PipeZone PipeZone
Април 27, 2024, 04:46:47 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини: SMF - Just Installed!
 
   Заглавна Страница   Помощ Търси Вход Регистрирай  
Страници: [1] 2 3 ... 15
  Изпечатай  
Автор Тема: И пак за компанията на една лула  (Прочетена 183631 пъти)
kalin andreev
Hero Member
*****
Публикации: 889


Ел. поща
« -: Август 21, 2012, 11:02:53 »

Пушейки лула целодневно,вече си имам някакъв стереотип.Не пия кафе от доста време и поради тази причина не знам какво е усещането.За цигара с кафе имам спомени,че ми беше най любимото,но в момента от доста години съм само на чай.Във всякакви разновидности,с изключение на черен.Та да си дойдем на темата.Сутрин първата започвам със зелен чай.Благодарение на един магазин в София изборът е много голям и доста екзотичен.След това цял ден пия ментов.И идва вечерта.Не,че не ми върви с бира,но според мен това е последната напитка която е подходяща за лула.Вшинаги избирам леко сладникава напитка.Като почнеш от уиски минеш през ром и накрая се спреш при узо.Не иска да прозвуча снобски,най обичам сливова ракия,но това е истината.Може би уискито и рома са най приятната компания.Първото,защото технологията на производство минава през опушване на покълнатите зърна с торф,а рома ,поне аз,го свързвам с много романтични филми и книги за море,пирати и така нататък...Лулата е доста лично изживяване и е прекрасно,че всеки си има мнение по въпроса.Забравих да спомена,че най вкусната лула я изпуших в Серес в един ресторант ,в който сервираха печени на грил меса сервирани върху кафява амбалажна хартия с гръцка налива бира,а тютюна беше Autumn Evening.
Активен
ozzy
Administrator
Hero Member
*****
Публикации: 1340



« Отговор #1 -: Август 22, 2012, 06:36:32 »

 Ухилен Ухилен Ухилен"Аз,например,може да не съм прав,но кюфтетата без лук не ги одобрявам."Как без хубава биричка(особено опушено-карамелена тъмна-Господ здраве да дава на Десо,дето ми каза откъде да си я купувам) няма да мине лулицата през лятото?За другите неща-Шест точки,Калине!Ром(приоритетен ми е Хавана Клуб-само с резен лимон),хубаво уиски,или коняк...Става и хубав ликьор-за диджестивче-фен,и то голям, съм на Southern Comfort,но нещо не го намирам напоследък.А зелено чайче,придружено със сметана и кафява захар-класика в летните следобеди...или кафенце с мед(за тези комбинации сервитьорките ме гледат като луд,вече затвърждавайки впечатления,като видят и лулата Ухилен).Сигурно пропускам нещо,но предполагам,че доброто вино,джин и водка не ще ми се обидят!
Активен

Самоубийствено живота си живеем...А.Германов
Cefy
Hero Member
*****
Пол: Мъж
Публикации: 817



« Отговор #2 -: Август 22, 2012, 05:27:03 »

Страхотно Калине!Тази тема си струва да се развие по-сериозно!
Изключителна комбинация е Single Malt с лула!Аромата на торф на уискито, в комбинацията с някоя бъчва от бърбън в която е лежало, лек плодов нюанс.....заедно с някой от любимите тютюни....води до сериозни и неповторими удоволствия!
За съжаление не остава (в последно време) време за редовни занимания в горния стил, но си струва...ехххх!
Последната ми вкусна лула беше в Киев, когато питах за "А. Р. Гутенберг" (още не съм го отворил).....любимият бърбън "Wild Turkey", почти две зареждания Bob Choc's....и 3 часа лично пространство...фантазия!
Активен
kalin andreev
Hero Member
*****
Публикации: 889


Ел. поща
« Отговор #3 -: Август 22, 2012, 07:34:27 »

Срещите ми с качествения алкохол освен лични, дълго време (9години) бяха и професионални.Така,че ще се радвам,ако по развием темата.Да започна с бърбана.Дивата пуйка си е екстра,но ако искаш да си по близко до господ,това е верния одговор http://en.wikipedia.org/wiki/Knob_Creek_(bourbon)  и второто предложение  http://en.wikipedia.org/wiki/Booker's Винаги съм харесвал волумето да е най–малко 43 градуса.За съжаление всичко се промени.Когато внасяхме Джак в далечната 93 година,беше 45 градуса,Джонито 43 ,Джеймисън 43,но всичко това е в миналото.Лигавият европейски пазар си наложи вкусовите изисквания и сега повече от 40 е бяла лястовица.За малцовите темата е необятна.Всяка дистелерия си вади по няколко вида и наистина са неизброими,но в по–достъпния клас,не мога да не спомена Glenmorangie.Любимото ми е ,отлежало в старо буре от порто Glenmorangie Quinta Ruban. Лагаволин,Обан,Талискер все прекрасни уискита.В последно време обаче,наблегнах на вината.Едва ли можем да се оплачем от липса на избор.Много си падам по чилийските и аржентински малбеци.За по незапознати искам да кажа,че това е много стар европейски сорт,който филоксерата заличава в Европа и благодарение на заселниците в Южна Америка се запазва за поколенията.Господ здраве да им дава.Не е за подценяване и факта,че бутилка сносно вино е между 9 и 12лв.Почти винаги са с метална капачка,но това нетрябва да ви смущава.Вкусовите качества не се развалят,а доста допринася за по–ниска цена.Защото себестойноста на една качествена коркова тапа,ако не се лъжа е 50 цента и нагоре.Наздраве!
Активен
kalin andreev
Hero Member
*****
Публикации: 889


