PipeZone PipeZone
Декември 22, 2024, 09:03:46 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини: SMF - Just Installed!
 
   Заглавна Страница   Помощ Търси Вход Регистрирай  
Страници: [1]
  Изпечатай  
Автор Тема: готвене на риби със Socrat  (Прочетена 13085 пъти)
Kliment
Sr. Member
****
Публикации: 271



Ел. поща
« -: Август 22, 2013, 12:24:56 »

уважаеми, позволявам си да приканя Милен алиас Сократ да вземе да пише повече за приготвянето на риби, както и други хора с кулинарни умения.
При срещата ни през лятото на морето освен, че ме почерпи с много хубав тютюн - Фрог мортън он таун - той надълго и нашироко ми разказваше за приготовляването на различните риби у нас... искрено съжалявам, че не си водих записки и сега го призовавам да вземе да се включи с тези си познания...
Активен
POPЕYЕ
Hero Member
*****
Публикации: 675



Ел. поща
« Отговор #1 -: Септември 26, 2013, 08:31:19 »

Милен хваща риби . Не е като нас -от магазина . Ама и магазина си има предимства .Тази риба , толкова кила , толкова валута и точка . Даже и я чистят, срещу усмивка , две кълбета напред и едно назад  плюс доплащане  .Ама рецепти за готвене не дават .  Моят магазинер перманентно е в настроение като за след ревизия  Наложи се да поровя в нета и открих този бисер  . Това , което ще ви споделя ми е любима рецепта за бяла морска риба в случая ХЕК , разбира се може и друга , но първия път опитах с нея  и до сега не я сменям. Размразявам и почиствам рибата , за която съм платил като за почистена . Филетирам и готвя на пара за не повече от 10 мин. като  върху всяко филенце поставям клонка розмарин ,пипер , сол,  сок от лимон и зехтин /знаете -ВЪРДЖИН / . Сега е момента да отпиете от аперитива / кой каквото има  /. Не готвя без аперитив ! Не става вкусно ! Докато рибката се готви / максимум 10 мин . / правим или сме купили готови кротони . Аз ги овкусявам със сол, черен и червен пипер и зехтин.Такааа, рибата е готова и отпиваме от аперитива.Някой се изкушава да запали лула . Не бива , има още работа .Слагам всяко филе в порционна чиния върху листо от маруля . Разтопявам масло в тиган . РАЗТОПЯВАМ , не запържвам и добавям оцет на вкус . С тази смес заливам всяка порция . Отгоре поставям лимон , обелен и нарязан на малки кубчета , ама много малки , даже може да го намачкате . Не слагам много , само за аромат , оцета дава киселото. Кротони .Поръсвам с черен пипер и последната добавка е ...... РЕПИЧКИ !!! Нарязвам ги на тънки шайбички и ги разпределям върху всяка порция .  Отново е момент за аперитив  Вече може и лула , щото вече няма какво да загори . P.S. Не изхвърляйте водата от готвенето на пара , защото ако ви остане от рибата  след вечерята това е  идеална основа  за рибена чорба , ама това ще ви го споделя вдругиден .В Мрежата  изхвърлят водата . Не правете тази грешка ! В нея има сол, розмарин, пипер, сок от лимон и вкус от рибата . Остава да добавите девисил ,лук ,люта чушка, картоф ,моркови , нарязани на ситни кубчета и разбира се още вода ..Нека да поври да омекне зарзавата  и добавете  месото ако е останало такова от вечерята  де . Не се сдържах.
Да ви е сладко !!!

« Последна редакция: Септември 26, 2013, 11:01:49 от POPЕYЕ » Активен
socrat_bg
Full Member
***
Публикации: 221


Ел. поща
« Отговор #2 -: Септември 27, 2013, 10:45:45 »

Оле извинявам се  , чак сега видях темата . Благодаря на Климент  за комплиментите и определено ще понапиша няколко рецепти , но хайде  след 20на дена че  сега пак отидам  за риба ( един тур около 2 седмици  поне Усмивчица ).
Обещавам  рецепта за рибена чорба ( тя не е трудна , в никакъв случай не добавяйте картофи или ориз , че те убиват аромата на риба ) .
Пържена риба ( това е елемтарно там експериметирам  с галетата ( то не е галета  а ,ползвам царевично брашно , обикновенно брашно  а напоследък и картофено пюре което е на люспи , добавям и малко чер пипер  а преди това  потапям рибата в бира ).
Риба увита в кухненско фолио  и на фурна , става уникална ,тя  сама си пуска сосче и се  сварява  в собствения си сос , но по подробно след като ми приключи риболова .
« Последна редакция: Септември 27, 2013, 10:48:22 от socrat_bg » Активен
POPЕYЕ
Hero Member
*****
Публикации: 675



Ел. поща
« Отговор #3 -: Септември 27, 2013, 11:39:46 »

Наслука ,колега !!! Дано не ви вали много ! Сухо дупе ,риба не яде ! Ухилен Ухилен Ухилен
Активен
Kliment
Sr. Member
****
Публикации: 271



Ел. поща
« Отговор #4 -: Септември 27, 2013, 12:47:57 »

ееее тоа СОкрат се разцепИ от ходене на риба?!
Сократе, ама да земеш да напишеш и ония неща дет ми гир разправЯ за коя риба ка се чисти, че аз само за паламуда запомних. Аааа и рецертата за пастърмата да споделиш, че идва време за тънки зимни мезета.
и за осолен паламуд да споделиш /и после се чудим що хората насекъде ми викат "нахален софиянец", нищо че нищо софийско нямам Смотан/
Активен
kalin andreev
Hero Member
*****
Публикации: 889


