PipeZone PipeZone
Април 29, 2024, 08:48:38 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини: SMF - Just Installed!
 
   Заглавна Страница   Помощ Търси Вход Регистрирай  
Страници: [1]
  Изпечатай  
Автор Тема: Пушене на лула и здраве  (Прочетена 10055 пъти)
ozzy
Administrator
Hero Member
*****
Публикации: 1340



« -: Януари 11, 2010, 06:26:34 »

Държа изрично да подчертая,че със следващия материал,заимстван от глобалната мрежа,не целя агитация в полза на тютюнопушенето.Нека всеки направи своя правилен избор!!!



Когато решаваме дали да пушим или не, е добре да сме осведомени за съответните ползи и рискове за здравето. За съжаление, опитите на науката в това направление остават твърде спорадични. Едно от най- цитираните съобщения по темата е докладът на Американската асоциация на хирурзите от 1964 г., в който се коментира пушенето на цигари и свързаните с това проблеми като увреждане на сърцето и белите дробове и повишен риск от поява на злокачествени заболявания. Този доклад повишава интереса на публичната общественост и потвърждава нещо, което дотогава мнозина са подозирали, а именно, че пушенето на цигари е вредно за здравето. Не по- малко интересни са обаче няколко появили се по това време проучвания сред пушачите на лула, основният извод от които е, че пушачите на лула като цяло живеят по- дълго от общата популация.
 Последващи ревизии на този доклад- през 1979 г. показват наистина, че индексът на смъртност при пушачите на лула е съвсем слабо по- висок в сравнение с непушачите, но незначително повишен в сравнение с този при пушещите цигари. При тези от тях, които пушат четири и по- малко лули на ден показват дори по- добри стойности на този показател, сравнени с непушачите.
Впоследствие се появяват и други публикации, включително докладът на Американската асоциация на хирурзите от 1982 г., в който се твърди, че рискът за развитие на рак на белия дроб при пушачите на лула е 2-4,3 пъти по- голям в сравнение с този при непушачите. Тук обаче не се отдиференцират тези пушачи на лула, които вдишват дима от тези, които не вдишват. Логично е тези, които не вдишват дима, да имат по-малък риск.
Друго интересно проучване е направено в Швеция между близнаци. Установено е, че пушещите лула близнаци живеят по- дълго, отколкото непушещите лула близнаци. В същото проучване са установени и много по- високи нива на смъртност на пушещите цигари в сравнение с непушещите контроли.

Други потенциални рискове
Естествено, съществуват и други рискове за здравето на пушача на лула, като сърдечни и белодробни заболявания и поява на рак на долната устна, гърлото или езика. На практика, най- голям е рискът от развитие на рак на устната. Този вид злокачествен процес е по- податлив на съвременните методи на лечение, ето защо не оказва влияние върху смъртността по данни от проучването.

Психологически аспекти на пушенето на лула
Когато коментиране отражението на пушенето на лула върху здравето на пушача, не трябва да пропускаме и успокояващото действие, което има този навик върху психиката. Ползите за нея са описани от много фенове на това хоби, като Марк Твен и Алберт Айнщайн. Айнщайн например е смятал, че пушенето на лула прояснява мозъка и подпомага мисленето. Много негови снимки на работното му място подсказват, че той е предпочитал лулите billiard. Негова е и популярната фраза, в която се казва, че „пушенето на лула успокоява и дава възможност за справедлива и спокойна оценка на човешките дела във всичките им измерения”.
Твърде е възможно бъдещите изследвания да потвърдят, че умереното пушене на лула може да удължи живота така, както се доказа, че умерената консумация на алкохол предпазва от някои сърдечно- съдови заболявания. Повечето пушачи на лула не се нуждаят от научни доказателства за успокояващото и антистресово действие на пушенето на качествен тютюн в любимата лула. Те са запознати с него на базата на собствения си опит. Дори напротив, това почва да интересува учените, които са убедени, че спокойствието и липсата на стрес удължават живота.

Риск/полза
Превалират ли рисковете за здравето над ползите от пушенето на лула? Еднозначен отговор на този въпрос все още няма. Със сигурност опасността от преждевременна смърт и белодробен карцином е много по- голяма при закоравелите пушачи на цигари.
А можем ли да съпоставим пушенето на лула с другите видове рисково поведение в ежедневието, като например шофирането? Всеки решава сам за себе си.
Ако изберете да пушите, трябва да се съобразявате единствено с хората, които излагате на дима от лулата си, без значение дали самите те пушат или не. Излагането на останалите на нежелан тютюнев дим отдавна вреди на имиджа на пушачите и придава на околните статута на жертви.
Ако решите да пушите, правете го в добре вентилирана обстановка и не вдишвайте дима- това е по- безопасно и се доказва от редица проучвания.

Съвети за по- здравословно пушене на лула:
1.   Пушете умерено- не повече от 4 лули на ден, препоръчително 2-3.
2.   Не вдишвайте дима.
3.   Пушете в добре проветрено помещение и използвайте системи за пречистване на въздуха.
4.   Редувайте страната, на която държите лулата си в уста.
5.   Изплаквайте устата си след пушене.
6.   Пушете с наслада!
« Последна редакция: Януари 11, 2010, 06:52:14 от Dark » Активен

Самоубийствено живота си живеем...А.Германов
Десислав Гечев
Hero Member
*****
Пол: Мъж
Публикации: 631



WWW
« Отговор #1 -: Януари 14, 2010, 10:28:14 »

Подкрепям те Ози!
Съвет №6 смятам,че е от голямо значение,макар и да изглежда лесен за изпълнение-наистина,ако човек пушейки,усеща вредата от действията си ,изразени с кашлица,хрипове,храчки ,той би трябвало да спре -аз лично го правя;това се случва при настинки най-вече.Има пушачи,които пушейки,  непрестанно говорят за това,колко е вредно и как трябва да спрат да пушат,но все пак не спират!Мисля,че болестите и вредата от пушенето не са само плод на вредните субстанций ,но и на неправилната психологическа нагласа :ако пушиш с презумцията,че ще се разболееш-естествено,че това ще се случи;разумния вариант в този случай е да се спре пушенето...така,че ако ще пушим, да пушим с наслада,а не по навик или зависимост!
Активен

Страници: [1]
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.17 | SMF © 2006-2008, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!