Ел. поща
« Отговор #4 -: Август 22, 2012, 10:09:33 »

Току що изпих едно доста пирятно винце,което с доста скептицизъм,купих от Пени маркет.Каберне и сира от Австралия и струваше 4,90 лева.Това,което получих е доста повече от цената,по мое скромно мнение.Доста плодово,с привкус на сливи и черни плодове.Дръпнах и един Боб чоколет и кефа беше пълен.Не знам за вас,но на мен червеното вино ми върви всесезонно.Замезвах само с черен хляб със зехтин и прясно сирене от Жеравна,което един приятел ми го подари.И той да е жив и здрав.Като се замисля,май това ми беше най–приятното преживяване за деня.Май,че малките радости ни карат,да благодарим на господ,че сме живи.
Активен
Cefy
Hero Member
*****
Пол: Мъж
Публикации: 817



« Отговор #5 -: Август 23, 2012, 02:28:34 »

Ето за това говорих!Това е табиетлъка - както е с лулите така е с готиното питие, пък и с жените...в смисъл има хора които го могат и го правят за удоволствие, и такива които го правят за показност, самодоказване, избиване на комплекси и т.н.
Струва си да си част от този наш "изкуствен" свят, бягайки от ежеднвения стрес, било то дори и за един час лично пространство - подготовката, двууменето за правилната комбинация и избора на тютюна, специалната чаша, звука от тапата на бутилката, първия аромат, разпалването на лулата, първата глъдка, първото дръпване.....
......Потекоха ми лигите и отивам да си търся "Knob Creek" (в бг не се нася Booker's)......
Наздраве на всички - днес се наработих и го пиша дъждовен! Ухилен
« Последна редакция: Август 23, 2012, 02:30:14 от Cefy » Активен
ozzy
Administrator
Hero Member
*****
Публикации: 1340



« Отговор #6 -: Август 23, 2012, 06:48:30 »

  :)Да,табиет му е майката,Цефи!Каквото и да правиш,да е със стил!И най-важното-на теб да ти харесва!Калин май разбуни доста страсти-аз по принцип от бърбъните си падам по това    http://www.bgwineshop.com/jack-daniels-single-barrel.html?$&sl=bg%27
.Само не искам да възниква и тук  спор, е ли бърбън това.Малко помощ за "Knob Creek" .Не съм виждал да се предлага някъде,но в този сайт го има-само си плащаш доставката.http://www.meik98wines.com/%D0%B1%D1%8A%D1%80%D0%B1%D1%8A%D0%BD-%D0%BA%D0%BD%D0%BE%D0%B1-%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B9%D0%BA-9-%D0%B3-0-70-%D0%BB_8142     .Много са коректни-от тях съм поръчвал най-доброто вино,което съм пил досега.Няма Бордо,няма Божуле.http://www.meik98wines.com/product.php?r=302&p=6849&SESID=7s2391l3689k6ngc4a817c9fb4   .
« Последна редакция: Август 24, 2012, 06:34:43 от ozzy » Активен

Самоубийствено живота си живеем...А.Германов
kalin andreev
Hero Member
*****
Публикации: 889


Ел. поща
« Отговор #7 -: Август 23, 2012, 11:31:53 »

Ozzy,уцели в десятката.Тъкмо мислех да драсна два три реда за Джак и ти ме изпревари.Аз повече няма какво да добавя,това е най–доброто от тази марка.А че не е бърбан,не е.Просто Тенеси уиски.Поради патентното право бърбан да се наричат царевични уискита произведени само в Кентъки.Нещо като коняка.Извинявай,че влязох в подробности,но може би други колеги не го знаят.Цефи,ако удариш един Кноб,моля те сподели мнение и виж колко са му градусите на етикета.
Активен
Cefy
Hero Member
*****
Пол: Мъж
Публикации: 817



« Отговор #8 -: Август 24, 2012, 08:27:33 »