Ел. поща
« Отговор #5 -: Септември 27, 2013, 09:40:44 »

Не знам дали съм споделял в постари постове,но пак се присетих за едно страшно мезе,което научих от шурея ми който живее в Барселона.Страшни чревоугодници са пустите му каталунци.Та значи вземате една филия препечена на тостер.Натърквате я с чесън,а след това с домат,срязан на половина.Поливате я със зехтин и отгоре нареждате филенца от аншуа(купувам ги от метро) малко черен пипер и босилек.Върви и с бира и с бяло вино.Тютюн по желание.
Активен
POPЕYЕ
Hero Member
*****
Публикации: 675



Ел. поща
« Отговор #6 -: Септември 27, 2013, 09:46:35 »

Не знам дали съм споделял в постари постове,но пак се присетих за едно страшно мезе,което научих от шурея ми който живее в Барселона.Страшни чревоугодници са пустите му каталунци.Та значи вземате една филия препечена на тостер.Натърквате я с чесън,а след това с домат,срязан на половина.Поливате я със зехтин и отгоре нареждате филенца от аншуа(купувам ги от метро) малко черен пипер и босилек.Върви и с бира и с бяло вино.Тютюн по желание.

Пробвано е ! Останах без три пръста !
Активен
POPЕYЕ
Hero Member
*****
Публикации: 675



Ел. поща
« Отговор #7 -: Октомври 09, 2013, 07:46:06 »

Днес проснах един шаран на скарата, ама разрязан на две по дължина .Не филетиран.Скара на дървени въглища - друга не признавам !Зачервих го от двете страни и ....в чиния за сервиране .Залях го със следната смес . 1 част бира ,смесена съответно със същата част оцет и прибавете чесън / ситно смлян / и соев сос на вкус. Това ми е любима рецепта за шаран на скара . Да ви е сладко !За неразбралите , 1 към 1 бира и оцет , добавяте чесън и соев сос на вкус и това е .Ако не обичате чесън  , проблема е ваш ! Ухилен
Активен
kalin andreev
Hero Member
*****
Публикации: 889


Ел. поща
« Отговор #8 -: Октомври 09, 2013, 08:55:30 »

Шаран мога да ям само на чорба или на скара.По друг начин приготвен ми е много мазен.Но този сос е нещо ново за мен.Обещавам да споделя когато го направя.Звучи много вкусно.Аз правя друг.Сок от лимони,каперси от буркан,зехтин ,копър и малко захар да убие киселината или сок от половин портокал.
Активен
POPЕYЕ
Hero Member
*****
Публикации: 675



Ел. поща
« Отговор #9 -: Октомври 10, 2013, 10:51:22 »

Шаран мога да ям само на чорба или на скара.По друг начин приготвен ми е много мазен.Но този сос е нещо ново за мен.Обещавам да споделя когато го направя.Звучи много вкусно.Аз правя друг.Сок от лимони,каперси от буркан,зехтин ,копър и малко захар да убие киселината или сок от половин портокал.


Идеално ,ама за морска риба / вместо копър пробвай с  магданоз / . Речна риба не съм опитвал с каперси , но би трябвало да е добре , защото е киселко . Ще се  пробва ! В хладилника винаги имам песто от магданоз с лимон и зехтин . Ползвам го за морски риби .Лесно и вкусно -мажеш и печеш. Осоляваш предварително !!!
Активен
balkan boy
Hero Member
*****
Публикации: 1296



Ел. поща
« Отговор #10 -: Октомври 11, 2013, 10:06:07 »

Не знам дали съм споделял в постари постове,но пак се присетих за едно страшно мезе,което научих от шурея ми който живее в Барселона.Страшни чревоугодници са пустите му каталунци.Та значи вземате една филия препечена на тостер.Натърквате я с чесън,а след това с домат,срязан на половина.Поливате я със зехтин и отгоре нареждате филенца от аншуа(купувам ги от метро) малко черен пипер и босилек.Върви и с бира и с бяло вино.Тютюн по желание.

Това ще се пробва, пък каквото ще да става. Още се намират домати.
Активен

Бриара е за гъзария,кочана е за кеф.!
Kliment
Sr. Member
****
Публикации: 271



Ел. поща
« Отговор #11 -: Октомври 13, 2013, 11:03:01 »

Колеги, дайте наставления как се бие тарама? Бробвах по интернет рецепта - не че стана лоша ама хич не стана пухкава и на сняг както пишеше и както помня от детството, хората обаче коит я правеха са всички отдавна мъртви
Мерси
Активен
Вехтия
Hero Member
*****
Пол: Мъж
Публикации: 889



« Отговор #12 -: Март 16, 2014, 07:15:14 »

 Друзья!
Вчера открих невероятно бирено или винско мезе от рибен тип!
Въ кварталния рибен магазин продават Кайзеровано филе от риба-луна ( не лула! ).
Оказа се изненадващо на вкус и аромат - поне за мен. Синковецът ( който почти не яде риба и е крайно придирчив ) омаха почти половината, отбелязвайки със задоволство : "Т'ва-а-а... м'чи то почти няма мирис на риба. "
Активен

"Beware the Devil Woman - she's gonna get you from behind ! "
gbpipes
Hero Member
*****
Пол: Мъж
Публикации: 642



WWW Ел. поща
« Отговор #13 -: Март 17, 2014, 12:22:22 »

Не трябваше да го чета на празен стомах........... Плачещ
Активен
Страници: [1]
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.17 | SMF © 2006-2008, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!