PipeZone PipeZone
Март 29, 2024, 08:35:23 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини: SMF - Just Installed!
 
   Заглавна Страница   Помощ Търси Вход Регистрирай  
Страници: [1]
  Изпечатай  
Автор Тема: Русия Украйна  (Прочетена 16652 пъти)
kalin andreev
Hero Member
*****
Публикации: 889


Ел. поща
« -: Юни 11, 2012, 10:58:21 »

Ако под ''класици в жанра''имаме предвид държави с дългогодишни традиции в луларският занаят,мястото на тази тема не е тук,но това ще е голяма грешка.Преди години,когато се рових за всичко по темата в нета,попаднах на арменският сайт http://www.pipe-club.com/ останах много изненадан.Имам трима фаворита,които са на световно ниво.Смея да го твърдя,защото само за няколко години започват да продават в най–големите сайтове http://www.qualitybriar.com/pipes/victor-yashtylov/ , http://www.smokingpipes.com/pipes/new/  и то на цени,които не отстъпват на виртуозите в занаята.
Виктор Ящилов http://www.fumeursdepipe.net/pipiersYyashtilov.htm
Михаил Ревягин /Mr.Pipes/ http://mrpipes.ru/
Максим Назаренко http://nazarenko.uanet.biz/russian
Ще кажа само по две думи за всеки.За Виктор Ящилов по ревютата го наричат ковач/и има защо,просто го погднете/,но работата му е абсолютно бижутерска.Мисля,че доста е повлиян от японските майстори.Много ме е яд,че му изчезна личният сайт.
Михаил Ревягин е роден в Чечня,но бяга от там,когато започва войната и се мести в Москва.Прави лули от 2000 г.и винаги слуша класическа музика.Майстор е на фрихенда.Най прочутата му форма е така наречината''пчеличка''.Бриярат му винаги е много качествен,испански  http://www.briarblocks.com/pipes/index.htm   и успява да му извади по най–добрият начин прекрасните шарки.
 Максим Назаренко.Тоя пич най ме кефи,поради простата причина,че прави лули само от 3,5 години а вече е име.В арменският сайт има цялата  история на работата му в снимки.Няма да повярвате колко грозна беше първата му лула и сега къде е.
Активен
ozzy
Administrator
Hero Member
*****
Публикации: 1340



« Отговор #1 -: Юни 12, 2012, 05:18:54 »

Охо,даже напротив,Калине-мисля,че точно Русия и Украйна също са с традиции в изработката на лули.Попадали са ми стари лули Ява-доста добра изработка.Аз от години се ровя във форумите на руския(http://www.pipeclub.info/) и арменския клубове на почитатели на лулата.Много ценна информация и идеи съм заимствал от тях.Ето още един майстор,който не бива да се пропуска(сигурно ще се сетя и за други,чиито работи съм харесвал):
http://www.florovpipes.com/
« Последна редакция: Юни 12, 2012, 05:43:09 от ozzy » Активен

Самоубийствено живота си живеем...А.Германов
kalin andreev
Hero Member
*****
Публикации: 889


Ел. поща
« Отговор #2 -: Юни 12, 2012, 06:05:58 »

Ozzy,срам не срам,но за пръв път чувам за лули Ява.А Алекс Флоров не го сложих в този раздел,защото си подписва лулите Country: United States , иначе кърти и с ювелирна изработка и с цена.А украинците отдавна съм ги признал покрай другото ми хоби.Изработвам макети на действителни кораби,18-19 век и когато съм ходил на състезания те винаги са били сред първите.
Активен
ozzy
Administrator
Hero Member
*****
Публикации: 1340



« Отговор #3 -: Юни 12, 2012, 09:30:59 »

Страхотно хоби-търпението при изработката се комбинира супер с лулата,нали?!А лулите Ява май са фабрични,но имаше и скулпторни.Един приятел има такава-глава на куче,но за нищо на света не ми я дава. Флоров си го броя за руснак,въпреки ,че живее в щатите,и също се влияе от японската школа.
Активен

Самоубийствено живота си живеем...А.Германов
ozzy
Administrator
Hero Member
*****
Публикации: 1340



« Отговор #4 -: Юни 19, 2012, 07:06:26 »

