nikcool
Newbie
Публикации: 26
|
|
« Отговор #1 -: Май 06, 2016, 10:55:42 » |
|
Не е трудно, но си има тънкости, а се отглежда също както, доматите, пипера, патлажана, който сеете или сте сяли или сте помагали на баба и дядо. Ще се опитам да ви напиша, това, което съм чел, и още ми е само на теория. Идеята за отглеждане и производство на tobaco в собствената градина или земя, ме налегна, след като разбрах, че в нашата държава няма как да си набавиш свястна продукция, 1К добре въздушно ферментирали листа.Толкова голямо табу а и страх у българина не е истина. Невъзможно е намирането на добре кълняеми семена в БГ. сее се предимно Ориентал, като не се знае какъв сорт вобще са сели за тях е Турски, Гръцски тютюн, даже не знаят че има селектирани български сортове произведени в нашите лаборатории по време на комунизма, известни в целия свят, с своята устойчивост на болестите и вредителите по tobaço, както и с висока производителност, вкусови и ароматни качества. От известно време, се възражда и отглеждането на широко листни tobaco, основно Виржиния и Бърли. НО И тук е същата неграмотност и невежество. Има селектирана Виржиния , "Виржиния Българска" записана в световния регистър и запас от семе. Не знаят, каква е Виржинията, която са сели и отгледали, а те са доста много. Абсолютно същия проблем е и с Бърли. За това се захванах да чета и да се ограмотя, и да си отгледам собствен tobacco. Винаги съм бил дивак и още от времето на Комунизма не съм търпял някой да ми слага ограничения и да ми забранява нещо. Никой не може да ми забрани да си отглеждам tobaco, за собствена употреба и нужди. По смисъла на закона това не е акцизна стока, докато не е нарязана и приготвена за продаване. Намерих, и се свързах с хора, които ми пратиха семе за посев на tobacco, пратиха ми каквото имаха 7 сорта tobacco и един сорт Махорка. Които вече са засяти и расада е на 1 месец, малко закъснях но се надявам да изкарам поне някакво количество качествени листа и най вече семе, защото на tobacco му трябват 2г за да се аклиматизирва и адаптира, към почвата и околната среда на района в който е посят. Ще се опитам да отварям теми за абсолютно всичко свързано с tobacco от семето, през готовата продукция до семето. Ако някой знае и е помагъл или е гледал tobacco нека да помага. Само ще помоля да не ми оспамвате темите, нямам много свободно време но ще се опитам да описвам подробно всичко.
|