PipeZone PipeZone
Април 19, 2024, 10:24:24 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини: SMF - Just Installed!
 
   Заглавна Страница   Помощ Търси Вход Регистрирай  
Страници: [1]
  Изпечатай  
Автор Тема: Perique- Перик  (Прочетена 12713 пъти)
Dark
Administrator
Full Member
*****
Публикации: 122



Ел. поща
« -: Май 04, 2009, 01:48:06 »

Перик е тютюн, който се добавя за корекция обикновено в смесите с вирджиния. Той е тъмен и мазен на вид, с вкус на пипер и смокиня. Ароматът му е много силен, затова трябва да се използва умерено. Може да се пуши и чист, но не е предназначен за този вид употреба.

Ролята му на допълнение към вирджинските тютюни е както по отношение на аромата, така и за корекция на тяхната алкалност, която често води до щипене и горчивина на езика.

Производството на перик е започнато още от индианците Choctaw в предколумбови времена на територията на днешния щат Луизиана. Те го натъпквали в хралупите на дърветата, притискали го с тежести и го оставяли да ферментира.
След завладяването на тези територии в средата на 18ти век индианците показали технологията си на французин на име Pierre Chenet. Крайният продукт бил наречен перик- от диалектно произнасяне на думата "prick", като това може би е свързано с фалическата форма на балите готов продукт или с прякора на самия Шене.  Ухилен

Съвременният начин на производство на перик е доста сходен с методите на неговите създатели. Листата тютюн се закачват да съхнат две седмици, изрязват се големите жилки и се пакетират в бали, наречени torquettes. Тези бали се поставят в бурета под силен натиск и се оставят в собствения им сок, който се събира при изтичането му от бурето. В продължение на много месеци балите периодично се обръщат и отново се притискат в буретата. Така тютюнът е подложен на ферментация без достъп на въздух, което води до получаването на специфичния му вкус.

Единственото място на света, където се отглежда перик, е район в Луизиана, САЩ, известен под името St. James Parish. Във вътрешността на St. James Parish, най- доброто и понастоящем единствено място, където се отглежда перик, се намира много малък участък на име Grande Pointe Ridge, в градчето Paulina. Там има необходимото съчетание от климатични условия и вид почва, специфична за мястото, известна като Магнолия- богата тъмна алувиална почва, подхранвана от обкръжаващите я блата.
Сортовете тютюн са различни, макар че ако не произхождат от Луизиана, те не са със същите качества. По общо мнение, най- често използваният е нещо на име"red burley".

St. James Perique е извънредно рядък, затова перик се произвежда на различни места с оглед нарастващото търсене, но без същия резултат. Най- често се използва цитираният по- горе Kentucky Green River Burley, като произведеният от него перик е вариантът, познат на повечето любители на лула.

За съжаление, с производството главно на перик днес се занимава само една ферма - Percy Martin Farms в Grande Pointe Ridge, Louisiana. След две поредни неуспешни реколти в края на 90ти години на ХХ век беше налице реална опасност Пърси Мартин също да се откаже. Благодарение на партньорски проект от 1999 година между Martin Nichols & Brown, компания от Ню Орлийнз, засега нещата са стабилизирани.
Активен

''...Ала никога повече е много време...''
Dark
Administrator
Full Member
*****
Публикации: 122



Ел. поща
« Отговор #1 -: Май 24, 2009, 04:51:34 »

Току- що, разглеждайки описанията на тютюните Дънхил установих, че перик има в бленда Nightcap Ъ?
Активен

''...Ала никога повече е много време...''
Dark
Administrator
Full Member
*****
Публикации: 122



Ел. поща
« Отговор #2 -: Януари 17, 2010, 06:20:31 »

Предлагам на вашето внимание тази интересна статия- интервю, която е съвсем нова(от 3.01.2010) и се публикува тук с любезното съгласие на Kevin Godbee, собственик и администратор на http://pipesmagazine.com/
Погледнете на сайта- оригиналният материал е илюстриран с чудесни снимки!

