PipeZone PipeZone
Март 29, 2024, 08:02:04 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини: SMF - Just Installed!
 
   Заглавна Страница   Помощ Търси Вход Регистрирай  
Страници: [1]
  Изпечатай  
Автор Тема: Poul Stanwell Nielsen  (Прочетена 6418 пъти)
Dark
Administrator
Full Member
*****
Публикации: 122



Ел. поща
« -: Декември 07, 2008, 12:17:07 »

Уважаеми колеги,
предлагам на вашето внимание кратък обзор, посветен на компанията Стануел, чиито лули можете да намерите и у нас.

Компанията Stanwell е основана през 1942 година от Poul Stanwell Nielsen в Kyringe. Това са години на война, бриарът и материалите за мундщуци са недостъпни, затова първите лули той изработва от бреза. След войната производството му се разраства и в него са ангажирани двадесетина работника. Още от края на 40те години на ХХ век лулите Стануел получават рознатото и до днес лого- буква S с коронка отгоре.

През 1965 година фабриката е преместена в Borup, близо до столицата Копенхаген, търсенето и продажбата на лулите нараства значително. Особено в САЩ Stanwell са първите датски лули, внесени за масовата публика още през 60-те години. Преди това  датски лули са внасяни в Америка в количества под 100 броя за година. Stanwell променя това и създава първата автоматизирана фабрика, чиято продукция възлиза на 100-150 000 лули годишно, предназначени основно за Германия, САЩ и Дания. На Poul Stanwell принадлежи заслугата за популяризирането на датските лули в  Европа и Съединените Щати.

 Обзет от идеята за създаването на датска фабрика, която би могла да се конкурира с най- добрите английски производители на лули, Poul Stanwell стартира производството си под името "Kyringe". Впоследствие название бива променено на Stanwell, за да решат любителите, че това са лули британско производство (ако полюбопитствате, ще намерите много едноименни английски названия). През годините на Втората световна война и след нея лулите английско производство  вече се считат за класически.

 Първата лула с лого Stanwell, е "булдог" (форма 32), която можете да се купи и до днес.

Лулите на Poul Stanwell се ползват с добро име по целия свят. Компанията произвежда лули от бриар в  широк ценови диапазон. По тази причина марката Stanwell има широк кръг от клиенти. В каталога им има и лули с класически форми, и с формите, отличаващи  датския дизайн от всички останали, и уникални лули, изработени от различни датски майстори специално за компанията Stanwell.

Важно е да се отбележи и това, че за невисока цена  получавате лула с отлично поведение при пушене. Тези елегантни лули с класически и съвременен дизайн се изработват от тщателно подбран бриар от Корсика и Гърция. Всяко кубче бриар се оглежда внимателно и сортира ръчно.

Разказът за историята на компанията Stanwell ще бъде непълен, ако пропуснем да споменем името на Sixten Ivarsson. Цели 35 години той е главен дизайнер на тези лули. Именно Сикстен популяризира серията freehand, която прави истинска революция, особено в САЩ. Днес  позицията се заема от Tom  Eltang, който е известен и с ръчно изработените си лули уникати. За разширяване на асортимента  в компанията са ползвани разработки на всички велики датски майстори,  като S. Bang, Chonowitsch, Ilsted, Anne Julie и други. Много от формите на Stanwell са станали класически и се ползват от други производители и майстори на лули.

Компанията произвежда лули с логото Stanwell, т.нар. "firsts", като се експортират и "seconds" под други търговскии марки като Royal Danish, Royal Guard, Sovereign, Danske Club.
Основателят на компанията Poul Stanwell умира през 1982 година. Малко преди това фабриката е продадена на компания, в която участват и Dunhill. От 1.01.2000 година собственик е Nordisk Tobaks Kompagni A/S, подразделение на Skandinavisk Tobakskompagni A/S. Днес Stanwell е най- големият производител на лули в Дания, чиято продукция съставлява 35% от датския износ на лули.

В последните години компанията придобива Larsen и Jensen, чиито лули са спрени от производство, за да се защити собствената марка на Стануел.

Официалният сайт  на компанията е  http://www.stanwell.dk/indexen.html




« Последна редакция: Май 30, 2009, 10:53:04 от Dark » Активен

''...Ала никога повече е много време...''
Dark
Administrator
Full Member
*****
Публикации: 122



Ел. поща
« Отговор #1 -: Май 30, 2009, 10:50:24 »

Характерни особености на лулите Stanwell

Класическата линия на Stanwell винаги е стояла на първо място, в рамките на богат избор от над 50 традиционни форми. Лулите се предлагат в три варианта- сандбласт, т.нар. royal mat version и полирани до блясък.

 Знаменитата серия freehands на Sixten Ivarsson променя усещането за машинна изработка, създава чувство на удобство и впечатление за ръчно изработена лула. Често по ръба на чашата има оставени участъци от повърхността на бриара. Този стил се нарича fleuron във Франция и roughtop във Великобритания. Особен успех постигат тези лули в САЩ, защото до момента freehands се произвеждат само от компанията Charatan, но цената им е значително по- висока. Така freehand се утвърждава като типична за датския дизайн. 

Като дизайнери за Стануел работят още Anne Julie, Jess Chonowitsch и Tom Eltang.


След 2000 година поради зараждащата се икономическа криза се наблюдава редукция в броя на произвежданите форми.

« Последна редакция: Май 30, 2009, 11:10:36 от Dark » Активен

''...Ала никога повече е много време...''
ozzy
Administrator
Hero Member
*****
Публикации: 1340



« Отговор #2 -: Май 31, 2009, 09:35:53 »

И Пол Уинслоу е работил за тях-довършвал е пред публика заготовки на Стануел.Фирмата му подава ръка след завръщането му от казармата. Усмивчица
Активен

Самоубийствено живота си живеем...А.Германов
Страници: [1]
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.17 | SMF © 2006-2008, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!