PipeZone PipeZone
Март 28, 2024, 04:44:37 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини: SMF - Just Installed!
 
   Заглавна Страница   Помощ Търси Вход Регистрирай  
Страници: [1]
  Изпечатай  
Автор Тема: Разсад. - приготвяне и засяване на tobacco.  (Прочетена 16332 пъти)
nikcool
Newbie
*
Публикации: 26


« -: Май 07, 2016, 01:54:56 »

Засяване и приготвяне на разсад.

Общи инструкции за засяване и производство на разсад tobacco.
* Засяване.
                            От началото на Февруари до края на Април.
* Покълване.
                            От 5 до 15 дена, зависи от сорта , състоянието на семената, температура, влага и светлина.
* Засяване на готовия расад в полето.
                            От началото на Май до края на Юни.
* Прибиране на реколтата.
                            От Юли до Октомври.
 Това е на кратко.
    
                      * 1  Подготовка на почва за засяване на семената.
Първо си подбираме съд в който ще посеем семената, като не трябва да е по плитък от 6см.
Най хубаво е да вземем почва от земята на която ще сеем tobacco, собствената ни земя, смесваме я 1:1 с купена готова земя за расад, след като добре я объркаме, същото това количество го смесваме 1:1 с речен пясък.Всичко това добре го разбъркваме и подготвената смес поставяме в приготвения съд, насипваме равномерно и навсякъде 4-4,5см. зарявняваме и внимателно трамбоваме приготвения съд / не прекалено/.

                                        * 2 Посяването на tobacco.
Понеже семената на тютюна са много малки и с кафяв или тъмно кафяв цвят, предварително може да се пресече пясък на финно, и да се поръси повъхноста за засяване, за да виждаме колко на гъсто посяваме семената, може и да се презастраховане, но не трябва да са много на гъсто.Взимаме лист бяла хартия, сгъване я на 2 и улея поставяме семената, и внимателно и главно равномерно разпределяне семената.
"На показаното място не трябва да има повече от 20-25 семена."

Ако желаете да засеете няколко различни сорта в съда, разделете пръста внимателно с хартия, пласмаса, или с каквото решите.
"Не ви препоръчвам хартия и материали които поемат влагата защото са предпоставка за образуването на плесен пагубна за крехкия разсад.
Внимателно засяване така, че да не се смесват сортовете.
Записваме датата и сорта да знаем какво сме засели и кога.
Много внимателно с приготвена летвичка притискаме семената, като внимаваме да не ги забиваме на вътре в сместа.
" Тука малко е спорен въпрос дали да са покрити семената с пръст, аз пресях отново пясък / може и да се пресее пръст/ и много внимателно покрих засетите семена."
Внимателно избърсваме дъската за да няма полепнали семена, и да смесим сортовете.

                                                    * 3 Поливане
Предварително увлажнете сместа преди даже да сте я поставили в съда, да е влажна но не я превръщайте в блато.
Желателно е на дъното на съда да има отвори, хем да излиза излишната вода хем да влиза кислород, в пръста.
Предварително може да сме обеззаразили сместа, с Калиев или Натриев Перманганат / този е по хубав ама е забранен в EU/ ,  някакъв фунгицид / ТОПАЗ/ против образуване на плесен.
След като сме засели и покрили семената, много внимателно с пулвилизатор, уросяваме горния слой с фунгицид.
Покриваме с приготвен прозрачен капак, стъкло или стреч фолио, може и в  наелонова торбичка.
Поставяме засетитя tobacco на светло и топло място. 22°-28°, като периодично проветряване за да избегнем появата на плесен.И чакаме с  покълването на tobacco.