The Mystique of Perique - Мистерията Перик
http://pipesmagazine.com/blog/put-that-in-your-pipe/the-mystique-of-perique/

03.01.2010

Perique е уникален и рядък тип тютюн, който се произвежда само в един малък участък близо до Ню Орлийнс, щата Луизиана. Основното му приложение е като „подправка” в около 100 различни брандирани тютюневи смеси по целия свят. Съществуването му е било изложено на риск неведнъж, първо в края на 90те години на ХХ век и отново през 2005 година до степен да изчезне напълно. За щастие, през 2005 година компанията L.A. Poche Perique Tobacco става собственост на Марк Райън (Mark Ryan) и за Perique започва нова ера. Този тютюн има вълнуваща история и придава възхитителен нюанс на множество различни смеси. Наскоро имах възможността да говоря с господин Райън и той разказа историята на Perique tobacco.
 (В глобалната мрежа могат да бъдат открити няколко различни статии за Perique Tobacco, но част от информацията в тях вече е остаряла).

L.A. Poche Perique Tobacco се намира в Сейнт Джеймс Париш в Луизиана (St. James Parish, Louisiana), на брега на Мисисипи. Създадена е през 1917 година. Купих я през 2005 година. През миналия век е имало три предприятия за преработка на Perique. Едно от тях е принадлежало на фамилията Roussel и е прекратило дейността си през 1950 година. Мисля, че то е било най- голямото. Другите са били Gugliomo, които са произвеждали  Perique докъм 1978 година, мисля, както и г-н Poche (L.A. Poche Perique ), основана през 1917 година, които остават единствен доставчик на Perique около 1980 година.

Perique е произвеждан от индианците Choctaws и Chickasaws в Луизиана цяло хилядолетие. Малкото парче земя до Мисисипи се отличава със специфична почва, наречена Magnolia Soil и точно тази почва и особеният климат са това, което прави тютюневата реколта уникална.

Има известни спорове, но като цяло се счита, че някъде около 1780-1824, този Cajun, Acadian младеж, Пиер Шене(Pierre Chenet), бива посветен в процеса, използван от индианците Chickasaw и Choctaw. Методът е бил доста примитивен, тютюнът е отлежавал притиснат, в анаеробни условия, което ще рече без достъп на въздух и което днес ние правим в дъбови бъчви за уиски. Индианците използвали за целта хралупи в дърветата. Един бог знае как им е дошло наум това, както и да го притискат, но те някак са се сетили и сега ние имаме полза от това.

Дядото на г-н Poche,всъщност неговият прадядо, е Felix Poche, един от най- известните хора в Луизиана по време на войната между Севера и Юга, нещо като еквивалент на Thomas Jefferson за Луизиана. Прадядото на Felix е Pierre Chenet. Така че  Poche Company, която притежавам днес, е директно свързана с първия европейски заселник, който е открил предимствата на Perique и се е възползвал от тях.

Имаше големи притеснения във връзка с факта, че доста фермери се отказаха да гледат тютюн, това е тежък труд. За минимум година престой в буретата, ние изваждаме всеки лист тютюн най- малко три пъти, после се подреждат обърнати и се притискат отново. Имам предвид, че тютюнът активно ферментира първите 4-5-6 месеца. Можете да видите мехурчетата  и всичко останало и после се минава през друг вид ферментация (malolactic fermentation), подобно на винната. Така се получават всички онези комплексни аромати и вкусове. Това е един скъп продукт. Процесът не може да бъде ускорен. Необходим е най- малко едногодишен престой в бурето, преди да мога да го продам.

Когато придобихме компанията през 2005 година доста хора бяха притеснени- о, Боже, този човек от Северна Каролина, кaкво разбира той, той ще оплеска всичко. Те не разбират обаче какво точно направихме- купих я през май; г-н Poche не беше купувал Perique от началото на годината, когато е времето да се купува.

Така че хората не знаят, че когато купих фабриката, доставките за целия световен пазар бяха прекратени напълно за около пет месеца, с изключение на малко количество, което заварихме във фабриката. Така че когато я купих през май `05,  прибягнах до вторичния пазар, защото нямаше откъде да купя тютюн директно- всичко беше продадено.
Започнахме с малко тогава и всяка година увеличаваме количествата. Работя агресивно по въпроса. Днес вече имам седем фермери доставчици, които отглеждат тютюн за мен. Имам фермери в Paulina.

PipesMagazine.com: Защо Perique изчезва напълно през 2005 година, точно годината, в която купувате компанията?

