PipeZone PipeZone
Април 25, 2024, 10:41:33 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини: SMF - Just Installed!
 
   Заглавна Страница   Помощ Търси Вход Регистрирай  
Страници: [1]
  Изпечатай  
Автор Тема: Датските кралски порцеланови лули  (Прочетена 9236 пъти)
Dark
Administrator
Full Member
*****
Публикации: 122



Ел. поща
« -: Септември 18, 2009, 10:26:37 »

Тази статия се публикува с любезното съгласие и съдействие на Mr Lars Kiel -  http://www.danishpipemakers.com/


Датските кралски порцеланови лули- късче от съвременната  история на лулите в Дания

The Royal Danish Porcelain Pipe
A Piece of Modern Danish Pipe History
http://www.danishpipemakers.com/home.html


Jakob Groth

В списанието Pipes & Tobacco #3, vol. 7, есен 2002 беше публикувана превъзходна подробна статия за историята на порцелановите лули, написана от експерта в областта на лулите Ben Rapaport. От датска гледна точка в нея липсва една част- историята на съвременните лули от порцелан- The Royal Danish Porcelain pipe. В статията по- долу е разгледан именно този аспект от историята на лулите.


Историята на The Royal Porcelain Factory- Кралската фабрика за порцелан.

Една от най- старите и най- известните запазени марки на Дания са трите сини вълни на
The Royal Porcelain factory- Кралската фабрика за порцелан. Тази запазена марка от векове е синоним на порцеланови изделия от най- високо качество. Задачата на тази статия е да разкаже част от съвременната история на датските лули, по- конкретно за тези от порцелан, които се произвеждат от векове.


Засилената търговия с Азия през 16ти век води до повишен интерес от страна на европейските търговци към „бялото злато” на Китай- порцеланът. Няколко десетилетия европейските химици се опитват да разгадаят тайната ва китайските производители, като задоволителен резултат е постигнат чак през 1709 година в Dresden, Германия.
 
През 1775 година е създадена Кралската фабрика за порцелан в Копенхаген, под патронажа на кралица Julianne. Основно фабриката произвежда сервизи за кралското семейство и благородниците, често пъти те биват подарявани и на други кралски фамилии.

През 1849 година Дания получава нова конституция и повечето кралски компании са приватизирани, конкретно порцелановата фабрика- от 1868 година. През 1882 година фабриката бива купена от друг производител на процелан, но продължава да функционира под старото си име, вече разположена във Frederiksberg (по онова време извън Copenhagen) до преди няколко години.

В края на 18ти век двете компании просперират покрай възхода на средната класа и на богатите. Постоянно се въвеждат нови техники и асортименти. Включват се нови майстори и художници. През 1889 година фабриката отново участва в изложението
World Expo и дори печели Grand Prix, което се счита за неин международен пробив.
 Популярните коледни чинии- Christmas plates- биват представени за пръв път през 1895 година и се произвеждат и до днес.

Успешното сътрудничество и развитие продължават и през 19ти век. Включват се нови артистични течения като например art nouveau.
След Втората Световна Война Кралската порцеланова фабрика става един от утвърдените производители на датски дизайн с магазини по модните улици в цял свят.
Днес компанията е претърпяла редица сливания с други фабрики за занаяти –
Royal Copenhagen, която на свой ред се обединява различни скандинавски компании- примерно няколко шведски стъкларни, под името Royal Scandinavia.

Подарък за рождения ден

И какво общо има всичко това с лулите?
За период от 15 години, от 1970 до средата на 80те,  Royal Porcelain factory  произвежда някои много интересни уникални порцеланови лули със специфични особености при пушене.
През 1969 година датският крал Frederik 9 празнува своя 70 годишен юбилей. Във фабриката умуват какъв подарък да му подготвят. Frederik 9 е известен любител на лулите и член на борда на директорите  предлага да се изработи порцеланова лула, подобна на тогавашните лули от бриар.
Изработени и подарени на краля са две лули и кутия за тютюн. Така стартира производството на лули във фабриката, като на следващата година е представена серия от 8 порцеланови лули. Формите са разработени на базата на класическите английски такива като Billard, Zulu, Bent и така нататък, но са по- окръглени и с по- мек контур, заради особеностите на порцелана и методите на производството му. Изключение от класиката прави забележителната Golf Ball (топка за голф).

Лулите скоро стават популярни в Дания. Фабриката ги рекламира широко и дори организира специални вечери за представянето им в цялата страна. P. C. Olrik, датският писател за лули №1 пише с ентусиазъм и топлота в своето списание и в книгите си. Според него всеки пушач трябва да има поне една порцеланова лула в колекцията си.

Методът на производство

Производството на лули се оказва доста сложно и са необходими редица преустройства във фабриката. Лулите освен това трябва да са функционални и да се пушат добре, за да могат да бъдат продаваеми.


Първата стъпка в процеса на производство е изработването на дизайна на модел в естествен размер. После моделът се копира в размер с 15-17% по- голям от оригинала, което е необходимо поради свойството на порцелана да се свива при изпичането в пещ. Следва изработването на матрица за отливане, като по технически причини чашата и стъблото се отливат поотделно и след това се съединяват.
Матрицата се пълни с течен порцелан, който се излива след 4 минути. Оставя се кухина. Чашата и стъблото се изпичат в пещ при температура 900 градуса по Celsius.

