PipeZone PipeZone
Април 23, 2024, 02:13:52 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини: SMF - Just Installed!
 
   Заглавна Страница   Помощ Търси Вход Регистрирай  
Страници: 1 [2] 3 4 ... 9
  Изпечатай  
Автор Тема: Мортал Комбат или Да не окепезяваме хубавите теми.  (Прочетена 75912 пъти)
balkan boy
Hero Member
*****
Публикации: 1296



Ел. поща
« Отговор #15 -: Февруари 10, 2015, 09:19:10 »

Колега, ти бъркаш "subtle" естетиката с липса на такава.

Колкото до приложното изкуство (или занаят както му викат),  точно па ингилизите с мануфактурната им схема са антипод на същото.

Японците може да имат минималистка естетика изразяваща се в простотата на формите и изчистеността, и естественото несъвършенство, но ако мислиш че това липсва в лулите им, тогава нищо не разбираш от естетика.

Дай малко по-серьозно, що си мислиш че Цуге и Токутоми и Китахара и тоя и оня праат западни лули. Верно че бичат западни шейпове, ама японски елементи има яко в техните лули.
Активен

Бриара е за гъзария,кочана е за кеф.!
pinhead
Hero Member
*****
Пол: Мъж
Публикации: 1371



Ел. поща
« Отговор #16 -: Февруари 10, 2015, 10:19:14 »

Колега, да твърдиш че едно нещо не съществува само щото не ти допада, е меко казано безумно. В Англия немало култура... Явно имена като Шекспир, Чосър, Милтън, Оскар Уайлд нищо не Ви говорят... Нямало архитектура... Абе, брат ми, ти къде гледаш, та нищо не виждаш?!? Неква много извратена логика прилагате тука. Колкото до японците - нема кво да го твърдя, те самите си го казват...
Айде дай да се разбереме за "приложното" изкуство и манифактурата - Вие, както и една голяма част от форума, сте възприели един модерен "прочит" за ръчната изработка. Тълкуване, наложено от американците. А то е: ръчен труд на всяка цена, той превъзхожда механизираното производство, просто щото е ръчен... Ма предмета, произведен по ръчен способ, имал душа... Душа?!? Все едно не слушам християни, а езичници от Папуа Нова Гвинея... От друга страна, аз съм възприел "класическата" трактовка: ръчен труд се прилага, когато очакваме по-високо качество на изработката, сравнено с механизираното производство. Тук не се приемат дефекти, доказващи ръчната изработка, а точно обратното - никакви дефекти, никакви несъвършенства!

За разлика от тебе, аз не деля лулите на "наши" и "ваши", а на малко по-друг принцип - лули, които ми харесват и лули, които не ми харесват... От тези които ми харесват, самоволно съм добавил два нови подтипа - лули, които мога да си позволя и такива, които не мога да си позволя.
Активен

Life is a waste of time, and time is a waste of life. Get wasted all the time, and you'll have the time of your life!
― Billy Connolly
balkan boy
Hero Member
*****
Публикации: 1296



Ел. поща
« Отговор #17 -: Февруари 10, 2015, 12:34:11 »

Кой дели лулите на наши и ваши бе?  Всеки дели лулите на добри и лоши, само че за разлика от тебе некои прилагат конкретни критерии. 

Колега, пайп смоукинга не се изчерпава с английската култура от края на по-миналия и началото на миналия век.
Това е период на индустриализацията, стандартизацията и началото на потребителската субкултура. Верно, всичкото това облечено в некаква "романтика" на пост-викторианската епоха, но факта че си е пълен ташак си остава. Нищо от това не влиза в  нашите ценности,  нито съмнителните критерии за красота, нито индустриалните критерии за качество, нито нищо.
Куренето на трубки колега е  универсално и който го свързва с горното просто омаловажава целата красота на занаята.

Да ми казваш че жабарите които мамата си тракат като дойде реч за естетика и хедонизъм не стават, пък некви дървени запъртъци от островите ставали, е сори, некак е нелепо. Не мислиш ли?