Това довърших снощи след дъждовния следобед!
Тук градусите са подобаващи - 47%, но видимо по табелката, ми го подариха отвън! За съжаление вече няма!Това беше една от последните бутилки, повече няма да има по тази линия!Криза!А пък качеството е втрещяващо по-различно от това което може да се намери тук! Човека, който ме "снабдяваше" е родом от Тенеси и за него това беше въпрос на....регионална гордост!
Здраве да е!Всеки момент чакам доставката на Knob от сайта който Ози препоръчва, аз също работя с тях от години - изключително коректни и професионалисти! Видимо има шанс и днес да завали, но е малко рано още.......! Намигване
Активен
Cefy
Hero Member
*****
Пол: Мъж
Публикации: 817



« Отговор #9 -: Август 24, 2012, 10:43:08 »

Дъжд и.....даже сняг!
В 10.30 часа Cut blended Plug/Fribourg&Treyer .....чаша Knob Creek......за проба!!!
Добра комбинация!Вкуса на Кноб е приятен и ме кефи, но ми е малко остър. А не съм фен на леда...Калине, все пак на бутилката пише 50% Вол. оттам предполагам и ми е напрежението!Но ще се държа, и в по тежки ситуации съм бил! Намигване
Лошото е, че си поръчах и Талискър и...ще се наложи и него да го смеся с напр. с Кърли Кът и... Шокиран
Както казват в Австрия - "Живели!" Завърти очи
Активен
kalin andreev
Hero Member
*****
Публикации: 889


Ел. поща
« Отговор #10 -: Август 24, 2012, 04:31:44 »

Cefy,както бях писал и в друг пост ти си най–големия мераклия във форума.Все повече ми се приисква да дръпнем по една лула заедно.Не,че не искам да се съберем и сдругите пичове,но поне ти си в София.Ще трябва да хвана Жоро и да ни организира.Леда си е кощунство в уискито!!!Дано да не съм те подвел.А със снимката просто ми спря дъха.Това ако не се казва направо от чучура,не знам как да го нарека...Наздраве и както казват джедаите"Нека добрия дух на алкохола бъде с теб".
Активен
ozzy
Administrator
Hero Member
*****
Публикации: 1340



« Отговор #11 -: Август 24, 2012, 05:49:56 »

 :)Наздраве,Цефи!Завиждам ти благородно за бързата реакция с Крийк-а!От мен да знаеш(е,аз пък го научих от други фенове на тази напитка)-няколко капки минерална вода в чашата с бърбън,предизвикват експлозия от аромати...Дали си внушавам,не знам,ама повярвах на това.
 :-\Нещо ме озадачи снимката на чичо Джак-досега съм пил само 45 градуса,а на твойта бутилчица пише 47...Калин отново е прав.
И отново наздраве-на всички ви,аз ще съм на узо тази вечер.
Активен

Самоубийствено живота си живеем...А.Германов
kalin andreev
Hero Member
*****
Публикации: 889


Ел. поща
« Отговор #12 -: Август 24, 2012, 06:29:02 »

Ozzy,изобщо не си го внушаваш.Наистина се разгръщат ароматите.А с това узо жив те оплаках...   Ухилен
Активен
Cefy
Hero Member
*****
Пол: Мъж
Публикации: 817



« Отговор #13 -: Август 25, 2012, 08:46:20 »

Ози, узото може да пробваш да го смениш с пастис "Рикар"!В последно време го предпочитам пред узото и мастиката!Турската ракия също не е за подценяване, особено тройно дестилираната!
А комбинирането на лула с анасонова напитка (особено в таз годишните жеги) е бих казал дори "полезно"!В оригиналната рецепта на Рикар се добавя карамел оттам и първоначалния цвят на напитката, аз я смесвам с 2 бучки лед и равна доза вода 1:1 (по инструкции трябва да се смесва една част рикар с 6 части вода, но това си е за франсетата-да си го пият те така). Та от карамела идва и умерената сладост, която допълва и балансира според мен усещането от лулата, анасона пък изчиства послевкуса на тютюна и така всяко следващо дръпване е като първото - усещаш пълния вкус на тютюна и играта/букета на тотално различните вкусове и аромати кара сетивата да крещят "още-още"...
Активен
gbpipes
Hero Member
*****
Пол: Мъж
Публикации: 642



WWW Ел. поща
« Отговор #14 -: Август 25, 2012, 04:11:43 »

Леле, вие сте направо манияци. Но то така и трябва. Като ще е гарга да е рошава нали?
Нещо не съм в час с питиетата, продължавам да си държа на бирата, но за мен това си има определен чар.
Наздраве де!

Активен
Страници: [1] 2 3 ... 15
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.17 | SMF © 2006-2008, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!