PipeZone PipeZone
Април 25, 2024, 06:22:59 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини: SMF - Just Installed!
 
   Заглавна Страница   Помощ Търси Вход Регистрирай  
Страници: [1]
  Изпечатай  
Автор Тема: Смена tobacco.  (Прочетена 4104 пъти)
nikcool
Newbie
*
Публикации: 26


« -: Май 06, 2016, 06:23:14 »

Tobacco  е едногодишна селскостопанска култура с финансова значимост.
По Български ще го наричам ТЮТЮН.
Вегитационния период на селскостопанските едногодишни растения е от посяването на семената до събирането на новите узрели семена.
При Тютюна вегитационния период се смята от посяването на расада в полето на открито до узряването на последните листа на върха или узряването на семената.Продължителността на вегитацията зависи от сорта, а също и условията за отглеждане, почва , климат, влажност, дължината на светлата част на деня, обеспечаване с питателите вещества и др. фактори.
Тютюна е самоопрашващо се растение,
Тютюна е от семейство Solanaceae - Покрито семенни двусемеделни,  към което принадлежат и много култивирани растения, Картофи,Домати, Пипер, Патладжан, Махорка, Цариградско грозде, Петуния и др. ,както и диви такива.
Бела Дона, Татул, Блян, Lycium и др.
Тютюна цъфти, 30-45 дена от посяването на открито, може да се остави само главното съцветие за отглеждане на семе, там семената узряват най бързо и са най-кълняеми и дават силен, издръжлив и еднороден расад, а после и тютюн, който не се изражда както правят, в масовото производство на табако.
След образуването на главния семедел, всички други странични семедели се отстраняват, а основния се закрива с торбичка достатъчно голяма да може да се събере съцветието, а същевременно да не се оправи цвета от друг сорт, тютюн, ако е сят на близо, за да се избегне кръстосване и да остане чист сорта за последващ посев.
Периодично се проверява съцветието,като се маха торбичката, тютюневите семена узряват за 25-30 като температурата е не по малка от 20°- 22°, когато е узряло семето семеделците стават кафеви, или тъмно кафеви, семената също, семето на тютюна е много малко, както на Мак с неправилна форма, почти кръгло.
За това при наличие на готови семедели се затягат торбичките, така за да не се изсипят семената, защото започва отварянето на кутийките, хубаво е да се направят торбички от материя която е проветрява но пък и отворите не са толкова големи че да се изсипят семената, ще се търси от какво да се направят торбички за зачохляне на съцветията.
У узрелите семена се забелязват две фази на зрелост които са Биологическа и Физиологична.
Биологична
Напълно са оформени семената, леко се отделят от семеника, напълно е прекратена връзката с растението ,но същевременно тези семена са не пълноценни, няма равномерно израстване и буйно покълване.
Физиологичена.
Това е така нареченото доозряване на семената.
Които могат да се сеят чак след година от Биологичното узряване.
За това е прието да се сеят семена на 2г или 3г които са физиологически узрели.
Но пък също така може да се ускори процеса на вече Биологично узрелите като им се осигири температура 20°-22° и влажност, 60-65%, така семената са готови за посев след 1-2м.
Нормалната кълняемост и силата на израстване се запазва при 9% влажност.
Кълняемоста се запазват  5г. ако се съхраняват  при 15°- 20° и влажност  70%., ако се намали влагата периода на кълняемост може да се удулжи.
Трябва да се забележи и още една биологична особеност, семената на тютюна периодично изпадат в покой, като лятото намалява кълняемоста а есента се възстановява.








Активен
Страници: [1]
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.17 | SMF © 2006-2008, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!