Ае един шнур за пост-викторианска британия, за индустриалната им революция, за крикета им, за лулите им лишени от секаква естетика, за Джемс Ват и конските му сили, за парната им машина, за Йоркширския им пудинг, и за архиепископа им от Кентербъри. Ние сме хора от изтока, наследници сме на великата източна римска инперия, имаме най-изтънченото чувство за естетика и хедонизъм като медитерански хора и хора в чиито гени тече естетиката на персийския свет, на елинския и римския свет, на великата византия и прочее и прочее.

Къде ми навираш уродливите британски ценности моля ти се, обидно е некак. 
Активен

Бриара е за гъзария,кочана е за кеф.!
getzpipes
Sr. Member
****
Публикации: 440



WWW Ел. поща
« Отговор #18 -: Февруари 10, 2015, 12:34:56 »

"Стануел се правят от деца-черноработници в Китай, Том Елтанг е гей, а Токутоми - содомит! Питърсън слагат азбест в ебонита си, а Дънхил киснат брайъровите заготовки в нафта. Хората, харесващи ръчно изработени лули, имат нездрава полит-ориентация и са психически нестабилни. И това са фактите, господа, фактите..."
Напрау ма уби!  Ухилен Ухилен Ухилен Ухилен Ухилен Ухилен Ухилен Ухилен Ухилен Ухилен Ухилен Ухилен
Активен

pinhead
Hero Member
*****
Пол: Мъж
Публикации: 1371



Ел. поща
« Отговор #19 -: Февруари 10, 2015, 01:37:07 »

Балкан бой, абе усещам некъв лек негативизъм към Британия, или се бъркам?...  Ухилен Ухилен

Колегата, баш ти си тоя, дето дели на "наши" и "ваши" - просто щото била английска лулата, начи не ставала... Всеки има право да си харесва квото си иска, но няма право да си налага мнението на останалите. Като си харесваш нео-класическите жабарски и прочее кривочи, да съм ти казал: "Не, не ги пуши тея!"? Сам си правиш драмите и поставяш изкуствени граници между култури и стилове, без да отчиташ факта, че това е Европа, и жабари, и ингилизи, и холандци, и датчани взаимстват един от друг и допринасят за общата шарения, която ние наричаме европейска култура. А и като харесвам класически лули, чийто форми между другото, са създадени за пръв път във Франция, начи съм и фен на всичко останало английско?!? Бате, такива ги плещехме га бехме втори клас, стегни се малко! С тая твоя нездрава обсесия към всичко архаично няма да се учудя, ако скоро се опиташ да забраниш на Жоровците да ползват струг и прочее ел. инструменти... Щото и техното не е 100% ръчно, сиреч е манифактурно, сиреч индустриално, сиреч печалбарско и пошло... Като си харесваш ориента, па стой си в него бе - кой те спира?  Ъ? Ъ?

P.S. Само да вметна, че Балканският полуостров, Източната римска империя и твоя милост се намират в, и са Европа... Колкото и да не ти харесва и да се будиш нощем облян в студена пот, ние СМЕ в Европа и допринасяме за нейната култура.
Активен

Life is a waste of time, and time is a waste of life. Get wasted all the time, and you'll have the time of your life!
― Billy Connolly
balkan boy
Hero Member
*****
Публикации: 1296



Ел. поща
« Отговор #20 -: Февруари 10, 2015, 04:00:06 »

Колега, Европа, такова животно нема.

Има нещо наречено западна цивилизация, възприемащо се от целия свет като парадигма и като модус вивенди. Нема да обяснявам защо и как, дълга и широка.