« Последна редакция: Май 07, 2016, 07:37:14 от nikcool » Активен
nikcool
Newbie
*
Публикации: 26


« Отговор #1 -: Май 07, 2016, 07:42:19 »

Има бързо узряващи, средно и бавно узряващи сортове.
Желателно е да започва брането на узрелите листа към средата на месец Юли за да има време по естествен път, да се направи въздушната ферментация за да се разгради хлорофила и да започне ферментацията и естественото пожълтяване на листа, а след това да се изсушат на сянка за да няма остатъчна влага, която е предпоставка за появата на плесен, най много влага има в средната жилка, тя и най бавно изсъхва.
Всеки сорт си има особености при естественото въздушно ферментиране, и трябва да се прочете за спецификите и особеностите на средата от която е сорта за да му се създаде максимално близки условия за естественя ферментация.
От което следва, че трябва да се знае всичко за съответния сорт за да има време от посяването на семката до узряването на листата и брането им, като това трябва да се съобрази, с естествената среда и беридбата и ферментацията, трябва да са в най подходящия момент за да се използва слънцето и влагата, за ферментацията.
Обикновено засяването на семената започва с предварителна подготовка на смес за засяване, нейното обезпаразитяване за да израсне хубав и здрав расад който ще е устоючив на болестите и вредителите когато се изнесе и засее на открито.Има вече готови смески за това, които се продават, като е хубаво да се смесва с собствена пръст и пясък, остава само да се обезпаразити преди засяване.
Може да се  добавят био препарати в сместа поне 2 седмици преди засяване на семената. В моята  смес  съм прибавил препарата БАЙКАЛ М1, за набавянето на полезни бактерии в праста.
Хубаво е след полагането на семената, да се напръска обезпаразити с накой фунгицид, Топаз или други.
За да не се появи плесен и болести по още много крехкия разсад.
Полагането на семената започва обикновено в началото на Февруари, като също освен подходящата температура от около 25С може да се направи и изкуствено осветление, за по бързо покълване и израстване на разсада.
Ето и примерните срокове:
Да кажем че сеем семето на 1 Февруари.
За покълването и поникването са необходими от една до две седмици, обикновено поникват за 10 дена, като това е без предварително накисване и обработка на семената за по бързо покълване и поникване.
След приблизително да кажем седмица вече покълналия расад се отваря и започва проветряване на малкия и крехък разсад за да се аклиматизирва постепенно.
След приблизително 45 дена разсада е пораснал и се налага избирането на най добрите екземпляри за тяхното пикиране, това е внимателното отделяне на всяко растение от основната мас  и самостоятелното му засяване, в отделен съд, за да стане силен и да развие силна коренова система, желателно е да остане 2 или 3 дена в къщата за да се укрепи, и ако няма видима промяна да започне внимателното му аклиматизирване към предсоящото засяване на открито, като през деня се изважда на вън по малко и постепенно се увеличава времето и се прибира вечер, да кажем така за седмица, после се оставя постоянно на вън.Ако сте в къща същото важи ако имате полейтиленова оранжерия в двора, като през деня се отваря за да се проветрява и да не се спари разсада, и така за 2 седмици.след което се засяват.
Приблизително от засяването на семката до посева на расада на открито са необходими 70 - 75 д, като се сложи и спецификите на вски сорт, и времето необходимо за узряването на сорта, може да се направи сметка кога да се засее семето за съответния сорт.

Засяване на семената и поникване:
1- 2 седмици  (средно 10) дена за поникване
Разсяването или ПИКИРАНЕ   45 дена
след поникването на семето.
2 - 3 дена за адаптация и укрепване в същите условия.
Минимум 2 седмици за адаптация и засилване на кореновата система.
СМЕТКАТА:
10 + 45 +3 + 15 = 72 дена
Ако посеем разсада на 1 Май то семето трябва да е посято в средата на Февруари или най добре в началото.
За тютюна.
Семената покълват при температура + 25-28'C.  и влажност 75%.
А когато се появят листенцата дневна температура се понижава до 20° - 22° а през ноща (за предпочитане) до + 17° При температури под + 15'C тютюна значително забавя  растежа.
Покълналите семена и разсад трябва да му се усигори режим от 14-16 часа ден и 8 часа нощ както и температурен диапазон през деня до 28° а през ноща 18°-20°.Като е хубаво да се запази времевата Ден и Нощ.
 Трябва да знаем, че резките температурни разлики -5°  както и минусувите са много стресиращи за разсада.
За добро развитие на расада тютюн на вън най оптимална е 25°- 28° в слънчев ден и в облъчен 18° - 20° и през Ноща 15° - 18°
При 32° темп. на въздуха и над може да доведе до спиране на растежа и потъмняване на стеблата, а при 37° и над лишаване от съцветия и цъвтеж. Значи няма и семе.
При 15° тютюна не е в кондиция да се развива а под 12° спира растежа си.
Кратко застудяване до 3° - 5° ( някои сортове са издръжливи) сипира зреенето на листата и вегитацията, а замразяване при -2° -3° до смърт на растенията.
Махорката и повечето местни сортове които са  селектирани и адаптирани понасят краткотрайни студове от -2° -3° без да се засяга растението.
Активен
nikcool
Newbie
*
Публикации: 26


