Ретортата беше чалъма с колбичката , която се закача на мундщука и се пълни с алкохол и се загрява при затапено огнище .... или бъркам ?! Мислех го и тоя моетод .. защото димния канал мирише отвратително , особенно тоя на мундщука , и ако не се отмирише със солта/мисля после и със сода да третитрам/ ... ще се опитам да "ретортирам" !
Абе верно е пушен некъф гаден ароматик .. и лулата не е чистена особенно съвестно. Ма то не се знае и от кога е в това състояние ... подозирам че е стояла години в някой шкаф.
Абе да питам .. чист спирт може ли да се ползва при почистването , щото гледам байовете по клиповете ползват некъф алкохол ... па аз маам със 95% спирт или ракия ?! Стаа ли спирта от аптеката .... снощи кат бърсаФ мундщучето ... миришеше мноо странно от реакцията с алкохоля.
Точно това е ретортата. По въпроса със спирта, аз също маам такъв от аптеката денатуриран. Мисля че го денатурират с изопропил което не е болка за умиране. Даже ако можеш да намериш чист изопропил (това което ползват тия къде сплайсват оптика) ще е още по-добре, защото има по-ниска тенпература на изпаряване, и мисля също така не остава следи.
Както и да е, от аптеката върши чудесна работа.
Най-важното е ако лулата е пушена с продукти на химическия завод в Костенец, (разни мак барени и ларсени) всичките капилярни микроскопични отворчета в дървото които требе да са абсорбатори по принцип са запушени не с естествени катрани и етерични масла и захари, а с некакви химии които ги запичат. По тая причина много от лулите втора употреба пушат изключително мокро и след три дръпвания почва да гъргори влагата. Това е много лошо и понекога и след неколко третиррания с алкохол пак остава.
Алкохола е органичен разтворител който освен да издърпва катраните требе и да отвори порите. Ако след неколко тритмента с алкоголь положението е същото, тогава се пристъпва към вода. Това става по следния начин. Маха се целия кейк до дърво с една шкурка, пълниме лулата с вода, да попие дървото и я слагаме лулата в микровълновата да я нагреем след което сушиме. Може и във фурна на по-слаба тенпература. След като е нагрята лулата тя ще си изсъхне перфектно.
Тук требе да отбележиме че миризмите от боклуците пушени преди нас и затвореността на порите немат много отношение, т.е. лулата може да си пуши страхотно но да задържа влага. Ако това не ни пречи, нема никакъв смисъл от всичките тия галимации. Аз имам такива лули на Георг Йенсен, и не им разтварям порите за да не станат стерилни с никакъв вкус. Влагата си я изтръсквам по стандартния метод. Ако пък има горчив оттенък и гаден вкус, тогава номера с алкохола неколко пъти или реторта в краен случай ще ни свършат работа.
Хубаво е така очистената лула да я разпушваме с бърли който е неутрален тутун и почти не съдържа никаква захар. Лулата ще си поеме етерични катрани така както си му е реда, след което можем да си билдваме кейк и да се радваме на хубав дим.
Бърлито обаче не бива никак да е с топинги и тем подобни щуротии, и за тая цел е идеална бърли флейката на солани. Ако немаме такава или чисто бърли въобще, тогава всеки тутун без химии ще свърши работа.
Свети Григорий казва че по неговите експерименти най-добър дим дават не чистите стерилни лули, а такива които са "узряли" т.е. които са попили от катраните до определена степен, и требе да се държат на това ниво за най-добри резултати. Аз въпреки че обичам да ги "стерилизирам" и да ги чиста с алкохол след секо пушене, не мога да не се съглася че не е съвсем неправ Григорий.
Та общо зето, нещата се свеждат до следния съвет: алкохола от аптеката си е ок, неколко пъти процедурата, ако пак горчи и е гадно реторта, ако пък задържа много вода и това те дразни вода и фурна, слеТ което си билдваш твой си "флейвър" и кейк както си обичаш.
Колегата Пин ще ме оплюе и ще каже че като пушиш от гадостите на некое дърто байче поемаш от неговата карма щото дърт ли е въпроса с легитимитета приключва, ама не го слушай, изчисти си лулата и си я докарай в състояние ти да й се кефиш преди всичко.
По-здрави!