Напоследък добавих и тая субстанция в списъка на редовно употребяваните. Из интернеда има изобилие от екстроверти които с
видеа,
картинки и
текст обясняват табиетлъците за това как се приготвя и как се пие, та няма да разтягам локуми на тая тема.
Интригуващо обаче е колко сходства има с лулирането:
- оригинално се пие от кратунки - латиносите му викат калабас, ама си е асъл познатия ни калабаш. Алтернатива са глинени чашки със същата форма - уви от меершаум до сега не съм видял някой да е одялал такава.
- калабаса с всяко следващо изпито мате поема от аромата на билката и потъмнява - по-престижно е да пиеш от дърта кратунка
- самото пиене хем е проста работа, хем има нужда от известен майсторлък. На все отгоре отнема часове
- според разнородни медицински изследвания употребата е опасна и води до рак на устната кухина - аржентинците пък си лочат литри от него всеки ден и все още не са изчезващ вид
- голям кеф е! и вкусово и чисто като действие
- самата билка се суши - може на огън, може на въздух, може и на пушек. Пушената обаче не е с много високо качество и не се брои за готина
- не на последно място, предразполага към колекциониране - както на калабаси, тъй и на бомбили
Не съм пробвал да комбинирам с лула, най-вече защото по различно време ми се припива и припушва. Самият вкус на матето ми изглежда подходящ за целта - пробвал съм със зелен и черен чай, на мен не ми върви. В момента съм застъпил един пакет омешан с лимонена трева - доста свежо попадение.