PipeZone PipeZone
Март 29, 2024, 04:29:07 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини: SMF - Just Installed!
 
   Заглавна Страница   Помощ Търси Вход Регистрирай  
Страници: [1]
  Изпечатай  
Автор Тема: Приказка за двата вида Латакия  (Прочетена 4835 пъти)
Dark
Administrator
Full Member
*****
Публикации: 122



Ел. поща
« -: Ноември 03, 2008, 10:19:37 »

Приказка за двата вида Латакия
http://www.glpease.com/Articles/Latakia.html

Тази статия е писана за вече спрения от печат Pipe Friendly Magazine, където беше публикувана през 1998, в Vol. 5 No. 2 . Много неща се случиха оттогава, включително изчезването отново на сирийския Latakia, последващото“откриване ” на някои чудесни винтидж сортове тютюн. Смесите идват и си отиват, но земята продължава да се върти.

Въведение
Доста години сирийският Latakia беше недостъпен. Наслушахме се на вопли за безвременната кончина на това благородно растение, често оставящи усещането, че ако го имаше, всичко в света на тютюна щеше внезапно да се окаже на мястото си. Но тази делюзия със сигурност не е характерна само за никотиновата страст. Преследвайки Arcadia Mixture of olde, често ни убягваше факта, че нещата от миналото често изглеждат безценни, след като вече са станали недостижими. (Това е една от трагедиите на изкуството; творецът рядко бива напълно оценен финансово, докато смъртта не ни увери, че няма да има повече негови творби и така направи безценно заклеймяваното преди)
В нашето колективно хленчене по повод сирийския Latakia лесно приехме за даденост онова, което имаме.  А чудесният тютюн от Кипър? Сега, когато сирийския Latakia отново е в лулите ни, може би е време да разгледаме по- общо света на Latakia . Близкият поглед към всеки от двата вида ще ни даде нови възможности  за тях.

Особености на Latakia
Въпреки че класическият сирийски Latakia и днес по- често срещаният кипърски вариант имат общо наименование и метод на производство, тези два тютюна са доста различни един от друг.
Сирийският Latakia се произвежда от дългите, тесни листа на растение, известно като "shekk-el-bint." След добива листата се сушат на слънце, след това се окачват в хамбари за опушване над тлеещи огньове от местни билки и дърво, като така придобиват типичния smoky aroma и характерен flavor. Shekk-el-bint е силен тютюн, с изобилие на никотин, който е отговорен за плътното „тяло” на дима. След дългия процес на обработка листата придобиват тъмномахагонов до кафяв цвят и пикантен, землист, леко остър aroma, напомнящ за лагерен огън от дърва, събирани на плажа.  Неговият твърде самоизтъкващ се, отличителен вкус е пикантен и малко рязък; за накои тръпчив, като лесно може да доминира в сместа, ако се използва в голямо количество, да превалира над всички останали с изключение на някои особено плътни сортове Virginia. В малко количество той се смесва деликатно с останалите. Пушен в чист вид, той става деспотичен и сетивата се претоварват бързо, като на езика остава само лепкавото послеусещане. Може също да предизвика световъртеж у пушачи, които не са му свикнали или нямат толеранс към високи дози никотин.
Островният братовчед на сирийския Latakia от другата страна на Средиземноморието започва своя живот като растение с дребни листа на име Smyrna, или Izmir variety. Това е Turkish type tobacco, cъдържа малко никотин и се слави със своя нежен сладък аромат и отлични качества на горене. Събраните листа се оставят на въздуха под стрехи, след което се опушват подобно на сирийския Latakia. Финалният продукт е почти черен, с по- дълбок и тъмен аромат от сирийския. Неговият аромат например е по- слабо пикантен, за  по-гладко, не толкова фокусирано пушене. Неговата забележима сладост е различна от тази на matured Virginia или на flavored aromatic, подобно на змия, прокрадваща се в лагера под покривалото на мрака. Макар по- нежен от Syrian, Cyprian Latakia също може да бъде непроницаем, да надделява над по- деликатните тютюни в сместа, ако е използван в много големи количества. По подобен начин може да доведе до претоварване на сетивата, както Syrian, ако се пуши чист, sans Hollywood special effects, въпреки че послевкусът му  е малко по- ефемерен.
Всеки от тези тютюни добавя различен уникален колорит към палитрата на смесващия, затова дългата липса на сирийския Latakia доведе до сериозни протести от старана на любителите на English style смеси. Ето защо появяването му наново предизвика истински възторг, тъй като даде възможност да се създават нови смеси,  както и да се възродят някои класики от доброто старо време.