Е па тая западна цивилизация въпреки че се е създала от изтока, не е източна. Тя си е западна. И ние не сме част от нея, а ни е наложена също както и на японците примерно или на арабите. Те сички носат панталони дизайнирани в Италия, всички гледат хамерикански холивуд филми, всички ядат едни и същи фаст-боклук-фуд и прочее. Глобализацията означава налагане на западната култура като метрон пандон на екзистенциално ниво. И тука говорим за чифутска банкова система, капитализъм, демоНОкрация, концепция за нация и всички фалшиви гадости сполетяли ни от Дидро насам, сиреч от френската революция. Всеки който се опитва да върви срещу това нещо и да вкарва истински ценности бива размазван от американците като терорис. Башар Асад, Гадафи, да не ги наброяваме. Колко това нещо е тиранично и подтискащо е друга приказка, обсъждали сме.

Но нашия спор не е в това. Спора е много тесно специализиран и има чисто практическа насоченост, а то е кой от ойропейските стилове съдържа естетика и кой не.
Ингилизите ги уважавам много повече отколкото си представяш, и ми аресват доста повече от много други народи в ойропата.
Но реално погледнато, демек обективно те не са еталон за естетика. Верно там където има повече изкуство има и по-голема декаденция, това не отричам. Където има толеранс и свобода към израза там се явява и кича това е факт. Но липсата на естетически критерий не се замества с компромисни форми които да се издигнат на ниво стандарт. И така да е, има мегдан за изява и в най-големите ограничения. Онова което мен ме дразни у английските лули е индустриалния оттенък на всичкото това. Поле за изява на таланта не може да има при мануфактурата. Там всичко е унифицирано. Нема един "майстор" който да направи един ултра класически покер, напълно в рамките на определената форма, и тоя покер да крещи от далече кой го е правил и да носи със себе си един craftsmanship заряд.

Те това нещо го нема. Не се и цели да се постигне в ингилизките лули. В дацките обаче колкото и да са мануфактурни и на конвейър, целенасочено се търси тоя ефект и почти се постига.

Анадън му Джанум?
Активен

Бриара е за гъзария,кочана е за кеф.!
pinhead
Hero Member
*****
Пол: Мъж
Публикации: 1371



Ел. поща
« Отговор #21 -: Февруари 10, 2015, 04:16:10 »

По първата част - ако престанеш да си търсиш врагове под дърво и камък, може и да заживееш щастливо... Тая путинистка параноя от лошия Запад взе сериозно да ми втръсва. За тия твойте драми американците имат една приказка: "Solution in search of a problem"

По втората част - ти не си Господ, та да определяш кое е изкуство и кое не е. Кое е естетически издържано и кое не е. Ти си обикновен човек и като такъв имаш мнение. Дали некой ти споделя мнението е съвсем отделен въпрос. Но, и държа да наблегна на това, твоето мнение не е меродавно! Използваш речник и тези, които съм свикнал да виждам (и чувам) сред членовете на разни комунистически кръжочета, а не от мислещи християни. Съжалявам, ако това ще прозвучи обидно, но така смятам. Ако държиш да си чешеме езиците с глупости, поне зарежи марксистката трактовка, че ме втриса от подобни глупости.
Активен

Life is a waste of time, and time is a waste of life. Get wasted all the time, and you'll have the time of your life!
― Billy Connolly
balkan boy
Hero Member
*****
Публикации: 1296



Ел. поща
« Отговор #22 -: Февруари 10, 2015, 05:31:55 »

Бахмааму!

Къде па виде точно марксизъм в моя дискурс? Обоснови се колега Усмивчица

Мраксизма е иманентен на западната цивилизация, отроче на индустриалната революция.  Аз себе си сметам за наследник на изтока, на Персийската инперия, на Византийската такава, на Османската и всички велики инперии върлували тука по наще земи.