Ryan: Процесът е твърде трудоемък и никой от младите не иска да се занимава. На практика ние ръчно отстраняваме дръжката от всеки лист. Следва стифиране, внимателно подреждане в бурета, притискане и проследяване на силата на натиска ежедневно. Младите не желаят да се занимават с това. На тях им дай да работят във химическата фабрика, с химикали, да правят бързо големи пари. Днешното поколение не желае да се занимава с физически труд.
Едно от нещата, на които много държим, е да създадем и прилагаме най- добрите практики във всичко, от отглеждането до преработката. Увеличихме също и заплащането. Плащам им достатъчно, така че, колкото и да е неочаквано на пръв поглед, днес те всички искат да гледат тютюн.
Друго, което правим с цел опазването на Perique в бъдеще; смятам, наистина ще помогне. Осъзнахме, че фермерите не желаят да се занимават с обработката на тютюна, така че колкото по- бързо го получим, толкова по- добре, защото разполагаме с най- добрата технология и я прилагаме всеки ден. Така стигнах до идеята за приемателна станция и получаването на суров тютюн от фермерите.

PipesMagazine.com: Това е нещо ново?

Ryan: Да, това е нещо ново. Направихме експеримент. Grant Martin отгледа за мен 20,000 растения тютюн, прибрахме ги вътре, съхранихме ги, но не ги обработваме. По време на престоя им в хамбарите влагата се изпарява и ги прибрахме отново просто като суров тютюн. Ние сами отстраняваме дръжките и всичко останало. А да не забравяме, че сме доставчик за целия свят. Имам предвид, че примерно има един фермер, който произвежда тютюн изключително за един производител на цигари, на времето г-н Poche е купувал от него, но ние не купуваме оттам. Всички оставали фермери обаче отглеждат тютюн за нашата фабрика. Този, който произвежда за цигарената фабрика е улеснен, защото дръжките могат да се ползват при производството на цигари, но ние не можем да ползваме неговия Perique, защото той не иска да се занимава с почистването им. Ето защо при нас всичко е много по- трудоемко.

 Това, което наистина ме прави щастлив, е, че обемът Perique, който продаваме днес е два пъти повече от онзи, продаван от г-н Poche през последните 5-10 години, преди да купя фабриката. С приемателната станция, която изграждам в момента, капацитетът ни ще се увеличи със 100% през 2011 година и отново ще се удвои през 2012. Правим това, защото заявките се увеличават непрекъснато и защото има нови пазари. Интерес проявяват собственици на фабрики за цигари, на фабрики за пури, освен това е необходима здрава основа, за да не се окаже отново под заплаха този тютюн. Затова продължаваме да правим каквото можем с цел предпазване традицията и културното наследство Perique.

PipesMagazine.com: Разкажете ни за начините, по които се ползва Perique при производството на тютюни. Чувал съм, че не се пуши Perique самостоятелно, а по- скоро се ползва за подобряване вкуса на други тютюни и смесване. Истина ли е това?

Ryan: Това е точно така. Perique се използва в смеси, подобно на Latakia. Той има богат вкус и аромат и дава много при смесване, но ако се прекали, започва да доминира по начин, който не бихте желали, също подобно на Latakia. Има хора, които пушат чист Perique, но това е необичайно за повечето пушачи и затова той се ползва в смеси, най- често с Virginia. С Virginia се получават много добри комбинации. Той прави Virginia по- приятна за пушене, отстранява донякъде сухотата, която Virginia оставя в гърлото и добавя аромат. Ароматът, който дава Perique, е невероятен. Имам предвид, че той включва плодова съставка, маслинова, нещо подобно на фини ядки, той е многопластов и вълнуващ. Предлагаме и двата вида- този, който повечето хора познават- Acadian Perique и Straight St. James, който се продава по- малко.

PipesMagazine.com: The Straight St. James, той е 100%?

Ryan: Това е 100% St. James. През първата половина на миналия век хората разбират, че когато годината е лоша, губиш 100% от Perique и няма за никого. Тогава започват да го произвеждат поетапно.

Заслугата на Roussel е именно в това; на практика именно г-н Roussel още през 1905 година индустриализира производството му чрез използването на бурета. Дотогава тютюнът отлежава в дървени кутии, както по времето на Pierre Chenet.
Той също така експериментира и с други тютюни. Те ферментират по подобен начин при преработване по типа на перик, така че могат да бъдат използвани за смесване с цел да не се нарушава непрекъснатостта на процеса (Бел. ред.: Kentucky Green River Burley, смесен със St. James tobacco е най- често използваният тютюн за праизводство на Perique. Това е вариантът Perique, който главно познават повечето фенове на лулата. Тук той се споменава под името Acadian Perique.)

