PipeZone PipeZone
Април 28, 2024, 11:26:58 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини: SMF - Just Installed!
 
   Заглавна Страница   Помощ Търси Вход Регистрирай  
Страници: [1]
  Изпечатай  
Автор Тема: Тютюните Dunhill- в търсене на истината  (Прочетена 12726 пъти)
Dark
Administrator
Full Member
*****
Публикации: 122



Ел. поща
« -: Ноември 23, 2008, 12:56:07 »

Одисеята на тютюните Dunhill

Lars Wiberg, Corneel Vermeulen

Нарекохме тази дискусия The Dunhill Tobacco Odyssey- одисеята на тютюните Дънхил, поради факта, че вървят множество слухове и спекулации относно промените в тютюните на Dunhill, чието производство премина от Murray’s of Belfast към Orlik в Дания. Много от тези слухове са свързани с разликите във вкуса на смесите, произвеждани от Murray’s и тези на Orlik, както и с това, кои точно видове ще продължат да се произвеждат, след като част от оригиналната номенклатура беше спряна. Всички те доведоха до спекулации, че производството на Dunhill ще бъде напълно преустановено, защото компанията Dunhill вече няма нищо общо със създадената от Alfred Dunhill фабрика. Появиха се дори призиви да се складират по- старите метални кутии тютюн на Murray, както и всички онези, които повече не се произвеждат, но все още могат да се открият на пазара.

Компанията Dunhill

Dunhill е компания на повече от 100 години, известна най- вече със своите лули и тютюни за лула.  Наред с другите си луксозни артикули, Dunhill произвежда лули, тютюни за лула, цигари и пури, тоест стоки, свързани с пушенето. През 1981 година обаче Dunhill Tobacco Ltd.  е продадена, a производството на тютюн прехвърлено от Лондон към Murray & Son в Белфаст. Според някои това е краят на оригиналните тютюни  за лула на Dunhill.
През 1967 година Dunhill Tobacco Ltd (създадена през 1961 година като Alfred Dunhill Tobacco Ltd,) функционира успоредно с Alfred Dunhill Ltd. С други думи, производството на лули и тютюни е обособено и отделено.
През 1967 Big Tobacco вече контролира Dunhill, посредством Carreras и превръщането в Rothman’s International.
По това време фамилията Dunhill вече са миноритарни собственици. Това се случва в средата на 60те години. Инвестициите на Carreras в Dunhill на практика стартират през 1965 година, вероятно по предложение на самите Dunhill. Това обаче се оказва ключов момент в съдбата на компанията. Последвалото значимо разделение на тютюневите от луксозните стоки (и създаването на Rothman’s International) е вследствие на инвестиционно решение. Защо семейство Dunhill се решава на подобна стъпка? Според някои спекулации Dunhill продават ценни книжа, за да избегнат английския данъка наследство. Алфред е починал през 1959 година и те едва са приключили с подробностите около този данък. Всички те стареят и предпочитат да са сигурни, че държавата няма да вземе компанията им.
Така или иначе, производството се прехвърля в Murray, производителят на тютюна за лула Rothman’s, а тютюните се отказват напълно отделени от останалото производство на  Dunhill, включително лулите.



Richemont

Кой или какво е Richemont?
Richemont притежава няколко световно известни компании производители на луксозни стоки, като Piaget, Mont Blank, Cartier, Van Cleef & Arples и други. Richemont притежава и значителен дял в British American Tobacco.
През 1999 година Rothmans International се слива с British American Tobacco. "Richemont държи 23.3 %  в British American Tobacco". През 2005 намалява дела си до 18.2%, днес е собственик на 19.3%, един солиден процент.