Смесване на други тютюни с Latakia
Смесването е акт на баланс, няма строги правила. Силата и дълбочината на всеки отделен вид тютюн в дадена смес трябва да се взимат предвид, както и желания краен резултата. Процентите, посочени по- долу, са съвсем ориентировъчни за практиката. Всеки пушач ще реагира по своему на различните компоненти на рецептата, но за да се получи добра смес, е необходимо те да се комбинират хармонично, така че да се получи едно цяло, наистина повече и по- добро от прост сбор от отделните части.
Ако кипърският Latakia може да се сравни с качествена реколта порто, сирийския Latakia може да оприличим на сухо Fino Sherry. Поради това тези два тютюна се ползват по различен начин при смесването им с други. Latakia от който и да е вид може да се долови в една смес още в количество 3%, а при 5% присъствието им не може да се сгреши. Над тези малки количества те започват да демонстрират истински своите качества.
Когато кипърският Латакия в една смес наближи 10%, неговият плътен сладък вкус оживява и качествата му се разгръщат докъм нивата от 40-50%. След тази точка Latakia засенчва всички останали съставки, което води до загуба на нюанси и комплексност и по- скоро еднопластово усещане. Разбира се, има смеси, които съдържат и повече кипърски Latakia, дори над 50%, те също си имат много почитатели, но тук вече става въпрос повече за "наслада от Latakia", отколкото за какъвто и да е финес.
Поради неговата сладост, кипърският Latakia се смесва безпроблемно с Virginias, разбира се, в умерени граници, като прави сместа комплексна, добавя плътност и аромат. Комбинацията кипърски Латакия  с oriental tobaccos е може би вариантът, който се нуждае от най- много грижи и внимание. Поради своята изтънченост "Turkish" tobaccos лесно се подтискат от по- интензивния аромат на Latakia. И докато нежното отношение се възнаграждава със смес с превъзходно изящество, грубото докосване е като твърде многото кавалери в салсата- опит, който не се забравя лесно.
Особеностите на сирийския Latakia подобно на виното проличават при 10% до 12%, засилват изявата си до степен на доминиране при количество 30-35%, където ароматът става неприятно остър, ако не се смекчи с внимателно подбран друг сорт тютюн.  Трябва да се отчита и никотиновото съдържание; сирийския Latakia е по- силен тютюн и голямото количество може да направи сместа истински убиец.
Ароматът на сирийския Latakia, макар и интензивен, не е толкова плътен, колкото този на кипърския. При умерено ползване той може да добави нови измерения към една ориенталска смес със своята острота. Особено внимание изисква смесването с  Virginias. В малки количества той внася приятен блясък в по- тъмната, зряла Virginia, но ако се прекали, резултатът ще е разочароващ. Като с всяка подправка умереността е мъдрият подход.

В заключение
Latakia е известна в Сирия като Abourihm, Кралят на аромата, и е лесно да се види откъде идва това прозвище. Видно е също, че при липса на баланс  Latakia може да се превърне в истински деспот, който подтиска всеки аромат, дръзнал да му се противопостави. Смесващият, в качеството си на съветник на короната, може да извади на бял сват най- доброто от качествата на този всевластен монарх, да направи неговото управление внимателно, справедливо и не толкова извисено над лоялните му поданици, всеки от който има своя важен принос за кралството.
Днес много рядко се появяват наистина важни новости в общността на пушещите лула, особено що се отнася до тютюна. Затова пристигането на сирийската Latakia на нашите брегове трябва да бъде посрещната с тостове със шампанско и церемония с прерязване на лентата, като не забравяме да отдадем дължимите почести и на управляващия суверен от Кипър. Независимо от това дали предпочитаме единия или другия или пък се наслаждаваме и на двата, нека поздравим и двете династии с вдигане на лулите за наздравица! Long live the Kings!

Активен

''...Ала никога повече е много време...''
Страници: [1]
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.17 | SMF © 2006-2008, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!