Това се прави в различна степен през първата половина на миналия век и хората дори не осъзнават, че това е първичната смес, до която са имали достъп. Без това днес не бихме имали Perique.

PipesMagazine.com: Има ли различни видове Perique?

Ryan: Да, произвеждаме Acadian и St. James.

Ryan: Докато обаче не обърнахме внимание на широката общественост, никой не си даваше сметка, че след 1980 година се консумира изключително Acadian смеси, защото г-н Poche е единственият производител оттогава насам.

Установих също така, че що се отнася до собствениците на фабрики- те също не искат чист St. James в тези 250 кг бурета, които им продаваме. За петте години, откакто съм в бизнеса, съм продал само едно буре чист St. James на фебрика в Германия.  Предпочитат сместа Acadian, защото тя е с неизменно качество всяка година, знаят, че ще могат да се снабдят с нея, а и е по- евтина, но главното е, че качеството е фантастично година след година. Няма нужда да се безпокоят, че качеството ще варира. Така де, бих ли купил буре тютюн, който после ще се наложи да изхвърля, защото е изгнил?

PipesMagazine.com: Така е. Качеството и постоянството са извънредно важни, когато притежаваш и произвеждаш брандиран тютюн и когато някой купува от теб, той иска да е сигурен, че както днес, така и за в бъдеще ще получи тютюн със същото качество за парите си.

 Ryan: Абсолютно. Така е и със St. James, купувам всеки лист от тези фермери. Примерно dark air cured tobacco от Tennessee, Kentucky, или откъдето и да е, та това е пазар за 30 милиона фунта(бел. прев. 1 фунт е 0,453 кг). Подбираме 30 хиляди фунта или коркото там е годишната ни поръчка. Купуваме най- доброто от най- доброто. Цели листа, просто отлични като качество- така поддържаме качеството на продукцията си и реномето си на този наистина гигантски пазар. Само най- доброто.

 PipesMagazine.com: Препоръчайте няколко марки и смеси, които да си поръча човек, ако иска да пробва Perique?

Ryan: Ще ви кажа един, който пробвах наскоро.  Per Jensen от Mac Baren поръча няколко бурета от нас в началото на годината и всъщност си взе отлежал тютюн- дадох му възможност да си избере и естествено той се възползва да вземе отлежал. Имаме известно количество тютюн от предната година, той става все по- добър, колкото повече отлежава. Пусна го в производство тази година, (HH Acadian Perique), в зелена кутия е. Много е добър. Направо зашеметяващо добър.

PipesMagazine.com: Нося си малко от него тук, на шоуто.

Ryan: Страхотен е, нали? Oh my God. И другите правят добри смеси. Неговият се оказа просто страхотен и понеже го пробвах наскоро, още ми е в ума. Знаете ли, Altadis си взе също. Преди няколко седмици в Германия се видях с Robert Germain от J.F.Germain & Son от Canary Islands. Продадохме му, така че и той произведе една смес. (J.F. Germain Royal Jersey w/Perique). Cornell and Diehl също купуват от нас доста Perique. Те имат няколко превъзходни смеси. Mike McNeal от McClelland. На практика, всеки, който е купувал Perique от 2005 година насам, го е купил от мен, а преди това от г-н Poche.


« Последна редакция: Януари 17, 2010, 06:27:17 от Dark » Активен

''...Ала никога повече е много време...''
Dark
Administrator
Full Member
*****
Публикации: 122



Ел. поща
« Отговор #3 -: Януари 17, 2010, 06:26:11 »

Ето някои смеси с перик, препоръчани от членове на форума на г-н Kevin Godbee:

Blakeney’s Best Acadian Ribbon (McClelland)
Mac Baren HH Acadian Perique
Ashton Artisan’s Blend
Frog Morton on the Bayou
Cool Hand Fluke John Patton
Cornell & Diehl Kajun Kake
Cornell & Diehl Mississippi Mud
G.L. Pease Samarra
James J. Fox Dorisco Mixture
Активен

''...Ала никога повече е много време...''
Страници: [1]
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.17 | SMF © 2006-2008, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!