По първата точка:
Западната цивилизация е факт с който требе да живея, и не ми е проглем да я възприемам и да живея щастливо в нея. Но си оставам на онтологично и екзистенциално ниво източен пич. Гледам от високо към запада, от позицията на по-висш и различен. Може и да ям понекога Макдоналц, но чевермето си остава чеверме рзийш. Мое да слушам понекога Майлс Дейвис, но Василис Карас си е Василис Карас.  Мое викторианската епоха у англията да има некъв чар, но на мене ми е чужда.  И ако искаш да си в мир със себе си, или да си щастлив както натрътваш, требе да се приемаш такъв какъвто си с корените. С оня духовен и културен бекграунд от който си се пръкнал, излюпил, и колкото и да парвенюстваш (не знам дали има такава дума) все си го носиш в тебе, и без което не струваш нищо. Можеш да отричаш себе си и да плюеш по всичко балканско, по всичко родно, по всичко източно, и да се надупваш към запада, да се доказваш колко естествено си се вписал в "екзекютив" културата, как си едно към едно с образа на "българския човек" от рекламите, как в мола си в естествената си обстановка, как си напълно адаптиран към средната класа в българия и си на определено духовно ниво щото четеш Тери Братчет и всичките тия щуротии. И пак всъщност си като вейка без корен, треторазряден матриал, човек който окичва елхата и празнува хелоуин, и който отиде ли на гурбет у европата се подмазва на великите господари с неимоверното чувство за вина че произлиза от некаква калпава среда и втора ръка част от света. Виждал съм българчета и сръбчета как едни други ще се изядат за да се подмажат на господаря в Италията и у Швейцарията, а господаря гледа през тех като че ли са прозрачни. Все едно най-долнопробния човешки матриал. А руснака или арабина идва и му влиза, и оня е длъжен да го респектира. Даже му ебе жената, дойде ли време за молитва постила килимчето и оня не смее да го гледа, заобикаля от далече. Страхува се и респектира, но пък като си дойде излива целата си фрустрация върху българчетата и сръбчетата които му се нагъзват. Още повече ако дръзне да покаже некакви мъда и да се погаври с пророка примерно, арабина вади калашника и направо ебе мамата. Па европееца после колкото иска да се пени и да жъсуиска.
Та такива ми ти работи. Не знам колко може да е щастлив човек който се срамува от цървулите на дедо си, и който подминава примерно една изворна българска фолклорна музика щото некак не му се вписва, но ако е пресята през призмата на запада, (примерно джаз вариант) нещо което биха го одобрили западняците, е тогава припада колко неговата музика е яка, щото видиш ли на запада се харесва. Не моеш си щастлив така. Приеми себе си, намери си корените, и тогава ще си щастлив. Излез и се удари в косматите гърди и извикай "Булгар!"  Те тогава може да говорим за човек който е в мир със себе си, с наследството си, с товара на средата от която е произлезнал.

Това е колега, колкото и да искаш да придадеш тежест на  тая западна цивилизационна ориентация и да омаловажиш онова от което си отпаднал, нема да мине номера. Ти си се определил, добре. Взел си решение за себе си.  Насочил си се към нещо което си сметнал че е истинско и ще ти придаде смисъл в живота. Обаче не виждам смисъл да го пробутваш като нещо яко на нас които стоим другаде, и екзистенциума  го намираме в онтологията вместо в логиката.  

Малии ебаси трактата излезна.  Ухилен Ухилен Ухилен Ухилен Ухилен
« Последна редакция: Февруари 10, 2015, 05:35:40 от balkan boy » Активен

Бриара е за гъзария,кочана е за кеф.!
pinhead
Hero Member
*****
Пол: Мъж
Публикации: 1371



Ел. поща
« Отговор #23 -: Февруари 10, 2015, 05:53:34 »

Колегата, чета уж тебе, па се Кисельов ми се върти в главата... И Дугин... Чудно що така?  Ухилен

Колкото до тва, от кое съм се отказал и кво съм прегърнал - спи спокойно, много добре знам кой съм и от къде идвам. Не ми трябват ни врагове (западни), ни кумири (източни) за да се самоопределя.

Ако ще плюеме по лули, да плюеме. Ама ако ще ми развиваш жидо-масонски теории на конспирацийте - моля, без мене.

