PipeZone PipeZone
Март 28, 2024, 07:08:10 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини: SMF - Just Installed!
 
   Заглавна Страница   Помощ Търси Вход Регистрирай  
Страници: [1]
  Изпечатай  
Автор Тема: Отлежаване на тютюна за лула  (Прочетена 5581 пъти)
ozzy
Administrator
Hero Member
*****
Публикации: 1340



« -: Октомври 10, 2010, 02:00:27 »

Понякога възникват въпроси,има ли нужда  и ефект от отлежаването на тютюна.Ето отговори на някои от най-честите от тях.
1.   Защо трябва да оставя тютюна си да отлежи?
Причините да оставите тютюна си да отлежи са също толкова много, колкото и въпросите как точно това да стане на практика. Ето само няколко от тях:
•   Добре отлежалият и правилно съхраняван тютюн е най- хубавият, който ще пушите някога.
•   Всички ние сме страдали за изчезването на един или няколко от нашите любими марки тютюн. Отлежаването до известна степен предпазва от това.
•   Ще спестите доста пари, когато купувате днес, защото цената на тютюна се повишава непрестанно поради повишаване себестойността на производството, цената на суровия тютюн и новите налози.
•   Новите закони са насочени спрямо ограничаване до премахване напълно на онлайн- търговията с тютюн, която днес ползваме. Купуването онлайн е заплашено днес до такава степен, че ако тенденцията се запази, е възможно то да изчезне напълно в рамките на следващите 12 - 24 месеца.
2.   Кой вид тютюн се подобрява най- много от отлежаването?
Virginia, следвани от English style tobaccos. Aromatic pipe tobacco, според опита, имат малка полза от отлежаването.

3.   Къде да съхранявам отлежалия си тютюн?
Вашияг отлежал тютюн трябва да бъде съхраняван на най- прохладното и най- тъмното място в дома ви. Двата основни врагове на процеса на отлежаване са топлината и светлината и трябва да бъдат избягвани на всяка цена. Мястото може да представлява от най- простото-  плътни книжни торби под леглото до специална стая с контролиран климат по типа на избите за вино, както и всичко между тези две крайности. Идеално е ако може да имитирате условията на изба за вино, защото виното и тютюнът за лула изискват едни и същи температурни условия и влажност. Умидорите за пури най- общо са прекалено влажни за тютюна за лула. Пурите изискват 70% въздушна влажност, докато тютюнът за лула се чувства добре при 30 - 40% в зависимост от вида на тютюна.

4.   Колко дълго да отлежава тютюнът?
Минималният интервал, след който може да забележите каквато и да е полза е 6 - 12 месеца. Със сигурност подобрението започва на 18тия месец и наближава сюблимния си момент около 36тия месец. След този срок процесът продължава, макар и с по- ниска скорост. Има случаи на правилно отлежавал тютюн, който е превъзхаден и след 30 години. Ако е съхраняван правилно, тютюнът не може да престарее.

5.   В какво да съхранявам отлежаващия тютюн?
Има много начини за това. Ако тютюнът е получен запечатан, просто отбележете датата върху него и го приберете в „избата” си. Насипният тютюн може да бъде запечатан в буркани или кутии със специална машина, каквато може да поръчате по интернет. Друга възможност за вакуумираните торбички. Добре запечатани, те имат живот около 18 месеца. Ако обаче са съхранявани в изба или умидор, техният живот се удължава с много години. Добре запечатаните торбички също уплътняват и притискат добре тютюна,  което също му е от полза.

 :)Надявам се горната информация ви е била от полза!
Активен

Самоубийствено живота си живеем...А.Германов
Ivo 3
Newbie
*
Публикации: 6


Ел. поща
« Отговор #1 -: Януари 21, 2023, 03:54:45 »

Интересно от позицията на изминалото време, май пак сме на подобно мнение Усмивчица

•   Новите закони са насочени спрямо ограничаване до премахване напълно на онлайн- търговията с тютюн, която днес ползваме. Купуването онлайн е заплашено днес до такава степен, че ако тенденцията се запази, е възможно то да изчезне напълно в рамките на следващите 12 - 24 месеца.
Активен
Страници: [1]
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.17 | SMF © 2006-2008, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!