PipeZone PipeZone
Април 19, 2024, 08:12:16 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини: SMF - Just Installed!
 
   Заглавна Страница   Помощ Търси Вход Регистрирай  
Страници: [1]
  Изпечатай  
Автор Тема: ПИКИРАНЕ Пресяване - Разреждане на разсада.  (Прочетена 4511 пъти)
nikcool
Newbie
*
Публикации: 26


« -: Май 16, 2016, 12:49:59 »

ПИКИРАНЕ  Пресяване - Разреждане на разсада.
Някои го отричат, други го хвалят, Но Пресяване - Пикирането или разреждането на разсада макар и да отнема много време, е желателно.
Отделят се вече заболели растения, с Черно гниене или Кафяво кореново гниене или други растения които са се разболели.
Така се отделят и махат болните растения, на здравите се  осигурява повече пространство, светлина за развиване на лисна маса и засилването на кореновата система.
Пикирани разсади по лесно се адаптират и  стреса при засяването на открито е много по малък и растенията по бързо се развиват.
Всички сте чували, правили или помагали при  Пикирането на разсади от зеленчуци, при Тютюна е същото.
При покълването и порастването на семето се появяват зелени мънички листенца, СЕМЕДЕЛИ.
След известен период да кажем 10 дена се появяват нови 2 листенца които са на кръст на Семеделите, и тази фаза от развитието на растението се нарича Кръст.
Пикирането пресяването в фаза Кръст обикновено се прави най вече при разреждане на разсада, или ако не сме много от търпеливите.Но тука вероятноста за здрав разсад е много по малка, още са слабички, корените още не са се развили хубаво.
Ако растенията видимо се развиват добре, и са подхранени добре, добре са развити още в тази фаза на развитие може да се пресяват Пикират но трябва да се работи много внимателно, защото са много мънички.
Ако имате търпение, и не се налага да разреждате вече порастващия расад, може да изчакате следващата фаза на развитие.
Появяват се нови по големи листа, корена е по добре развит, и растението е видимо по силно, и готово за пресяване.
Тази фаза се нарича Ушички, листата вече са с формата на сортовата особеност, като последното 6 листо се вижда как се захваща за стеблото с много тънка ципа, това принципно е 1 истинско листо, на разсада, макар после да повехне или изсъхне, да не успее да се развие.
В фаза Ушички е задължително да се пресажда ако искаме де, зависи какво сме решили.
Вероятноста е 100% здраво Пикирано растение.
Трябва да се осигури почвена смес и съдове, а също и място за Пикирания разсад.
Хубаво е след пикирането разсада да се остави на светло, Но, не на пряка слънчева светлна поне за 2-3 дена, за да може да се посъвземе от стреса от Пикирането.
След това може да се сложи някъде на слънчево място, може на остъкления балкон, в оранжерия или парник, Но да се пази от директното слънце, / ултра виолетовите лъчи/ поне за седмица, като закрием мястото където е с хартия или весник,  след седмица се вижда дали всички са се адаптирали от изкуственото осветление, листата стават по тъмни на цвят, и се забелязва, как вечер при залез листата се свиват, а сутрин се разперват при първите лъчи на слънцето.
Това е за всички разсади които са сяти на време, средата на Февруари - Март, тогава светлата част на деня е много къс и се отглеждат на изкуствена светлина  -  ще има друга тема за това.
Как и в каква смес да Пикиране разсада.
За да се избегне стреса както казах, желателно е да имаме пресата собствена почва от мястото където ще се засажда разсада. Желателно е.
Ако имате на близко гора може да вземете горска почва Торфена пръст, също да я пресеете и я смесете с вашата пръст 50/50, ако нямате може да си купите от някоя Агро аптека най евтината почвена смес.
Приготвяме си голям съд, щайга, касета кашон, и съдинки за пикирването., обикновено се използват полиетиленови 200ml кофички за еднократна употреба.
И аз така направих, НО заемат много място, и се събират малко като бройки, конусовидни са и лесно се разместват обръщат, даже може да прережат растенията при пренасяне и транспортиране.
Ако имате свободно време, и ви се занимава може да си направите сами кофички за Пикиране, от весник, брошури, наелон или стреч фолио, може да ползвате дезодорант за форма и големина, или каквото ви хрумне.
По добре се уплътняват, от кофичките, не се разместват или разсипват, отделно се събират повече растения в една и съща щайга.
Пикирането започва малко по рано, като сме оставили разсада и не сме го поливали няколко дни преди Пресяването. Да кажем седмица.
Преди същинското Пикиране хубаво навлажняваме пръста където е разсада, с хладка вода, 25°- 30°.за да не се накъсват коренчетата на растенията, а след това се захванете да си напълните кофичките или това в което ще пресаждате, Пикиране.



Вече сме си приготвили съдините за Пикиране, напълнени със сместа, която сме размесели хубаво.
Вземаме някакъв съд и го напълваме с хладка вода 25°- 30° Но не до горе, за да не прелее, да не стане мазало, защото ще извадите разсада заедно с пръста и ще го поставите вътре, много внимателно с ръцете промивайте пръста за да се покажат коренчетата, които са се преплели, внимателно вадете разсада и внимавайте, колкото по малко се повреждат корените толкова по лесно ще се вкоренят, и ще имате по малко загуби на растения.




Пригответе си съд или място където да си подредите растенията, така, че да вие е удобно и лесно за пресяването.



Набавете си инструмент с който да направите място, дупка в кофичката за пресяване където ще поставите растението.
Предварително с перманентен маркер може да си запишем сорта който пресяване, да не ги объркаме, а и за по нататъшен рачет на мястото, което ще ни трябва за засяване.


Внимателно поставяме растението в ямката която сме направили, като внимаваме корените да са винаги на долу.Колкото позволява растението може да го засадим максимално  дълбоко, но поне 2 или 3 листенца да има на повърхността.Колкото е по дълбоко засято, до там пуска корени, и се укрепва по добре растението.

Внимателно запълваме празнините с сместа и лекинко трамбоваме за да се укрепи растението и корените да не останат във въздуха вътре в ямката.
Поливаме пресятите растения, с приготвена течна тор, или с каквото ги подхранване, като внимаваме да не заливаме листа.
Пак трябва да е 25° - 30°
Водата също доуолътнява растението, но не прекалявайте с поливането.Не знам дали съм споменавал но Тютюна не обича много вода, не превръщайте кофичката в Блато, за да не се появи гниене по разсада.
Ако сте прекалили направете отвори на дъното за изтичане на излишната влага.

Оставяме Пикираните растения на светло не слънчево място, или на изкуствено осветление за няколко дни.


Ако се сетя нещо ще допълвам.



« Последна редакция: Май 16, 2016, 01:01:07 от nikcool » Активен
Страници: [1]
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.17 | SMF © 2006-2008, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!