На този етап се включва декораторът, за да украси чашата в традиционните бяло или бяво със синьо.
Следващите важни стъпки са монтиране на тефлонова част като подложка за мундщука, монтиране на обратна метална част от стъблото към мундщука, малко сребърно пръстенче на стъблото и накрая монтиране на полирания мундщук.

Поведение при пушене

Как се държат при пушене Royal Porcelain pipes? На практика е много приятно, макар и доста различно от поведението на традиционните лули от бриар.
 
Порцеланът не придава никакъв вкус на тютюна, за разлика от бриара. Освен това те са много лесни за почистване- като чиниите. Махате мундщука и ви трябва само гореща вода, сапун или веро и стара четка за зъби. Почистете и лулата е като нова!


Кухата чаша дава сух и хладен дим. По тази причина порцелановите лули са особено подходящи, когато изпробвате нови тютюни. Те са много удобни за държане в ръка и трябва да бъдат държани през повечето време, защото са прекалено тежки, за да бъдат държани в уста постоянно.
Ако я изтървете на каменен под, не е необходимо да я вдигате, просто изметете!
Основният недостатък на тези лули е, че тютюневата камера е конична поради самия процес на отливане. Tова означава, че долната трета тютюн може да стане гореща и влажна.
Ако се случи- изхвърлете я. Последната част от тютюна действа като филтър и затова няма добър вкус, дори и в лулите от бриар.

Формите

В началото фабриката представя серия от 8 лули с традиционните английски форми
Като Billard, Apple, Bent и Zulu, но по- окръглени и с по- меки очертания. Изключение от класиката прави Golf Ball, която е специално предназначена за привличане на вниманието на всички играчи на голф, които пушат лула.
Те представят също и елегантно цигаре и буркан за съхранение на тютюна, който не е много практичен, защото капакът не приляга плътно и тютюнът бързо пресъхва.
След няколко години от фабриката решават да разнообразят формите, като желанието им е това да са датски варианти. Както се спомена по- горе, Кралската фабрика за порцелан има дългогодишни традиции в сътрудничеството с различни дизайнери, включително такива от други браншове, като стъкларска индустрия и производство на мебели. Водещата датска фабрика за лули на Stanwell също ползва форми, разработени от независими дизайнери като Sixten Ivarsson е само един от примерите за това. Оттук тръгва идеята за датския дизайн.

Състезанието по дизайн

През есента на 1971 година фабриката провежда състезание. Поканени са всички известни датски майстори от първото и второто поколение производители на лули в Дания: Anne Julie, Emil Chonowitsch, Jess Chonowitsch, Poul Hansen, Gert Holbek, Lars Ivarsson, Sixten Ivarsson, Svend Knudsen, Ib Loran, Jørn Micke и Karl Erik Ottendahl.
три месеца по- късно, към края на 1971 година, биват обособени 49 различни форми, участващи в състезанието и оценявани анонимно от жури в състав H.Dan-Christensen, писателят на творби за лули P. C. Olrik, керамикът Nils Thorsen, главният инженер на фабриката L. Lautrup Larsen и професорът по изкуствата Erik Herløw . До финала достигат 5 форми:

1 място: форма на Micke
2 място: форма на Loran
3 място: форма на Micke

Биват закупени също една от формите на Lars Ivarsson и една на Anne Julie.
 Първа награда е на стойност 3000 Danish kroners (приблизително 450 $), второто място получава 2000 kroners и по 1000 kroners за останалите трима наградени участници. Както Micke, така и Ivarsson са имали идея да оцветят предложенията си в бяло, за да изпъкне по- добре структурата на дървото.

Нови форми – Danish Design

Така са въведени 8 нови форми- трите победителки, предложението на Lars Ivarsson и 4 нови разработки на Micke. Сътрудничеството се оказва ползотворно, а  формите на Micke- много подходящи за претворяване в порцелан.

Micke (който почина през пролетта на 2005 година) е ученик на Sixten Ivarsson. В желанието си да стои далеч от светлината на прожекторите той се мести на остров
Bornholm, където живее до края на дните си. Той изработва годишно само около 20 много скъпи лули от най- висока класа, които се продават в САЩ (Iwan Ries),  Япония и напоследък в Швейцария. Майсторът предпочита да разговаря за миналото си и за страстта си към рисуването, но не и за лулите си.
По същото време фабриката представя допълнителен нов финиш, освен прилаганите дотогава чисто бяла и бяла със син мотив. Новата повърхност е подобна на керамика- златистокафява и много красива.
Повечето нови форми са много трудни за откриване днес, да не говорим за лулите с новия финиш.

Краят на производството

След около 15 години, в средата на 80те години на ХХ век фабриката преустановява производството. Лулите се продават добре, но пазарът намалява, а и пушенето в целия свят преживява трудни моменти. Датските майстори също изпитват трудности в продажбата на своите лули чак до средата на 90те години.

Как да се сдобием с Royal Porcelain лула?

Всеки истински запален любител и колекционер на лули трябва да пробва една такава. Порцелановата лула е интересна алтернатива на лулата от бриар, също както лулата от морска пяна. Можете да ги откриете в магазините за антики, на битаците и на сайтовете за употребявани лули. Те са сравнително евтини. И макар в магазините за лули в Дания още през 1974 година белите да са стрували 165 Danish kroners (около 25 $), ръчно рисуваните сини- 260 kroners (40 $), а тези в златно и кафяво- 285 kroners (43 $)- все пак, това са кралски лули!

Jakob Groth
Активен

''...Ала никога повече е много време...''
Страници: [1]
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.17 | SMF © 2006-2008, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!