P.S. Марксизма е западен, да, ама нещо на източните евразийци много им допадна и си държат на него...
Активен

Life is a waste of time, and time is a waste of life. Get wasted all the time, and you'll have the time of your life!
― Billy Connolly
balkan boy
Hero Member
*****
Публикации: 1296



Ел. поща
« Отговор #24 -: Февруари 10, 2015, 06:02:15 »



P.S. Марксизма е западен, да, ама нещо на източните евразийци много им допадна и си държат на него...

А бе я им допадна я западните евреи им го пробутаха...... ама щото не си по спирането на коне, та нема а го коментираме.

Това че знаеш кой си знаеш, ама знаенето кой си и екзистенциалната криза не се изключват. И язе искам да съм негър, ама съм бел. И са кво прайм?


А иначе темата е за лулите, и ако ще плюем, моем да плюем но нека да бекъпваме плюенето с аргументи.
На пример какво подразбираме под добра лула?
1. Качествен бриар
2. Красив бриар
3. Красив шейп
4. Качествен мущук
5. Занаятчийска изработка - арт

Тъй като горните 4 критерия са трудно различими, защото всички лули горе долу са на приблизително ниво, (освен Петерсон дет се дънат яко на 4) остава петата точка. Тук мануфактурата отива далеч надолу.
Остава ни субективния критерий, т.е. добавената стойност, с каква идеология и ценности върви тази лула. Е тука се разминаваме, защото романтичните приказки за некви английски дъртаци в които има величие което само ти можеш да го видиш не върват. Или може да вървят, но требе да се обосновеш защо. Аз до сега не можах да вида нещо такова.
Активен

Бриара е за гъзария,кочана е за кеф.!
rusen plovdiv
Hero Member
*****
Публикации: 931


Ел. поща
« Отговор #25 -: Февруари 10, 2015, 06:24:51 »

Леле , колко нови неща научих , леле колко съм назад с материало . Колко съм извън мейнстрийма леле , пък аз си мислих , че лулите се делят на качествени и шир потреба дзън лао , пипекс , чурук Пипсан , Мисури кочан  и така нататък , като хубавите имат 2 разновидности - артизан / или избарани , мераклийската , оригиналдъ направени , майсторски / тоест  ръчни и фреза автоматични , тоест инстантни / слагаш кубче , вадиш лула  Шокиран/
Активен
pinhead
Hero Member
*****
Пол: Мъж
Публикации: 1371



Ел. поща
« Отговор #26 -: Февруари 10, 2015, 06:47:40 »

Цитат
На пример какво подразбираме под добра лула?
1. Качествен бриар
2. Красив бриар
3. Красив шейп
4. Качествен мущук
5. Занаятчийска изработка - арт

Питърсън изпълняват и петте критерия без проблеми. Естествено, това са скъпите им лули - "топ оф дъ лайн". Ма така е при всички подобни производители - и Стануел, и Савинели, и сумати други. Евтината лула е евтина лула. Точка. Толкоз. Мое да си въобразяваш, че некоя фирма прави перфектни лули за без пари, ма я покажи на живо (да се посмееме)... Се едно, да ми сравняваш Тойота Айго с Ленд Крузер... Дип, че и двете са Тойота.

Ти имаш проблем с манифактурата, аз нямам. Виждал съм прекрасни "манифактурни" лули, както и ръчно произведени, дето са толко нескопосни и грозни, че слабите духом изпадат в депресия и нервна криза... Вече ти обясних, че за мене ръчното производство не е самоцел.

Цитат
Остава ни субективния критерий, т.е. добавената стойност, с каква идеология и ценности върви тази лула. Е тука се разминаваме, защото романтичните приказки за некви английски дъртаци в които има величие което само ти можеш да го видиш не върват. Или може да вървят, но требе да се обосновеш защо. Аз до сега не можах да вида нещо такова.

