Темата я бях пропуснал и затова не съм отговорил....своевременно.
Разбира се, че мортата си има предимства - стига да е морта (как се доказва и как си убеден,че дъвровто е на 5,000 години това си е отделен въпрос/тема)....
Ще опитам накратко според мен:
Плюсове:
1. Лекотата на дървото - по луларски - голяма лулица, малка тежест - при моите размери - не се усещат в устата в сравнение с подобни бриарови;
2. Разбира се различната красота на мортата в сравнение с бриара;
3. В мортовите лули съм пробвал всякакви тутуни и остатъчните аромати/вкусове ги няма - всяко палене е все едно като първото;
4. Наблюдавам, че по-никакъв начин не променя вкус, аромат- не чувствам промяна на вкусовите характеристики на тутуните;
Минуси:
1. Загрява много по-бързо и динамично от бриара, изстива по същия начин - рязко и изведнъж;
2. Тук хладния дим си е майсторлък и сериозна практика - аз съм начинаещ все пак;
3. Предполагам, че значително по-трудно се работи от Майсторите - пък и не знаеш какъв фосил ще излезна накрая (това не е свързано с моите майсторки познания - аз съм си само пушач), само предполагам;
Странно за мен, но поема по-трудно влага, а пък е по-крехко като дърво, разбирайте по-неустойчиво на огъня.....не знам къде да го тонеса - плюс/минус....
Според мен и накратко - това са ми впечтленията....! Има да се уча още!