Според мен, работата с влагата е въпрос на подбор и по-изсушаване на тютюна. Останалото ми се струва, че е залъгване. По въпроса за здравето .... по-добре да не навлизаме в подробности, но пак ми се струва, че филтъра си е залъгване. Всеки си решава / знае за себе си.
Само да довърша-явно царевичака си иска нещо,което да обира влагата.Балсата също върши работа.Преди време си бях направил адаптер от тефлон,но нещо не се получава...за дървени лули ще става ,но тук....та за това си държа на филтрите и балсата за корн коба.
Съгласен съм,че е въпрос на личен избор!На мен филтъра също ми помага:при еднакви тютюни и лули с ,и без филтър пушенето на тази с филтъра е значително по-сухо и не бих казал с влошено качество или загуба на вкусови и ароматни компоненти.Когато ми се случи да пуша неколкократно за един ден лула без филтър става лошо-вгорчава ми се живота,за разлика от тази с филтъра,който обира значително влагата и съпътстващите я гадни привкуси.
Ясно е ,че колкото е броят участници във форума,толкова и мнения ще има по този въпрос,затова включвам и моето ,без да отричам нечие друго мнение!