:)Да се изложа и аз(да направя изложение по темата,де).Според мен на първо място при прегаряне се нареждат промените в тютюните.Има огромна разлика в смесите,продавани тук,в сравнение отпреди 10-тина години-здраво химия.Не се ли адаптира пушачът към новите условия-да пише лулата бегала.На второ място-каверните или кухините в материала.Ако прогара се хване на време,след пломбиране лулата се пуши без проблеми и без срокове.Имам три или четири,които пуша почти всеки ден,а са пломбирани преди две три години.На трето място ще засегна лулите с филтър-не наличието на разни кухи камери,задържащи влагата и катраните са причина за изгарянето на чашката(и то обикновено около димния канал и над него),а лошата хигиена на пушещия.Иска ли да ползва дълго такава лула-пушене един път на ден(според мен най-добре на два ),като след всяко пушене тотално почистване.Перца,разтвори,когато трябва римерене.Назори ли се филтрова лула,заминава.
Жоро е виждал изгорял Стануел,че и модел на 2004.Репликата,дето ми я направи е в пъти по-качествена от оригиналната чашка.
Ози, хигиената си е хигиена, но просто има много недостъпни места, които не могат да се достигнат с конвенционални средства или изобщо не могат да се изчистят добре. Не можеш да си представиш дори, Калин има известни наблюдения, колко много филтърни лули ми минаха през ръцете и нови и стари. Старите имат винаги един и същ проблем - описаният, разбира се с малки вариации, като например пробита чашка в дъното май беше с пирон.
Друга причина може да бъде ползването без филтър. Тогава потокът на дима ще се засили значително при смукване и може да изгори около отвора в огнището.