BAT & Dunhill

Имат ли нещо общо тютюните на Dunhill и всичко, свързано с тях, с Richemont? Изобщо не. Както отбелязахме по- горе, има две компании Dunhill, Alfred Dunhill Ltd (притежавана изцяло от  Richemont), както и Dunhill Tobacco of London Ltd, която държи всички свързани с тютюни запазени марки на Dunhill.
С други думи, спокойно можем да кажем, че BAT притежава запазените марки на тютюните за лула Dunhill, а оттук и бранда Dunhill pipe tobacco. Това означава, че BAT отговаря за маркетирането на тютюните за лула на Dunhill и е единственият отговарящ за достъпността на смесите Dunhill в целия свят. Ако във Великобритания или Швейцария например тютюните за лула Dunhill са изтеглени от пазара (това означава, че вносът е спрян и се продава само наличното до изчерпване на количествата), това е по решение на BAT.
Aysiaha Abbas, лицето за контакти с обществеността в отдела за обслужване на клиенти на Alfred Dunhill Ltd подчертава:

 "Alfred Dunhill Limited няма никаква връзка с тютюневите изделия dunhill, които се произвеждат и дистрибутират от British American Tobacco (www.bat.com). Всякакви въпроси, коментари и оплаквания, свързани с тютюневите изделия dunhill трябва да бъдат адресирани към British American Tobacco. Телефоните, с които разполагаме, са 0800 183 1907 и 020 7845 1000.

Искрено Ваша,

Aysiaha Abbas

dunhill Customer Services
0845 458 0779
customer.services@dunhill.com



Промените

Murray Sons & Company, компания производител на тютюни за лула, е основана в Белфаст през 1810 година и произвежда марките Dunhill,  Erinmore и Craven. През 1999 година става част от ВАТ след сливането си с Rothmans International. През 2004 година бива затворена, а продукцията аутсорсната на завод в Румъния.
 Така след доста слухове става ясно, че новият производител на тези смеси ще бъде Orlik Tobacco Company (OTC). Изборът не е изненада, тъй като Orlik произвежда смеси за BAT от 1990 година .
Минават две пълни години, преди Orlik да приключи напълно със запасите, прехвърлени от фабриката на Murray’s.  (including ready blended ageing leaf and pre-packed tins). Orlik произвежда Early Morning Pipe, My Mixture 965 и Nightcap, които липсват на пазара до лятото на 2007.


Orlik

Orlik Tobacco Company of Denmark е създадена през 1990, но има доста по- дълга история и своето заслужено място в света на производителите на качествен тютюн за лула. Днес тя е един от най- големите производители.
Orlik развива и продава свои собствени марки, както и тютюни по поръчка за други марки, включително смесите Dunhill за BAT.  Тук няма да разглеждаме останалите марки, тъй като фокусът е върху Dunhill.
Ето писмото от Orlik в отговор на нашето запитване:

"Известната несигурност около смесите на Dunhill е разбираема, като дори ние трябваше да направим консултация с колегите си от отдела за износ.
Докато има Dunhill, той ще се произвежда за всички пазари само и единствено от Orlik Tobacco Company.
Това са поръчки на British American Tobacco, която притежава марката. По- рано производители са били Murray & Sons в Северна Ирландия, но вследствие на закупуването от Orlik на няколко марки тютюни за лула от BAT, Murray’s се разформироват и цялото производство минава в нашите заводи в град Assens.
Както подчертахме по- горе, ние не сме притежатели на марката, а отговаряме само за качеството на произвежданата от нас и платена от ВАТ продукция, но не и за маркетирането й.
BAT е притежателят на запазената марка Dunhill и като такъв отговаря за представянето на продуктите на пазара, което е доста повече отколкото простото рекламиране. BAT също така следи за качеството на продукцията, която ние произвеждаме в съответствие със зададените ни стандарти и рецепти.
Тъй като продажбите на тютюн за лула спадат и BAT иска да се фокусира върху  цигарите, те напълно са изтеглили тютюните за лула Dunhill от значителен брой пазари, като например Швейцария, а на други са представени с по- малък асортимент.
Не разполагаме със списък на съответните марки, изтеглени от конкретен пазар, затова не можем да сме ви полезни с тази информация. Също така, понеже не сме собственици на марката Dunhill, е редно да се обърнете за подобни сведения към BAT."