Калин ми подхвърли интересна идея-да потърся нещичко за съветската фабрика за лули(била е точно фабрика),,Ява“.След като намерих това-онова,разбрах,че доста от артикулите й съм ги виждал-особено лулата ,,Мефистофел“.Но всичко по реда си…
Всичко започва с нещо като легенда.По време на Втората Световна Война,край  руския бряг на Балтийско море,потъва английски търговски кораб.След победата се сетили за него-след оглед на товара,се оказало,че е пълен със странен дървен материал.Нито за мебели,нито за строителство подходящ.Оказал се бриар.Решили русите да питат Сталин(както си му е реда-той всичко знае,пък и пуши лула),какво да правят с материала.По някакъв начин информацията стигнала до вожда,та той разпоредил да започне работа цех за лули, към съществуващата фабрика ,,Ява“.Едва ли Сталин се е занимавал с това,но така историята звучи авторитетно.
Втората част на историята е свързана с първият майстор в новооткрития цех-някой си занаятчия Янкелевич,който изработвал нови мундщуци от ебонит,на място на повредените.С изработка на самите лули не се е занимавал.И все пак с неговото име се свързва началото на производството.След смъртта му е намерена сериозна негова колекция от английски лули,което говори,че е бил навътре в нещата.
След като свършва бриара от английския кораб,започва внос от чужбина-срещу валута.
Фабрика ,,Ява“ е произвеждала шест вида лули-правите класическа и с шестостенна чашка,и извитите ,,Мефистофел“, ,,Лайка“, ,,Лъв“ и ,,Орлова лапа“.Видно е,че е имало и други,но явно са били изключение.Тези шест са били за масовия потребител.Според качеството са се делили на три вида.Висше,първо и второ качество.Лулите от висше качество,заедно с кубински пури и някои луксозни руски цигари,са се продавали в специални магазини.През 1964 година,една явска лула от висше качество е струвала 5 рубли.
Първо и второ качество се продавали по павилионите за тютюневи изделия.Опаковани в нелепи копринени торбички,били поставяни в картонена кутия,заедно с инструкция за експлоатация.Всички извити лули били с червеникав оттенък-навярно заради лака,с който се прикривали различни дефекти.Явно бриарът не е бил особено качествен.
Производството  приключва в началото на 90-те години.Днес търсенето на лулите ,,Ява“ с колекционерска цел,е все по-голямо.
Ето и трите големи имена в съветското производство на лули:
Алексей Фьодоров-счита се за родоначалник на производството.
Валентин Кисельов-баща на „инженеринговата“ лула в Русия(СССР).Прилага научния подход в изработката.поръчвали са му лули от Кремъл-за подаръци.Негови екземпляри са собственост на английския премиер от 70-те години Харолд Уилсън,и на Хенри Кисинджър.
Владимир Гречухин-техен ученик.



« Последна редакция: Ноември 05, 2012, 10:30:43 от ozzy » Активен

Самоубийствено живота си живеем...А.Германов
kalin andreev
Hero Member
*****
Публикации: 889


Ел. поща
« Отговор #5 -: Юни 20, 2012, 12:02:56 »

Браво ozzy.Много увлекателна история.А без Сталин,май нищо не е минавало.
Активен
Cefy
Hero Member
*****
Пол: Мъж
Публикации: 817



« Отговор #6 -: Септември 25, 2012, 09:23:33 »

Тази пък тема съм я пропуснал Ъ? Ъ? Ъ?...а не ми свети, че е непрочетена.....странна работа...както и да е...
Има нещо при братушките, което ме кара да бъда въздържан!Следя форумите им с интерес, защото там е енциклопедия!Особено - http://www.pipeclub.net/ - (Гец ме отвори - като каза, че арменците пасти да ядат - верно е) - та тук има всичко - и история, и галерия, и техника, и новости, и събития...въобще всичко, всичко за лулите...
Изумителни майстори, възхитителни "школи" с несъизмерими мащаби и т.н....обаче ми остава един метален вкус в устата...може би защото си мерят инструментите с другите и декларират на висок тон "НИЕ СМЕ НАЙ-ДОБРИТЕ" (не го отричам, не споря), може би защото са се замаяли от цени и неповторими колекционерски страсти, които са ги накарали да станат изключителни снобари, може би от прекалената за мен показност, която крещи от всеки ред и/или организирано събитие, може би от мащабите сравнени с нашата си камбанария, може би от т.нар. "новоруские" и съответния...агресивен, или възраждащ се имперски подход и начин за представяне на действителността...
Дано не ме разберете неправилно - общувам свободно, регулярно, ежедневно - работя с руснаци, украинци, беларусци, днешните "станове", други, обаче.....сякаш не са ми вкусни лулите, като ги свържа с тях...мнение, което се надявам да опитате да оборите/коментирате/потвърдите...
Това е все едно при Калин и украинците с моделите на кораби - представям си изящен модел, обаче техния е по-голям и по-хубав и по-скъп...ако не е така (Калин да каже честно) поръчвам тютюн по-избор!?