« Отговор #2 -: Май 07, 2016, 08:06:54 »

Не снимах процеса на посяването защото бях сам и нямах фотограф с мене.
Семената на tobacco бяха посети на 06.04.2016 късно вечера.
Това е Махорка Воронежска на 52ч след посяването, трудно се забелязват но се виждат как са покълналите семената и коренчетата
.
Махорката на 09.04.2016 само на има няма 2 дена.

Махорката на пълни 3 дена от посяването.

Махорка Воронежская от Ляво на точно 20 дена и почти толкова изкуствено осветление от Дясно Юбилеен Нов 142.

Всичкия расад направи месец и е време за пикиране, като се прибера го мятам, защото пак закъснявам,
« Последна редакция: Май 07, 2016, 08:09:12 от nikcool » Активен
nikcool
Newbie
*
Публикации: 26


« Отговор #3 -: Май 10, 2016, 06:30:36 »



От ляво Махорка Воронежская от Дясно Юбилеен Нов 142.
Разсада е на 1м. и му е време за разреждане, /Пикиране/ за да може по бързо да развие коренова система, и по лесно вкореняване, и адаптация на полето.
Активен
Десислав Гечев
Hero Member
*****
Пол: Мъж
Публикации: 631



WWW
« Отговор #4 -: Май 10, 2016, 11:36:26 »

Възхищавам се на търпението и желанието, с което отглеждате растението.Когато сте готов с ферментиралия тютюн съм готов да купя!
Активен

nikcool
Newbie
*
Публикации: 26


« Отговор #5 -: Май 13, 2016, 05:49:12 »

Търпението е добродетел.
Съжалявам, но поне за сега нямам и идея за продаване.
Явно не четете това, което се опитвам да предам, след дългото четене и ровене по сайтове.
От едно РАСТЕНИЕ, слагам ги под общ знаменател, при абсолютно идеални условия, без болести, при идеално въздушно ферментиране и сушене, се ПОЛУЧАВАТ 30g. готов за пушене tobacco.
Тази година ще е просто експериментална.
Даже, не знам колко растения ще оцелеят след пикирането, после колко ще оцелеят на открито, дали няма да се разболеят или вредители да ги унищожат.
Но ако успея да изкарам собствени семена от това което ще сея, ще е супер, а за готов tobacco, просто не ми се мисли, даже не знам как ще му махам хлорофила, и да го ферментиране и суша.
Наистина е голямо начинание без подготовка и условия.
Ще видим какво ще излезе.
Още, не ме е напуснал мерака, така, че няма отказване поне за сега.
Активен
gbpipes
Hero Member
*****
Пол: Мъж
Публикации: 642



WWW Ел. поща
« Отговор #6 -: Май 14, 2016, 03:21:02 »

Мамка му, каква е разликата между тютюн, Тутев и ТОБАКО?  Кажете, че вече ме смазва тази тема с безкомпромисност в стил Google translate.
Активен
balkan boy
Hero Member
*****
Публикации: 1296



Ел. поща
« Отговор #7 -: Май 14, 2016, 03:42:10 »

Мамка му, каква е разликата между тютюн, Тутев и ТОБАКО?  Кажете, че вече ме смазва тази тема с безкомпромисност в стил Google translate.

Най-яко е на хърватски - "духан" т.е. всички го пушат, хрватите го "духат".  Ухилен Ухилен Ухилен
Активен

Бриара е за гъзария,кочана е за кеф.!
Страници: [1]
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.17 | SMF © 2006-2008, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!