Какво повече да кажем?

Кутии и етикети

Съществува голямо объркване относно кутиите и етикетите след новината, че Orlik ще произвежда вече тютюните за лула на Dunhill. Истината е достатъчно проста.
Когато BAT затваря фабриката Murray’s, те прехвърлят цялото производство в заводите на Orlik Tobacco Company в Дания. Това включва машините, необработения тютюн, отлежаващите смеси, опакованата в кутии продукция, кутиите, капаците, етикетите, с една дума- всичко.
Orlik използва останалите кутии и капаци за вече готовите смеси. Впоследствие те започват да използват собствените си кутии, каито са малко по- различни като дизайн. С други думи, продукцията на Murray’s се продава вече в кутии на Orlik.

Заключение

Изводите са прости  и ясни. Всички слухове, разпространявани в мрежата за спиране на смеси от страна на Orlik или Dunhill са неоснователни. Същото се отнася и за коментарите относно различия във вкуса на тютюните от преди лятото на 2007 година.
Активен

''...Ала никога повече е много време...''
Dark
Administrator
Full Member
*****
Публикации: 122



Ел. поща
« Отговор #1 -: Ноември 23, 2008, 01:58:31 »

Настоящата статия е публикувана за пръв път в Ottawa Pipe Club e-group. Позволявам си да я преведа тук, заото ми се стори твърде интересна и добре написана. Приятно четене!


Честита Нова Година, колеги по лула! Пожелавам ви цяла година наслаждение с вашите лули и любими тютюни.

Напоследък забелязвам, че в старите смеси отново се появяват ръчно накъсаните листа. Разбира се, това се отнася за многоуважаваните класики в жанра, притежавани от Big Tobacco. Dunhill тютюните са едни скорошен пример в това отношение. Не минава и седмица, в която да не се появи поне едно съобщение за предстоящото им изчезване от пазара. Това вече е стара новина. Често пишещите подобни съобщения сравняват модерните, но стерилни условия във фабриките на Alfred Dunhill Ltd с популярната снимка на Аlfred Dunhill, продаващ лули и тютюн на масичка пред  разрушения му от германските бомбардировки магазин в Лондон през годините на Втората световна война. След това някой споделя притесненията си относно лулите на фирмата. Та нима щом тютюните са заплашени от спиране, колко време остава на лулите? Всичко това е трогателно, но без особена прилика с реалността.

Реалността? Истинските Dunhill blends изчезнаха преди 26 години, а лулите Dunhill се произвеждат от заводи, различни от тези, които произвеждат тютюните. Кутиите изглеждат еднакви, но само донякъде. Всичко това е резултат от модерния бранд мениджмънт. Тютюните Dunhill са ценни, защото ние купувачите приемаме, че те са Dunhill. Ние вярваме на кутиите. Това е отличен трик. Марките обаче, също както кутиите, са само черупка, която съществува, докато носи печалба на своите собственици. Съдържанието на кутиите започва все повече да се отличава от оригиналните смеси Dunhill. Това съдържание просто не е произведено от Alfred Dunhill Ltd, защото Alfred Dunhill Ltd не притежава брандовете Dunhill tobacco от 1967 година. Това е стара новина.
Семантика? Mоже би. Колко промени може да понесе обаче един тютюн, преди ние да спрем да вярваме, че той е Dunhill? Какво, ако сместа се произвежда в далечните Китай, Япония или дори Дания от съвсем различни (естествено) тютюни? Традициите на тези страни по отношение на тютюните са напълно различни от тези на Англия и е естествено смесите да се променят, при положение, че производството е пренесено в друга държава и се използват различни тютюни.

