Вехтия
|
|
« Отговор #45 -: Юни 23, 2014, 09:39:33 » |
|
Нищо чудно и да е произведено тогава! В страни и фирми с традиции, за качествена продукция се предпочита материал, прекарал истинско стареене, което подобрява по уникален начин механичните показатели на стоманата. Само че това е дълъг и скъп процес, изискващ складове които остават блокирани за десетилетия. По тази причина, аз лично не съм чувал за фирми, които да го практикуват. Обикновено се замества с изкуствено стареене, при форсирани условия. Подобен е процесът на темпериране на заготовките. Но няма да се учудя, ако фините го практикуват. А от какво дърво са тези ръкохватки? Много са красиви.
|
|
« Последна редакция: Юни 23, 2014, 09:42:50 от Вехтия »
|
Активен
|
"Beware the Devil Woman - she's gonna get you from behind ! "
|
|
|
|
Стоимиров
|
|
« Отговор #47 -: Юни 25, 2014, 09:48:42 » |
|
Нищо чудно и да е произведено тогава! В страни и фирми с традиции, за качествена продукция се предпочита материал, прекарал истинско стареене, което подобрява по уникален начин механичните показатели на стоманата. Само че това е дълъг и скъп процес, изискващ складове които остават блокирани за десетилетия. По тази причина, аз лично не съм чувал за фирми, които да го практикуват. Обикновено се замества с изкуствено стареене, при форсирани условия. Подобен е процесът на темпериране на заготовките. Но няма да се учудя, ако фините го практикуват. А от какво дърво са тези ръкохватки? Много са красиви.
Дръжките са от маслина.Майстора се постара ножовете да бъдат колкото е възможно най-близо до оригинала,с изключение на дръжките които обикновено ги правят от карелска бреза. Иначе легендата за малкото острие на Ламми гласи че голямо количество от тези остриета са намерени случайно в някаква стара изоставена ковачница.Самия майстор е починал на 90 и няколко години преди около петнайсетина години.Неговите наследници в момента също продължават да произвеждат от тези ножове.
|
|
« Последна редакция: Август 09, 2014, 02:00:39 от ozzy »
|
Активен
|
|
|
|
Десислав Гечев
|
|
« Отговор #48 -: Август 07, 2014, 10:08:53 » |
|
И аз съм фен на хубавите неща ето с това си режа Пиратския Кейк Като видях това чудно ножче на колегата Сократ, се влюбих в дамаската стомана.Разбирайки за тази моя нова пристрастеност, жената и щерката ми подариха за рожденния ден ето това:
|
|
« Последна редакция: Август 09, 2014, 02:00:56 от ozzy »
|
Активен
|
|
|
|
getzpipes
|
|
« Отговор #49 -: Август 07, 2014, 10:35:00 » |
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
getzpipes
|
|
« Отговор #50 -: Август 07, 2014, 10:38:50 » |
|
Даже май с снимка ще кача
|
|
|
Активен
|
|
|
|
pinhead
|
|
« Отговор #51 -: Август 07, 2014, 10:47:04 » |
|
Десо, честито! На читава жена си попаднал - мойта все тениски ми подарява...
|
|
|
Активен
|
Life is a waste of time, and time is a waste of life. Get wasted all the time, and you'll have the time of your life! ― Billy Connolly
|
|
|
Десислав Гечев
|
|
« Отговор #52 -: Август 07, 2014, 01:29:21 » |
|
Десо, честито! На читава жена си попаднал - мойта все тениски ми подарява... Важното е ,че ходиш облечен,а аз на гол тумбак чифт..ножове . Този, вторият, сам си го подарих
|
|
« Последна редакция: Август 09, 2014, 02:02:54 от ozzy »
|
Активен
|
|
|
|
pinhead
|
|
« Отговор #53 -: Август 07, 2014, 01:31:51 » |
|
Найс, найс! Пакистански са предполагам?
|
|
|
Активен
|
Life is a waste of time, and time is a waste of life. Get wasted all the time, and you'll have the time of your life! ― Billy Connolly
|
|
|
Десислав Гечев
|
|
« Отговор #54 -: Август 07, 2014, 01:37:09 » |
|
Пакистански, без сертификати ,но много ме кефят.Асоцирам ецването на желязото със сандбласт-красота!
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Вехтия
|
|
« Отговор #55 -: Август 09, 2014, 11:18:15 » |
|
Едно време, баща ми правеше ножове - ей тъй, за гъдел. Имаше цяла дузина от тях, расположени по разни чекмеджета и шкафове, но с годините тръгнаха нанякъде, един по един. Последния, ръждавейков, ми го сви "добър колега" в академията, въпреки че го криех надлежно заровен в глината по скулптора. Сега остана последното му творение - големшък нож, изкован от лопатка на аварирала парна турбина. Приятен мек сребрист матов блясък, с гард от дурал от гайка на същата тази турбина. Материалът не ми е известен, но държи страховита заточка.
|
|
|
Активен
|
"Beware the Devil Woman - she's gonna get you from behind ! "
|
|
|
Стоимиров
|
|
« Отговор #56 -: Септември 06, 2014, 06:56:39 » |
|
Вчера ми беше много шибан,неприятен ден,но се промъкна един светъл лъч под формата на нож и до известна степен ми пооправи настроението. Бък 119.
|
|
|
Активен
|
|
|
|
socrat_bg
|
|
« Отговор #57 -: Септември 08, 2014, 01:27:44 » |
|
OOOOOOOOOOOO Бях пропуснал тази тема ) Честито на всичко за новите придобивки Какво е един мъж без нож
|
|
|
Активен
|
|
|
|
POPЕYЕ
|
|
« Отговор #58 -: Септември 08, 2014, 06:33:02 » |
|
Абе тва е луда работа ! Викам си ,тва ножарите малко смахнати , ама като се замислих и поогледах , то и аз май не съм пощаден от тая мания .Не се разделям с едно швейцарче . Имам нож за гмуркане . Много съм придирчив към кухненски и готварски ножове и като се поразрових намерих какви ли не ножки и принадлежности за точене . Пък и с удоволствие се ровя в ножарски сайтове . Пристрастявам се бавно и не си признавам и си мисля ,че винаги мога да спра ! Познато ви е нали !
|
|
|
Активен
|
|
|
|
getzpipes
|
|
« Отговор #59 -: Септември 09, 2014, 03:00:55 » |