PipeZone PipeZone
Март 28, 2024, 05:42:34 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини: SMF - Just Installed!
 
   Заглавна Страница   Помощ Търси Вход Регистрирай  
Страници: [1]
  Изпечатай  
Автор Тема: Собствено производство на флейки , въжета и кейкове .  (Прочетена 10266 пъти)
rusen plovdiv
Hero Member
*****
Публикации: 931


Ел. поща
« -: Март 30, 2014, 10:40:48 »

Преди месец , взех от нашия пазар светла и червена вирджиния , нарязан на едро като за цигари . След като го попарих 1 час на пара половината ,и го напръсках с кесинг / счукан сварен карамфил т.е. ароматно мушкато , захар  , меласа и аромат на меласа малко ,и малко аромат на ванилия и малко ром / . Получения тютюн присовах между дъски със преса и оставих за около 2 седмици стегнат на терасата .
Скоро ми пратиха проби на 3 вида ароматни флейки на Гоуит и Хогарт , ги опитах . Тази ситрин отворих пресата ,и опитах полученият пресован кейк от нарязаните ленти . За мое огромно учудване по вкус и аромат не отстъпва от готовите , фирмени флейки . И това е тютюн от пазара , евтин , нарязан за цигари . Изсъхва много бързо и става трошлив , понеже към сместта на кесинга не добавих етилен гликол или глицерин , които служат за овлажняващи и задържащи влагата агенти в тютюна . Също и смекчават вкуса и предпазват от мухлясване . Но аз съм против тези химий и не ги сложих .
Получената смес е много по добра от повечето ароматици в България и има вкус на обработен тютн - мек и вкусен . Равна е на доста от средните тютюни , продавани на пазара . Липсва естествено аромата на отлежало . Килограма на този тютюн струва около 15 лв. от пазара тук . Най добрата суровина която се изкупува от производителите т. е. 1 во качество тютюни струва около 4.50 - 5.00 лева килограма . При дългосрочно жтлежаване , би придобила вкус и аромат на невероятно качествен фирмен тютюн .
Линка отдолу е на производител на тютюн , който продава . Естествено , като всичко друго ще трябва да се купи поне по 1 бала от вид , и да се иде на място . Има и много други малки производители , които с удоволствие ще ви продадат , елитен суров тютюн на смешни за нас цени , понеже тютюневите компаний се подиграват със тях и труда им .Тези хора много често , вече запазват тютюна от най добро качество , и в последствие го нарязват и продават по пазари и прочее .Или го продават на хора , които се занимават с този сив отрасъл .
Окуражавам всички колеги които имат време , средства и желание да прочетат линковете за кесинг рецепти във форума и да експериментират като стегнат или наложат поне 2  3 различни рецепти . Оставени да отлежават , те са инвестиция във личен план за в бъдеще като ще имате невероятно качествен отлежал тютюн на смешни цени , един ден .Много съм далеч от мисълта да се търгува по този начин , но за лична употреба можете да постигнете невероятни количества и резултати ,с малко информация и повече сръчност и желание . При съкоопериране и желание този проект няма да струва повече от 100 лева на човек като горе долу килограм тютюн идва на 6 лева себестойност , ако е купен на изкупни цени . Експериментирайте и пишете за резултатите си и успехите си в областта .
Една голяма лъжа е тезата , че човек не може да направи , невероятно качествен бленд тютюн в домашни условия .
Или да си направите свой собствен Селар за отлежаване , ако нямате средства да го напълните със фирмен тютюн .
Фирмен или не , времето и обработката правят чудеса с тютюна , а то си тече .
Мисля да експериментирам със етерични масла и да опитам да направя рецептата на 3 Монахини , която е показана във линковете в раздела .

http://parvomay.all.biz/tyutyun-orientalski-g57411
http://tobacco.all.biz/info-history

Този производител предлага Вирджиния , Бърлей и Ориенталски тютюн .Преработен тютюн , печен , на пресовки . Има няколко вида - стрипс жилите със по дебелата част от листото , тънката част от листото , смески от различни тютюни , чисти пресовани тютюни - изобщо първокачествена суровина от сортове Вирджиния , бърлей и няколко сорта ориенталски . Тук мисля че продават на едро , така че съкоопериране със съотборници , съфорумници няма да е лошо и даже наложително . Мисля , че снимките със кейковете на суровината , говорят от самосебе си за качеството на тютюна и че е обработен предварително , базисно за всякаква по нататъчна преработка .
А иначе става и така , като Flue cured да се пуши със сигурност. Пак казвам , че целта на занятието е единствено и само за лична употреба и домашно приготвени рецепти , които да вървят със хубаво домашно вино или ракия  Ухилен
« Последна редакция: Март 30, 2014, 11:15:19 от rusen plovdiv » Активен
balkan boy
Hero Member
*****
Публикации: 1296



Ел. поща
« Отговор #1 -: Март 30, 2014, 06:09:10 »

Ако ти требе Перик, имам около 50-тина грама чист, да ти го прата да поекспериментираш с разни вирджинии, може некъв свестен вапер да излезе за секи ден щом има вирджиния евтина и то обработена даже. Перика така или иначе е я има я нема и 5-10% в смеските.

