вторият тунинг беше само за финиша на бриара, тъй като го бях зарязал на доста начална фаза - останали драскотини и пр. Третият беше за дълбочината на огнището и заобляне на дъното - просто използвах новата си лъжица за целта, пробвах как работи - работи добре.

За криевенето на бамбука - постигнах някои положителни резултати.

Технологията е проста и се състои в това да се напои парчето с вода - по-дълго парче, след като е пробито (въпреки че аз направих обратното и първо го напоих добре, а след това го пробих) - след това се криви и нагрява ВНИМАТЕЛНО - нали виждате изгорелите крайчета, те се махат и без това - с пистолет за горещ въздух. В моя случай, оставих парчето да изсъхне след като го изкривих порядъчно вкарвайки телта вътре и го хванах с друга, за да не мърда. Напояването беше за една нощ, а сега съм го оставил да съхне няколко дни. Не би трябвало да остане влага вътре, защото ще мина достатъчно време, но ми се струва вероятно да се напука по повърхността, което също не е фатално, дори изглежда интересно в някои случаи.
Това вече ми дава свободата да правя много по-интересни лули с огънато парче бамбук - вариантите са безкрайни.

Активен
pinhead
Hero Member
*****
Пол: Мъж
Публикации: 1371



Ел. поща
« Отговор #26 -: Януари 21, 2013, 01:48:22 »

Един въпрос - сърцевината на бамбука е доста пореста, няма ли след време да се напои с катрани и да придобие гадна миризма въпреки чистенето? По спомени, повечето майстори слагат метална тръба /алуминиева, или стоманена/ и бамбука на практика е само за външен вид.
Активен

Life is a waste of time, and time is a waste of life. Get wasted all the time, and you'll have the time of your life!
― Billy Connolly
gbpipes
Hero Member
*****
Пол: Мъж
Публикации: 642



WWW Ел. поща
« Отговор #27 -: Януари 21, 2013, 02:15:58 »

Един въпрос - сърцевината на бамбука е доста пореста, няма ли след време да се напои с катрани и да придобие гадна миризма въпреки чистенето? По спомени, повечето майстори слагат метална тръба /алуминиева, или стоманена/ и бамбука на практика е само за външен вид.
Само някои майстори слагат метална тръба по цялата дължина на бамбука. Доколко е пореста вътрешността е много относително. Бамбукът абсорбира част от влагата и от там димът става по-сух и вероятно по-хладен. Ако непрекъснато пушите лула от бриар и тя ще се напои в тази част, независимо, че бриара е толкова плътен. Ако напоите идентично парче бриар с вода и той ще се изкриви в известна степен. От друга страна саловете и лодки от бамбук нямаше да плават, ако поемаше толкова много. Всъщност бамбукът не пое никаква вода видимо. Просто сякаш стана малко по-пластичен и поемайки риска го изкривих на ръка. Изглежда сякаш му трябва само малко "смазка" и става много по-податлив. Работата изглежда е във надлъжните нишки, които го правят толкова издръжлив, както и в "ставичките", които пък му позволяват да се криви без да се чупи. Водата е само за застраховка и за да застане в исканата позиция.

Вътрешността се шлайфа и изглажда максимално, така че да не поема.
В моя прототип не е шлайфана изобщо и няма никакъв проблем вече почти 2 месеца ежедневна употреба. Направих още две лули с бамбук - стари лули, които преправям - и там шлайфах отвора максимално, а и го направих по-голям с 0,8 мм. Едната пуши много добре, другата още не съм довършил.
Активен
POPЕYЕ
Hero Member
*****
Публикации: 675



Ел. поща
« Отговор #28 -: Януари 24, 2013, 08:22:03 »

Браво ! Ноу-Хау ! А сега сподели , моля , откъде да се снабдим с този   wangi  и как го потъмняваш ! Ухилен
Активен
pinhead
Hero Member
*****
Пол: Мъж
Публикации: 1371



Ел. поща
« Отговор #29 -: Януари 24, 2013, 08:47:52 »

Мисля, че всъщност Wangi е по-скоро тип бамбук, а не сорт. Използват се корените на бамбука.
Активен

Life is a waste of time, and time is a waste of life. Get wasted all the time, and you'll have the time of your life!
― Billy Connolly
Страници: 1 [2] 3
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.17 | SMF © 2006-2008, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!