Марките Dunhill (тютюни за лула, цигари и пури) се притежават и контролират от BAT - British American Tobacco. BAT е голяма мултинационална компания, базирана в Англия, която притежава множество тютюневи марки. Alfred Dunhill Limited (включително производството на лули) е собственост на Richemont. Richemont е голяма швейцарска компания, специализирана в производството на луксозни стоки. BAT и Richemont са две напълно отделни корпорации. Евентуалните прилики в пазарното им поведение се зължат единствено на намаляващите продажби на всичко, свързано с лулите.
Ok, надявахме се, че лъжата за смесите е благородна лъжа. Дали BAT е купил брандовете Dunhill от Alfred Dunhill Ltd? Достатъчно къса ли е веригата от собственици, за да са близки днешните смеси до оригиналните? Отговорът е НЕ.

Carreras International купува контролния пакет на Alfred Dunhill Ltd през 1967 година. Carreras оставя производството на тютюните Dunhill във фабриката на Dunhill. Carreras вече притежава Murray Sons & Company и техните марки (още от 1953 година). Фабриката на Murray- Whitehall Tobacco Works – продължава да работи за Carreras. Собственик вече е Carreras, но мястото и работниците са същите. Има наследственост, тъй като Carreras държи на марката. После през 1972 година Rothman's купува Carreras; настъпва ерата на модерния бранд мениджмънт. През 1981 година Rothman's премества производството на смесите Dunhill в Murray Sons & Company в Белфаст, Ирландия, заедно с останалите свои марки тютюн за лула. Така се нарушава континуитета на производство. Различни хора и различни тютюни се озползват за пръв, но не и за последен път в производството на смеси Dunhill.

През1993 година Rothmans диверсифицира своя бизнес в две направления- луксозни стоки и тютюн. Докато комбинацията луксозни стоки- тютюн е печеливша за 80те години, през 90те години вече тютюнът и пушенето се оказват атакувани. Rothman's позиционира луксозните стоки  като Richemont през 1993 година. Лулите Dunhill и брандовете Alfred Dunhill отиват в Richemont. Dunhill тютюните остават в Rothmans. През 1999 година BAT купува Rothman's International и през 2004 година започва промени във фабриките с цел повишаване на доходността. През 2005 година фабриките Whitehall Tobacco Works, Murray Sons & Co са закрити и продадени . BAT аутсорсва производството на всички техни марки тютюн за лула на Orlik в Дания.
 
Достъпността на различните тютюни за лула често се преценява по това, което се предлага от онлайн магазините. Например Synjeco в Швейцария не предлага марките, които се оферират от германски търговци. Така някой може да реши, че някои смеси вече не се произвеждат само поради факта, че не се предлагат в определени региони. BAT са много селективни по отношение къде какво продават. Можете да видите това на страницата им:

http://www.bat-ingredients.com/

Дали техните тютюни са Dunhill тютюни за лула? Tе са просто бледи имитации. Но BAT ще продължава тази игра, докато в нея все още има печалба.
Активен

''...Ала никога повече е много време...''
ozzy
Administrator
Hero Member
*****
Публикации: 1340



« Отговор #2 -: Юни 12, 2009, 09:49:08 »

"Изводите са прости  и ясни. Всички слухове, разпространявани в мрежата за спиране на смеси от страна на Orlik или Dunhill са неоснователни. Същото се отнася и за коментарите относно различия във вкуса на тютюните от преди лятото на 2007 година."


 :(За жалост във всеки слух има доза истина-Орлик преустанови производството на Дънхил...Обявени са алтернативните смеси за феновете на старата английска марка.

Отива си една епоха... Плачещ
Активен

Самоубийствено живота си живеем...А.Германов
Dark
Administrator
Full Member
*****
Публикации: 122



Ел. поща
« Отговор #3 -: Юни 12, 2009, 10:01:17 »

Няма дим без огън, а? Тъжен
Активен

''...Ала никога повече е много време...''
Страници: [1]
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.17 | SMF © 2006-2008, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!