Всъщност ти си тоя, дето все оправдава избора си с некви имагинерни величини. Аз просто харесвам класически модели лули. Дадена фирма произвежда лулите си точно в пропорциите, които аз намирам за естетически издържани - и хоп, аз почвам да харесвам продукцията на таз фирма, щото имаме допирни точки. Остава и цените да си оправят, нещастниците... Питай който искаш майстор, коя му е най-тегавата лула за правене - бас ти ловим, че 9 от 10 души ще ти кажат "прав билярд, ингилизки стил", а не "На Токутоми Ташаците в Курсив"... Просто щото тая форма, колкото и да я презираш, всъщност е изключително семпла и елегантна, както и дяволски трудна - и най-малката грешка веднага изпъква като жълто петно на бели гащи.

Аз не робувам на клишета, възприемам себе си като провинциален космополит - в края на краищата зная три езика, ебати - Английски, Руски и Северозападняшки говор... И музиката която слушам, и авторите които чета, и филмите които гледам - от всички краища на света са събрани, паплач неземна - българи, араби, турци, англичани, германци, евреи, американци, атеисти, православни, мюсюлмани и евангелисти... Кво още искаш от мене бе, каунь!?!  Ухилен Ухилен

Еееее, Руско, твойта система много сложна бе! Намигване
Активен

Life is a waste of time, and time is a waste of life. Get wasted all the time, and you'll have the time of your life!
― Billy Connolly
balkan boy
Hero Member
*****
Публикации: 1296



Ел. поща
« Отговор #27 -: Февруари 10, 2015, 07:11:10 »

Измъкваш се по бели гащи. А се е почнал мухабет за лули, и веднага изхвърчат критерии как едни там дърти байчета по островите разбирали, па били патриоти, па не знам си какво, после в мортал комбата.... аз просто формите ми аресват рзийш.


Хехехе колега, не пиеме нафта се пак.  Ухилен Ухилен Ухилен

А това че въобще сравняваш Токутоми с ингилизите, това е обида за самурая, и гледай да не разбере щото ще си направи сеппуку.
« Последна редакция: Февруари 10, 2015, 07:12:46 от balkan boy » Активен

Бриара е за гъзария,кочана е за кеф.!
pinhead
Hero Member
*****
Пол: Мъж
Публикации: 1371



Ел. поща
« Отговор #28 -: Февруари 10, 2015, 07:30:51 »

Нема такива филми - аз бели гащи не носим... А дъртите байчета на острова са пазители на една традиция, която вие, отрицателите, допуснахте да изпадне в немилост и да загине на континента. Забравихте корените си и възпяхте некви прости занаятчии и трактористи, се едно са пророци! Всичките станахте "артисъни", дето "криейтват" у "уъркшопове"... Плюхте на достойния труд, само за да си пробутвате "изкуството"! И не ви стигна това, не - почнахте да сипете огън и жупел върху хората, дето са ви създали... Срамно и пошло. Долно, но толкова човешко. Измислихте си история и взехте, че повярвахте в нея. Срам ме е за вас. Жал ми е...

Отивам да си сипя бира...
Активен

Life is a waste of time, and time is a waste of life. Get wasted all the time, and you'll have the time of your life!
― Billy Connolly
balkan boy
Hero Member
*****
Публикации: 1296



Ел. поща
« Отговор #29 -: Февруари 10, 2015, 07:42:05 »

Как не те е срам!
Мануфактурното произвоцтво зе хлеба на хиляди достойни артизани. Екслплатира работещите хора с цел трупане на нечестни печалби за крупния капитализъм.

Измисли маркетинг истории на които да се вържете за да им купувате лулите за скъпи пари, които ще отидат у собствениците капиталисти, а хората работещи у фабриките нема да имат нищо, както и занаятчиите.

Да спрем нечестното забогатяване на тайкуните собственици на пайп фабрики!

Да поддържаме локалните братя занаятчии като им купуваме продукцията!
Активен

Бриара е за гъзария,кочана е за кеф.!
Страници: 1 [2] 3 4 ... 9
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.17 | SMF © 2006-2008, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!