PipeZone PipeZone
Април 29, 2024, 08:32:58 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини: SMF - Just Installed!
 
   Заглавна Страница   Помощ Търси Вход Регистрирай  
Страници: [1]
  Изпечатай  
Автор Тема: Патентовани изобретения в света на лулите  (Прочетена 5031 пъти)
ozzy
Administrator
Hero Member
*****
Публикации: 1340



« -: Февруари 06, 2012, 10:08:48 »

До днес световно призвание  са получили немалко системи при лулите,които гарантират чисто и комфортно пушене,на практика без вредни смоли.Ето някои от тях:
 1)През 1890 година е патентовано уникалното изобретение на ирландския  майстор       на       лули    Чарлз Петерсон ,наречено The Peterson System Pipe  ,предизвикало    фурор в производството  на лули.Всичко се състояло в особеното вътрешно устройство на лулата: в чибука била изрязана специална камера,чието дъно се намирало по-ниско от димния канал.Това позволявало образуващата се влага при изгарянето на тютюна  да не се стича в дъното на чашката на лулата,насищайки долните слоеве със смоли,а да се задържа в тази камера.Така се е осигурило чисто и приятно пушене до края.

Освен това,в компанията Петерсон бил разработен мундщук с особен накрайник за захапка.При него димът излиза през отверстие в горната част на мундщука-в направление към небцето.Контактът с езика е сведен до минимум,което го предпазва от пряко попадение на дима.Приемуществото на това нововъведение трябва да се оценя индивидуално-някои предпочитат контакт на дима с небцето,други с езика.





2) Във всички лули Савинели се използва собствена патентована система за задържане на смолите и влагата,наречена The Savinelli Balsa System .Тя се основава на използването на 6мм. и  9мм. филтри от  балсово дърво.Благодарение на своята природна пореста  структура,дървесината му много добре попива влагата,и задържа смолите ,образувани при изгарянето на тютюна.


3)Умелите майстори на лули от гръцката компания Achaiki-Amadeus Briar Manufacturing Industry S.A.,разработили и внедрили в елитните серии на Амадеус патентованата система за задържане на влага и смоли Water Trap.Тя е разположена в снадката между мундщука и чибука,и сама по себе си представлява капан,който не позволява на влагата да попадне в дъното на чашката.


4)В лулите Falcon  е приложено оригинално инженерно решение,което  обезпечава прохладното и сухо пушене.То е доусъвършенствано с прибавянето на сухите пръстенчета Dry Rings ,поставени в резервоарчето под сменяемата чашка на лулата.


5) ) Amphora Air’s regulation system-световно известната система  за регулиране на въздушния поток.Състои се във възможността да се осигури приток на свеж хладен въздух,който може да се регулира(увеличава или намаля),през отворчета в мундщука.Така примесвайки топлия дим със свеж въздух,се осигорява по-приятно хладно пушене.

« Последна редакция: Юни 21, 2013, 07:20:51 от ozzy » Активен

Самоубийствено живота си живеем...А.Германов
Страници: [1]
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.17 | SMF © 2006-2008, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!