Само квото и да правиш, прави го в малки количества, и ако се получи чак тогава на едро. И още едно важно нещо, записвай рецептите, щото не знаеш ако се получи дали ще го уцелиш пак.
Активен

Бриара е за гъзария,кочана е за кеф.!
rusen plovdiv
Hero Member
*****
Публикации: 931


Ел. поща
« Отговор #2 -: Март 30, 2014, 07:22:36 »

Ми добре , днес поръчах 2 кила от интернет на 14 лева 1 качество вирджиния на листа . Да я видим . А в тая фабрика , само на кашони става , голяма лъжица е за моята уста , ама е най- хубав там тютюна , гаранция .В малки количества цените са двойни .
Иначе , от този човек , от който поръчах има и ориенталски и Бърлей , ще видим първо какво ще дойде , да не пресоваме вестници .  Завърти очи
« Последна редакция: Март 30, 2014, 07:24:14 от rusen plovdiv » Активен
gbpipes
Hero Member
*****
Пол: Мъж
Публикации: 642



WWW Ел. поща
« Отговор #3 -: Април 01, 2014, 03:08:19 »

Много яко!
И аз бих опитал. Ще трябва да вляза във връзка....
Пробва ли с печене във фурната?  Това може да помогне бленда да стане още по-добър
Активен
POPЕYЕ
Hero Member
*****
Публикации: 675



Ел. поща
« Отговор #4 -: Април 01, 2014, 04:29:18 »

Преди много години и аз си печах тютюн във фурната , ама го пръсках с наситен разтвор от пчелен мед и ванилия . Помня , че се получаваше добре . И с канела съм опитвал и с пипер . Проба му е майката !
Активен
rusen plovdiv
Hero Member
*****
Публикации: 931


Ел. поща
« Отговор #5 -: Април 01, 2014, 06:59:04 »

Жоро , дати кажа голяма ми е фурната и все съм опитвал със до половин кило ,във едно грилче . Днес обаче , се обади човека ,че пуснал 3 кила , 2 бехме се уговорили , ама да видим какъв е тютюна.Та ще влезе фурната в употреба. Даже имам един голям гювеч долу в избата ,и казани , за запарването, та ще ги вадя . Само по внимателно ще подходя със кесинга , тоя път .
Иначе от горепосочената фабрика , най хубаво , ама трябва да се съберем и да се уговорим . Какво и колко да вземем.
Едролистен  стрипс , май е най готинато - тънката част на листата на вирджния тютюни .
Активен
rusen plovdiv
Hero Member
*****
Публикации: 931


Ел. поща
« Отговор #6 -: Април 04, 2014, 03:30:23 »

Ето какво дойде днес 3 кила супер качествена Вирджиния - златисто жълти до оранжеви листа ,има червеникави тук там . Листата са големи по 50 60 см .Широки и перфектно изсушени . Човека е производител и наистина има Вирджиния клас 1 . Не му се занимаваше на кашони , но бях любезен и исках малко и той прати 3 кела и 300 гр за 36 лв. Определено е коректен . Тютюна е много добър и ароматен , имаше само 2 листа с точици по тях , от целия кашон . Ако някой иска да се свърже с него , да пише на лични , имал и Бърлей и ориенталски - светла басма , пак на 12 лв килограма . Каза че за големи количества 100 нагоре щял да направи отстъпка .
Аз започвам да стягам кейкове , Мууу ха ха ха . Ухилен Ухилен Ухилен Шокиран Ухилен Шокиран Ухилен
На живо изглежда , много по добре от тези снимки , извинявам се .Тютюна е като по учебник , наистина , качествено сушен и съхраняван , и има невероятен вкус , така суров.
« Последна редакция: Април 04, 2014, 03:35:15 от rusen plovdiv » Активен
Kliment
Sr. Member
****
Публикации: 271



Ел. поща
« Отговор #7 -: Април 16, 2014, 10:57:31 »

Mnogo jako
Ama. Naj-cennoto e, che sme si v regiona na orientalcite - basmata trjabva da e super, a i trjabva drugi sushto da se prouchat... Yenidjeto, koeto pushih ot McClelland mi mjaza na starkro BT na bashta mi ot 80-te na aromat...
Активен
rusen plovdiv
Hero Member
*****
Публикации: 931


Ел. поща
« Отговор #8 -: Април 17, 2014, 06:17:24 »

Имал и Басма човека , ама ще я видим . Светла Басма .
Активен
Страници: [1]
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.17 | SMF © 2006-2008, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!