Активен
kalin andreev
Hero Member
*****
Публикации: 889


Ел. поща
« Отговор #7 -: Септември 26, 2012, 06:22:28 »

Точно така е.Грандоманията яко гази по тези земи.А корабите на украинците са толкова барнати,че ти напомнят на машинна изработка, което поне мен ме дразни.Няма го човешкия фактор.Но трябва да призная,че ги пипат нещата.Бих бил много радостен ако притежавам нещо от горепосочените майстори.
Активен
Cefy
Hero Member
*****
Пол: Мъж
Публикации: 817



« Отговор #8 -: Октомври 31, 2012, 09:19:29 »

Какви ли не теми пробвам да Ви раздвижа, но...
Обаче съм тъп и упорит - продължавам да Ви дразня! Ухилен Ухилен Ухилен Ухилен Ухилен
Коментирайте моля др. Александр Бришута, Украйна и последното му произведение...поствам тук и давам и линк към повече снимки...https://picasaweb.google.com/108914683114310686938/12160#
Моето мнение е силно противоречиво и се двуумя коя страна да взема...
Бих казал красиво, неповоторимо, оригинално, нетипично,
и
неудобно, силно, повече от допустимото...
« Последна редакция: Ноември 05, 2012, 10:27:14 от ozzy » Активен
ozzy
Administrator
Hero Member
*****
Публикации: 1340



« Отговор #9 -: Ноември 01, 2012, 07:41:46 »

 :)Харесвам нестандартните,до лудост различни неща...Мисля,че и Десо,и Гец имаха подобни модели( :-\а може би греша....)
Това ми напомня за една лула,която изтървах на косъм в и-бей.Вик(по картината на Мунк,която пък ми е любима).На времето не й свалих снимки,та по-късно едва намерих една.
Активен

Самоубийствено живота си живеем...А.Германов
Cefy
Hero Member
*****
Пол: Мъж
Публикации: 817



« Отговор #10 -: Ноември 01, 2012, 02:46:25 »

Тук пак опряхме до въпроса за склуптурните лули и за тези за пушене....
Интересното за мен при Бришута е, че той ги прави за пушене, няма склуптура при него...но пък ка се пуши това....не знам
Има го и същия момент при Андрей Савенко, който пък според мен минава всякакви граници....http://savenko.okis.ru/

« Последна редакция: Ноември 05, 2012, 10:26:33 от ozzy » Активен
ozzy
Administrator
Hero Member
*****
Публикации: 1340



« Отговор #11 -: Ноември 01, 2012, 06:07:24 »

Не,не става въпрос за скулпторни,едва ли не сувенирни лули.Тази,която постнах,е меершаум,и предполагам,ще се пуши доста добре.
Активен

Самоубийствено живота си живеем...А.Германов
Десислав Гечев
Hero Member
*****
Пол: Мъж
Публикации: 631



WWW
« Отговор #12 -: Ноември 02, 2012, 08:37:34 »

Не рабирам защо една скулптрирана лула да не може да се пуши добре,освен от гледна точка ергономиката и по-точно неудобния захват и то не на всички скулптрирани лули?
Не мисля,че скулптрираните лули са сувенирни,а напротив(говоря за добре изпълнените скулптрирани лули,а не за истинските сувенирни)... и смятам,че имат свойството да събуждат едно чувство у човека,които ги държи-съзерцателност,което другите лули(пушиш и хвърляш)нямат.
Активен

Cefy
Hero Member
*****
Пол: Мъж
Публикации: 817



« Отговор #13 -: Ноември 02, 2012, 10:27:15 »

Десо, абсолютно си прав!Единствения проблем на скулптурните е ергоноимката!
Аз и за това започнах с Бришута, постнатата лула съм убеден, че ще се пуши добре, въпроса е....различността!
Активен
Десислав Гечев
Hero Member
*****
Пол: Мъж
Публикации: 631



WWW
« Отговор #14 -: Ноември 05, 2012, 09:35:38 »

Бришута е луд човек в добрия смисъл на думата!
Активен

Страници: [1]
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.17 | SMF © 2006-2008, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!