Негово Величество - Петерсон Балкан Дилайт
Доста се чудех дали да пиша това ривю въобще тъй като болшинството от форумните колеги са почитатели на друг тип тутуни, или така да се каже са култивирали в себе си един малко по-различен вкус от американския поради обстоятелствата на европейския тутунев пазар.
Та така, за хард кор любителите на кипърския и сирийския лист като мене, Панев и още няколко човека, ще рецензирам тоя тутун, тъй като точно в момента го пуша в офиса на отворен джам.
Ако ще сме честни, пристъпих към този тутун с големо недоверие, и най-вече от любопитство. Много съм резервиран към тутуните (пък и към лулите) на Петерсон, с изключение на да кажем Perfect Plug благодарение на чичо Лео, и на Irish Flake, благодарение на уважаемия колега Пин. Не съм и предполагал че блендер който нема опит в Латакиевите смеси ще изкара хубав Балкан бленд.
Е сега, да си кажем право, това не е баш Балкан, понеже нема ориентал в него ни за лек. Ефекта от ориенталните се постига до некъде с Перик, но не е точно това което очакваме в един Балкан бленд. Обаче се получава перфектно, и за моя голема приятна изненада, тоя тутун се оказа печеливш, и ще се поръчва занапред. Нема сладки нотки, Перика е бая повече отколкото в Найткапа, но не е толкоз тежък. По-силен е от доста балкан блендове, но аромата му е свеж и кефи безкрайно.
Убедително е номер едно от Питерсоновите блендове. Наблюдаваме една много добра тенденция на Питерсон да отиват накъм американския вкус, и все повече да се дистанцират от тоя закостенял посредствен европейски манталитет с кейсвани вирджинии. Евалла за което.
Тутунеца е перфектен от секъде, един от малкото латакиеви смеси бъкани с Перик които са уцелени.
Не знам какъв би бил този тутун пресен, кутийката дето отворих вчера е на година и неколко месеца. Като я отвориш, вместо кисело-смърдяща арома те лъхва нещо толкова свежо и вкусно, че чак лигите да ти потекат. Влагата е перфектна, изваждаме минутка колкото да хване малко въздух, и веднага в лулата. Това нещо кефи от първия дим, до последния. Не се променя много в продължение на пушенето, да не кажа стои си на едно ниво, сиреч липсва му комплексност. Но пък за разлика от други тутуни където избиват рибата на определен етап от лулата а в други са много зле, тоя е топ през целото време.
Горещо го препоръчвам на тази част от колегите които са фенове на Латакийката.
Чиърз пичове!